10 Haziran 2010, Perşembe 14:56:32

EASYJET'İN SONU MU GELİYOR?

Dünya ucuz havayolu şirketlerinin atası kabul edilen ve Türkiye’deki birçok firmaya da ilham kaynağı olan İngiliz easyJet’in neredeyse sıfırdan başlayan öyküsü, kurucusu ile yönetim arasındaki uzlaşmazlık nedeniyle sona erme riskiyle karşı karşıya...
  • KARDEŞİM İÇİNE AMMA OTURMUŞ CİN ALİ SENİN..KIYAMAM SANA.DİKKAT EDİYORUM DA HER DERDİN ÇARESİNİ CİN ALİ DE BULUYORSUNUZ.DEMEK Kİ ADAM SİZE GÖRE YA BU İŞİ BİLİYOR YA DA OLDUKÇA KUVVETLİ.O ZAMAN KABUL EDİN ARKADAŞ,ADAM DOĞRU İŞ YAPIYOR.
  • cin ali alır belki...
  • hissedarlar arasi anlaşmazliklar var.. dağilabilir..
  • Adamlar gayet iyi hizmet veriyor, onların fiyatına bizim firmalarla yurtiçi bile uçulmuyor (istersen 6 ay önce almış ol), para kazanmak için Pegasusun işportacı hostesleri gibi duty free satışı için insanın kulağının dibinde bağırıp çağırmıyorlar gecenin bir yarısı üstelik. Daha ne? Şu an için kapanırsa en çok üzüleceğim firma...
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • low cost her yerde aynidir diyen yorumcuya ager arkadasin ms yerine mrs olmasi gerekiyor diye degisikligi 30 euro verdiyse gereksizdi ikiside bayan sonucta siz bunu anlamadiginiz icin odemissiniz kusura bakmayin
  • öncelikle avrupa havayolu şirketlerinin fiyat politiklarını öğrenmek gerek. insanlargenelde biletlerinde en az 3 yada 4 ay önceden book ettiklerinden bu süreden sonra alınan biletler el yakar. Bu da bu şirketin politikalarından biridir. Erken davranırsan ucuza alırsın ama geç kalırsan da kimseye kızma hakkın yoktur. Umarım açıklayıcı olmuştur.
  • thy dahil tüm türk şirketlerinin örnek alması gereken bir şirket. ülkemiz firmalarının da aynı başarıyı göstermesini diliyorum ama önce anlayışını değiştirmek sonra da personeli eğitmek gerek. Umarım uzun yıllar hizmet vermeye devam eder.
  • Verin KTHY yi duzeltir teslim eder geri Atlasa vereceğnize Ona verin direk icrrat olur o zaman nasılsa kıbrısı vereceksiz yaa önce Kthy den başlamış olursunuz
  • Arkadaslar ben Easyjet ile Amsterdam-Cenevre uctum 330 euroya ve 3 gun sonra KLM ile uctum 205 euroya bunun neresi ucuz anlamadim eger anlayan birileri varsa bana anlatsin ucuzluk bunun neresinde

Hürriyet'te yer alan habere göre; Babasından aldığı 30 milyon sterlinlik sermaye ile 1995 yılında iki Boeing 737 uçağı alarak ucuz havayolu taşımacılığına başlayan Yunan asıllı işadamı Stelios Haji-Ioannou, şirketin şu andaki CEO'su Andy Harrison ile birlikte easyJet'i kısa zamanda İngiltere'nin bu alandaki lider firması haline getirdi.   

easyJet, uçuşlardaki ücretsiz yiyecek ve içecek servisini isteğe bağlı ve ücretli hale getirmek, bilet satışlarında acenteleri aradan çıkarıp doğrudan havaalanlarındaki şubelerden veya internet üzerinden yapmak gibi daha önce yapılmamış birçok uygulamayı küresel havacılık sektörüne getirdi. Şirketin maliyet düşürmeyi amaçlayan bu uygulamaları, başta büyük tartışmalar yaratsa da daha sonra sektör genelinde kabul gördü.

Dönüş sürelerini ortalama 30 dakika ile sınırlı tutarak havaalanı vergilerinden de önemli ölçüde tasarruf eden ve bu avantajı bilet fiyatlarına yansıtan şirket, yıllık 47 milyon yolcu taşıma kapasite ulaştı. Şirketin bilet satış gelirleri yıllık 2 milyar sterline çıktı. 

İPLER GERİLDİ

Parmak ısırtan performansa sahip olan şirketin geleceği bugünlerde üst yönetimde yaşanan bir uzlaşmazlık nedeniyle tehlikede. Şirketin yükselişinde büyük pay sahibi olan Haji-Ioannou ile şirket yönetimi arasındaki anlaşmazlık, easyJet'i, ismindeki 'easy' ibaresini dahi kaybetmeye kadar götürecek bir süreçten geçiriyor.

Ayrıntıları tam olarak bilinmese de bundan bir ay önce Yönetim Kurulu'ndaki görevinden istifa eden Haji-Ioannou'nun, 2000 yılında Londra Borsası'na da kote olan şirketin şimdiye kadar hiç kâr payı dağıtmamış olmasına duyduğu tepki nedeniyle mahkemeye başvurdu.

Borsaya açılmadan önce diğer alanlarda da 'easy' markasıyla faaliyet gösteren işadamı, 'easyJet' ismini havayolu şirketi için tescil etmişti. Bu anlaşmayla yatırımcılara isim hakkı konusunda güvence verilmiş ve diğer sektörlerden elde edilecek yan gelirlerin yüzde 25'i aşmayacağı şart koşulmuştu.

YAN GELİRLER SINIRI AŞTI

Ancak Haji-Ioannou, easyJet'in, otel rezervasyonu, araç kiralama ve bagaj yükü aşım ücretlerinden elde ettiği yan gelirlerin bu oranı yüzde 1 aştığını iddia etti. Hatta, Yunan asıllı işadamı, şirketin otel ve araç kiralamalarda sadece aldığı komisyonları beyan ettiğini, eğer tüm işlemleri beyan etmiş olsaydı bu miktarın daha fazla olacağını da belirtti.

Yunan asıllı işadamı, iddialarıyla ilgili resmi belgeleri 2008 yılında sunmuştu. Ancak Haji-Ioannou, geçtiğimiz dönemde yönetimin hissedarlarına kâr payı dağıtmak yerine 88 uçak için 4 milyar dolar tutarında sipariş vermesiyle davasına hız verdi.

Şirket bünyesinde yaşanan bu tartışmalı sürece dışardan bakıldığında ise milyarder işadamıyla, kurucusu olduğu ve çocuğu gibi büyüttüğü şirketi arasındaki bağın artık kopma noktasına geldiği görülüyor.

UCUZ HİZMETİN SİMGESİ

İngilizcede kolay anlamına gelen 'Easy' kelimesini Avrupalı tüketicilere 'ucuzluk' olarak yansıtan Haji-Ioannou, EasyGroup çatısı altında yine benzer şekilde ekonomik hizmetler sunduğu farklı alanlara da girdi.

easyJet'i 28 yaşında kuran ve iki kardeşi ile birlikte şu anda değeri 1.7 milyar sterlin olan şirketin, 646 milyon sterlinlik hissesine sahip olan Haji-Ioannou, easy markasıyla ucuz oda sağlayan easyHotel, büro kiralayan easyOffice ve otobüs taşımacılığı yapan easyBus şirketleriyle de kârlı alanlarda faaliyet gösteriyor.

İş yaptığı alanlarda çoğunlukla başarıyı yakalayan girişimci ruhlu işadamı, internet cafe, araç kiralama ve sinema gibi hizmetler sunan bazı şirketlerinden ise beklediği verimi alamayınca elinden çıkardı.

EASYJET'İN SONU MU GELİYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 14 yıl önce
KARDEŞİM İÇİNE AMMA OTURMUŞ CİN ALİ SENİN..KIYAMAM SANA.DİKKAT EDİYORUM DA HER DERDİN ÇARESİNİ CİN ALİ DE BULUYORSUNUZ.DEMEK Kİ ADAM SİZE GÖRE YA BU İŞİ BİLİYOR YA DA OLDUKÇA KUVVETLİ.O ZAMAN KABUL EDİN ARKADAŞ,ADAM DOĞRU İŞ YAPIYOR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
cin ali alır belki...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hissedarlar arasi anlaşmazliklar var.. dağilabilir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Adamlar gayet iyi hizmet veriyor, onların fiyatına bizim firmalarla yurtiçi bile uçulmuyor (istersen 6 ay önce almış ol), para kazanmak için Pegasusun işportacı hostesleri gibi duty free satışı için insanın kulağının dibinde bağırıp çağırmıyorlar gecenin bir yarısı üstelik. Daha ne? Şu an için kapanırsa en çok üzüleceğim firma...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
low cost her yerde aynidir diyen yorumcuya ager arkadasin ms yerine mrs olmasi gerekiyor diye degisikligi 30 euro verdiyse gereksizdi ikiside bayan sonucta siz bunu anlamadiginiz icin odemissiniz kusura bakmayin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
öncelikle avrupa havayolu şirketlerinin fiyat politiklarını öğrenmek gerek. insanlargenelde biletlerinde en az 3 yada 4 ay önceden book ettiklerinden bu süreden sonra alınan biletler el yakar. Bu da bu şirketin politikalarından biridir. Erken davranırsan ucuza alırsın ama geç kalırsan da kimseye kızma hakkın yoktur. Umarım açıklayıcı olmuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
thy dahil tüm türk şirketlerinin örnek alması gereken bir şirket. ülkemiz firmalarının da aynı başarıyı göstermesini diliyorum ama önce anlayışını değiştirmek sonra da personeli eğitmek gerek. Umarım uzun yıllar hizmet vermeye devam eder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Verin KTHY yi duzeltir teslim eder geri Atlasa vereceğnize Ona verin direk icrrat olur o zaman nasılsa kıbrısı vereceksiz yaa önce Kthy den başlamış olursunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkadaslar ben Easyjet ile Amsterdam-Cenevre uctum 330 euroya ve 3 gun sonra KLM ile uctum 205 euroya bunun neresi ucuz anlamadim eger anlayan birileri varsa bana anlatsin ucuzluk bunun neresinde

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000