16 Ocak 2011, Pazar 09:15:44

UÇAK SİPARİŞ ŞAMPİYONU HİNDİSTAN'DAN

Akşam Gazetesi yazarlarından Tolga Turgut, Hintli havayolu şirketi IndiGo'nun verdiği 180 uçaklık siparişi köşesine taşımış. Peki, Turgut neler diyor? İşte o yazı...
  • Düşünmeden edeceğine araştırsan/okusan, Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ'nin karla mücadeleye, o meralısı olduğun ülkelerden daha hazırlıklı olduğunu öğrenirdin! (bkz: http://www.airporthaber.com/readnews.php?newid=29288)
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Airbus şaşırtıcı bir açıklama yaptı. Buna göre, Hindistan'ın düşük maliyetli havayolu (DMH) IndiGo'nun verdiği180 adetlik A320 siparişi ile tek seferde en fazla uçak sipariş etme rekoru yenilenmiş oldu. Bu rekor daha önce 2006 yılında 150 adetlik siparişle Çinlilerin elinde bulunuyordu.

European Aeronautics Defence & Space Co.(EADS) grubuna ait Avrupalı dev üretici Airbus'ın açıklamasına göre ön anlaşması imzalanmış olan kontrat birkaç haftaya kadar finalize olacak. IndiGo havayolunun vermiş olduğu 180 adet A320 uçağının katalog fiyatı toplam olarak 15.6milyar USD'yi buluyor. Konunun uzmanları büyük sipariş verenlerin üretici firmadan % 40 oranına varan indirimler aldığının altını çiziyorlar. Verilen siparişin 150'si verimliliği geliştirilmiş olan yeni A320 versiyonunu kapsıyor.

Yakın geçmişte Airbus tan bu boyutta sipariş veren diğer havayolları 120'şer adet ile US Airways (1997) ve Easyjet (2002). Ancak görünüşe göre 2005 yılı itibarıyla Çinli ve Hintli havayolları sipariş adedi rekorlarını kimseye kaptırmayacaklar. Zira bu ülkelerde gayrisafi milli hasıla artışları %6'nın üzerinde seyrederken, bu oran ABD ve AB ülkelerinde %0-3 bandında gözlemleniyor.

Okuyucularımızın anımsayacağı üzere uçak siparişlerindeki artış veya düşüşün sadece sektörün değil dünya ekonomisinin gidiş istikametini belirlediğinden sıklıkla bahsediyoruz. 2005 yılında Hindistan'da havacılıkta liberalleşmeyi takiben ciddi bir büyüme söz konusu. Eğer etkileri halen devam etmekte olan ekonomik resesyon (durgunluk) hızlarını kesmeseydi Hintli havayolları çok daha fazla güçlenecekti.

AIRBUS SİPARİŞLERİ 500 ADEDİ GEÇECEK

Airbus, 17 Ocak 2011 tarihinde, 2010 yılı uçak teslim ve sipariş adetlerini resmi olarak açıklayacak. Bu arada resmi ağızlardan gelen ön açıklamalara göre Airbus 2010 yılında 500 uçak siparişini geçmiş durumda. Zira Airbus'ın ana şirketi EADS yetkilileri de karlılıklarının arttığı mesajları verirken, artık yakın gelecek ile ilgili olarak özellikle 2012 yılı itibarı ile daha iyimser bir hava çiziyorlar.
 
2010 yılının son aylarında Airbus 380 modeli ile ilgili sıkıntılar yaşanırken A350 XWB modelinin ilk teslimatları da 2013 yılına kaydırılmıştı. Bu noktada Airbus'ın bir şansı ise A350'nin rakibi olan Boeing787 programının defalarca gecikmesi oldu. 

Bilindiği üzere EADS grubunun Airbus ile gerçekleşen ticari havacılık segmenti haricinde savunma, güvenlik ve diğer hizmetlere dayanan üretimleri ve gelir kalemleri mevcut. Son yıllarda USD-Euro paritesindeki değişikliklere karşı korunmak amacı ile ABD'ye yatırımlarını arttırıyorlar. Haliyle Euro maliyetle üretip USD bazında satmak genelde büyük risk arz ediyor. 

VIRGIN HAVAYOLU BAA ÖDEMELERİNİ ASKIYA ALDI

İngiltere merkezli Virgin havayolu, geçtiğimiz pazartesi bir açıklama yaparak Londra  Heathrow dahil İngiltere'nin önde gelen havalimanlarını işleten BAA firmasına marta kadar ödeme yapmayacaklarını duyurdu. Gerekçe ise yılbaşı öncesi yaşanan yoğun kar yağışı süresince BAA'in çalışmalarının yetersizliği ve sonucunda iptal edilen veya geciken onlarca uçuştan doğan 77.5milyon USD'lik zarar. Havayolu işletmeciliği gibi cironun yoğun ancak işletme karlılığının averajda sadece %2.7 olduğu bir sektörde günlerce süren gecikme ve/veya iptaller en büyük riski oluşturuyor.

Virgin havayolu, BAA' in yoğun kar yağışında diğer Avrupa havalimanlarına göre daha hazırlıksız ve çok daha yavaş olduğunu iddia ederken, BAA yetkilileri de performanslarını gözden geçireceklerini ve yeni karla mücadele araçları sipariş edeceklerini açıkladılar. Virgin Atlantic Havayolu'nun CEO'su Steve Ridgway, havayolu olarak müşterilerinin Noel tatili mağduriyetlerini gidermek adına EU kuralları çerçevesinde milyonlarca dolar ödeme yaptıklarını belirtirken BAA'den de benzer sorumlu bir davranış beklediklerinin altını çiziyor.
 
Edinilen bilgilere göre aralık ayı öncesi Heathrow Havalimanı'nı kullanan 90 havayolu yeni bir karla mücadele planı üzerinde uzlaştı ancak BAA yetkilileri yeni planı uygulamakta geç kaldılar. Anlaşılan bu ve benzeri hususlarda sansasyonel çıkışları ile ünlü Richard Branson'a ait Virgin Havayolu BAA'i hızla sonuca ulaşmak konusunda zorlayacak. Aksi halde uzayan süreç ile BAA olumsuz eleştiri ve tanıtımlara maruz kalacak.

Bu yıl Avrupa'da yaşanan kar fırtınaları ve şiddetli soğuk, Türkiye'yi şimdilik teğet geçti ancak, benzer bir durum ülkemizde yaşanırsa DHMİ ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı diğer kurumlarımız ne kadar hazır? diye düşünmeden de edemiyoruz.

Tolga TURGUT
AKŞAM

UÇAK SİPARİŞ ŞAMPİYONU HİNDİSTAN'DAN

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Düşünmeden edeceğine araştırsan/okusan, Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ'nin karla mücadeleye, o meralısı olduğun ülkelerden daha hazırlıklı olduğunu öğrenirdin! (bkz: http://www.airporthaber.com/readnews.php?newid=29288)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000