03 Ağustos 2008, Pazar 08:37:58

İKRAM ÜCRETLİ OLMALI MI?

Maalesef artık çoğu network taşıyıcısı havayolu artan maliyetler ve rekabet, hatta yolcudan gelen talep doğrultusunda uçak içi ikramlarını tamamen ya da kısmen DMH’ler gibi ücretli yapmayı tercih ediyor.
  • İnsanların önüne seçenek sunulmuş. Ya bilet fiyatları artacak, ya ikram servisi kalkacak veya isteyene ücretli olacak. Ne kadar mantıklı, daha neyini tartışırsınız ki!
  • adı üstünde İKRAM ;)
  • Yorumunuz...Bu yakıt fiatlarıyla hala uçakta ücretsiz ikram beklemek yerine, mantığını anlatan bir yazı yazılmasını takdir ettim.
  • Lütfen bir sey isterkenmi biraz dusunelim.Verdigimiz ucret belli 2 saatlik ucuslara kadar ucakta restoran gibi yemek beklemiyelim.Ucak zamaninda kalksin yolcu + bavulunu saglimen ulastirsin bundan iyisi samda kayisi
  • Bir çok havayolu özellikle iç hatlar ağırlıklı olacak şekilde senelerdir uçuşlarında ikram almıyor. Lufthansa nın yıllar önce dış hat IST-DUS uçuşunda boarding salonda, box lar içerisinde bulunan torbalarda su-yoğurt-kek-mendil v.b spesiyaliteden oluşan bir menü bulunuyordu. Yolcular uçağa alındıklarında ikram uygulamasının kalktığı ama her yolcu için boarding salonunda yetkililerin verdiği hizmetde anons edilmişti. Yaklaşık 2.45 dk süren uçuşta bu servis bile bizi çok mutlu etmişti. Uçulan mesafeye bağlı kalarak böyle güzel bir uygulamayı yapmak Türkiye de uçan havayolu şirketleri için çok fazla maliyetli olmadığı gibi en azından yolcularımızın mutluluğu - huzuru - rahatı için çok güzel bir şey kanımca. Her şey para demek değil. Hizmet herşeyin başında. Swiss gibi uçakta içilen bir bardak sudan bile 1 euro istemek de cabası ama swiss tercih etmekten çok kendi Bayrağımızı taşıyan bir Milli Havayolumuzu tercih ederim doğrusu. Saygılarımla
  • Amerika,yı bilemiyorum ama Avrupa'da bildiğim:THY, KLM, Air France, Finnair gibi uçak şirketleri uçaklarında parasız ikram sundukları sürece, zor olur parasız ikramın kalkması.

Bugün ABD’li United, Delta, Continental gibi dev havayolları, iç hat uçuşlarında kahve, su ve çerez haricindeki ikramları ekstra ücret karşılığı yapıyorlar. Bu arada ABD’de iç hat uçuşlarının 30 dakika ila 5 saatlik geniş bir dilimi kapsadığının da altını çizmek gerekir. Avrupa’da da durum gitgide ABD’ye benziyor.

Bu iş modelinden farklı olan örnekler ise daha çok Uzak ve Ortadoğulu, uzun mesafe uçuşlara dayalı, geniş gövdeli uçaklara sahip Emirates, Singapore, Kore, Etihad, Katar, Thai, Cathay Pacific gibi havayolları.

Uçuş süresi uzadıkça biz yolcuların ekstra hizmet ve ikram beklemesi doğal, ancak 1 saatlik uçakta bence ikrama gerek bile yok.

Zira iç hat uçuşlarında genelde tek koridorlu uçaklar kullanıldığından, yolcunun tuvalet ihtiyacı için koridor sonuna ulaşabilmesi ikram arabaları etrafında akrobasi yapıp engel atlaması becerisini gerektiriyor.

Tolga TURGUT

İKRAM ÜCRETLİ OLMALI MI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Labrax ~ 16 yıl önce
İnsanların önüne seçenek sunulmuş. Ya bilet fiyatları artacak, ya ikram servisi kalkacak veya isteyene ücretli olacak. Ne kadar mantıklı, daha neyini tartışırsınız ki!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
adı üstünde İKRAM ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
winglet ~ 16 yıl önce
Yorumunuz...Bu yakıt fiatlarıyla hala uçakta ücretsiz ikram beklemek yerine, mantığını anlatan bir yazı yazılmasını takdir ettim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAVACILIK ~ 16 yıl önce
Lütfen bir sey isterkenmi biraz dusunelim.Verdigimiz ucret belli 2 saatlik ucuslara kadar ucakta restoran gibi yemek beklemiyelim.Ucak zamaninda kalksin yolcu + bavulunu saglimen ulastirsin bundan iyisi samda kayisi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DGRTRAINER63 ~ 16 yıl önce
Bir çok havayolu özellikle iç hatlar ağırlıklı olacak şekilde senelerdir uçuşlarında ikram almıyor. Lufthansa nın yıllar önce dış hat IST-DUS uçuşunda boarding salonda, box lar içerisinde bulunan torbalarda su-yoğurt-kek-mendil v.b spesiyaliteden oluşan bir menü bulunuyordu. Yolcular uçağa alındıklarında ikram uygulamasının kalktığı ama her yolcu için boarding salonunda yetkililerin verdiği hizmetde anons edilmişti. Yaklaşık 2.45 dk süren uçuşta bu servis bile bizi çok mutlu etmişti. Uçulan mesafeye bağlı kalarak böyle güzel bir uygulamayı yapmak Türkiye de uçan havayolu şirketleri için çok fazla maliyetli olmadığı gibi en azından yolcularımızın mutluluğu - huzuru - rahatı için çok güzel bir şey kanımca. Her şey para demek değil. Hizmet herşeyin başında. Swiss gibi uçakta içilen bir bardak sudan bile 1 euro istemek de cabası ama swiss tercih etmekten çok kendi Bayrağımızı taşıyan bir Milli Havayolumuzu tercih ederim doğrusu. Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çağdaş ~ 16 yıl önce
Amerika,yı bilemiyorum ama Avrupa'da bildiğim:THY, KLM, Air France, Finnair gibi uçak şirketleri uçaklarında parasız ikram sundukları sürece, zor olur parasız ikramın kalkması.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000