02 Kasım 2010, Salı 13:51:21

YERLİ UÇAK PROJESİ HAZIR

Türkiye, 2023 yılına kadar yerli uçak üretmek için hedef koyarken Cenap Kahyaoğlu adlı bir girişimci yurtdışında hazırlanan bir uçak prototipinin Türkiye’de üretilmesi için girişimlerini sürdürüyor. RJX80 adı verilen 80 kişilik uçaktan bugüne kadar üç adet prototip üretildi.
  • Kolay kelimesi size basit gelebilir.Uçak üretmek kadar kolay ne var bugünkü bilinen teknolijilerde.Mekanik,airodinamik tasarım,elektronik,dayanıklı camlar,alaşımlı kompozitler,radar sistemi,elektrik,elektronik aksamlar.uçak yakıtı ile çalışabilecek değilde farklı bir sistemle çalışabilecek uçak motoru.Başlıca söylediklerimin yanında söyleyipte buraya sığamayacak kadar bir çok konu var uçak üretimi için.Yeterki üretim için düğmeye basılsın.Sonrası çorap söküğü gibi gelecektir.Bir ülkenin teknoloji çarklarının arasına çomak sokulursa,değil uçak,otomobil bile üretilemez. Örnek:Bir zamanlar siirt'te otomobil fabrikasının temelleri atılmıştı,fakat buna izin verilmedi!!!.
  • HaHaHa kardes Dornier Ucak Resimlerine bak RJX80 nin Cok Farkli oldugunu görürsün gozlerini açarsan !!!
  • 1944 yıllarındaki Nuri Demirağ'ın yapmış olduğu yolcu uçağını ürettirmemek için elinden geleni yapanlarla 2011 yılında da aynı zihniyete sahip olanların arasında ne fark var?
  • alaman dornier firmasinin malini sizmi tasarladiniz, sizi yan kesiciler sizi..
  • ''İSTİKBAL GÖKLERDEDİR'' MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
  • Zamanında malum zihniyetler İstanbul'a köprü yapılmasına karşı çıkmış hatta liderleri senelerce köprünün üzerinden geçmemişti. Şimdi 3. köprüyü konuşuyor, marmarayın açılacağı günü bekliyoruz. Türkün önündeki en büyük engel Türk'tür. Türk'ün Türk'ten başka düşmana ihtiyacı yoktur. Yapılmaya çalışılan işlere karşı olanları, insanların hayalleri baltalayanları esefle kınıyorum. milletin önüne gölge etmeyin başka ihsan istemistemez
  • Cenap bey sizi ancak tebrik etmek gerekir bence gereksiz yorumlara takmayın turkler yapamaz zihniyeti ve her nedense malesef muslumanlar yapamaz takıntısı gercekten var bunu kabul edelim zorlu bir yoldasınız bu yolda bir tur zorlukla karsılasacaksınız ben bu yazıyı okuyan pılot ve muhendıs arkadaslardan sunu beklerdım Cenap bey sıze nasıl yardım edebılırız bu proje nasıl hayata gecer demelerını beklerdım ama herzaman oldugu gıbı herkez negatıf arkadaslar madem bu ısı bu kadar ıyı bılıyorsunuz cenap beye neden yardımcı olmuyorsunuz bir turk olarak bunu basaramamak ıcın neyımız eksık bılıyorsunuzkı bır cok yerde turkler buyuk projelere imza atmıslardır yeterkı ınanalım
  • sinekten yag cikarmaya calisan bi girisimci daha.. hemde olu sinek ucak muhendisligi hakkinda "ya sen ucagin lastigini degistermeyi biliyonmu" seklinde bir soruyla ne kadar bilgi sahibi oldugunu dile getiren insanlar toplulugu icin bir umut kapisi.. biz yapariz .. bizden buyuk yok..naralari atan basliklara baktikca, gercekci dusunen insanlara sedece gulumsemek kaliyor.. bi brezilya olabilmek icin.. 100 A380 dolusu ekmek yemek bile kesmez.. ufak baslayin.. mesela artik THK'nun satmadigi model ucaklari yeniden uretmeye baslayabilrisniz..
  • biraz evvelki yazımın devamıdır. 6-tüm tuvalet ve galley altında oluşacak korozyonlar 7-dizayn hatasından kaynaklanan upper lobe lap joints chem mill pocketlerinde çatlaklıklar 8-üretim hatasından kaynaklanan fwd ve aft toilet service panel drain seal kaçakları 9-üretim hatasından slat actuator hidrolik swiveldan hidrolik kaçakları 10-dizayn hatasından kaynaklanan cargo drain hatlarının tıkalı olması sonucu kargolarda korozyonlar
  • merhaba cenap bey; uçak teknisyeniyim. üretiminde bulunduğunuz fairchild dornier 728 x28 projeniz bittiğinde aşağıdaki işleri size bildirmekten mutlu olacağım; 1-yüksek basınçtan dolayı çatlamış fwd pressure bulkhead fwd yada aft side web ve buna bağlı stiffiner elemanları 2-yüksek basınçtan dolayı çatlamış yada üzerinde perçin atığı olan aft pressure bulkhead fwd yada aft side web ve buna bağlı stiffiner elemanları 3-tamamen dizayn hatasından kaynaklanan wing to body fairing drag angleların çatlaması bunun yüzünden wing center section front spar lower chorlarda kırık perçinler 4-dizayn hatasından kaynaklanan tüm kargo kapı köşleri bonded skin doubler çatlakları 5-tüm kapı scuff plate altlarında crossbeamlerde korozyonlar

Türkiye kendi uçağını üretebilir mi, üretemez mi tartışmaları sürerken, Cenap Kahyaoğlu adlı bir girişimci yurtdışında hazırlanan bir uçak modelinin Türkiye’de üretilmesi için girişimlere başladı.

 Regional Jet Generation X (RJX80) adı verilen tasarım, ilk olarak Türk, Alman ve ABD’li mühendisler tarafından geliştirildi. Embraer 170-190 ve Sukhoi Superjet uçakları ile aynı segmentte tasarlanan 80 yolcu kapasiteli uçağın üç adet prototipi üretildi.

RJX80 projesi ile ilgili bilgi veren Cenap Kahyaoğlu, “Türkiye modern yolcu uçağı üretecektir ve modern uçak üreten ülkeler arasında bir uçak üretici ülke olarak hak ettiği yerini alacaktır. RJX80 projesinin ilk adımları Alman, Amerikan ve Türk mühendisler tarafından atılmıştır. Fakat proje sahibi Türkiye'dir ve RJX80 bir Türk uçağı olarak Türkiye'de üretilecektir. Üretimin tamamı Türkiye'de gerçekleşecektir ve bir montaj veya lisans üretimi olmadığı gibi, başka bir ülkenin uçak üreticisi ile bir bağlantısı, ortaklığı veya parça üretimi anlaşması yoktur” dedi.

Uçağın üretiminin Türkiye’de yapılmasını istediklerini kaydeden Kahyaoğlu, “ Motor, avionik, iniş takımları ve benzeri aksamlar dünya lideri olan üreticilerden sağlanacak” diye konuştu.

Cenap Kahyaoğlu, RJX80 modeli bölgesel jet projesini TUSAŞ’a sunduklarını ancak bekledikleri ilgiyi görmediklerini kaydederek, “ Projeyi istersek yurtdışında bazı ülkelerde üretebiliriz. Ancak biz Türkiye’de üretmek istiyoruz. Bu konuda Türk hükümetinden ve Alp Havacılık, Kale Havacılık gibi şirketlerden destek bekliyoruz” dedi.

Bugüne kadar uçağın üç adet prototip modeli üretildi. Ptototiplerden ikisi statik test sırasında bilinçlis olarak imha edildi. Üçüncü prototip ise, statik model ve üretim prosedürler eğitimi için kullanılacak.

3 milyar dolarlık projenin sahiplerinin hedefi ise, önümüzdeki aylar içinde Türkiye içinde en uygun üretim yeri belirlenip üretim tesislerin temelini atmak.

Proje takvimi ise şöyle:
2001 - RJX80 başka bir isim altında temel bir fikir olarak ortaya atıldı.
2002 - 2005 - Projenin hayata geçmesi için ilk ciddi adımlar. Maddi kaynaklar yaratıldı, Alman, Amerikan ve Türk mühendisler çalışmalara başladı. İlk prototiplerin üretim hazırlıkları tamamlandı.
2005 - 2008 - Prototip üretimi gerçekleşti. Dünya ekonomik krizin başlangıcı, proje durduruldu.

2008 - 2010 - Dünya ekonomisi rahatlamakta, proje devamı için hazırlıklar yaplılıyor.
2010 - Seri üretim hazırlıkları, Türkiye'de üretim tesisi için yer, iştirakçı ve destek arayışı.
2011 - Üretim tesislerin inşaası ve donanması, personel eğitimi.
2012 - Üretim başlangıcı ve EASA test hazırlıkları. Uluslararası tanıtım kampanyası.
2013 - EASA test süreci, pilot, kabin ekibi ve teknisyen eğitim programı.
2014 - İlk uçağın müşteriye teslimi.











Performans ve Ölçüler
•Kanat Genişliği: 27.12m
•Uzunluk: 27.40m
•Yükseklik: 9.05m
•Kabin Genişliği: 3.25m
•Seyir Hızı: 992km/s
•Yolcu Kapasitesi: 80
•Azami Menzil: 3.300km
•Azami Uçuş Yüksekliği: 11.280m

YERLİ UÇAK PROJESİ HAZIR

Yorumlar Tüm Yorumlar (38)

Misafir ~ 12 yıl önce
Kolay kelimesi size basit gelebilir.Uçak üretmek kadar kolay ne var bugünkü bilinen teknolijilerde.Mekanik,airodinamik tasarım,elektronik,dayanıklı camlar,alaşımlı kompozitler,radar sistemi,elektrik,elektronik aksamlar.uçak yakıtı ile çalışabilecek değilde farklı bir sistemle çalışabilecek uçak motoru.Başlıca söylediklerimin yanında söyleyipte buraya sığamayacak kadar bir çok konu var uçak üretimi için.Yeterki üretim için düğmeye basılsın.Sonrası çorap söküğü gibi gelecektir.Bir ülkenin teknoloji çarklarının arasına çomak sokulursa,değil uçak,otomobil bile üretilemez. Örnek:Bir zamanlar siirt'te otomobil fabrikasının temelleri atılmıştı,fakat buna izin verilmedi!!!.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
HaHaHa kardes Dornier Ucak Resimlerine bak RJX80 nin Cok Farkli oldugunu görürsün gozlerini açarsan !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
1944 yıllarındaki Nuri Demirağ'ın yapmış olduğu yolcu uçağını ürettirmemek için elinden geleni yapanlarla 2011 yılında da aynı zihniyete sahip olanların arasında ne fark var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
alaman dornier firmasinin malini sizmi tasarladiniz, sizi yan kesiciler sizi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
''İSTİKBAL GÖKLERDEDİR'' MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Zamanında malum zihniyetler İstanbul'a köprü yapılmasına karşı çıkmış hatta liderleri senelerce köprünün üzerinden geçmemişti. Şimdi 3. köprüyü konuşuyor, marmarayın açılacağı günü bekliyoruz. Türkün önündeki en büyük engel Türk'tür. Türk'ün Türk'ten başka düşmana ihtiyacı yoktur. Yapılmaya çalışılan işlere karşı olanları, insanların hayalleri baltalayanları esefle kınıyorum. milletin önüne gölge etmeyin başka ihsan istemistemez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Cenap bey sizi ancak tebrik etmek gerekir bence gereksiz yorumlara takmayın turkler yapamaz zihniyeti ve her nedense malesef muslumanlar yapamaz takıntısı gercekten var bunu kabul edelim zorlu bir yoldasınız bu yolda bir tur zorlukla karsılasacaksınız ben bu yazıyı okuyan pılot ve muhendıs arkadaslardan sunu beklerdım Cenap bey sıze nasıl yardım edebılırız bu proje nasıl hayata gecer demelerını beklerdım ama herzaman oldugu gıbı herkez negatıf arkadaslar madem bu ısı bu kadar ıyı bılıyorsunuz cenap beye neden yardımcı olmuyorsunuz bir turk olarak bunu basaramamak ıcın neyımız eksık bılıyorsunuzkı bır cok yerde turkler buyuk projelere imza atmıslardır yeterkı ınanalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sinekten yag cikarmaya calisan bi girisimci daha.. hemde olu sinek ucak muhendisligi hakkinda "ya sen ucagin lastigini degistermeyi biliyonmu" seklinde bir soruyla ne kadar bilgi sahibi oldugunu dile getiren insanlar toplulugu icin bir umut kapisi.. biz yapariz .. bizden buyuk yok..naralari atan basliklara baktikca, gercekci dusunen insanlara sedece gulumsemek kaliyor.. bi brezilya olabilmek icin.. 100 A380 dolusu ekmek yemek bile kesmez.. ufak baslayin.. mesela artik THK'nun satmadigi model ucaklari yeniden uretmeye baslayabilrisniz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
biraz evvelki yazımın devamıdır. 6-tüm tuvalet ve galley altında oluşacak korozyonlar 7-dizayn hatasından kaynaklanan upper lobe lap joints chem mill pocketlerinde çatlaklıklar 8-üretim hatasından kaynaklanan fwd ve aft toilet service panel drain seal kaçakları 9-üretim hatasından slat actuator hidrolik swiveldan hidrolik kaçakları 10-dizayn hatasından kaynaklanan cargo drain hatlarının tıkalı olması sonucu kargolarda korozyonlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
merhaba cenap bey; uçak teknisyeniyim. üretiminde bulunduğunuz fairchild dornier 728 x28 projeniz bittiğinde aşağıdaki işleri size bildirmekten mutlu olacağım; 1-yüksek basınçtan dolayı çatlamış fwd pressure bulkhead fwd yada aft side web ve buna bağlı stiffiner elemanları 2-yüksek basınçtan dolayı çatlamış yada üzerinde perçin atığı olan aft pressure bulkhead fwd yada aft side web ve buna bağlı stiffiner elemanları 3-tamamen dizayn hatasından kaynaklanan wing to body fairing drag angleların çatlaması bunun yüzünden wing center section front spar lower chorlarda kırık perçinler 4-dizayn hatasından kaynaklanan tüm kargo kapı köşleri bonded skin doubler çatlakları 5-tüm kapı scuff plate altlarında crossbeamlerde korozyonlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000