02 Aralık 2012, Pazar 12:47:50

UÇAKLARA 'UYDU' SİSTEMİ UYGULANACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de ilk kez Van Havalimanı'nda uygulanacak sistemle uçakların, yaklaşma, iniş ve kalkışlarında yerde kurulu sistemler yerine, uydulardan yararlanılacağını bildirdi.
  • Bu sistem 7 limana daha kurulacakmis.bunlar hangileri?kahramanmaras limani varmidir sizce? Ayrica maras limani icin uygunmu?
  • Avrupada kaç meydanda kullanılıyor- birkaç-Bremen (CAT1), Frankfurt, ... başka?. Ancak gidişat bu yönde. Geç kalınmış olsa bile alıanacak uçakların sistemlerinin buna uygun olması lazım. Her Airbus veya Boing (veya diğerleri) GNSS yapma imkanına sahip değil. Pilotların yaklaşmayı uygulamasında eğitim ihtiyaçları çok az. Ancak uçakların özellikle VNAV kabiliyetinin LVO için kazandırılması gerekiyor. FMGS, Data Base tadilat ve yenileme masrafları firmalara yüksek maliyet getirecektir. Dolayısı ile yakın gelecekte bu sistemin kullanılması zor görünülüyor. Selected modda (VMC olmak kaydıyla) eğitim maksadıyla çakma yaklaşma yapılabilir, ancak IMC'de sonuç facia olabilir. Bu da amacı karşılamaz. Hayırlı olsun demek ve desteklemek lazım.
  • Van Ferit Melen pistinin bir tarafında van kalesi diğer tarafında edremit tepesi vardır. İnişler genellikle edremit tarafından yapılıyor ve birçok pilotun zorlandığı bir limandır. Buna rağmen TOKI kalkıp bu tepenin üstüne 10 katlı binalar yaptı, uçuş güvenliği tehlikeye atılırken ulaştırma bakanlığı neredeydi? Şunu da hatırlatmakta fayda var, 90larda bu tepeye bir uçak çarpmış ve onlarca insan hayatını kaybetmiştir.
  • madem öyle idi de neden bunu daha önce yapmadınızda ıspartada 57 kişi öldü sayın bakan ?
  • Van' a olan bu özel ilgiyi hala çözebilmiş değilim. Eski MEB Bakanının memleketi olan Van' a depremden sonra bir ilgi, bir ilgi... sebebini anlamak hakikaten çok zor. Hayır deprem dersen İzmit, Adapazarı, Gölcük, Karamürsel, Yalova hatta Düzce bile daha babasını gördü depremin. Hatta hayatını kaybeden insan sayısı onbinlerin üzerinde. İnsan sormadan edemiyor Van' a olan bu özel ilgi ne diye. Bir kilo tos toros, 2 kilo tos toyotos, 3 kilo tos toyotos dan olabilir mi acaba?
  • Yorumlarda da bahsedildiği üzere 737ng, A320 gibi uçaklar RNP APP yapma kabiliyete sahip olup, bunun kullanılıp kullanılmaması öncelikle şirket yetkisine bağlıdır. Şirketin yetkisi olmadan resmi olarak pilot bu kabiliyeti kullanarak bu tip bir yaklaşma yapamaz. Bu yetkiyi almak için de atılması gereken adımlardan bir tanesi pilotların recurrent simulator eğitimlerinde bu konuya yönelik maddelerin eğitim programına eklenmesi ve bu konunun işlenmesidir. Bu yetkiyi Türkiye'de alan ilk, bildiğim kadarıyla da şu anda tek şirket Sunexpress'tir. Van için hazırlanan bu yaklaşma usülü, mevcut (VOR) yaklaşmalara göre daha hassas olduğundan, limitleri aşağıya çekecek ve özellikle görüşün düşük olduğu havalarda meydana gelen inememe/pas geçme/divert etme gibi olayları azaltacak. Hayırlı olsun.
  • sorulmasi gereken soru turkiyede hangi sirketin prnav yaklasma musadesi var ? sayin editor buyrun size konu
  • Laleli, istersen internetten araştır ve öğren bu insanlar ne hakkında konuşuyor diye. Bak sana bir kıyak; arama motoruna PILDO LAB yaz , ülkemizde de nerede (CKZ) ne çalışma yapılmış , nerelerde kullanılacak, dünyada nerelerde kullanılıyor öğreni ver. Sonra, kimlere yalakalık yapmak istiyorsan onlara satarsın öğrendiklerini.
  • Birilerinin nedense okuduğu ile anladığı arasında epey bir fark var.Kimse projeyi küçümsemiyor ve hayırlı olsun diyor. Hani sen akıllısın ya bir tek ülkemizde kullanılmıyor bu sistemler ya (!) kim ( tc tescilli havayolu- ne olduğunu anlıyorsan tabi) hangi havalimanında kullanmış tek bir örnek versene laleli. O senin her yere giden uçağına, bu sistemleri kullanma yetkisini veren hangi otorite ? o otoriteden bu izinleri kimler almış ? Bir söyleyi ver.O çok ileri zekanı sen lalelide paraya cevirmeye bak havacılıkta sadece fosluyorsun...
  • Van'ın direk yaklaşmasının olmamasından ve turlu yaklaşma minimalarının yüksek olmasından seçilmiş olmasın:))

Bakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, 21. yüzyılın haberleşme, seyrüsefer, izleme ve hava trafik yönetimi ihtiyaçlarını karşılayacak uydu teknolojisi esasına dayanan yeni sistemlerin artık Türkiye'de de devreye girmeye başladığını belirtti.

Türkiye'deki ilk uygulamanın Van'da gerçekleştirilmesinin tesadüf olmadığınını vurgulayan Yıldırım, ''Bu, Van'a ve bölgeye bakış açımızın bir göstergesi'' dedi.


Van'a ve bütünüyle bölgeye ilgiyi zor günlerle, afet zamanlarıyla sınırlı tutmadıklarını dile getiren Yıldırım, ''Dünyada ne varsa, Türkiye'nin batısında ne varsa burada da olsun istiyoruz. Bizim amacımız 81 vilayetimizle ülkemizi top yekun kalkındırmak'' diye konuştu.

''İlk aklımıza gelen il, Van oldu''

Havacılıktaki gelişmenin, ülke ekonomisinin de gelişmesine yüksek katkı yaptığını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
''Havacılıktaki gelişmenin katkısı bununla da sınırlı kalmıyor, ülkenin doğusu, batısı, kuzeyi ve güneyinin daha fazla kaynaşmasını ve milli birliğin daha da sağlamlaşmasını sağlıyor. Bu bakımdan havacılık sektörünün gelişmesine hayati bir önem veriyoruz.

Yüksek teknolojinin hava seyrüseferinde geldiği en son nokta olan 'uçağı uydu ile indirme' teknolojisinin Türkiye'de uygulanması gündeme geldiğinde ilk aklımıza gelen il Van oldu. Pilot bölge olarak burayı seçtik. Madem Van Havalimanı'nın teknik olarak, manialar nedeniyle böyle bir hizmete, diğer bazı limanlarımız gibi ihtiyacı var, 'öyleyse Van'dan başlayalım' dedik.

Bu yeni sistem, özellikle coğrafi şartlar bakımından sorunlu bölgelerde uçuş güvenliğini maksimum seviyeye çıkaracak, uçuş iptallerini ortadan kaldıracak. Hava seyrüseferi için dünya çapında kullanılan uydulardan alınan bilgiler, belli yöntemlerle pilotlarla paylaşılacak. DHMİ bu konuda çok ciddi çalışmalar yürütüyor, belli bir süreçte bu uygulamanın yararlı olacağı 7 hava limanımız daha bu sisteme geçecek. Van için, Türkiye için hayırlı olsun.''

DHMİ Genel Müdürü Birdal, uygulamayı anlattı

Uygulama hakkında teknik bilgi veren DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da zor bir coğrafyada yer alan Van Havalimanı'nı, Türkiye'de ilk kez uygulanacak Gerekli Seyrüsefer Performansı Yaklaşması (RNP APCH) usulleri için pilot bölge olarak seçtiklerini söyledi.

Birdal, söz konusu uygulamada yerde kurulmuş klasik seyrüsefer yardımcı cihazları yerine, bundan böyle 'uydu sistemlerinin' hava araçları tarafından birincil seyrüsefer sistemi olarak kullanılacağını dile getirdi.

Hava Yolu İşleticilerinin görüşleri de esas alınarak, pilot bölge uygulaması kapsamında başlatılan çalışmalar hakkında bilgi veren Birdal, şöyle konuştu:

''Pilot bölge uygulaması kapsamında başlatılan çalışmalarda; usul tasarımı, hava trafik kontrol yöntemleri ve personel eğitimi konularında yapılacak işler sıralandı. Öncelikle envanterimizde yer alan direk, bina, anten gibi yapay mania bilgilerinin, ilgili ICAO dokümanları esas alınarak güncellenmesi gerektiği belirlendi.

Pilot bölge uygulaması kapsamında yer alan Van Havalimanı için, mania değerlendirmeleri yapılarak usul tasarımına geçildi. Bunun ardından, yeni uygulama için uçulabilirlik açısından gerekli simülasyon değerlendirmelerinin yapılabilmesi amacıyla havayolu şirketleriyle ortak çalışmalar tamamlandı. Bunun sonucunda yeni sistem, Ekim ayı içinde Van için düzenlenen gerçek bir uçuş esnasında denendi.

Alınan olumlu geri bildirimler neticesinde, uçuş kontrol süreci başlatıldı. Uçuş kontrol uçağımız ile 23 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirilen uçuş kontrolü neticesinde yeni uygulama usulü doğrulanarak, kullanıma verilebileceği bir kez daha teyit edildi.''

''13 Aralık'tan itibaren uygulanacak''

Yeni uygulamanın 13 Aralık 2012'den itibaren kullanılmak üzere Türk havayolu şirketlerine dağıtıldığını belirten Birdal, ''Türkiye'de ilk kez Van Havalimanı'nda uygulanacak sistemle, uçaklar uydu sistemlerinden yararlanacak. Yüksek teknolojinin geldiği en son nokta olan bu hizmet, Van;dan sonra belli bir süreçte, daha da yaygınlaşacak, sistem ihtiyaç duyulan diğer limanlarımızda da devreye sokulacak'' dedi.

Hizmete girecek olan yeni sistemin, Van Havalimanı'na olumsuz hava şartlarında gerçekleştirilen uçuşlarda yaşanan sefer iptalleri ve pas geçme ihtimalinin azalmasına önemli katkı sağlanacağını belirten Birdal, Uzun bir inceleme ve değerlendirme süreci yanında, hava yolu şirketlerimiz ile ortak çalışmanın iyi bir örneği olarak hayata geçirdikleri yeni uygulamanın tüm havacılık camiası ve hava yolunu kullanan vatandaşlara uçuşlarında kolaylıklar getirmesini diledi.

UÇAKLARA 'UYDU' SİSTEMİ UYGULANACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Marasli ~ 11 yıl önce
Bu sistem 7 limana daha kurulacakmis.bunlar hangileri?kahramanmaras limani varmidir sizce? Ayrica maras limani icin uygunmu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Var ~ 11 yıl önce
DHMI: Bu kapsamda, öncelikli olarak, Trabzon, Gazipaşa, Iğdır, Dalaman, Kahramanmaraş, Siirt ve Erzincan Havalimanları için Van Havalimanı RNP usulünde izlenen süreç takip edilerek, 2014 yılı sonuna kadar RNP usullerinin tesisi gerçekleştirilecek
Ne kadar gerekli ~ 11 yıl önce
Avrupada kaç meydanda kullanılıyor- birkaç-Bremen (CAT1), Frankfurt, ... başka?. Ancak gidişat bu yönde. Geç kalınmış olsa bile alıanacak uçakların sistemlerinin buna uygun olması lazım. Her Airbus veya Boing (veya diğerleri) GNSS yapma imkanına sahip değil. Pilotların yaklaşmayı uygulamasında eğitim ihtiyaçları çok az. Ancak uçakların özellikle VNAV kabiliyetinin LVO için kazandırılması gerekiyor. FMGS, Data Base tadilat ve yenileme masrafları firmalara yüksek maliyet getirecektir. Dolayısı ile yakın gelecekte bu sistemin kullanılması zor görünülüyor. Selected modda (VMC olmak kaydıyla) eğitim maksadıyla çakma yaklaşma yapılabilir, ancak IMC'de sonuç facia olabilir. Bu da amacı karşılamaz. Hayırlı olsun demek ve desteklemek lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cevap ~ 11 yıl önce
Avrupada 54 meydanda yayınlanmış 106 prosedür var amd 5 yıl içinde çeşitli nedenler ile ILS olması mümkün olmayan meydanlarda 5000 prosedür yayınlanması bekleniyor. Bunun değeri de hiç yadsınamayacak kadar büyüktür.
VANLI ~ 11 yıl önce
Van Ferit Melen pistinin bir tarafında van kalesi diğer tarafında edremit tepesi vardır. İnişler genellikle edremit tarafından yapılıyor ve birçok pilotun zorlandığı bir limandır. Buna rağmen TOKI kalkıp bu tepenin üstüne 10 katlı binalar yaptı, uçuş güvenliği tehlikeye atılırken ulaştırma bakanlığı neredeydi? Şunu da hatırlatmakta fayda var, 90larda bu tepeye bir uçak çarpmış ve onlarca insan hayatını kaybetmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dogrucu ~ 11 yıl önce
madem öyle idi de neden bunu daha önce yapmadınızda ıspartada 57 kişi öldü sayın bakan ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bilgi ~ 11 yıl önce
Bahsedilen bu sistemin kuruluşu Ekim2009 , Isparta kazası Aralık2007 :(
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Van' a olan bu özel ilgiyi hala çözebilmiş değilim. Eski MEB Bakanının memleketi olan Van' a depremden sonra bir ilgi, bir ilgi... sebebini anlamak hakikaten çok zor. Hayır deprem dersen İzmit, Adapazarı, Gölcük, Karamürsel, Yalova hatta Düzce bile daha babasını gördü depremin. Hatta hayatını kaybeden insan sayısı onbinlerin üzerinde. İnsan sormadan edemiyor Van' a olan bu özel ilgi ne diye. Bir kilo tos toros, 2 kilo tos toyotos, 3 kilo tos toyotos dan olabilir mi acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Yorumlarda da bahsedildiği üzere 737ng, A320 gibi uçaklar RNP APP yapma kabiliyete sahip olup, bunun kullanılıp kullanılmaması öncelikle şirket yetkisine bağlıdır. Şirketin yetkisi olmadan resmi olarak pilot bu kabiliyeti kullanarak bu tip bir yaklaşma yapamaz. Bu yetkiyi almak için de atılması gereken adımlardan bir tanesi pilotların recurrent simulator eğitimlerinde bu konuya yönelik maddelerin eğitim programına eklenmesi ve bu konunun işlenmesidir. Bu yetkiyi Türkiye'de alan ilk, bildiğim kadarıyla da şu anda tek şirket Sunexpress'tir. Van için hazırlanan bu yaklaşma usülü, mevcut (VOR) yaklaşmalara göre daha hassas olduğundan, limitleri aşağıya çekecek ve özellikle görüşün düşük olduğu havalarda meydana gelen inememe/pas geçme/divert etme gibi olayları azaltacak. Hayırlı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
prnav approach ~ 11 yıl önce
sorulmasi gereken soru turkiyede hangi sirketin prnav yaklasma musadesi var ? sayin editor buyrun size konu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
jetstream737 ~ 11 yıl önce
Sayın prnav approach.Bahsettiğiniz sertifika sadece bürokratik bir işlemdir.Bugün THY pilotları bu tarz yaklaşma eğitimlerini kendi içlerinde yapmaktadırlar.Sevindirici olan GNSS based RNAV yaklaşmaların artık Türkiye meydanlarında da uçulabilecek olmasıdır.Geç kalınmıştır ancak gerçekleşecek olması büyük rahatlama ve emniyet getiricektir.
hayırlısı-3 ~ 11 yıl önce
Laleli, istersen internetten araştır ve öğren bu insanlar ne hakkında konuşuyor diye. Bak sana bir kıyak; arama motoruna PILDO LAB yaz , ülkemizde de nerede (CKZ) ne çalışma yapılmış , nerelerde kullanılacak, dünyada nerelerde kullanılıyor öğreni ver. Sonra, kimlere yalakalık yapmak istiyorsan onlara satarsın öğrendiklerini.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayırlısı-2 ~ 11 yıl önce
Birilerinin nedense okuduğu ile anladığı arasında epey bir fark var.Kimse projeyi küçümsemiyor ve hayırlı olsun diyor. Hani sen akıllısın ya bir tek ülkemizde kullanılmıyor bu sistemler ya (!) kim ( tc tescilli havayolu- ne olduğunu anlıyorsan tabi) hangi havalimanında kullanmış tek bir örnek versene laleli. O senin her yere giden uçağına, bu sistemleri kullanma yetkisini veren hangi otorite ? o otoriteden bu izinleri kimler almış ? Bir söyleyi ver.O çok ileri zekanı sen lalelide paraya cevirmeye bak havacılıkta sadece fosluyorsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rnp approach ~ 11 yıl önce
Van'ın direk yaklaşmasının olmamasından ve turlu yaklaşma minimalarının yüksek olmasından seçilmiş olmasın:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000