08 Mayıs 2008, Perşembe 08:24:25

Fiyat artışları iflasları da arttırabilir!

Artan petrol fiyatları havayolu şirketlerini zor durumda bırakıyor. Dünyanın önde gelen low-cost havayolu şirketlerinden Easyjet CEO'su, artan maliyetler nedeniyle "zayıf rakiplerinin" iflas edebileceği ya da küçüleceği öngörüsünde bulundu.

Easyjet havayolları CEO'su Andy Harrison, ara bilanço rakamlarını açıkladığı basın toplantısında artan petrol fiyatlarının sektöre etkisine dikkat çekerek "Jet yakıtı fiyatları son üç ayda yüzde 35 artış göstererek geçtiğimiz yılın yüzde 80 üzerine çıktı" şeklinde konuştu.

Her şeye rağmen bu fiyat yükselişlerinden avantajlı çıkacak tarafın kendileri olduğunu söyleyen Harrison, şöyle konuştu: "Bu yükselişin, ne kadarının kısa vadeli spekülasyonlara dayandığını ne kadarının uzun vadeli etkilerden kaynaklandığını kimse bilmiyor. Kesin olan şu ki; Zayıf rakiplerimiz iflas ederken veya küçülürken biz iş yapımız, maliyet avantajımız, tasarruflu uçaklarımız ve network gücümüz sayesinde daha da büyüyeceğiz"

Harrison'un açıkladığı finansal rakamlara göre easyJet'in 6 aylık cirosu yüzde 24 artışla 892.2 milyon Sterlin oldu. Aynı dönemde şirketin yolcu sayısı ise yüzde 15 artışla 18.9 milyona ulaştı. EasyJet uçaklarının doluluk oranı yüzde 81 olarak gerçekleşti.

Finansal rakamların ortaya koyduğu bir diğer sonuç da koltuk başına yakıt maliyetindeki artış oldu. Buna göre; yakıt fiyatları koltuk başına yüzde 23.8 artış gösterdi.

Fiyat artışları iflasları da arttırabilir!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000