29 Mart 2010, Pazartesi 08:04:41

Kayıp Prens hala bulunamadı!

800 milyar dolar büyüklükteki Abu Dabi Yatırım Dairesi’nin başında olan Prens Şeyh Ahmed hala aranıyor.

800 milyar dolar büyüklükteki Abu Dabi Yatırım Dairesi’nin başında olan Prens, en kritik dönemde Citi’ye 7.5 milyar dolarla ortak olup krizin şiddetini azaltan, piyasalara güven veren kişi olarak anılıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı ve Abu Dabi Emiri Şeyh Halife bin Zayed el-Nahayan’ın erkek kardeşi, dünyanın en güçlü 27’nci kişisi Şeyh Ahmed bin Zayed el-Nahyan (1968), Fas’ta geçirdiği uçak kazasının ardından hâlâ bulunamadı. 800 milyar doların üzerinde büyüklüğe sahip Abu Dabi Yatırım Dairesi’nin (ADIA) başında bulunan ve Zayed Vakfı’nın Genel Müdürü el-Nahyan’ın uçağı cuma akşamı Rabat’ın 30 kilometre uzağında göle çakılmıştı. İspanyol pilot, kazayı yaralı atlatırken el-Nahyan’a ulaşılamadı.

Son iki kardeşin laneti

Şeyh Ahmed bin Zayed el-Nahayan, Forbes Dergisi’nin dünyanın en güçlü kişileri listesinde 2009’da 27’nci sırada yer almıştı. Prensin 1967 doğumlu ağabeyi Şeyh Nasser bin Zayed el-Nahyan da 2008 ortasında benzer bir helikopter kazasında yaşamını yitirmişti. Hükümet İşleri Bakanlığı görevini yürüten Şeyh Nasser bin Zayed el-Nahyan helikopteri Körfez’de denize düşmüştü. Şeyh Ahmed bin Zayed el-Nahyan’ın da hayatını kaybetmesi durumunda, ailenin son iki erkek ferdi de uçak ve helikopterde yaşamını yitirmiş olacak. Şimdiden dünyada el-Nahyan Ailesi’nin başında ‘bir uçak laneti’ dolaştığı söyleniyor. Aynı zamanda BAE Finans ve Endüstri Bakanlığı Genel Sekreteri Şeyh Ahmed bin Zayed el-Nahayan, Lehman Brothers’ın Eylül 2008’deki batışıyla iyice derinleşen globel-ekonomik krizde Amerikalı bankacılık devi Citibank’ın yüzde 4.9’unu 7.5 milyar dolara satın almıştı. Bu cesur girişimi ile Prens Şeyh Ahmed, krizin şiddetini azaltan kişi olarak anılmaya başlanmıştı. Citi’nin en büyük özel yatırımcısı olana Prens Şeyh Ahmed’in tüm dünya piyasalarına güven aşılaması takdirle karşılanmıştı. Hisse satışının ardından Citigroup Başkanı Win Bischoff, “Dünyanın lider yatırımcısı tarafından gerçekleştirilen bu yatırım Citi’nin işini büyütmek için çekici fırsatları kovalamasını sağlayacak” açıklamasını yapmıştı.
 
En büyük yatırım fonu

Prens Şeyh Ahmed’in başında bulunduğu ADIA, dünyanın en büyük yatırım fonu olarak anılıyor. ADIA’nın yatırım yaptığı bölgenin Kuzey Amerika ve Avrupa olduğu biliniyor. Bu iki bölgenin toplam yatırımlarının yüzde 85-90’ını oluşturduğu tahmin ediliyor.
 
Kardeşi Manchester City’nin sahibi

Kayıp Prens Şeyh Ahmed’in 1970 doğumlu küçük kardeşi Şeyh Mansour bin Zayed bin Sultan el-Nahyan, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Başkanlık İşleri Bakanı olarak görev yapıyor. Manchester City Football Club’ın da sahibi olan kardeş Şeyh Mansour sporun çeşitli alanlarında faaliyet gösteren Al-Jazira Club’un da patronu. BAE’nin At Yarışları Otoritesi’nin de başında olan Şeyh Mansour, 2007’de Emirates Investment Authority’nin (Emirlik Yatırım Dairesi) yönetim kurulu başkanı olarak atanmıştı.
 
Hakkasan’la İstanbul’a dolaylı geldi, gitti

Wagamama, Hakkasan ve Yautcha gibi efsane mekanların yaratıcısı Alan Yau’nun iki yıl önce Hakkasan ve Yautcha’yı, ADIA’ya 60 milyon dolara satmıştı. Alan Yau’nun müthiş girişimi kabul edilen Hakkasan’ı almasıyla bir süre ADIA dolaylı olarak Türkiye’de de faaliyet gösterdi. Yau, bir yıl yönetimde kalmış yönetimden ayrılmasıyla işler İstanbul’da belirsizliğe girmişti. Hakkasan’ın alışveriş merkezi Kanyon’daki yerini bir süre sonra Doors Grubu almış, Wan-na restoranı açmıştı.

Dubai’yi kuran ve yöneten büyük el-Nahyan Ailesi

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) kurucusu Seyh Zayed bin Sultan el-Nahyan’ın (1918-2004) servetleri toplamı, dünyadaki pek çok ülkenin milli gelirini geride bırakan oğulları ve görevleri:

Şeyh Halife Bin Zayed el-Nahyan (BAE’nin Başkanı)
Şeyh Issa Bin Zayed el-Nahyan (Gayrimenkul geliştiricisi)
Şeyh Mohammad Bin Zayed el-Nahyan (Abu Dhabi Prensi ve BAE Başkumandanı)
Şeyh Sultan bin Zayed el-Nahyan (Başbakan yardımcısı)
Şeyh Abdullah Bin Zayed el-Nahyan (Dışişleri Bakanı)
Şeyh Mansour Bin Zayed el-Nahyan (Başkanlık İşleri Bakanı)
Şeyh Saif Bin Zayed el-Nahyan (İçişleri Bakanı)
Şeyh Falah bin Zayed el-Nahyan
Şeyh Hazza bin Zayed el-Nahyan (1965 doğumlu işadamı-Ekonomi doktorası var)
Şeyh Tahnoun bin Zayed el-Nahyan (1965 doğumlu Abu Dhabi Turizm Otoritesi Başkanı)
Şeyh Hamdan bin Zayed bin Sultan el-Nahyan (1963 doğumlu Başbakan Yardımcısı)
Şeyh Saeed bin Zayed el-Nahyan (1966 doğumlu) Şeyh Nasser bin Zayed el-Nahyan (1967 doğumlu. Haziran 2008’de helikopter kazasında öldü)
Şeyh Ahmed bin Zayed el-Nahyan (Helikopter kazasında kayboldu)

Kayıp Prens hala bulunamadı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000