19 Ağustos 2008, Salı 15:37:29

easyjet'e kendi sahibinden dava!

Dünyada 'easyGroup' ticari şemsiyesi adı altında 'easy' markasının sahibi olan Stelios Hadjiionlis, yüzde 16 hissedarı olduğu 'easyJet' yönetimine dava açtı...

Dünyada 'easyGroup' ticari şemsiyesi adı altında 'easy' markasının sahibi olan Stelios Hadjiionlis, yüzde 16 hissedarı olduğu 'easyJet' yönetimine dava açtı. Türkiye'de de 'easyHotel' adı altında yatırım planları yapan işadamı, sitede otel satışı yapılmasını istemiyor.

Bu ilginç dava, Financial Times Gazetesi'ne konu oldu. Gazeteye göre markanın sahibi ile easyJet'in arasında; düşük ücretli havayolunun kredi kartı ve otel rezervasyonu gibi yeni işlere girişmesi sebebiyle lisans kaynaklı tartışma çıktı. Mahkemeye intikal eden davaya göre, işadamı, firmayı markasına zarar vermekle suçladı. Stelios, şu anda yüzde 16'lık hissesiyle easyJet'in en büyük hissedarı konumunda bulunuyor.

STELİOS NEDEN DAVA AÇTI?

Marka lisansı anlaşmasına göre 'EasyGroup' tamamen Stelios'a ait ve easyJet havayollarının genel satışının yüzde 75'i firmanın asıl işi olan taşımacılık için ödeniyor.

Stelios ile easyJet arasındaki anlaşmazlığın sebebi de hangi işin 'asıl' olarak adlandırılacağı konusunda yaşanan karışıklıktan kaynaklanıyor. Stelios'a göre firma, Hotel Europe ile yaptığı anlaşma sonucu kullandığı 'easyJethotels' markasıyla, müşterileri havayolları aracılığıyla aynı zamanda otel rezervasyonu da yapabildiklerine dair yanlış bir kanıya vardırıyor. Yine firma, yolcuları uçuş sırasında yapılan satışlarda bazı ürünler için ödedikleri paranın yardım kuruluşlarına gittiği konusunda da kandırıyor.

Easyjet Yönetim Kurulu Başkanı Colin Chandler ise kendilerinin anlaşmada yer alan kurallara tamamen sadık kaldıklarını, alınan payın firmanın bilet satış, bagaj ve taşımacılık gibi asıl görevleri için kullanıldığını bildiriyor.

TÜRK ORTAĞI KONUŞUYOR: HEM EASYJETHOTEL HEM DE EASYHOTEL OLMAZ!

Hadjiionlis ile birlikte easyHotel projesinin Türkiye'deki lisans kullanıcısı gemi inşaatçısı Murat Birecik, açılan davaya ilişkin şu açıklamayı yapıyor:

"Gemi inşaat sektöründen dolayı 25 yıldır tanıdığım Stelios, çok doğru birşey yaptı ve geçen hafta -yüzde 16 hissedarı olduğu- easyJet'e karşı dava açtı. easyJet'in şu anki yönetimi, yan gelirler üzerinden para kazanma sevdasına düşerek, easyJet'in sitesinden otel satmaya yöneldiler.

'GİZLİ TUR OPERATÖRLÜĞÜ YAPIYORLAR' SUÇLAMASI

Yani adeta bir gizli tur operatörlüğü yapıyorlar... Halbuki Stelios'un kendi otel ticareti var! Yani, Türkiye'de de beraber yürüttüğümüz easyhotel zinciri... Hal böyle olunca ortaya easyJethotel vs easyHotel durumu çıktı. Stelios'un bu hukuksal tepkisinin Türk turizmine şöyle bir yararı olacaktır. Her zaman otelciliğimize bir tehdit oluşturan yabancı tur operatörlüğü ve satış paketleri, kuvvetli bir darbe alıyor... Ve lcc'lerin kendi asıl işi olan hat işletmeciliğine konsantrasyonu sağlanıyor... Yani, turistin kendi paketini (uçak-transfer-otel), bilgisayarının başında design etmesi güvence altına alınmış olacak."

Havayolu şirketinin internet sitesinde 'otel promosyonu' bölümünde müşterilere '3 gece veya daha fazla kalındığı taktirde seçilmiş otellerde ücretsiz konaklama' imkanı sunuluyor. Ayrıca 'Our Best Sellers' bölümünde en uygun fiyatlı otellere yer veriliyor.

Turizmdebusabah

easyjet'e kendi sahibinden dava!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000