01 Temmuz 2013, Pazartesi 09:25:13

SMART NE ZAMAN BİTECEK?

Avrupa'nın en büyük ATC alt yapı projesi olan ve Türkiye hava sahasının tek noktadan kontrolünü sağlayacak SMART projesi bu yaz uygulamaya geçiyor. Proje ile hem uçuş güvenliği artacak, hem de iç hat uçuşlarında süreler kısalacak...
  • her sene bu sezon sonu biticek deyilen yilin projesi.:/
  • 7-8 dakika kısalacak ucuslardan elde edılecek tasarruf mu yalan yoksa bu tasarrufu elde edemedıgımızden dolayı zarar etmedıgımızmı?!

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) havacılık sektörünün uzun zamandır gündeminde bulunan SMART projesini bu yaz hayata geçiriyor. Avrupa’nın en büyük havacılık projesi olan SMART ile Türkiye hava sahası tek merkezden kontrol edilecek. Havadaki virajları da kaldıracak olan projeyle bazı iç hat uçuşları en az 7 - 8 dakika kısalacak. Uygulama havayolu müşterilerine zamandan tasarruf sağlarken, şirketlerin yakıt ve bakım maliyetleri azalacak.

Testler tamamlandı

SMART projesi, ATC sistemleri geçici kabul çalışmalarının son aşaması olan süreklilik testlerinin 4 Haziran’da tamamlandığını belirten DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, “2013 yılı yaz trafiğinde geçiş sürecinin başlatılması ve 2013 yaz sezonu sonunda yeni sistemlerin hava trafik hizmetinde aktif olarak kullanılması planlanmıştır” dedi.

Projenin çok geciktiğine yönelik eleştirilere de cevap veren Birdal, şunları söyledi: “Yüklenici Selex ES firmasının gecikmesi olmuş ve cezalı olmak üzere noter kanalıyla ihtarlı süre verilmiştir. İhtarlı süre sonunda geçici kabul testlerine başlanılmıştır. Ayrıca hava sahasındaki uçuş güvenliği için testler zaman zaman tekrarlanmıştır.

Bu ölçekteki dünyadaki tüm projelerin planlanandan en az iki üç katı zaman aldığı da bilinmektedir. İddia edildiği gibi gecikmeden kaynaklanan bir mali kayıp söz konusu değildir.” Proje sayesinde, ülkemizin hava trafik kontrol teknik altyapısının, çok az ülkenin sahip olduğu bir yapıya kavuşarak güvenilirliğinin artacağını belirten Birdal, “Proje gelecek 20-30 senelik ihtiyaca cevap verecektir” dedi. Birdal, Türkiye’nin halen kullanmakta olduğu seyrüsefer altyapısı ile uluslararası standartlarda emniyetli ve kesintisiz hizmet vermeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.

7 - 8 dakika kısalıyor

SMART projesi devreye girdiğinde, en fazla kazanım İstanbul - Bodrum, İstanbul  - İzmir ve İstanbul -Dalaman hatlarında olacak. Uçaklar en fazla bu üç hatta virajlı uçuyor. Balıkesir, Bandırma ve İzmir'deki hava üsleri sebebiyle uçaklar direkt gidemiyor. Proje her hat için uygulanabilir ancak hayata geçtiğinde özellikle 9 hat etkilenecek. Üç hatta ise mesafe en az 7 - 8 dakika kısalacak.

(Bugün)

SMART NE ZAMAN BİTECEK?

Yorumlar

mdst ~ 11 yıl önce
her sene bu sezon sonu biticek deyilen yilin projesi.:/

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kayip nasil yok ? ~ 11 yıl önce
7-8 dakika kısalacak ucuslardan elde edılecek tasarruf mu yalan yoksa bu tasarrufu elde edemedıgımızden dolayı zarar etmedıgımızmı?!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000