26 Ekim 2011, Çarşamba 13:01:31

YOLCULARA İYİ HABER...

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kurulacak radar sistemi ile yıllık 3.5 milyon yolcu kapasitesine sahip Doğu Karadeniz'in tek havalimanı olan Trabzon Havalimanı'nın sorumluluk sahasındaki uçuşların dijital ortamda çok daha hızlı ve güvenli yönlendirebileceği bildirildi...
  • yahu bi soru sordum ama cevabını alamadım uçakları radar sitelerinden izleyebicek miyiz?
  • Arkadasim bir badem cekirdegini bile doldurmayacak beyninle aklin sira espiri yapmaya calismissin guya. Senin gibi bu ulkede milyonlarca ot insan var ki onlarin da hicbiri Trabzon da lazlarin yasamadigini bilmiyor. Biz batililari ignorant olarak bilirdik ama siz onlara bes cekersiniz.
  • @ahaaa.Uşağum biz Lazlarun akli, uleyinden evvel sizun en zeki olanunuzdan iki kat daha fazla çalişur, uleyinden sonra ise belki, sizun en zeki olanunuzun seviyesine iner. Buni unutma.
  • Lazlar ile ilgili bilgi fakirlerine bir açıklama yapayım...Karadenizlilerin tamamı Laz değildir.Trabzonlular hele hiç değildir. Hemşin-Pazar-Çamlıhemşin-Ardeşen-Fındıklı-Arhavi-Hopa Laz sayılır...Rize merkez hatta Çayeli de Laz değildir.Laz'lık etnik bir kökendir Çerkes,Tatar,Kürt,Yörük vb gibi...
  • laz dedinde güldün aferin mi aldın, bir lazların köylerini gez bir de senin köyünü, o zaman kime güleceğini anlarsın, şunu da bil ki buradakiler trabzonlu az ilerde rizeli batısında giresunlular var
  • Sevgili arkadaslarim Trabzon da LAZ yoktur. Lazlar Rize'nin Pazar ilcesinden baslayarak Sahil seridinde Hopa ya kadar olan kisimda yasarlar. Hatta Gurcistana kadar devam eder.
  • internetten uçakların iniş ve kalkışlarını izleyebilecek miyiz?
  • daha etnik kökenleri, kime nerede yaşayanlara laz denilir bilmeden etmeden iki gram aklınızla sözüm ona espri yapıyorsunuz... sizin gibi insanlar zaten bu ülkede ayrımcılığı ortaya çıkaranlar
  • Türkiye'de laz'ın olmadığı yer mi var? Lazlar sanki yanlız Trabzon'da mı var?
  • ama kule de calısanlar laz degil mi???... ha haa!!
 Kentte 1957 yılında hizmete giren ve Doğu Karadeniz'deki diğer illerde havaalanı olmaması nedeniyle ulaşımda önemli hizmet veren havalimanı, Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı Mersin beldesinde hakim bir tepeye kurulan radar istasyonuyla manuel sistemden dijital sisteme geçecek.
 
İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Dalaman ve Bodrum'daki merkezlerin ardından yedinci radar merkezinin devreye gireceği Trabzon, Türkiye'nin kuzeydoğusunda sivil hava trafiğine hizmet veren tek radara sahip olacak.
 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Trabzon Havalimanı Başmüdürü Vedat Atabek, bugüne kadar manuel yöntemlerle düzenlenen kentteki uçuş trafiğinin, binası tamamlanan radar merkezinin devreye girmesiyle dijital ortamda yönetileceğini söyledi.
 
Hava trafik kontrolörlerinin Trabzon Havalimanı'nda manuel yöntemlerle, radarsız olarak hizmet verdiğini belirten Atabek, ''Şu anda kontrolörlerimiz, pilotlara pozisyonlarını sorarak, onların bildirdiği pozisyonlara ve kendi görüş alanındaki uçakların pozisyonlarına göre uçakları yönetiyor. Alçalma, tırmanma talimatları ise uçakların kaptanları tarafından verilen bilgilere ve taleplerine göre yapılıyor. Uçakların yaklaşması, indirilip kaldırılması bu şekilde sağlanıyor'' dedi.
 
Uçuşlar daha da güvenli olacak
 
Bu sistemin, binası tamamlanan radar istasyonuyla değişeceğini ifade eden Atabek, ''Şu anda sisteme ait cihazlar kuruluyor. Ardından test aşaması yapılacak. Kısa süre içinde de radar istasyonundan görüntü almaya başlayacağız ve sistem tam olarak işlemeye başlayacak. Uçaklar artık Trabzon'da daha güvenli iniş kalkış yapabilecekler. Kurulan bu radar Türkiye'nin kuzeydoğusunda sivil hava trafiğine hizmet veren tek radar olacak'' diye konuştu.
 
Radarın hizmete girmesiyle uçakların yaklaşmayı radarla yapacaklarını anlatan Atabek, ''Akçaabat ilçesinin Mersin beldesindeki tepeye kurulan radar istasyonu, yaklaşma sisteminin bir parçası olacak. Burada uydu antenleri ve bazı cihazlar yer alacak. Bu radar, Trabzon Havalimanı'na gelen, Trabzon'dan kalkan ve hava sahamızı kullanan uçaklarla ilgili aldığı görüntüleri bize aktaracak. Biz de ekrandan uçağın konumunu takip edeceğiz ve uçağı yönlendireceğiz'' dedi.
 
200 mil yarıçapındaki bütün uçakları görecek
 
Radar istasyonunda her türlü donanım bulunduğunu vurgulayan Atabek, ''Radar binası 30-40 kişinin barınabileceği bir merkez olarak inşa edildi. Uluslararası standartlara göre bir bina yapıldı. Bu radar yaklaşık 200 mil yarıçapındaki bütün uçakları görme yeteneğine sahip olacak. Ankara Esenboğa radar merkeziyle yapacağımız anlaşma göre uçakları 80 mil veya 100 milde devralacağız. Ancak bu, anlaşmaya bağlı. Farklı bir mesafe de olabilir'' diye konuştu.
 
Radarlı sistemin uçak trafiğini daha hızlı yönlendireceğini ifade eden Vedat Atabek, şunları kaydetti:
 
''Bu sistemin en önemli özelliği emniyetli uçuşu sağlamasıdır. Tabii bu, şu andaki uçakların emniyetsiz indiği anlamı taşımıyor. Şu anda da tamamen güvenli inişler yapıyoruz. Sadece bir sistem değişikliği yapılmakta. Manuel sistemden radarlı sisteme geçiş var. İnen uçak tarafından verilen bilgiler doğru olduğu sürece şu anda da inişler güvenli'' dedi. (Zaman)
YOLCULARA İYİ HABER...

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 12 yıl önce
yahu bi soru sordum ama cevabını alamadım uçakları radar sitelerinden izleyebicek miyiz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Arkadasim bir badem cekirdegini bile doldurmayacak beyninle aklin sira espiri yapmaya calismissin guya. Senin gibi bu ulkede milyonlarca ot insan var ki onlarin da hicbiri Trabzon da lazlarin yasamadigini bilmiyor. Biz batililari ignorant olarak bilirdik ama siz onlara bes cekersiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
@ahaaa.Uşağum biz Lazlarun akli, uleyinden evvel sizun en zeki olanunuzdan iki kat daha fazla çalişur, uleyinden sonra ise belki, sizun en zeki olanunuzun seviyesine iner. Buni unutma.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Lazlar ile ilgili bilgi fakirlerine bir açıklama yapayım...Karadenizlilerin tamamı Laz değildir.Trabzonlular hele hiç değildir. Hemşin-Pazar-Çamlıhemşin-Ardeşen-Fındıklı-Arhavi-Hopa Laz sayılır...Rize merkez hatta Çayeli de Laz değildir.Laz'lık etnik bir kökendir Çerkes,Tatar,Kürt,Yörük vb gibi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
laz dedinde güldün aferin mi aldın, bir lazların köylerini gez bir de senin köyünü, o zaman kime güleceğini anlarsın, şunu da bil ki buradakiler trabzonlu az ilerde rizeli batısında giresunlular var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sevgili arkadaslarim Trabzon da LAZ yoktur. Lazlar Rize'nin Pazar ilcesinden baslayarak Sahil seridinde Hopa ya kadar olan kisimda yasarlar. Hatta Gurcistana kadar devam eder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
internetten uçakların iniş ve kalkışlarını izleyebilecek miyiz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
daha etnik kökenleri, kime nerede yaşayanlara laz denilir bilmeden etmeden iki gram aklınızla sözüm ona espri yapıyorsunuz... sizin gibi insanlar zaten bu ülkede ayrımcılığı ortaya çıkaranlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Türkiye'de laz'ın olmadığı yer mi var? Lazlar sanki yanlız Trabzon'da mı var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ama kule de calısanlar laz degil mi???... ha haa!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000