09 Kasım 2008, Pazar 08:13:43

Komşudaki satılık milli havayolu

Yunanistan’ın zarardaki havayolu Olympic, AB’nin yoğun baskısıyla yakında satışa çıkacak. Formül ise bölerek satmak. Olympic yer hizmetleri, bakım onarım hizmetleri ve havayolu hizmetleri olarak üç ayrı parça halinde ihale ediliyor.
  • THY gectigimiz aylarda Austrian Airlines ihalesine girmeye kalkarak boyundan birazda büyük bir ise girisiyordu ki sonra sanirim kendide LH ve AF/KLM gibi rakiplerin karsisinda yenik düsecegini fark ederek ufak bir manevra ile rotayi Air Bosna'ya cevirmisti. Ben Israrla Air Bosna'ya yapilacak yatirimin gereksiz oldugunu düsünüyorum. Air Bosna nin kendi ülkesinden kaynaklanan yolcu potansiyeli cok zayif oldugu gibi sirketi avrupaya acilan bir KAPI olarakda kullanmak imkansiz. Bence THY yetkilileri Air Bosna ile ugrasmayi birakip Olympic'e bir göz atmali. Olympic her ne kadarda yillardir zarar eden bir sirket olsada sirketin gerek Avrupa'nin diger ülkelerinden toplayabilecegi yolcu potensiyeli gerekse merkezi bulundugu kendi ülkesindeki yolcu potensiyeli yüksek. Ayrica Olympic bir cok avrupalinin gözünde tarihi, gecmisinde kaza orani oldukca düsük olan ve bir cok dev avrupali sirket bile Avustralya baglantisi vermezken Olympic'in yillarca Avustrulya'ya acilan bir kapi konumunda olmasi bakimindan iyi bir izlenime sahip. THY bence yatirimlarini yaptigin diger havayolu sirketlerini tekrar gözden gecir, yada birak sirket alarak degil organik sekilde büyümeye bak.
  • Quatar neresidir? Qatar ya da Katar olmasın? Biraz daha özen lütfen.
  • Bu kadar taliplisi varken, bence THY ya da Pegasus da Olympic için teklif vermeli. Bakarsın bizimkiler şirketi alır da yıllardır süren Türk-Yunan geçimsizliğinin çözümüne bir adım daha yaklaşabiliriz.

Komşumuz Yunanistan’ın yaklaşık 10 yıldır sürekli zarar eden milli havayolu Olympic, önümüzdeki aylarda nihayet Yunan devleti eliyle satılacak. AB’de sınırların kalkması ile artık üye devletlerin sahip olmakla çok böbürlendikleri milli havayolu kavramı, yerini network taşıyıcısı kavramına bırakırken, İtalyan Alitalia ve Yunan Olympic, AB ekonomisinin sırtında her gün zarar yazan sorunlu havayolları oldular.

Yaklaşık 10 yıl önce Olympic Havayolu’nu kurtarmak için, havacılık sektörünün en değerli teorisyenlerinden Yunan kökenli ABD’li Prof. Rigas Doganis bile yönetimde bulunmuş, ancak havayolunun ismini ve birkaç fonksiyonunu makyajlayarak yola devam etmişlerdi. Olympic, artık kurtarılmasını bırakın satılabilmesi bile başarı hikayesi olabilecek bir havayolu haline geldi. Bu noktaya gelinmesinin nedenleri ise çok basit... Günlük düşünen yönetimler, sektörün değişim dinamiklerine ayak uyduramamak, sendikalar ve en önemlisi ticari vizyonsuzluk.

AB’nin yoğun zorlamasıysa satışı gerçekleştirmek konusundaki formül bu kez başarıya daha yakın gözüküyor. Basit bir ifadeyle, bölerek satmak. Yunan devletinin yaptığı ihaleye göre, havayolunun yer hizmetleri, bakım onarım hizmetleri ve havayolu hizmetleri üç ayrı parça halinde ihale ediliyor. İlgi mektubu gönderen firmalar arasında Qatar Airlines, Chrysler Aviation, Yunan Goldair, Swissport, York Capital-Olympic Investment gibi kuruluşlar mevcut.

Talipler arasında ilgimi en çok çeken, Ortadoğu çanağının yeni yıldızlarından Qatar Airlines, muhtemelen böyle bir yatırımı çok stratejik görüyordur. Zira bu sayede Atina Havalimanı’nı Ortadoğu’dan besleyerek Olympic sayesinde AB, ABD ve daha uzak coğrafyalara doğru bir hub olarak kullanabilirler. Bence çok akıllıca bir iş planı. Bu sayede kızışmakta olan Ortadoğu deluxe havayolları rekabetinde kendilerine yeni ufuklar yaratıyorlar. Bilindiği üzere Qatar Airlines, ana üs olarak Doha’yı kullanıyor ve hemen çok yakın coğrafyası içinde Emirates, Etihad ve Gulf gibi bölgesel mega oyuncular mevcut.

Olympic Havayolları, 2007 yılında iç hatlarla beraber, Avrupa, Asya, ABD ve Ortadoğu’da toplam 6.2 milyon yolcu taşımıştı. Yunan hükümeti havayolunun satışından 1.3 milyar Euro gelir hedefliyor.

Akşam Gazetesi / Tolga Turgut

Komşudaki satılık milli havayolu

Yorumlar

Swissair (Tugrul Özalp) ~ 15 yıl önce
THY gectigimiz aylarda Austrian Airlines ihalesine girmeye kalkarak boyundan birazda büyük bir ise girisiyordu ki sonra sanirim kendide LH ve AF/KLM gibi rakiplerin karsisinda yenik düsecegini fark ederek ufak bir manevra ile rotayi Air Bosna'ya cevirmisti. Ben Israrla Air Bosna'ya yapilacak yatirimin gereksiz oldugunu düsünüyorum. Air Bosna nin kendi ülkesinden kaynaklanan yolcu potansiyeli cok zayif oldugu gibi sirketi avrupaya acilan bir KAPI olarakda kullanmak imkansiz. Bence THY yetkilileri Air Bosna ile ugrasmayi birakip Olympic'e bir göz atmali. Olympic her ne kadarda yillardir zarar eden bir sirket olsada sirketin gerek Avrupa'nin diger ülkelerinden toplayabilecegi yolcu potensiyeli gerekse merkezi bulundugu kendi ülkesindeki yolcu potensiyeli yüksek. Ayrica Olympic bir cok avrupalinin gözünde tarihi, gecmisinde kaza orani oldukca düsük olan ve bir cok dev avrupali sirket bile Avustralya baglantisi vermezken Olympic'in yillarca Avustrulya'ya acilan bir kapi konumunda olmasi bakimindan iyi bir izlenime sahip. THY bence yatirimlarini yaptigin diger havayolu sirketlerini tekrar gözden gecir, yada birak sirket alarak degil organik sekilde büyümeye bak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
QQ ~ 15 yıl önce
Quatar neresidir? Qatar ya da Katar olmasın? Biraz daha özen lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OpsOcc ~ 15 yıl önce
Bu kadar taliplisi varken, bence THY ya da Pegasus da Olympic için teklif vermeli. Bakarsın bizimkiler şirketi alır da yıllardır süren Türk-Yunan geçimsizliğinin çözümüne bir adım daha yaklaşabiliriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000