07 Mayıs 2009, Perşembe 09:36:35

easyJet 2009'un ilk yarısında da yükselişini sürdürdü

easyJet 2009 yılının ilk yarısında başarılı performansını devam ettirerek, koltuk başına gelirini %14,9 arttırdı. Yolcu sayısı %2.9 artarak 19.4 milyona ulaştı.

easyJet’in güçlü ağ yapısı, büyüyen ek gelir performansı ve GB havayollarının alımı ile pazar payında %4.8’lik artış olmuştur. easyJet’in koltuk başına geliri %14.9 arttı (%7.6 sabit kurdaki artış).

easyJet CEO’su Andy Harrison ilk yarı sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada; "Tüm dünyada ekonomik durgunluğun yaşandığı bu dönemde sabit kur bazında 7.6%’lık büyüme, geniş ağ yapımızın başarısı ve sektördeki rekabetçi yaklaşımımızın en iyi göstergesidir. Avrupa’daki kısa mesafe uçuşlarındaki toplam kapasitede 5.6%’lık bir düşüş yaşanmasına rağmen, easyJet bu dönemde Pazar payında artış göstermiş ve yolcu sayısını 2.9% artırak 19.4 milyona taşımıştır. H1 kar marjımızdaki kesinti koltuk başına artan yakıt masraflarından kaynaklanmaktadır. Koltuk başına yakıt maliyeti £3.87 olmuştur. (toplam maliyet yaklaşık £90.6 milyondur) Bu doğrultuda yakıt maliyeti politikalarımızı yeniden yapılandırdık. Ayrıca Paskalya tatilinin ikinci yarıya kayması da ilk dönem performansımızda etkili olmuştur. Seyahat edenlerin bütçeleri, yakıt maliyetleri ve döviz kurlarındaki değişimi göz önünde bulundurarak planlamalarımızı yaptığımızda, 2009’u karlılıkla bitirmeyi hedeflemekteyiz. easyJet finansal olarak nakit ve para piyasalarındaki depozitoları ile güçlü bir yapıya sahiptir  ve bulunduğu tüm ülkelerde güçlü  bir konumdadır. easyJet yönetimi olarak gelecek hedeflerimiz konusunda güvenimiz devam etmektedir" dedi.

*Vergi öncesi kayıpta yaşanan artış; birim yakıt artışlarının £90.6 milyona ulaşması (£3.87 koltuk başına), Paskalya tatilinin ikinci yarıya dahil olması ve £13.7 milyon’luk faiz alacağı kesintisinden kaynaklandı. 

*Toplam koltuk başına taban maliyeti (yakıt masrafı ve döviz kur hareketleri hariç) %6,5’luk artış gösterdi.

*Güçlü nakit akışı ve para piyasası depozitoları 6 aylık dönemde £268.6 milyondan £1,131.1 milyon’a yükseldi (bloke edilen £103.6 milyon nakit hariç)

*Yolcu sayısı %2.9 artarak 19.4 milyona ulaşmış ve doluluk oranı 1.7 pp artarak %82.9 oldu.

*İlk defa, easyJet yolcularındaki artışın yarısından fazlası İngiltere dışındaki Avrupa ülkelerinden gerçekleşti. İngiltere dışından Avrupa pazarındaki yolcu sayılarındaki artış %21.8 oldu.

*easyJet’in Londra Gatwick, Paris, Milano ve Madrid gibi önemli pazarlardaki büyümesi devam etti.

*Önümüzdeki dönem verilerinde (açık koltuk sayısı baz alanarak değerlendirilmektedir) döviz kurlarının yansıması hariç koltuk başına toplam cironun geçen yıl rakamları ile paralellik gösterdiği ve şimdiden yaz döneminde koltukların %40’dan fazlasının rezerve olduğu gözlemlendi.

easyJet 2009'un ilk yarısında da yükselişini sürdürdü

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000