02 Ocak 2014, Perşembe 09:28:59

"ERCAN HAVALİMANI İHALESİNİ ALDIK... İŞ YAPAMIYORUZ!"

Çok konuşuldu, çok tartışıldı Ercan Havalimanı'nın kiralanması... "Satıldı" denildi, "peşkeş çekildi" denildi, ne kıyametler koparıldı. O süreçte yaşanan tüm gelişmeleri ve bugün gelinen noktayı Ercan Havalimanı işletmecisi Taş Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı anlattı.
  • Benim istedim havalimani yurtdisindan direk uçus'lar istiyorum ... Aktarmalardan biktim
  • Sayın turanlı herhalde meydanı hiç gezmemiş. Allah rızası için bir asansöre binmeye çalışın bakın ne olacak? Ne mi olacak ? Binme şansınız yok zaten. Kapısı kilitli anahtar da personelde. Onur havayolları ile giderken yarım saat anahtar aradık sizin haberiniz var mı? Gazetecilere beyanat vermek kolay ama ercan da seyahat etmek çok zor
  • Kardesim 30 yilim Kibris'da gecti.Cooook iyi biliyorum Kibrislilari ve oraya yerlestirilen vatandaslarimizi.Cenneti cehenneme cevirdik.Bana Kibris dersi verme.74de kadar evinde turk bayragi asili olmayan Kibrisli Turk bir elin parmaklari kadar azdi.Gerceklere bir de degisik acidan bak lutfen.Dah fazla yazmaya gerek duymuyorum.
  • Haluk Bey, Ne kadar Kıbrıslıları tanıyorsunuz bilmiyorum ama yanlış tanımışsınız. Suudilerden gelen paraları nasıl lüpletipte açılışa gelen Suudi yetkiliye rezil olduklarını, Türkiye elçisinin yolsuzluklar ve paraların çarçur edilmesi nedeniyle, projelerin hakedişlerinin elçilik tarafından ödenmesi yönünde tedbir aldığını bilmezsiniz. Ayrıca, gençlerin İngilizce konuşmayı marifet zannettiğini, Türkiye vatandaşlarının konuştuğu İngilizce'yi bile "İstanbul Ingilizcesi" gibi aşağılamaya çalıştıklarını duymamışsınızdır. Gözü açmak lazım. "Kıprıslı" kendine her zaman bir "efendi" arar. Siz onlara efendisi gibi davranmazsanız başkasını bulurlar.
  • Engelli havalimanına hoş geldiniz. Engelliyseniz KKTC ye gelmemenizde fayda var.
  • Bir röportaj ancak bu kadar ısmarlama yapılır.
  • Birileri de şirketini savunmak için yırtınıp duruyor. Yok refakatsiz çocuk yok wchr... Refakatsiz çocuğun asansörle ne alakası var? Wchr li yolcu eşi veya başka biriyle gidemez mi? Her yolcuya anahtar mı dağıttınız? Yapmayın allahaşkına. Yazarken bir düşünün de yazın. Ortalığı free shop için rezil ettik diyerek susun bari. Bie de yolların ortasında bariyerler için yapılıp öylece kalan betonlar varmış. Doğrumu?
  • Arkadaslar cogunuz arkadan atiyor.Adanin kuzeyin de(TC'nin bile tam olarak tanimadigi KKTC)en son sozu GKK ve TC Elcisi(Kibrislilara gore Vali) soyler.Oyle Kibrislilar tembelmis,Turkiyelileri sevmezmis,KKTC'de hukumet hantalmis gibi bosa atmayiniz.Aci gercek KKTC bir altyonetimdir.Esas idare yazdigim gibi askerimiz ve elcimizdedir.Sayin Turanli gariban KKTC Hukumeti ile ugrasmasin bosuna.Onlarin gozleri kor,kulaklari sagir ve elleri,kollari baglidir.Ercan havalimani ve cevresindeki arazilerden asker sorumludur ve buyuk bir de askeri kamp vardir.Once arastirin sonra saldirin bu garibanlara.
  • Asansör var deniyor. Personel olmadan asansöre binmek mümkün mü ? Geçenlerde Atlasjetin yolcu asansörün kapısında neredeyse 20 dakika bekledi. Bu mu asansör ? Komik olmayın. Lütfen lokalden kurtulup evrensel olmaya çalışın. Artık her yer engelsiz havalimanı. KKTC ? Engelli.
  • Yürüyen merdivenlerden ayrı olarak engelli vatandaşlar için asansör de bulunmakta ve çalışır durumda. ayrıca inişte de engelli vatandaşların kullanımı için yeni asansör yapıldı

Ercan Havalimanı'nı 25 yıl boyunca işletme hakkını elinde bulunduran Taş Yapı İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Emrulah Turanlı, ihale sürecinde yaşananları Kıbrıs Postası'ndan Gökhan Altıner'e anlattı. İşte o röportaj...

Emrullah Turanlı bir havalimanının turizm ülkeleri için ne kadar önemli olduğunu ve Ercan Havalimanı'nın yeniden inşa edileceğini yeni pistler yapılacağını anlatmıştı, hem de dili döndüğünce.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de yaşanan tutuklamalarda Emrullah Turanlı da tutuklanınca bizim basın boş durur mu hemen atladı üzerine. İki buçuk gün tutuklu kalıp serbest bırakıldı, suçlu adamı serbest bırakılar mı hiç?

Netice de Emrullah bey birilerince istenmeyen adam ilan edilmeye çalışıldı.

Peki neden? Bu sorunun cevabını merak eden bir gazeteci olarak Ercan Havalimanı’ndaki ofisine uğradım Emrullah beyin.

Aklınız durur uçakların biri iniyor biri kalkıyor; daha bir ay önce uğradığım havalimanını ciddi anlamda değişmiş buldum.
El sıkıştık ve sohbete oturduk.

“Senden bir ricam var, lütfen kayıt cihazını çalıştır ve buradan gidene kadar kapatma” dedi. Bunu neden istediğini sohbetin ilerleyen süresinde anladım.

Ben sordum o cevapladı ben sordum o anlattı; karşımda parasıyla iş yapamayan bir adamın isyanını gördüm. Dokunmadan ve yorumunu size bırakarak yazıyorum.

TURANLI “İMTİYAZ BİTMEDİKÇE”

“Vatandaş siyasetçisine şunu sorması lazım, kardeşim sen imtiyaz veremezsin, imtiyaz verme lüksün yok, sen ihale yaparsın ve onların önünü açarsın, sen onların ruhsatlarının bir an evvel çıkmasını sağlarsın, sen kanun koyarsın, siyasilerin işi bu, sen imtiyaz vermezsin. Kıbrıs niye sıkıntıda? 40 senedir bu ülke de imtiyaz dağıtılıyor. Bakınız biz burada havalimanı yapmaya çalışıyoruz, geldiğimiz günden beri güzelleştirmeye çalışıyoruz burayı ama bizim bu değil, bizim işimiz yeni havalimanı yapmak. Mevcut havalimanına 17 milyon dolar para harcadım, neden bu harcamayı yapayım, yeni havalimanına başlamak dururken, yeni havalimanı bitince içinde bulunduğum bina kullanılmayacak bile. Benim bütün ekibim yeni havalimanı için bekliyor, neden başlayamıyorum, çünkü daha arsa bize teslim edilemedi. Sebebine bakıyoruz, arazi başka devlet kurumlarının işgali altında. Çözümü çok basit ama siyasetçi elini masaya vuracak. Ben sürekli yazılar yazıyorum Ulaştırma Bakanlığına, diğer devlet kurumlarını buradan çıkartın başlayalım, çıkartmazsanız tazminat alacağım. Taksicinin yerini bile değiştiremiyorum. Yeni havalimanına 300 milyon avroluk yatırım yapacağım, hala taksicinin duracağı yeri bile kararlaştıramıyorum, hakkım var ama yapamıyorum. Ne olacak günün sonunda mahkemeye gideceğim. Peki mahkeme ne yapacak, devleti tazminat ödemeye mahkum edecek. Yani siyasetçi böyle yaparak günün sonunda devleti tazminat ödemeye mahkum edecek. Siyasetçi devleti zarar ettirecek.
Yazık ve günah. Biz yatırımcıyız, buraya geldik 30 sene bu ülke de hizmet edip gideceğiz ama bu ülke insanına yazık. Paramız bankada hazır ama yapamıyoruz, neden yapamıyoruz, çünkü bürokrasi engeli var. bu arazileri bize kim teslim edecek, siyasiler, neden teslim etmiyor, Vallahi niye etmediğini biz hukukla soracağız, vatandaş da sorsun.

Bakınız, bürokrasinin ve siyasinin zulümden uzak durması lazım. Bir ülkeyi batıran bir zulümdür bir de imtiyazdır.hukuksuzluk bir ülkeyi batırır. İmtiyazı hukuk devleti dağıtmaz, hukuk devleti imtiyaz vermez, imtiyaz padişahlık işidir. Kıbrıs 40 senedir imtiyaz işini yaşıyor.

“KKTC’NİN EKONOMİSİ TAVAN YAPAR”

KKTC’nin 18 bin yatak kapasitesi var. KKTC’nin ihtiyacı 100 bin. Yani Kıbrıs’ın 5 kat büyümesi lazım. Bunları yapacak yatırımcıların hepsi hazır, fakat yapacağınız araziler başkalarına verilmiş. Birçoğuna yatırım yapılmamış elinde tutuyor. Yatırımı yapacak kişiye verilmemiş, kişiye özel verilmiş, yani imtiyaz tanınmış. Niye Ercan havalimanı gibi bu araziler de verilirken ihale yapılmadı da imtiyazla verildi. Kıbrısın ekonomisi zorda değil mi? Bu ülkenin arazileri imtiyazla verileceğine, ihaleyle verilsin, yatırımcı buraya gelsin, hem devlet kazansın hem işsizlik azalsın, hem turizm tavan yapsın. Bu ülkenin geliri 5 kat artar ve bu 5 kat artış her sektöre yansır. Peki tüm bunlar neye bağlı? Siyasetçinin iki dudağı arasındaki verdiği karara bağlı. Halk yetki verdiği siyasetçiden bunun hesabını sormalı.

Doğru hizmet nedir? Bugüne kadar dağıtılan ve boş duran arazilerin bütün imtiyazları devlet iptal edecek ve derhal ihaleye çıkacak. Bakın bakalım KKTC’nin ekonomisi nasıl ayağa kalkar ve hiçbir şekilde dış yardımlara ihtiyacı kalmaz.

BENİM İŞİMDE İMTİYAZ YOK DİYE KIYAMET KOPUYOR

Bu ülkeyi yöneten siyasetçilerin kimseye imtiyaz dağıtma hakkı yoktur. Bu ülkeye yapılacak tüm yatırımların ihaleye açılması lazım. Madenleriniz, limanlarınız, arazileriniz, otel arazileriniz hep imtiyazla dağıtılmış. Ben yatırımımı ihaleyle yapıyorum ama kıyamet kopuyor. Niye? Çünkü benim yatırımım halka açık, kimse bir şey alamaz. Benim işimde imtiyaz yok, kimse bir şey alamaz. Bakınız tüm medya buna ses çıkarmalı. Medya doğruları halka anlatmalı. Bir ülkenin çöküşü ve adaletsizliğe imtiyaza bağlıdır. Bu ülke imtiyazdan kurtulmalı. Her şey basına açık olmalı, bu ülkenin gençleri yurt dışına gidiyor, burada kalmıyor. Siyasiler ülkenin boş duran arazilerini ihaleye açıp, yatırımcıyı ülkeye getirip, gençlerini geri getirebilmeli.

Kıbrıs halkı isterse burası cennet olur, kimse, hiçbir siyasetçi yanlış yapamayacak hale gelmesi lazım. Tüm ihaleler basına açık olmalı. Ben yatırımcıyım, buradayım bana şurayı verin demiyorum, onu istersem ahlaksız olurum, ihaleye çıkın hakkı olan açık bir şekilde kazansın diyorum.

Ben ihaleyi kazandım, açık ve şeffaf bir şekilde ama iş yapamıyorum”.

Sohbetin sonunda anladım ki girişte lütfen ses kayıt cihazını aç ve kapatma derken “ben şeffafım, basına çık bir ihale kazandım, ihalenin gerekliliklerimi yerine getiremiyorum, bürokrasi ve siyaset engel oluyor, herkes duysun” demek istedi.

Düşünsenize Ercanı bu kadar savunan siyasiler ve bazı gruplar, bugüne kadar Ercan’a sıradan bir yürüyen merdiven bile yapmamış, çivi dahi çakmamış.Turanlı gelmiş ve asıl yapması gereken işe başlaması gerekirken durmuş kendi olmayan işleri yapıyor, sırf Kıbrıslı Türkler rahat etsin diye.

"ERCAN HAVALİMANI İHALESİNİ ALDIK... İŞ YAPAMIYORUZ!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Ködur ~ 10 yıl önce
Benim istedim havalimani yurtdisindan direk uçus'lar istiyorum ... Aktarmalardan biktim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sayın turanlı herhalde meydanı hiç gezmemiş. Allah rızası için bir asansöre binmeye çalışın bakın ne olacak? Ne mi olacak ? Binme şansınız yok zaten. Kapısı kilitli anahtar da personelde. Onur havayolları ile giderken yarım saat anahtar aradık sizin haberiniz var mı? Gazetecilere beyanat vermek kolay ama ercan da seyahat etmek çok zor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haluk ~ 10 yıl önce
Kardesim 30 yilim Kibris'da gecti.Cooook iyi biliyorum Kibrislilari ve oraya yerlestirilen vatandaslarimizi.Cenneti cehenneme cevirdik.Bana Kibris dersi verme.74de kadar evinde turk bayragi asili olmayan Kibrisli Turk bir elin parmaklari kadar azdi.Gerceklere bir de degisik acidan bak lutfen.Dah fazla yazmaya gerek duymuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Haluk Bey, Ne kadar Kıbrıslıları tanıyorsunuz bilmiyorum ama yanlış tanımışsınız. Suudilerden gelen paraları nasıl lüpletipte açılışa gelen Suudi yetkiliye rezil olduklarını, Türkiye elçisinin yolsuzluklar ve paraların çarçur edilmesi nedeniyle, projelerin hakedişlerinin elçilik tarafından ödenmesi yönünde tedbir aldığını bilmezsiniz. Ayrıca, gençlerin İngilizce konuşmayı marifet zannettiğini, Türkiye vatandaşlarının konuştuğu İngilizce'yi bile "İstanbul Ingilizcesi" gibi aşağılamaya çalıştıklarını duymamışsınızdır. Gözü açmak lazım. "Kıprıslı" kendine her zaman bir "efendi" arar. Siz onlara efendisi gibi davranmazsanız başkasını bulurlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yeni trend ~ 10 yıl önce
Engelli havalimanına hoş geldiniz. Engelliyseniz KKTC ye gelmemenizde fayda var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bir röportaj ancak bu kadar ısmarlama yapılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Birileri de şirketini savunmak için yırtınıp duruyor. Yok refakatsiz çocuk yok wchr... Refakatsiz çocuğun asansörle ne alakası var? Wchr li yolcu eşi veya başka biriyle gidemez mi? Her yolcuya anahtar mı dağıttınız? Yapmayın allahaşkına. Yazarken bir düşünün de yazın. Ortalığı free shop için rezil ettik diyerek susun bari. Bie de yolların ortasında bariyerler için yapılıp öylece kalan betonlar varmış. Doğrumu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık çok Bilmiş ~ 10 yıl önce
Sen sanırım IATA kurallarını bılmıyorsun Yetkili tarafından Uçaga götürülür yolcunun akrabasıyla değil :) Ah benim At gözlüğü takmış vatandaşım ah.
Haluk Yildiray ~ 10 yıl önce
Arkadaslar cogunuz arkadan atiyor.Adanin kuzeyin de(TC'nin bile tam olarak tanimadigi KKTC)en son sozu GKK ve TC Elcisi(Kibrislilara gore Vali) soyler.Oyle Kibrislilar tembelmis,Turkiyelileri sevmezmis,KKTC'de hukumet hantalmis gibi bosa atmayiniz.Aci gercek KKTC bir altyonetimdir.Esas idare yazdigim gibi askerimiz ve elcimizdedir.Sayin Turanli gariban KKTC Hukumeti ile ugrasmasin bosuna.Onlarin gozleri kor,kulaklari sagir ve elleri,kollari baglidir.Ercan havalimani ve cevresindeki arazilerden asker sorumludur ve buyuk bir de askeri kamp vardir.Once arastirin sonra saldirin bu garibanlara.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Asansör mü ~ 10 yıl önce
Asansör var deniyor. Personel olmadan asansöre binmek mümkün mü ? Geçenlerde Atlasjetin yolcu asansörün kapısında neredeyse 20 dakika bekledi. Bu mu asansör ? Komik olmayın. Lütfen lokalden kurtulup evrensel olmaya çalışın. Artık her yer engelsiz havalimanı. KKTC ? Engelli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gerekmez ~ 10 yıl önce
Engelli yolcuların, pasaport kontrolü ve x rayden geçirilmesine kadar sorumlu olan uçak firmasıdır. Uçak firmalarının hepsinde asansörlerin kullanımı ile ilgili yetkiler verilmiştir. Bence esas yeniliğe karşı zihniyette engell var
gerekmez ~ 10 yıl önce
Engelli ve çocuklu yolcuların üst kata ulaşımı ile ilgili uçak firmaları pasaport ve x-rayden geçiş e kadar refakat etme zorunluluğu vardır. Tüm uçak firmalarında asansörlerin kullanımı ile yetkilendirilmişlerdir.
gerekmez ~ 10 yıl önce
Yürüyen merdivenlerden ayrı olarak engelli vatandaşlar için asansör de bulunmakta ve çalışır durumda. ayrıca inişte de engelli vatandaşların kullanımı için yeni asansör yapıldı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000