13 Eylül 2010, Pazartesi 08:22:36

Dubai, JFK Havalimanı'nı geçti

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticari merkezi Dubai'deki uluslararası havalimanı, kapasite olarak ilk defa New York'un John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'nı geçtiği bildirildi.

ABD merkezli havacılık araştırma kurumu OAG tarafından yayınlanan aylık frekans ve kapasite trendleri raporuna göre, Ortadoğu bölgesi içerisinde ve bu bölgeye olan koltuk kapasitesi ve frekansında Eylül ayında yüzde 11'lik artış görüldü. Bu büyümeye en çok katkı sağlayan Dubai Uluslararası Havalimanı ise koltuk kapasitesini bir önceki yıla kıyasla yüzde 14 artırmayı başardı.

OAG istatistiklerine göre bölgeye ve bölgeden olan koltuk kapasitesi bu yıl 10.5 milyondan 11.65 milyona yükseldi. Bölge içerisinde kullanılabilir koltuk sayısı da 6.31 milyondan 7.02 milyona çıktı.

Tüm dünyada koltuk kapasitesi Eylül ayında 22.5 milyon artarak 319.5 milyona ulaştı. Uçuş frekansının da yüzde 6 büyüme göstererek, 2.55 milyon uçuşa ulaşması bekleniyor. Tüm dünyada havacılık hizmetlerinin bu ay da artış göstereceği tahmin ediliyor.

İstatistiklere göre Kuzey Amerika'da tarifeli koltuk kapasitesi 2007'den bu yana görülmemesine rağmen ilk defa ikinci ayda da arttı. Koltuk kapasitesi Eylül 2009'a kıyasla bu ay yüzde 3 artarak 74.32 milyonu buldu. Frekans da yüzde 2 artışla 819 bin 347 tarifeli uçuşu buldu.

Aynı şekilde Avrupa'da havacılık sektöründe büyüme kaydedildi. Bu bölgede kapasite yüzde 10, uçuş frekansı yüzde 11 artı. Büyümenin çoğunun özellikle Ortadoğu ve Asya ülkelerine yapılan uçuşlardan kaynaklandığı da gözden kaçmadı. Avrupa'dan Abu Dabi'ye (Birleşik Arap Emirlikleri) yapılan uçuşlarda yüzde 21, Doha'ya (Katar) olan uçuşlarda yüzde 28, Tokyo'ya (Japonya) düzenlenen seferlerde de yüzde 12'lik artış kaydedildi.

DUBAİ'DE YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Ortadoğu'nun en büyük havaalanı Dubai uluslararası havalimanına hükümet tarafından yapılan kapasite genişletme yatırımları devam ediyor. Son aşamasına gelinen ve 4.5 milyar doları bulacak genişletme projesi ile yıllık yolcu kapasitesi 80 milyonu bulacak. Sadece Emirates havayollarına ait 3'üncü terminal Ekim 2008'de açılmıştı. Dördüncü terminalin ise 2012'de açılması hedefleniyor.

Dubai, JFK Havalimanı'nı geçti

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000