15 Ekim 2009, Perşembe 07:41:43

Havayolu çalışanları örgütleniyor

Ucuz taşımacılık yapmakla tanınan İngiliz havayolu şirketi Easyjet'in Berlin Schönefeld havaalanındaki çalışanları, örgütlenme mücadelesi yürütüyor. Easyjet patronları ise engelleme çabasını sürdürüyor...

Ver.di sendikasının desteğiyle örgütlenme mücadelesi başlatan havayolu işçileri, işyeri temsilciliği kurmak için kolları sıvadı. İşçiler, temsilcilik seçimleri için bir komisyon kurdu. İşçilerin örgütlenme çabasına karşı harekete geçen Easyjet patronları, komisyon üyeleri üzerinde baskı kurarak, istifa dayatmasında bulundu.

Komisyon üyesi işçilerin bunu ret etmesi üzerine, patron mahkemeye başvurdu. Easyjet patronları, İngiltere merkezli şirketin Almanya bürosunda da İngiliz yasalarının geçerli olduğunu, işçi temsilciliği kurulacaksa bunun İngiliz yasalarına göre kurulması gerektiğini belirtti.

Easyjet'in başvurusunu değerlendiren Berlin İş Mahkemesi, çalışanların işyeri temsilciliği kurmasının önünde hiçbir engel olmadığınına karar verdi. Mahkeme, Berlin Schönefeld havaalanı işçilerinin Almanya İşyeri Teşkilat Yasasına göre sendikalı olma hakkından yararlanabileceklerine hükmetti.

Easyjet patronu, engelleme çabasını sürdüreceğini ve mahkeme kararına itiraz için bir üst mahkemeye başvuracağını açıkladı.

Berlin Schönefeld havaalanında, aralarında pilot ve hosteslerin de bulunduğu 350 işçi, herhangi bir toplu sözleşmeye tabii olmadan çalışıyorlar. Şirketin Fransa ve İtalya'daki bürolarında, o ülkelerin yasalarına bağlı olarak yerel toplu sözleşmeler yapılıyor.

Havayolu işçileri, İngiltere'de şirketle toplu sözleşme yapmak için oluşturulan komisyona da temsilci göndermeyi, kendi haklarının da gözetilmesini sağlamayı hedefliyorlar.

Havayolu çalışanları örgütleniyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000