03 Mayıs 2009, Pazar 09:40:32

EMIRATES KUYRUĞUNU 5 SEFER PİSTE VURDU

Emirates Havayolları’nın Airbus A340-500 uçağı, Melbourne’den havalanmaya çalışırken kuyruğunu tam 5 kez piste ve toprağa vurdu.
  • Emirates yonetimi cok basarisiz, hemen istifa etmesi gerekiyor. Bu havaciliktir, baska seye benzemez. Eger sahsiyetli insanlarsa yonetim komple istifa etmesi gerekiyor. --- Tabii boyle yorumlar ancak THY icin yapilir genelde. Bizim insanimiz maalesef kendi degerini yerin dibine batirmayi sever. Nerede Emirates hayranlari, neden kimse elestirmiyor? THY de olsaydi yer yerinden oynardi.. Yazik..
  • GEÇMİŞ OLSUN EMİR ATEŞ'CİM;)
  • Öncelikle yaşanmış kaza için geçmiş olsun , çok kötü bir hata , pilotların istifa etmesi yerinde olmuş . Arkadaşım Arap olunca ne değişiyor ? Polonyalı , İtalyan , Türk olunca ne değişiyor .Havacılıkta insan faktörü diye bir olay vardır milliyet faktörü diye değil.Lütfen biraz daha bakış açımızı değiştirelim .Saygılarımla
  • Geçmiş olsun. Sonra Arap dediğimizde kızıyorlar. Yok yöneticiler İngilizmiş vs vs. Arap işte
  • ATSB(Australian Transport Safety Bureau) raporu için http://www.atsb.gov.au/publications/investigation_reports/2009/AAIR/aair200901310.aspx Olayla ilgili detaylı bilgi için http://aviation-safety.net/database/record.php?id=20090320-0
  • Can kaybının olmayışı çok sevindirici.Bunlar herzaman karşılaşılabilinecek olaylardır.Hatasız kul olmaz.Tabi taktir edersiniz ki havacılıkta hataya yer yoktur.umarız tekrar yaşanmaz.Burda olan 2004 model yepyeni A345'e oldu.
  • daha önce burda çıkmış bir haberdi. kazanın raporu yayınlandığı için tekrar gündeme geldi. haber başlığı ona göre hazırlanmalıydı. huriyet'in hatası ise bu, airporthaber copypaste etmemeli o zaman. ayrıca; lovyeyi kendine doğru çekmiş olamaz. airbus'da stick vardır, onu çekersin ancak :)
  • TOGO degil TOGA dır. Take Off/Go Around un kısaltmasıdır.
  • Bu uçakların kuyruklarını uygun bir yerden kesmeli.İkide birde oraya buraya sürtmesin.Bu kuyruk işi Emirateside mahçup etti.

Hürriyet Gazetesinin haberine göre; uçak pisti bitirdikten sonra sıkıştırılmış toprak alandan ILS antenini kırarak güçlükle havalanabildi. Pilotlar hemen dönerek havalimanına acil iniş yaptı. Liste satış fiyatı 237 milyon dolar olan A340-500, ağır hasar nedeniyle ‘kal’ oldu, yani parçalanmak üzere hurdaya ayrıldı.

Avustralya Ulaştırma Emniyet Bürosu’nun (ATSB) hazırladığı ön raporda, pilotların kalkış ağırlığını uçuş bilgisayarına 100 ton eksik girdiği ortaya çıktı. Pilotaj hatası nedeniyle iki pilot da istifa etti.

Gövde uzunluğu 67 metre 80 santimetre olan dört motorlu Airbus A340-500, Avustralya’nın Melbourne kentinden Dubai’ye gitmek üzere 22 Mart’ta 257 yolcusunu almıştı. 2004’te imal edilen A6-ERG tescilli uçakta herhangi bir teknik sorun bulunmuyordu. Yükleme kurallara uygun yapılmıştı. Pilotlar uçuş öncesinde kokpitte dizüstü bilgisayarda hesaplamaları kontrol edip uçuş bilgisayarına giriyorlardı.

İşlemler tek dizüstü bilgisayar üzerinden yapılıyordu. O günkü uçuş için A340-500’ün kalkış ağırlığı yolcu, kargo ve yakıtla birlikte 362 tondu. Hava durumu yani basınç, rüzgarın hızı ve esiş yönü gibi bilgilerle ağırlık birleştirilecek; uçağın hangi süratte, kaç derece açıyla ve ne kadar motor gücü kullanılarak havalanacağı kullanılan yazılım ile hesaplanacaktı.

100 TON EKSİK

Pilotlar verileri girerken uçağın kalkış ağırlığını 100 ton eksik yani 262 ton olarak yazdı. Yanlış bilgi nedeniyle uçuş bilgisayarı A340-500’ün daha kısa mesafe pist kullanıp, kalkış hızına düşük motor gücüyle ulaşacağını varsayıyordu. Hata, iki pilot tarafından da fark edilmemişti.

Motor çalıştırdıktan sonra kalkış için 16 pist başına gelindi. Kumandalar ikinci pilottaydı. A340-500 hızlanmaya başladı. Saat 22.31.53’ü gösterirken kaptan pilot pisten kesilme süratinin geldiğini söyledi. İkinci pilot side stick'i kendine doğru çekti. Ancak uçak yanlış hesaplamadan dolayı yeterli hıza ulaşamadığı için pistten kesilemiyordu. Kuyruk piste vurmuştu. Kaptan kumandayı aldı, pistin kalan bölümünde duramayacakları için ‘TOGO’ olarak adlandırılan, acil durumlarda maksimum güç sağlayan düğmeye bastı. Tekrar kumanda verildiğinde uçak bir kere daha pist içinde kuyruğunu vurdu.

ANTENLERİ KIRDI

Pisti aşıp sıkıştırılmış toprak alanda hızlanmaya çalışan uçak, üç kere daha kuyruğunu vurdu. A340-500 ILS antenlerini kırarak kalktıktan kısa süre sonra acil iniş yaptı. İncelemede alt tarafta, uçağın gövdesinin ortasından başlayıp kuyruk bölümüne kadar ciddi hasar meydana geldiği, tamirin ekonomik olmadığı belirlendi.

ATSB’nin, hazırladığı ön raporda alınacak önlemleri şöyle sıralandı:

İnsan faktörü: Kalkış öncesinde yapılan işlemlerde veriler girilirken iki bilgisayar kullanılmalı, çift taraflı kontrol yapılmalı. 

Eğitim: Birkaç tipte birden uçan (olayda uçuş ekibi hem A340-300 hem de A340-500/600’de görev yapıyordu) pilotlar için eğitim programı yeniden oluşturulmalı.

Filo teknik prosedürleri: Motorlara fazla güç vermeden (bakım maliyetlerini yükseltmemek amacıyla motorlardaki itiş gücü sınırlandırılıyor) yapılan kalkışlarda kullanım teknikleri gözden geçirilmeli.

EMIRATES KUYRUĞUNU 5 SEFER PİSTE VURDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 15 yıl önce
Emirates yonetimi cok basarisiz, hemen istifa etmesi gerekiyor. Bu havaciliktir, baska seye benzemez. Eger sahsiyetli insanlarsa yonetim komple istifa etmesi gerekiyor. --- Tabii boyle yorumlar ancak THY icin yapilir genelde. Bizim insanimiz maalesef kendi degerini yerin dibine batirmayi sever. Nerede Emirates hayranlari, neden kimse elestirmiyor? THY de olsaydi yer yerinden oynardi.. Yazik..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
GEÇMİŞ OLSUN EMİR ATEŞ'CİM;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Öncelikle yaşanmış kaza için geçmiş olsun , çok kötü bir hata , pilotların istifa etmesi yerinde olmuş . Arkadaşım Arap olunca ne değişiyor ? Polonyalı , İtalyan , Türk olunca ne değişiyor .Havacılıkta insan faktörü diye bir olay vardır milliyet faktörü diye değil.Lütfen biraz daha bakış açımızı değiştirelim .Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Geçmiş olsun. Sonra Arap dediğimizde kızıyorlar. Yok yöneticiler İngilizmiş vs vs. Arap işte

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ATSB(Australian Transport Safety Bureau) raporu için http://www.atsb.gov.au/publications/investigation_reports/2009/AAIR/aair200901310.aspx Olayla ilgili detaylı bilgi için http://aviation-safety.net/database/record.php?id=20090320-0

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Can kaybının olmayışı çok sevindirici.Bunlar herzaman karşılaşılabilinecek olaylardır.Hatasız kul olmaz.Tabi taktir edersiniz ki havacılıkta hataya yer yoktur.umarız tekrar yaşanmaz.Burda olan 2004 model yepyeni A345'e oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
daha önce burda çıkmış bir haberdi. kazanın raporu yayınlandığı için tekrar gündeme geldi. haber başlığı ona göre hazırlanmalıydı. huriyet'in hatası ise bu, airporthaber copypaste etmemeli o zaman. ayrıca; lovyeyi kendine doğru çekmiş olamaz. airbus'da stick vardır, onu çekersin ancak :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
TOGO degil TOGA dır. Take Off/Go Around un kısaltmasıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu uçakların kuyruklarını uygun bir yerden kesmeli.İkide birde oraya buraya sürtmesin.Bu kuyruk işi Emirateside mahçup etti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000