23 Mart 2012, Cuma 13:38:05

"TAZMİNAT BİZİM HAKKIMIZ"

Uzun süredir çıkması beklenen ve yılan hikâyesine dönüşen havacılık tazminatındaki belirsilik çalışanlar tarafından protesto edildi.
  • havacılık tazminatında üvey evlat muamelesi gören Arff ve Apron birimleri ne yapacaklarını bilmiyor... Arff memurları saçma bir taktikle Gih sorunumuzu özecekler diye hükümete yandaş sendikaya üyeliğe zorlandılar, kendileri için bir duruş sergileyemeyecek olanların yanında olmakla hata yapan arff memurları bakalım ne yapacaklar. viziteyemi çıkacaklar, rapormu alacaklar, işmi bırakacaklar göreceğiz... tabii birlik olabilirlerse?
  • daha önce sorun yok en kısa sürede çıkacak diyen başta bakan olmak üzere bir çok siyasi bürokrat özellikle 1. gruba karşı ciddi bir yalan içinde, onları oayalayarak bu işi sessiz sedasız halletme derdindeler. bu gidişle hava tarfikçiler ciddi eylem isteği de varken dernekleri aracılığı ile "aman ha biz nasıl olsa alacağız genel müdür bizim adımıza para biriktiriyor" diye son güne kadar susturulacaklar.
  • yoksa diğer kit'ler gibi akıbetleri özelleştirme yoluyla havuzu boylamak olur. tazminat tartışılırken, başka hakların cukkalandığını düşünüyorum.
  • Cevabı çok basit. Havacılık tazminatı, ülke üzerinden transit seyrüsefer yapan trafiklerden Eurocontrol standartlarında ve tarafından alınıp, daha sonrasında ülkelere aktarılan bir miktardır. Hava Kuvvetleri'nin böyle bir hizmet verme durumu olmamasından ötürü bu tazminatı alamazlar. Lütfen, atıp tutmadan önce iki dakikacık araştırma yapın. Google falan var çok işlevli. Yine atın tutun canım, atmayın demiyorum, hobi olarak yine yapın.
  • Arkadaşlar tüm DHMİ çalışanları olarak grup ayrımı yapmadan, kimsenin aldığı ücreti kıskanmadan, kimsenin yaptığı işi küçümsemeden (ben olmazsam şu olmaz bu olmaz ben daha önemliyim vs. demeden) ortaklaşarak tepkimizi göstermemiz birkaç bürokratın bilgisizlikle ve kıskançlıkla "bu para bunlara çok ne yapacaklar bu kadar parayı" söylemlerine inat bir ve beraber olmalıyız bakanlığın bulmaca gibi tarifesine rağmen her yıl devlete (çoğu KİT zarar ederken veya yok pahaya satılırken) yüz milyonlarca gelir getiren ve bir o kadar vergi ödeyen bu kurumu, tüm yetersizliklere ve eksikliklere rağmen kurum personeli ayakta tutmakta hatalarına ve noksanlarına rağmen iyi niyetle gayret sarfetmektedir. Lütfen birbirimizi üzmeden hedefimizde birleşelim.
  • Bu ülkede Hava kuvvetleri komutanlığı var. Oradan çalışan er,erbaş subay astsubay onlarda havacı. Onlarında havacılık tazminatı alması gerekir.
  • ...buna ek olarak, alınan cüretlerin yapılan iş yükü ve hayat standartları ile karşılaştırılamayacak seviyede düşük olduğu durumlarda, çalışıp, çabalayıp, kendi haklarını yeterince aramadıktan sonra, tutup da, iş bu mecrada hakkını arayanları "doğuda çarpışan askerler sizden ne kadar az alıyor utanın!" gibi seviyesiz argümanlarla savunanlar da, sanırım DHMİ'nin tamamını, ülkesinden nefret edip bir cam fanusta yaşayan kişiler olarak tasavvur ediyorlar diye düşünüyorum. Son olarak diyeceğim, hakkını arayanlara köstek olacağınıza, hakkını arayanlara imrenip, haksız olana karşı baş kaldırın, direnin ve hakkınızı arayın. Yoksa bu garba bakan şark kafasıyla iki gıdım öteye gidemezsiniz. Saygılar, sevgiler.
  • Şurada yazılanlara bakıyorum da, bir kısım şahısların başkalarının kazançları üzerinde nasıl bir hamaset, nasıl bir çekememezlik var. Durum şu, Hava Trafik Kontrolörleri de dahil olmak üzere DHMİ çalışanları, muasır bir medeniyet seviyesinde, şu güzel ülkenin her çalışanının alması gereken ücretler için eylem yapıyor. Elbette ki diğer kurumlarda çalışanlar daha da fazla almalılar, belki de kendi nazarlarında bizden çok daha önemli ve ağır bir iş yapıyor olabilirler. Ama şu duruma DHMİ çalışanları bin bir zorlukla gelmiştir. Kendi ahval ve şeraitlerinden olan memnuniyetsizliklerini, "DHMİ çalışanları neden bizden daha fazla alıyorlar tamah edemiyorlar!!!" diyerek meşrulaştırmaya çalışanlar, kusura bakmasınlar ama bildiğiniz "atıl"dır.
  • Komedi tam komedi;20 aydır neredeydin diye sorsam acaba ne cevap verirler. sendika mısın sendikacılık mı oynuyorsun sen arkadaş. AHL de 6 AĞUSTOS 2010 de eylem olmuş destek vermemişsin,2010 subatın da ankarada eylem olmuş destek vermemiş, şimdi iş bitmiş gösteri yapıyorsun. Memursenin kurumdaki uye sayısı bazında atağını gördük paçaların tutuştu,sendikacılığın aklına geldi emi.
  • 1.grup garanti imiş olsunda görsünler bakalım 1. grupta olup hayatında trafik atmıyanlar ne olacak onlarda 1 grupla aynı haklara sahip olacak diğer gruplar avucunu yalayacak sahte lisanslarla hak sahibi olanlar ayıklansın onlar kimin torpiliyle 1. gruptan alıyorlar.
01 Ağustos 2010 tarihinde düzenlenerek YPK Kararını bekleyen DHMİ çalışanları, süren belirsizlik nedeniyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Çalışanları 21 aydır alamadıkları Havacılık Tazminatı ile ilgili "Son Uyarıyı" Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı önünde yapmış oldukları renkli eylemle dile getirdi. 
 
Eyleme Kamusen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve Kamusen'în diğer konfederasyon Başkanları ve çok sayıda DHMİ Çalışanı katıldı. 
 
Türk Ulaşım Sendikası Genel Başkanı Nazmi GÜZEL yapmış olduğu açıklamada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı DHMİ çalışanlarının yanında olmaya davet etti, sayın bakanın çalışanların mağdur olmasına göz yummayacağı ümidinde olduklarını dile getirerek 105 milyon liralık bir kayba sayın bakanın kayıtsız kalmayacağına inandıklarını dile getirerek, Havacılık tazminatı ödemelerinin daha fazla geciktirilmesi halinde üzerlerine düşeni yapacaklarını, son uyarıyı yaptıklarını ancak DHMİ çalışanları ile birlikte son sözlerini söylemediklerini ifade etti. 
 
Eylemde Ağustos 2010 yılında TBMM' de kanunlaşan ancak Hazine Bakanlığı başta olmak üzere bazı bürokratların engellediği Havacılık Tazminatı halen DHMİ Çalışanlarına avans olarak veriliyor.YPK'dan düzenlemenin çalışanların aleyhine çıktığı ve Ulaştırma bakanlığında bekletildiği belirtildi. 
 
En son bölümde yapılan mizansen gösteride havacılık tazminatının avrupa ülkelerinde nasıl pay edildiği anlatıldı. 

Üzün süredir Türk Havacılık gündemini meşgul eden, ancak çıkması tam bir yılan hikâyesine dönen havacılık tazminatı çalışanları harekete geçirdi. Büyük haksızlığa uğradıklarını ifade eden çalışanlar, haklarının teslim edilmesi gerektiğine vurgu yaparak Avrupa standartlarının gerisinde kaldıklarını ifade etti.
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı önünde eylem düzenleyen sendikalar ve çalışanlar adına bir konuşma yapan Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel şu ifadeleri kullandı:
 
Değerli Basın Mensupları,

Huzurumuzu bozmak maksadıyla yapılan her türlü yasadışı faaliyetlerine katılan ve teşvik edenleri şiddetle ve nefretle kınıyor, siyasi iradenin bu tür olayları sonlandırmak için daha kararlı olmaları hususunda uyarıyorum.

Bugün burada bulunma sebebimiz DHMİ Genel Müdürlüğü’nde görev yapan Kamu Görevlilerine ödenmekte olan ve yılan hikayesine dönüşen Havacılık Tazminatı hakkında kamuoyuna sağlıklı bilgi sunmak ve konuyu yakinen bilen ve takip eden Sayın Bakanın acilen müdahil olmaları gerektiğini vurgulamaktır.

Havacılık Tazminatı nedir? Hangi kaynak kullanılarak ödeme yapılmaktadır?

Havacılık Tazminatı 27 Nisan 2005 tarih 5335 Sayılı Kanunun ve akabinde çıkarılan YPK Kararı ile tüm DHMİ çalışanları 3 grupta müteala edilerek;

1.    Grup %200,
2.    Grup %100,
3.    Grup %50 olarak kategorize edilmiştir. 

Konuya ilişkin ikinci düzenleme 01 Ağustos 2010 tarih ve 6009 sayılı kanunun 56. Maddesi gereğince yapılmış ve bu düzenleme bir önceki düzenlemeyi ortadan kaldırmış ve yeni tazminat esasları getirmiştir. 

Düzenlemede;

1-    Mevcut oranların 3 katına kadar çıkarılabileceğini,
2-    Havacılık Tazminatı vergiye tabii hale getirilerek tüm tazminatın vergilendirileceği,
3-    Bu düzenleme ile yaklaşık 2/3 oranında EUROCONTROL gelirlerinden karşılandığı için ülkemizin bu merkezden hakkı olan para transferini sağlamak. ( Beklenen para yıllık 105 Milyon TL)
4-    Bu tazminattan yararlanan kurum çalışanlarının yaklaşık 1/3’lük bir kesim için gerekli kaynak, kurum kaynaklarından karşılanmaktaydı.(15 Milyon TL) Bu kaynağı minimize edebilmek için de bu düzenleme yapıldı. ( %50’lik tasarruf ile yaklaşık 7,5 milyon TL’ye gerileyecek.)

EUROCONTROL GELİRLERİ NEDİR?

EUROCONTROL’e üye ülkelerin hava sahalarını kullanan uçaklardan elde edilen gelirlerin bir havuzda toplanarak yine aynı ülkelerin başta personel giderleri olmak üzere tanımlanmış faaliyet ve gider kalemlerinin karşılandığı bir merkezdir. Türkiye bu merkeze 1989 yılından beri üyedir. 
Merkezi Lüksemburg’da bulunan EUROCONTROL’den DHMİ Çalışanları 2005 yılına kadar her hangi bir ad altında gelir elde edememiştir. 
EUROCONTROL’E üye ülkelerin EUROCONTROL gelirlerinden kullandıkları kaynak dağılımına baktığımızda;



Bu tablodan da anlaşılacağı gibi ülkemiz bu merkezden transfer edeceği kaynak yönüyle sınıfta kalmıştır. Kullandığı kaynak Ermenistan’ın dahi çok gerisindedir. 

Esasen ülkemizin hakkı olan bu kaynak başta çalışanlardan esirgendiği için ve bu alanda bugüne kadar görev yapan yetkililerin konunun üzerinde duramadıklarından kaynak girişi istenen düzeyde değildir. 

Değerli Basın Mensupları, 

Bu sorumsuzluk yapılan kanun değişikliği çerçevesinde öngörülen oranların kullanılmasını isteyen tek kuruluş Maliye Bakanlığı olmuştur. Öyle ki, bu düzenleme ile ülkemize 105 milyon TL tutarında bir kaynak girişi sağlanacak kaynaktan 30 milyon TL Gelir Vergisi yoluyla 18 milyon TL ise KDV, ÖTV vs. yoluyla bütçeye aktarılacaktır. 

Özellikle Hazine Müsteşarlığı bu tazminatların ödenmesi halinde ücret dengelerinin bozulacağını gerekçe olarak kullanmaktadır. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Bu tazminatlar ödendiği takdirde ortalama 1200 TL Brüt tazminat ödenecek, ancak, bu tazminattan kesilecek gelir vergisi ve ücreti ile birlikte gelir vergisi matrahının yükselmesi bir üst vergi dilimlerine çok çabuk geçilmesi gibi sebeplerle bu tazminat oranı neredeyse yarı yarıya düşecektir. 

Kaldı ki, Milli kaynakların dışında bir kaynak kullanılarak yapılacak tazminat ödemesinin hangi kurumdaki ödemelerle kıyaslanması yapılabilecektir. 
Sayın basın mensupları, kıymetli katılımcılar;

DHMİ’de 3 grup halinde ödenmekte olan Tazminatların özellikle yeniden hazırlanan YPK taslağında 3. Ve 2. Grupta yer alan bazı unvanlara şuana kadar avans olarak ödenen tazminat tutarlarının altında bir oran takdir edildiği ve aradan geçen yaklaşık 21 aylık süre ile orantılı kesinde yapılacağı bilgisine ulaşmış durumdayız. 

DHMİ mensuplarının bir çoğu henüz bu durumu bilmemektedir. Herkes şunu bilmeli ki daha şimdiden ciddi tepkiler meydana gelmiş, uygulamaya geçmesi halinde bu tepkiler artarak devam edecek ve belki de hiç kimsenin tahmin edemediği noktalara gelecektir. 

Biz şimdiden, yani yol yakinken, yanlıştan dönülmesini ve DHMİ mensuplarının tepkilerinin sınanmamasını ifade etmek için bugün buradayız. 
Yine taslak önüne kadar gelmiş olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali YILDIRIM’ın bu konuda DHMİ çalışanlarının yanında yer almalarını ve en kısa zamanda müdahil olmalarını istiyoruz. Sayın Bakanın yanımızda yer almalarını istiyoruz. Tıpkı 2005 yılında ilk Havacılık Tazminatı uygulamasında göstermiş oldukları ilgi gibi bir ilgi bekliyoruz. 
Her ne suretle olursa olsun Sayın Bakanı 105 milyon TL tutarındaki kaynağın girişini engelleyenlere karşı beraber olmaya çağırıyoruz. 

Her zaman olduğu gibi çalışanlar sizinle birlikte olmaya hazırdır. Ancak, sizinde yanımızda olduğunuzu görmek ve hissetmek istiyoruz. Bugün burada olmamızın bir önemli sebebi de budur. 

Bilmenizi istediğimiz şey, hiçbir gerekçe ve hiçbir sebep DHMİ çalışanlarını tatmin etmeyecektir. Türk Ulaşım Sendikası olarak bizde DHMİ Mensuplarının bu haklı taleplerine tercüman olmak ve en kararlı bir şekilde sonuçlandırmak istiyoruz. 

Havacılık tazminatı hakkında Türk Ulaşım-Sen diyalog adına bütün yolları tüketmiştir. Yaklaşık 21 aydır geciktirilen YPK’nın eksiksiz olarak ve bir an evvel çıkmasını bekliyoruz. Bu noktada çözüm siyasi iradede olduğuna göre tüm beklentilerimiz Sayın Bakan üzerinde odaklanmıştır. Aksi halde sorgulanması gereken şey 2010 yılında yapılan Kanun değişikliği sadece tazminatlardan vergi kesilmesi için yapıldığını mı anlamalıyız? Boş yere DHMİ çalışanları neden beklentiye sokulmuş ve boş yere makamlar ve TBMM meşgul edilmiştir. 

Bugünkü açıklamamızın bir başlangıç olmasını ve en kısa sürede sorunu çözüme kavuşacağı umudumuzu yineliyoruz. Daha başka eylem ve etkinliklere gerek bırakmayacak YPK kararını bekliyor; Katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum.










"TAZMİNAT BİZİM HAKKIMIZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Misafir ~ 12 yıl önce
havacılık tazminatında üvey evlat muamelesi gören Arff ve Apron birimleri ne yapacaklarını bilmiyor... Arff memurları saçma bir taktikle Gih sorunumuzu özecekler diye hükümete yandaş sendikaya üyeliğe zorlandılar, kendileri için bir duruş sergileyemeyecek olanların yanında olmakla hata yapan arff memurları bakalım ne yapacaklar. viziteyemi çıkacaklar, rapormu alacaklar, işmi bırakacaklar göreceğiz... tabii birlik olabilirlerse?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
daha önce sorun yok en kısa sürede çıkacak diyen başta bakan olmak üzere bir çok siyasi bürokrat özellikle 1. gruba karşı ciddi bir yalan içinde, onları oayalayarak bu işi sessiz sedasız halletme derdindeler. bu gidişle hava tarfikçiler ciddi eylem isteği de varken dernekleri aracılığı ile "aman ha biz nasıl olsa alacağız genel müdür bizim adımıza para biriktiriyor" diye son güne kadar susturulacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yoksa diğer kit'ler gibi akıbetleri özelleştirme yoluyla havuzu boylamak olur. tazminat tartışılırken, başka hakların cukkalandığını düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Cevabı çok basit. Havacılık tazminatı, ülke üzerinden transit seyrüsefer yapan trafiklerden Eurocontrol standartlarında ve tarafından alınıp, daha sonrasında ülkelere aktarılan bir miktardır. Hava Kuvvetleri'nin böyle bir hizmet verme durumu olmamasından ötürü bu tazminatı alamazlar. Lütfen, atıp tutmadan önce iki dakikacık araştırma yapın. Google falan var çok işlevli. Yine atın tutun canım, atmayın demiyorum, hobi olarak yine yapın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Arkadaşlar tüm DHMİ çalışanları olarak grup ayrımı yapmadan, kimsenin aldığı ücreti kıskanmadan, kimsenin yaptığı işi küçümsemeden (ben olmazsam şu olmaz bu olmaz ben daha önemliyim vs. demeden) ortaklaşarak tepkimizi göstermemiz birkaç bürokratın bilgisizlikle ve kıskançlıkla "bu para bunlara çok ne yapacaklar bu kadar parayı" söylemlerine inat bir ve beraber olmalıyız bakanlığın bulmaca gibi tarifesine rağmen her yıl devlete (çoğu KİT zarar ederken veya yok pahaya satılırken) yüz milyonlarca gelir getiren ve bir o kadar vergi ödeyen bu kurumu, tüm yetersizliklere ve eksikliklere rağmen kurum personeli ayakta tutmakta hatalarına ve noksanlarına rağmen iyi niyetle gayret sarfetmektedir. Lütfen birbirimizi üzmeden hedefimizde birleşelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu ülkede Hava kuvvetleri komutanlığı var. Oradan çalışan er,erbaş subay astsubay onlarda havacı. Onlarında havacılık tazminatı alması gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
...buna ek olarak, alınan cüretlerin yapılan iş yükü ve hayat standartları ile karşılaştırılamayacak seviyede düşük olduğu durumlarda, çalışıp, çabalayıp, kendi haklarını yeterince aramadıktan sonra, tutup da, iş bu mecrada hakkını arayanları "doğuda çarpışan askerler sizden ne kadar az alıyor utanın!" gibi seviyesiz argümanlarla savunanlar da, sanırım DHMİ'nin tamamını, ülkesinden nefret edip bir cam fanusta yaşayan kişiler olarak tasavvur ediyorlar diye düşünüyorum. Son olarak diyeceğim, hakkını arayanlara köstek olacağınıza, hakkını arayanlara imrenip, haksız olana karşı baş kaldırın, direnin ve hakkınızı arayın. Yoksa bu garba bakan şark kafasıyla iki gıdım öteye gidemezsiniz. Saygılar, sevgiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Şurada yazılanlara bakıyorum da, bir kısım şahısların başkalarının kazançları üzerinde nasıl bir hamaset, nasıl bir çekememezlik var. Durum şu, Hava Trafik Kontrolörleri de dahil olmak üzere DHMİ çalışanları, muasır bir medeniyet seviyesinde, şu güzel ülkenin her çalışanının alması gereken ücretler için eylem yapıyor. Elbette ki diğer kurumlarda çalışanlar daha da fazla almalılar, belki de kendi nazarlarında bizden çok daha önemli ve ağır bir iş yapıyor olabilirler. Ama şu duruma DHMİ çalışanları bin bir zorlukla gelmiştir. Kendi ahval ve şeraitlerinden olan memnuniyetsizliklerini, "DHMİ çalışanları neden bizden daha fazla alıyorlar tamah edemiyorlar!!!" diyerek meşrulaştırmaya çalışanlar, kusura bakmasınlar ama bildiğiniz "atıl"dır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Komedi tam komedi;20 aydır neredeydin diye sorsam acaba ne cevap verirler. sendika mısın sendikacılık mı oynuyorsun sen arkadaş. AHL de 6 AĞUSTOS 2010 de eylem olmuş destek vermemişsin,2010 subatın da ankarada eylem olmuş destek vermemiş, şimdi iş bitmiş gösteri yapıyorsun. Memursenin kurumdaki uye sayısı bazında atağını gördük paçaların tutuştu,sendikacılığın aklına geldi emi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
1.grup garanti imiş olsunda görsünler bakalım 1. grupta olup hayatında trafik atmıyanlar ne olacak onlarda 1 grupla aynı haklara sahip olacak diğer gruplar avucunu yalayacak sahte lisanslarla hak sahibi olanlar ayıklansın onlar kimin torpiliyle 1. gruptan alıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000