09 Şubat 2012, Perşembe 11:42:24

TÜRKİYE DENETİMDE SİSTEMİ DEĞİŞTİRDİ

Avrupa ülkeleri arasında en fazla Yabancı Hava Aracı Emniyet Denetimi (SAFA) yapan ülkelerden biri olan Türkiye, 2011 yılında uygulamada değişikliğe gidilerek yüksek denetim sayısından, performans bazlı denetleme sistemine geçti...
  • SAFA-SANA ya yasal çerçeve tamam ...SAFA-SANA veri bankası ve kayıt sistemi çok ihtiyaç duyulan bir yenilik ...EASA -SAFA sisteminin modernizasyonuna öncülük edilmesine de eyvallah ama lütfen yenilikleri , eskiden yapılanları karalayarak vermeyelim...unutmayalım ki buralara"skor bazlı" denilen denetimlerle gelindi! Önemli olan bilgili ve tecrübeli personel.Yani zaman ve eğitim.
  • öncelikle bu önemli konuya dürüst davrandığınız için size teşekkür ederim lowcost havacılık adı altında personeli yeterliliğini de minimum tutup kimsenin güvenliğini tehlikeye atmayacak havayollarını tercih edelim !!!
  • Show amaçlı skor bazlı denetimlere nihayet çözüm bulunuyor. İstenilen ve senelerdir yazılan bu eksikliğe çözüm bulabilmek için yapılan çalışma işin başlangıcı olup ümit vericidir. Çünkü ilk önemli başlangıç noktamız önce eksikliğimizi bilmekten geçer. Türkiye'nin EASA kriterlerindeki kötü notu azalabilir ve yabancı uçaklarada doğru dürüst SAFA yapabilmeyi becerebiliriz sanıyorum. En fazla değil en içerikli bakım esas alınmalı ve Sektöre/Bakana yönelik skoral Show yerine az ama nitelikli bakım esas alınmalıdır. Yol doğrudur. Burada önemli olan o yolda yürüyecek deneyimde ve bilgide eleman ihtiyacını acilen giderebilmektir. Sefa İnan
  • TÜRKİYE SAFA DENETİMİ YAPIYORMU? , PEKİ ANTALYA ,KKTC VEYA DİĞER KÜÇÜK HAVA MEYDANLARI BU SİSTEMİN İÇİNDEMİ ACABA ,ZİRA BAZI YERLERDE 10 UÇAĞA BİR TEKNİSYEN BAKIYOR DA :))) ?
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü konuya ilişkin yaptığı açıklamada:

Avrupa ülkeleri arasında en fazla Yabancı Hava Aracı Emniyet Denetimi (SAFA) yapan ülkelerden biri olan Türkiye, 2011 yılında uygulamada değişikliğe gidilerek yüksek denetim sayısından, performans bazlı denetleme sistemine geçilmiştir. Bu kapsamda; havayolu işletmeleri, bulgu oranlarına göre hazırlanan bir programa göre denetlenmektedir.

2011 yılında hava taşıma işletmelerimizin, bulgu ortalaması yakından takip edilmeye başlanmış, bu kapsamda; Havayolu ve Yer Hizmetleri Kuruluşları ile yapılan toplantılarda karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak, sektörümüzün farkındalığı artırılmış ve ülke bulgu ortalamamızda önemli sayılabilecek düşüşler sağlanmıştır. 2012 hedefi olan Türkiye ortalamasını EASA üyesi ülkeler ortalamasının altına düşürmek için söz konusu faaliyetlere devam edilmektedir.

Öte yandan, SHY-SAFA Yönetmeliği ve SHT-SAFA talimatı yayınlanarak SAFA programının hukuki alt yapısı oluşturulmuştur. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan SAFA denetici sayısı her geçen gün artırılmakta olup bugün itibariyle 20 SAFA deneticisi bulunmaktadır. Söz konusu SAFA deneticilerinin büyük bir kısmı SAFA programı ve SAFA denetçiliği konusunda tecrübeli olup, son yıllarda yapılan yoğun denetlemeler ve alınan ek eğitimler sayesinde oldukça iyi bir seviye yakalanmıştır. 

Ayrıca, son yıllarda Hollanda ve Almanya ile denetici değişim programları yapılmış olup Hollanda, Almanya ve Türkiye’de birlikte karşılıklı denetlemeler yapılmak suretiyle programın geliştirilmesi ve standardizasyonu yönünde önemli faydalar sağlanmıştır. 

Bununla birlikte denetlemelerin daha detaylı yapılabilmesini sağlamak ve Denetçi niteliğimizi artırmak için Sektörümüzden tecrübeli teknisyenler, Denetici Destek Personeli olarak yetkilendirilmiş olup, birlikte denetlemeler başlatılmıştır.

SAFA programına üye ülkelerde aynı seviyenin sağlanması için EASA tarafından SAFA standardizasyon ziyaretleri yapılmaktadır. Son olarak, 2010 Yılında EASA tarafından ziyaret edilen ülkemizdeki SAFA uygulamalarının EASA standartlarında olduğu değerlendirilmiştir.

Programın modernizasyonu amacıyla yapılan bir başka çalışma ise; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün tüm birimlerini kapsayan otomasyon programı kapsamında oluşturulan SAFA/SANA veri bankası ve kayıt sistemi tamamlanmış olup, söz konusu program vasıtasıyla tüm süreçler kontrol edilebilir duruma gelmiştir.

Türkiye olarak SAFA Programında bu uygulama ile bir ilke imza atılmış olup, yaptırılan bir yazılım ve denetçilere verilen tablet bilgisayarlar sayesinde yapılan denetlemeler aynı anda uçak başından SAFA/SANA veri bankasına gönderilmeye başlanmıştır. SAFA / SANA denetlemeleri tamamen tablet bilgisayar üzerinden yapılıp, tamamlanan denetlemenin raporu doldurulmuş SAFA formu olarak bir mobil yazıcı vasıtasıyla alınmakta ve çıktı form kaptan ve denetçiler tarafından imzalanarak denetleme tamamlanmaktadır. 

Yapılan denetlemelere ait bilgiler, öncelikle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü otomasyon sisteminde bulunan Ulusal  SAFA/SANA veri bankasına gönderilmekte olup, sonrasında da EASA veri bankasına iletilmektedir. 

Söz konusu denetlemelerin direk EASA veri bankasına gönderilmesi aşamasında önemli zaman kayıpları yaşanmakta olup, bu alandaki sorunlara çözüm bulunması amacıyla EASA ile görüşülerek, sistem hakkında kendilerine bilgi verilmiştir.

Bu görüşmeler sonucunda; EASA bünyesinde kullanılan mevcut kayıt sisteminin modernize edilmesine ihtiyaç olduğu değerlendirilmiş olup, sistemimize uyum sağlamak üzere EASA veri bankası kapsamında kullanılan bilgi işlem sisteminin geliştirilmesi çalışmalarına başlanmıştır.

Bu çalışmaların kısa sürede tamamlanmasının ardından önemli bir iş gücü tasarrufu sağlanmakla birlikte, EASA SAFA sisteminin modernizasyonuna öncülük edilerek, Avrupa Havacılık Emniyet sisteminin geliştirilmesine önemli bir katkı da sağlanmıştır.

SAFA Denetlemeleri, ciddi bir emniyet göstergesi olarak kabul edilmekte olup, Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve Avrupa’ya yapılan uçuşların yasaklandığı AB Kara Listesinin önemli verilerinden birisi olarak değerlendirilmektedir. 

Kamuoyuna Saygıya Duyurulur…
TÜRKİYE DENETİMDE SİSTEMİ DEĞİŞTİRDİ

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
SAFA-SANA ya yasal çerçeve tamam ...SAFA-SANA veri bankası ve kayıt sistemi çok ihtiyaç duyulan bir yenilik ...EASA -SAFA sisteminin modernizasyonuna öncülük edilmesine de eyvallah ama lütfen yenilikleri , eskiden yapılanları karalayarak vermeyelim...unutmayalım ki buralara"skor bazlı" denilen denetimlerle gelindi! Önemli olan bilgili ve tecrübeli personel.Yani zaman ve eğitim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
öncelikle bu önemli konuya dürüst davrandığınız için size teşekkür ederim lowcost havacılık adı altında personeli yeterliliğini de minimum tutup kimsenin güvenliğini tehlikeye atmayacak havayollarını tercih edelim !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Show amaçlı skor bazlı denetimlere nihayet çözüm bulunuyor. İstenilen ve senelerdir yazılan bu eksikliğe çözüm bulabilmek için yapılan çalışma işin başlangıcı olup ümit vericidir. Çünkü ilk önemli başlangıç noktamız önce eksikliğimizi bilmekten geçer. Türkiye'nin EASA kriterlerindeki kötü notu azalabilir ve yabancı uçaklarada doğru dürüst SAFA yapabilmeyi becerebiliriz sanıyorum. En fazla değil en içerikli bakım esas alınmalı ve Sektöre/Bakana yönelik skoral Show yerine az ama nitelikli bakım esas alınmalıdır. Yol doğrudur. Burada önemli olan o yolda yürüyecek deneyimde ve bilgide eleman ihtiyacını acilen giderebilmektir. Sefa İnan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
TÜRKİYE SAFA DENETİMİ YAPIYORMU? , PEKİ ANTALYA ,KKTC VEYA DİĞER KÜÇÜK HAVA MEYDANLARI BU SİSTEMİN İÇİNDEMİ ACABA ,ZİRA BAZI YERLERDE 10 UÇAĞA BİR TEKNİSYEN BAKIYOR DA :))) ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000