25 Şubat 2009, Çarşamba 10:06:14

Havada işbirliğine devam ediliyor...

AB üyesi olmayan ECAC ülkeleri sivil havacılıkta bölgesel işbirliği çalışmalarına devam ediyor...

JAA( Havacılık Otoriteleri Birliği) Teşkilatının Haziran 2009 itibariyle yetkilerini EASA(Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı)’ya devretmesi kararının AB üyesi olmayan ülkelere yapacağı olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması konusunda görüş alışverişinde bulunmak ve RSOO’nun revize edilmiş olan Taslak İşbirliği Zaptı(MOC) üzerinde çalışmalarda bulunmak amacıyla  Azerbaycan, Moldova, Ukrayna ve Türk Sivil Havacılık Otoriteleri, geçtiğimiz hafta Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir araya geldi.

Bölgesel Emniyet Gözetim Organizasyonu (RSOO) kurulmasıyla ilgili geçen yıl başlatılmış olan çalışmaların hızlandırılması kararı alınan söz konusu toplantıda, JAA’nın kapatılmasının ardından yetkilerinin EASA’ya devredilmesi ve AB üyesi olmayan ülkelerin bundan sonraki süreçte AB havacılık sistemi ile hukuki bağı sağlamak için hazırlanmış olan İşbirliği Anlaşması (Working Arrangement) taslağı ile ilgili görüş alış verişinde bulunuldu.

Toplantıya katılan ülkeler;  geçtiğimiz yıl Ukrayna’nın Yalta şehrinde başlatılmış olan işbirliği faaliyetlerinin hızlandırılarak devam ettirilmesine ve Arnavutluk’un başkenti Tiran’da gerçekleştirilen “AB Üyesi olmayan JAA üyesi ülkelerle işbirliği konulu 4. Çalıştay” da EASA ve Avrupa Komisyonu ile gerçekleştirilen görüşmelerde gündeme gelen hususların ardından EASA İşbirliği anlaşması konusunda ortak tavır belirlenmesine karar verdi. Bununla birlikte, Bölgesel Emniyet Gözetim Organizasyonu kurulma çalışmalarının hızlandırmasına ve daha önce bölge ülkelerinin Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcıları tarafından kurulmuş olan Bölgesel Hava Seyrüsefer Hizmetlerini Geliştirme Birliği (RADA) çalışmalarının RSOO ile uyumlu olarak devam ettirilmesine de karar verildi.

Geçtiğimiz yıl Kafkasya, Karadeniz, Akdeniz, Ortadoğu ve D-8 ülkeleri ile toplantılar düzenlenerek sivil havacılık alanında bölgesel işbirliğinin tesisine öncülük eden Türkiye, bu toplantılarda toplam 50’ye yakın ülke ile görüşmelerde bulunmuştu. Bu toplantılar bölgesel işbirliğinin yanı sıra Türkiye’nin bulunduğu coğrafi bölgede bakım ve eğitim merkezi olmasına yönelik proje açısından da büyük önem taşıyor.

Havada işbirliğine devam ediliyor...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000