06 Şubat 2012, Pazartesi 08:30:20

UÇAKLAR SIFIR GÖRÜŞTE BİLE İNİYOR

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Esenboğa Havalimanı'nda CAT3 şartlarında yani sis nedeniyle görüş mesafesinin çok düşmesi durumunda dahi uçakların iniş ve park yapabildiklerini söyledi.
  • CAT-IIIC koşullarında indikten sonra yanlış bilmiyorsam uçağı park yerine pushback aracı çekerek götürür. Uçak kendi taksi yapmaz.
  • git sen yap kardeşim o zaman, dhmi nin ne başarızıslığı olmuş, 2002 den beri 8 kat artan yolcu sayısı mı başarısızlık, türkiyenin dört bi yanında yapılan ödüllü havaalanları mı başarısızlık, her sene karını arttırması mı başarısızlık, devlete 800 milyon (trilyon) kaynak aktarması mı başarısızlık , her sene en çok vergi veren devlet kurumlarından biri olması mı başarısızlık ??? insanların maaşlarını hesaplayacağına kendi işine bak, başkasının malında gözü olanın kendi malından da hayır gelmez, dünyanın parasını aldığını nerden biliyorsun bordrosunu mu gördün adamın. Orhan Birdal bu ülkede havacılığın gelişmesinde sayın Bakanla beraber baş aktörlerinden biridir, güneş balçıkla sıvanmaz.
  • Yazıda bir sürü yanlışlık var, CAT3'ün 3 adet seviyesi vardır, 3A, 3B, 3C. Sıfır görüşte iniş sağlayan CAT3C'dir ki bu dünyada yok (bildiğim kadarıyla). Ankara'da kurulanı sanki 3C 'miş gibi anlatmış. Limitleri şirketler koymaz, kurulan sisteme göre limitler belirlenir. Mesela CAT3A kategorisinde min. RVR değeri pist başında 200m'dir. Görüş 200m'nin altına düştüğünde yaklaşma yapamazsınız. Yer radarı CAT3'ün parçası değildir, bağımsız bir sistemdir. CAT3 yaklaşma için yer takip radarı şartı yoktur. Üstelik bu sistemle uçakları takip edebilirsiniz ama sıfır görüşte yönlendirme yapamazsınız. Bu daha ziyade yoğun meydanlarda trafik akışını kolaylaştırmak için kullaılan bir sistemdir.
  • BU BEY THY DEN DE DÜNYANIN MAAŞINI ALIYOR...DHMİ NİN BAŞARISIZLIKLARI ORTADA ARTIK BU BEYİN BİR AN ÖNCE GİTMESİ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR...
  • Kimse çıkıp ey Orhan hangi yıldayız aslanım, demiyor. 2012 ye gelmişiz iki meydanda var diyor. Sen kimsin? Senin sorumluluğun bu cihazları kurmak değil mi? Sana hesap soran var mI? Bu sistemlerin çoğu yeni değil, dolayısiyle bu sistemlerin çalışamayacağı yerlere de meydan izni verdirmemek de senin sorumluluğunç Ama işte hesap soran yok! Alan yapılmış, e buraya etraftaki manilerden dolayı bu sistemi kuramıyoruz diye birşey var mı? Kaç pilotumuzda CATIII cert var? Yazık basın da yeni bir şey söylüyormuşsun gibi seni dinliyor.
  • Hocam sürekli aynı şeyi söylüyorsunuz, ben ordan her gün geçiyorum sis çok az diyorsunuz, ama bizim istanbul'dan gelen misafirlerimiz hep sis yüzünden geç kalıyorlar ya da gelemiyorlar... Siz de haklı olabilirsiniz. Ama biri çıkıp da şunun gerçek istatistiğini verse acaip hayra girecek...
  • Bana cevap yazan zerzevat sensin birde pilot ayağı çekiyorsun .Ben ne yazdım 3 tane ana başlık var CATIII için onlardan biri pilot'un sertifiye edilmiş olması lazım dedim kendin kendini yalanlıyorsun Meydan CATIII pist açık temiz,frenleme 3 x iyi şirket miniman onay verdi RVR 250-250-250 niye inemiyorsun eğitimin yok,sertifiye edilmemişsin bu kimin kabahati seninmi?şirketininmi,DHMİ'nin mi? yoksa yolcununmu? boşa yaktığınız yakıt milli yakıt parası bizim cebimizden çıkıyor.
  • benim işyerim çubukta her sabah ve akşam pistlerin ynından arabayla geçiyorum, sis sis dedikleri yılda en fazla 5 gün olur, halkımız abartmayı seviyor, zaten o günlerde her yerde sis oluyor
  • yalandan kim olmus,harcanan paralara yazik
  • yabancı pilotlar ıfır görüştede inerler çünkü adamlar bu işi biliyorlar...cat3 değil cat 33 olsada bizim pilotlara yemez neden mi ahbab çavuş ilişkisi ile o koltuğa oturursan böyle geri döner gidersin kös kös...çıkıpta dünyanın en iyi pilotları bizde yetişir diye hikaye anlatmayın millete....yemiyorlar artıkkk
Her zaman güneşli bir hava bulmanın zor olduğu Esenboğa Havalimanı'nda, geçmiş yıllarda, özellikle kış aylarında hava trafiğinde aksamalar yaşanabiliyordu. DHMİ Genel Müdürü Birdal, havalimanının sisin, pusun çok yoğun olduğu bir lokasyonda bulunduğunu belirterek, ''Ancak, tabii hava trafiğinin sisten, pustan olumsuz etkilenmemesi için hava seyrüsefer sistemlerimizin altyapısını güçlendiriyoruz'' dedi.

Bu anlamda, trafiği yoğun olan Türkiye'nin başkentine hizmet veren Esenboğa Havalimanı'nın da ILC sistemlerini CAT3 seviyesine çıkardıklarını anlatan Birdal, şöyle konuştu:
 
''Bunun anlamı, yani CAT3'ün anlamı şu; olumsuz görüş şartlarında, sıfır görüşe kadar uçakların inişine imkan veren, hem yaklaşma sistemleri hem de yere indikten sonra park yerine kadar uçağı yönlendiren sistemlerin tamamını oluşturan oluşuma 'CAT3' diyoruz. Sıfır görüşte uçakları indirip park ettirebiliyoruz, yalnız buna şartlı izin verilebiliyor. Pilotun da bu eğitimi alması ve hiç görmeden uçağı indirmeye sertifike edilmesi gerekiyor. Ayrıca, uçakta da CAT3 şartlarında inişe imkan sağlayan, yerdeki cihazların yayınladığı yayınları alma kabiliyetine haiz cihazların karşılığının olması lazım. Yani havaalanı, uçak ve pilot CAT3 şartlarına hazır olursa, uçak sıfır görüş şartlarında inebilir.''
 
Havayolu şirketlerinin sıfır görüş şartını riskli bulduklarını da sözlerine ekleyen Birdal, şirketlerin kendilerine 150-200 metreye tolerans koyduklarını söyledi.
Esenboğa Havalimanı'nda CAT3 şartlarında iniş uygulamasının 2011 yılı başında başladığını anlatan Birdal, ''O günden bugüne yaklaşık 400'ün üzerinde uçak, olumsuz görüş şartlarında havalimanımıza indi. Bu sistem olmamış olsaydı, o kadar uçak başka havaalanlarına gitmiş olacaktı'' dedi.
 
Sistemin, dünyada kaç havalimanında kullanıldığının sayısal olarak söylemenin mümkün olmadığını belirten Birdal, ''Ancak trafik yoğunluğu fazla olan, bölge itibarıyla çok fazla sisin olduğu, görüş şartlarının düşük olduğu bölgelerde yer alan havaalanlarında bu sistem kullanılıyor'' diye konuştu. Birdal şöyle devam etti:
 
''Sistem karmaşık ve birbiriyle zincirleme bağlı bir sistem. Yer işaretlemeleri yani 'yatay işaretlemeler' dediğimiz işaretlemelerin de aynı şekilde olması lazım. Örneğin, yüzey hareketlerini kontrol eden radar sistemi kurduk biz Esenboğa'da. Kulenin uçağa talimat verebilmesi için uçağın yerdeki hareketini takip edebilmesi için. Takdir edersiniz ki, sıfır görüşün olduğu durumda uçağın yeri görememesi gibi kulenin de uçağı görmesi mümkün olmayacak. Bu durumda kule neyle yapacak işini? Ancak uçağın yerdeki pozisyonunu takip edebilecek radar sistemiyle gerçekleştirebilir. Çok ucuz bir sistem değil CAT3. Bu sistemi kurduğunuz havaalanlarındaki trafik yoğunluğunun, onu kurmanıza uygun olması gerekir.''
 
Orhan Birdal, adı geçen sistemin Türkiye'de iki havalimanında bulunduğunu da sözlerine ekleyerek, ''Sistem, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 05 pistinde ve Esenboğa Havalimanı'nda 03 sağ pistinde uygulanıyor'' dedi. (Sabah)
UÇAKLAR SIFIR GÖRÜŞTE BİLE İNİYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Misafir ~ 12 yıl önce
CAT-IIIC koşullarında indikten sonra yanlış bilmiyorsam uçağı park yerine pushback aracı çekerek götürür. Uçak kendi taksi yapmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
git sen yap kardeşim o zaman, dhmi nin ne başarızıslığı olmuş, 2002 den beri 8 kat artan yolcu sayısı mı başarısızlık, türkiyenin dört bi yanında yapılan ödüllü havaalanları mı başarısızlık, her sene karını arttırması mı başarısızlık, devlete 800 milyon (trilyon) kaynak aktarması mı başarısızlık , her sene en çok vergi veren devlet kurumlarından biri olması mı başarısızlık ??? insanların maaşlarını hesaplayacağına kendi işine bak, başkasının malında gözü olanın kendi malından da hayır gelmez, dünyanın parasını aldığını nerden biliyorsun bordrosunu mu gördün adamın. Orhan Birdal bu ülkede havacılığın gelişmesinde sayın Bakanla beraber baş aktörlerinden biridir, güneş balçıkla sıvanmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yazıda bir sürü yanlışlık var, CAT3'ün 3 adet seviyesi vardır, 3A, 3B, 3C. Sıfır görüşte iniş sağlayan CAT3C'dir ki bu dünyada yok (bildiğim kadarıyla). Ankara'da kurulanı sanki 3C 'miş gibi anlatmış. Limitleri şirketler koymaz, kurulan sisteme göre limitler belirlenir. Mesela CAT3A kategorisinde min. RVR değeri pist başında 200m'dir. Görüş 200m'nin altına düştüğünde yaklaşma yapamazsınız. Yer radarı CAT3'ün parçası değildir, bağımsız bir sistemdir. CAT3 yaklaşma için yer takip radarı şartı yoktur. Üstelik bu sistemle uçakları takip edebilirsiniz ama sıfır görüşte yönlendirme yapamazsınız. Bu daha ziyade yoğun meydanlarda trafik akışını kolaylaştırmak için kullaılan bir sistemdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
BU BEY THY DEN DE DÜNYANIN MAAŞINI ALIYOR...DHMİ NİN BAŞARISIZLIKLARI ORTADA ARTIK BU BEYİN BİR AN ÖNCE GİTMESİ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Kimse çıkıp ey Orhan hangi yıldayız aslanım, demiyor. 2012 ye gelmişiz iki meydanda var diyor. Sen kimsin? Senin sorumluluğun bu cihazları kurmak değil mi? Sana hesap soran var mI? Bu sistemlerin çoğu yeni değil, dolayısiyle bu sistemlerin çalışamayacağı yerlere de meydan izni verdirmemek de senin sorumluluğunç Ama işte hesap soran yok! Alan yapılmış, e buraya etraftaki manilerden dolayı bu sistemi kuramıyoruz diye birşey var mı? Kaç pilotumuzda CATIII cert var? Yazık basın da yeni bir şey söylüyormuşsun gibi seni dinliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hocam sürekli aynı şeyi söylüyorsunuz, ben ordan her gün geçiyorum sis çok az diyorsunuz, ama bizim istanbul'dan gelen misafirlerimiz hep sis yüzünden geç kalıyorlar ya da gelemiyorlar... Siz de haklı olabilirsiniz. Ama biri çıkıp da şunun gerçek istatistiğini verse acaip hayra girecek...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bana cevap yazan zerzevat sensin birde pilot ayağı çekiyorsun .Ben ne yazdım 3 tane ana başlık var CATIII için onlardan biri pilot'un sertifiye edilmiş olması lazım dedim kendin kendini yalanlıyorsun Meydan CATIII pist açık temiz,frenleme 3 x iyi şirket miniman onay verdi RVR 250-250-250 niye inemiyorsun eğitimin yok,sertifiye edilmemişsin bu kimin kabahati seninmi?şirketininmi,DHMİ'nin mi? yoksa yolcununmu? boşa yaktığınız yakıt milli yakıt parası bizim cebimizden çıkıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
benim işyerim çubukta her sabah ve akşam pistlerin ynından arabayla geçiyorum, sis sis dedikleri yılda en fazla 5 gün olur, halkımız abartmayı seviyor, zaten o günlerde her yerde sis oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yalandan kim olmus,harcanan paralara yazik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yabancı pilotlar ıfır görüştede inerler çünkü adamlar bu işi biliyorlar...cat3 değil cat 33 olsada bizim pilotlara yemez neden mi ahbab çavuş ilişkisi ile o koltuğa oturursan böyle geri döner gidersin kös kös...çıkıpta dünyanın en iyi pilotları bizde yetişir diye hikaye anlatmayın millete....yemiyorlar artıkkk

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000