27 Haziran 2009, Cumartesi 07:59:16

"Sorun yoktu, pilotun acemiliği"

Geçtiğimiz Pazar günü Çanakkale Havaalanı iniş yönünü sakıncalı bularak iki kez pas geçen THY’na ait Ahlat uçağını kullanan pilotun ilk kez Çanakkale seferini gerçekleştirildiği bildirildi ve iniş, kalkışlarda sorun bulunmadığı açıklandı.
  • Tk Kaptanımızı bir de Tokat, Siirt, K.MAraş gibi daha limitli meydanlara gönderseler de kamuoyu daha da bilgilense diye düşünüyorum. Bir de uçağın limitleri var, normal iniş pist genişliği 45 metre, bu meydanlar 30 metre gibi. Piste uymayan uçakla mı uçuluyor diye de sorgulamak lazım. Ya kitaba uyacağız ya uymayacağız. Ama bir karar vermemiz lazım.
  • yahu kardeşim bu işi atlas yaparken birşey olmadıda thy uçarken mi birşeyler değişti.lafı uzatmayın adam işi becerememiş aklını kullanıp pas geçmiş ne yani inip herkesi mi öldürseydi?bürokrata gelince KENDİ İŞİNİ YAP BAŞKASININ İŞİNE BURNUNU SOKMA YOKSA KIRIVERİRLER O BURNUbenden söylemesi.
  • Hemen 'AHLAT' uçagının piltu hakkında işlem yapılmalı.Sonra pilotlar limitleri zorlayınca can kaybı olunca uçaklar parçalanınca 'PİLOTAJ' hatası diyerek olaylar kapatılmalı..... bu zihniyet olmadık yerlere havaalanı yapsın sonrada ya bu pilotlar ne yeteneksiz desin.havaalanı yapımadan önce ne gibi bir araştırma yaparlar acaba hele yaklaşma chart larındaki belirsizlikler hangi meydanda com fail durumunda ne yapacagın tam olarak belli ki
  • Türkiyede sivil havacılık ilerliyor büyüyor.Ehil ellerde. Bilgi yetenek dorukta. Dünya ile yarıştayız.
  • Gonul isterdiki ne pilot bu aciklamayi yapsin basina nede Canakkale DHMI muduru. Pilot raporunu hazirlayip sunmus ve gerekli mercilerde bunu inceleyip karar vermis. Sanki olay ortbas ediliyormus gibi ifadeler var basinda.Bu tip haberleri medyaya yayip birbirlerini suclamak yada yalanlamak Turki sivil havaciligina yapilmis zarar ve darbedir. Kimseye fayda getirmez. Lutfen gerekli prosedurleri takip edin ve ortaligi germeyin.
  • 'Pilot Tecrubesiz' aciklamasi havacilik dunyasinin bu kadar icerisinde olan bir insan tarafindan gelmesi cok talihsiz bir olay. Zira kaptan pilotlar icin bir piste ilk defa inmek veya birden fazla inmek arasinda bir fark yoktur(tamam illa ki fark olur ancak her kaptan pilot ucagi her piste indiribilecek sekilde egitilmi ve donandirilmistir o kokpite girmeden once) Kisacasi pilotlar chartlara gore ucarlar ve her pistin approach ve final limitleri bellidir pilotta buna uygun olarak iner. Pilot tecrubesiz veya ilk defa bu ucusu yapti seklinde ki aciklamalar talihisiz ve bir o kadar da asilsizdir. Pilotun engel teskil edebilecek yada ucus guvenligini tehlikeye atabilicek durumlari bildirmekle de yukumludur. Tokat ornegini hatirlayin. Iyi gunl
  • Piste dandik diyen aklı kıt adam , bir de piste yaklaşırken manialardan bahsetmiş . Bu piste deniz üzerinden yaklaşıyorsun ve pist başının denize uzaklığı 200 m . Gemi direkleri mi mania olacak ? Gerçek pilotların Hollanda Antillerindeki Princess Juliana havaalanına 747'leri nasıl indirdiklerini seyredin . Pegasus pilotları özel seferlerde Çanakkale meydanına 737-400 ve 800 indiriyorlar ...
  • asagidaki butun yorumlara katiliyorum. Sonucta sorumlu olan pilottur... Bize o kadar can emanet ediliyor ve neyin tehliklei neyin tehlikesiz oldugunu bizden iyi bilecek birisi yoktur. Ucagin neler yapabilecegini ancak biz biliriz...
  • Türkiye, havaalanlarinin yerini müteahhitlerin seçtigi, bunun sonucu da pist kullanima açildiktan sonra tehlike farkedilip "minare traslama, tepe traslama, insaattan 2 kat yiktirma gibi dandiklikerin yasandigi bir ülke. Avuç dolusu paralar bosa gider, yeni açilan pist kullanilamaz, pilotlar stresle iner kalkar, faciaya ramak kalir, vs. Adam yaklasma sirasinda alani tehlikeli bulup inmemis, demek ki dinleyeceksin o pilotu. Pilotlar minibüs söförü degil, yani "bisey olmaz abi" demezler. O pilota acemi diyen alaturka adama açacaksin sorusturmayi.
  • Neden 1800 M uzunluk?Insanin can emniyeti icinde 500 M daha uzun olsa idi kötümü olurdu?Piste inislerin iki yönlü olmasinda bir mahsur yoktur.Eger uzunluk müsait ise.Havacilik asla risk kabul etmez.Bunu herkes bilir.

Geçtiğimiz Pazar günü yaşanan olayın ardından Salı günü bir haber ajansının uçak pilotunun yaptığı açıklamayı şu şekilde bildirerek, “Havaalanı yakınlarındaki ağaçlar ve yaklaşık 40 metre uzunluğundaki telsiz direği uçuş güvenliğini tehlikeye düşürmektedir. Bu durumu uçuş emniyet bürosuna bildireceğim” şeklindeki açıklaması büyük spekülasyonlara yol açtı.

Çanakkale havaalanı yetkilileri Pazar günü suskun kalırken DHMİ Genel Müdürlüğü basın sözcülüğü, havaalanı yetkililerine mahallinde yaşanan olayla ilgili resmi açıklama yaptırdı. DHMİ Genel Müdürlüğü basın sözcülüğünde görevli bir yetkilileri iddialarla ilgili geniş çaplı bir araştırma yaptıklarını, konuya ilişkin bir iki gün içersinde yazılı açıklama yapacaklarını bildirdi.

Konu ile ilgili olarak konuşan Çanakkale Devlet Hava Meydanları İşletmesi Müdürü Haluk Çetintaş, “Ahlat” uçağı pilotu tarafından gündeme getirilen konuların doğruluk payı taşımadığını ifade ederek, “Çanakkale Havaalanımıza inen uçaklarımızın hepsi rüzgarı karşısına alarak iniş yapıyor, tersi durumda inmesi durumunda büyük facialara yol açılır. Biz; telsiz direğinin kurulmasından önce orada teknik ölçümleri yaptık ve uçakların iniş ve kalkışlarını etkileyecek hiçbir sorun görmedik. Çanakkale Belediyesi tüm bölgedeki yapı izinlerini belirliyor, uçakların iniş ve kalkış rotaları da kesinlikle yüksek yapılara izin verilmiyor, kaçak bir yapı var ise biz bunu tespit ettiğimizde gerekli tüm işlemleri yaptırıyoruz. Çanakkale Havaalanı son derece güvenli bir Havaalanıdır” dedi. Çanakkale Devlet Hava Meydanları İşletmesi Müdürü Haluk Çetintaş, Son derece hassas bir konuda halkın güvenini sarsacak bir açıklama yapan “Ahlat” uçağının pilotu hakkında işlem yapılıp yapılmayacağı konusunda ise pilotun ilk kez Çanakkale seferini gerçekleştirdiğini konuyu üst mercilere aktardıklarını ifade etti.

"Sorun yoktu, pilotun acemiliği"

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 15 yıl önce
Tk Kaptanımızı bir de Tokat, Siirt, K.MAraş gibi daha limitli meydanlara gönderseler de kamuoyu daha da bilgilense diye düşünüyorum. Bir de uçağın limitleri var, normal iniş pist genişliği 45 metre, bu meydanlar 30 metre gibi. Piste uymayan uçakla mı uçuluyor diye de sorgulamak lazım. Ya kitaba uyacağız ya uymayacağız. Ama bir karar vermemiz lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yahu kardeşim bu işi atlas yaparken birşey olmadıda thy uçarken mi birşeyler değişti.lafı uzatmayın adam işi becerememiş aklını kullanıp pas geçmiş ne yani inip herkesi mi öldürseydi?bürokrata gelince KENDİ İŞİNİ YAP BAŞKASININ İŞİNE BURNUNU SOKMA YOKSA KIRIVERİRLER O BURNUbenden söylemesi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hemen 'AHLAT' uçagının piltu hakkında işlem yapılmalı.Sonra pilotlar limitleri zorlayınca can kaybı olunca uçaklar parçalanınca 'PİLOTAJ' hatası diyerek olaylar kapatılmalı..... bu zihniyet olmadık yerlere havaalanı yapsın sonrada ya bu pilotlar ne yeteneksiz desin.havaalanı yapımadan önce ne gibi bir araştırma yaparlar acaba hele yaklaşma chart larındaki belirsizlikler hangi meydanda com fail durumunda ne yapacagın tam olarak belli ki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Türkiyede sivil havacılık ilerliyor büyüyor.Ehil ellerde. Bilgi yetenek dorukta. Dünya ile yarıştayız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Gonul isterdiki ne pilot bu aciklamayi yapsin basina nede Canakkale DHMI muduru. Pilot raporunu hazirlayip sunmus ve gerekli mercilerde bunu inceleyip karar vermis. Sanki olay ortbas ediliyormus gibi ifadeler var basinda.Bu tip haberleri medyaya yayip birbirlerini suclamak yada yalanlamak Turki sivil havaciligina yapilmis zarar ve darbedir. Kimseye fayda getirmez. Lutfen gerekli prosedurleri takip edin ve ortaligi germeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
'Pilot Tecrubesiz' aciklamasi havacilik dunyasinin bu kadar icerisinde olan bir insan tarafindan gelmesi cok talihsiz bir olay. Zira kaptan pilotlar icin bir piste ilk defa inmek veya birden fazla inmek arasinda bir fark yoktur(tamam illa ki fark olur ancak her kaptan pilot ucagi her piste indiribilecek sekilde egitilmi ve donandirilmistir o kokpite girmeden once) Kisacasi pilotlar chartlara gore ucarlar ve her pistin approach ve final limitleri bellidir pilotta buna uygun olarak iner. Pilot tecrubesiz veya ilk defa bu ucusu yapti seklinde ki aciklamalar talihisiz ve bir o kadar da asilsizdir. Pilotun engel teskil edebilecek yada ucus guvenligini tehlikeye atabilicek durumlari bildirmekle de yukumludur. Tokat ornegini hatirlayin. Iyi gunl

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Piste dandik diyen aklı kıt adam , bir de piste yaklaşırken manialardan bahsetmiş . Bu piste deniz üzerinden yaklaşıyorsun ve pist başının denize uzaklığı 200 m . Gemi direkleri mi mania olacak ? Gerçek pilotların Hollanda Antillerindeki Princess Juliana havaalanına 747'leri nasıl indirdiklerini seyredin . Pegasus pilotları özel seferlerde Çanakkale meydanına 737-400 ve 800 indiriyorlar ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
asagidaki butun yorumlara katiliyorum. Sonucta sorumlu olan pilottur... Bize o kadar can emanet ediliyor ve neyin tehliklei neyin tehlikesiz oldugunu bizden iyi bilecek birisi yoktur. Ucagin neler yapabilecegini ancak biz biliriz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Türkiye, havaalanlarinin yerini müteahhitlerin seçtigi, bunun sonucu da pist kullanima açildiktan sonra tehlike farkedilip "minare traslama, tepe traslama, insaattan 2 kat yiktirma gibi dandiklikerin yasandigi bir ülke. Avuç dolusu paralar bosa gider, yeni açilan pist kullanilamaz, pilotlar stresle iner kalkar, faciaya ramak kalir, vs. Adam yaklasma sirasinda alani tehlikeli bulup inmemis, demek ki dinleyeceksin o pilotu. Pilotlar minibüs söförü degil, yani "bisey olmaz abi" demezler. O pilota acemi diyen alaturka adama açacaksin sorusturmayi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Neden 1800 M uzunluk?Insanin can emniyeti icinde 500 M daha uzun olsa idi kötümü olurdu?Piste inislerin iki yönlü olmasinda bir mahsur yoktur.Eger uzunluk müsait ise.Havacilik asla risk kabul etmez.Bunu herkes bilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000