17 Nisan 2012, Salı 11:48:28

RÖTARLARIN SEBEBİ LODOS MU KONTROLÖRLER Mİ?

Türk Havacılığı'nın gündem maddelerinden biri olan havacılık tazminatı konusunu Ali Kıdık tüm çıplaklığıyla köşesine taşıdı...
  • Çobanın gönlü olursa tekeden süt çıkarır. Bir zamanlar Sabiha Gökçen Kulesine atananların maaşına kızan Atatürk Meydan trafiğinde çalışanlar işi yavaşlatma taktiği ile milyonlarca ton yakıt-oksijen, saat, emek, iş ve prestij kaybına neden oldular. Keşke bu görevlilerin neden olduğu kayıplar önceden önlenip bu ekibe maaş olarak yansıtılsaydı. Şu anki uygulama da aynı. Bir uçak 80 dakika takside kalır mı- bırakılır mı? Havadaki ara mesafesi azamiye çıkarılıp yine alçak irtifada saatlerce ve uçaklarca-tonlarca yakıt-oksijen-egsoz gazına neden olanlar, gelecek petrolsüzlüğe hızla yaklaştıranlar nasıl ödüllendirilecek bilemiyorum. Önce vatan.
  • Onu bunu bilmem de geçen kış ILS'e oturmak üzere iken pist frenleme durumunu 3 çarpı ZAYIF veren ESB kule, biz divert kararı verince "efendim denemeyecek misiniz ?" diye sordu.! bunu bilirim.
  • Rotarların egrçeks sebebi LODOS, ama Kontrollerde bu lodosu bahane ederek, özverisiz çalışıyor. Dolayısıyla rotarlar artıyor. sonuç olarak kontrolletre 20 ay önce meclis tarafından verilen haklar ödenirse, rotarlar azalır diye düşünüyorum.
  • Kapasite öyle tek faktöre bağlı değildir. Her şey etkiler. Havacılık sadece CRM'den de ibaret değildir. Paralel pist, paralel geliş gidiş taksi yolları, düzgün terminal yapısı (tüm dünyada dik dörtgen yapıya geçildi), iyi planlanmış park pozisyonları, güncel hava sahası yapısı vs vs. Havaalanı üst ve altyapısı düzgün olduktan sonra personel, ulaşım kolaylıkları vs vs. hepsinin aynı kapasitede olması lazım. Şu anki halimiz deve misali. Heathrow, Frankfurt vs kıyaslamaları çok yanlış. Havacılığı hostes eşinden öğrenenin havacılık duayeni olduğu ülkemde herkes bilir kişi. Kontrolörler kapasiteyi ciddi ölçüde risk alarak arttırıyor diğer açıkları epey kapatıyorlardı. Şapka düştü. Hayırlısı olsun.
  • London Heathrow da 2 adet birbirinden bağımsız iniş kalıkışa izin veren 2 adet paralel pist var. 09-27L ve 09-27R. Bu pistler Istanbul'da olsaydı hiç bir problem yaşanmayacaktı. Sorun pist açısından yetersiz olan AHL'de ve AHL nin bu haline bakmadan THY filosunu neye güvenerek büyüttüğü belli olmayan idarecilerdedir. Aynı durumu şu anda Ankara Esenboğa için yaşıyoruz. İleri görüşlü bakan ve bürokratlarla önceliği yok diyerek ertelenen paralel pist kamulaştırmaları, yakın zamanda artan fiyatlar yüzünden idarenin başına bela olacaktır. Biraz vizyon gerek.
  • O an orada kim varsa kafasına göre takılıyor. Bazıları korkuyorlar bişey yapmıyorlar. Dernekçiler biraz işi sallıyorlar,onun için gecikmeler oluyor.
  • Merak etmeyin çok yakında sizin işinizi de birileri yapar. Gülme komşuna gelir başına.
  • antalyada da yavaşlatma var mı?.. planınıza bakıyorum diyor ama aramazsak geri bile dönmüyorlar.. bir de araya sonraki trafikleri ( hangi trafik olduğunu söylemeye gerek yok) alıyor.. ayıp ayıp.. saçma sapan işler.. ne organizasyon ne bişi.. kafalarına göre takılıyorlar.. hiç bişi olmaz...
  • 20 senelik dispatcher... sizin isinizi de artık bilgisayarlar yapıyor da o yuzden alamıyorsunuz duzgun para... sizin devriniz gecti... 10 sene once yaptıgınız isle simdiki arasında daglar kadar fark var...
  • 5000 lira maaş almıyorum. Kim diyor hakkımızı aldığımızı? Devlet güvenceniz var,maaşınızda iyi. Yerinizde olmak isterdim.
Havacılık tazminatı konusu özellikle son iki yıldır adeta arap saçı haline geldi. Bir yanda tazminat alacakları günü bekleyen özellikle hava trafik kontrolörleri, diğer yanda bu durumu çözmek için uğraşan Bakanlık ve DHMİ kanadı.

Bilinen bir diğer konu ise geçen hafta AirportHaber'e gönderilen ve adeta ultimatom niteliğyle yapılan hava trafik kontrolörlerinin uyarı tadındaki açıklaması... Yaşanan bir başka gelişme daha var ki, Ali Kıdık'ın yazısına paralel nitelikte olan Atatürk Havalimanı'ndaki rötar ve iptaller..

Tüm bunlar yanyana geldiğinde rötar ve iptallerin asıl nedenini çözmek için ciddi bir strateji gerekiyor. İşte bu noktada deneyimli gazeteci Ali Kıdık, rötar ve iptallerin yanında özellikle bu yaza ilişkin tahminlerini çarpıcı tespitleriyle masaya yatırdı.

Tazminatlar neden bir türlü ödenemiyor?
Bakanlık ve DHMİ tarafı hangi planları yapıyor?
Hava trafik kontrolörleri iş mi yavaşlatıyor, yoksa prosedürleri mi uyguluyor?
Kontrolörlerin tavrı, onları suçlu duruma düşürecek mi?
Kimler, ne kadar havacılık tazminatı alacak?
Sorun hazinede mi, yoksa Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ'de mi?
Orhan Birdal havacılık tazminatı konusunda ne düşünüyor?
Eğer durum bu şekilde seyrederse yaz aylarında neler yaşanacak?
Şirketler zarar edecek mi?
Türk ekonomisinin durumu ne olacak?

İşte böylesine hassas bir nokta haline gelen havacılık tazminatı konusunu ele alan Kıdık, çözümleri ve yaşanması muhtemel sıkıntıları detaylarıyla satırlarında açıkladı.

Kıdık'ın 'İnsanlar havalimanlarında kriz geçirecek' cümlesi ise ciddiyeti adeta gözler önüne serecek cinsten...

Bu yaz çok çetin geçecek
RÖTARLARIN SEBEBİ LODOS MU KONTROLÖRLER Mİ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Misafir ~ 12 yıl önce
Çobanın gönlü olursa tekeden süt çıkarır. Bir zamanlar Sabiha Gökçen Kulesine atananların maaşına kızan Atatürk Meydan trafiğinde çalışanlar işi yavaşlatma taktiği ile milyonlarca ton yakıt-oksijen, saat, emek, iş ve prestij kaybına neden oldular. Keşke bu görevlilerin neden olduğu kayıplar önceden önlenip bu ekibe maaş olarak yansıtılsaydı. Şu anki uygulama da aynı. Bir uçak 80 dakika takside kalır mı- bırakılır mı? Havadaki ara mesafesi azamiye çıkarılıp yine alçak irtifada saatlerce ve uçaklarca-tonlarca yakıt-oksijen-egsoz gazına neden olanlar, gelecek petrolsüzlüğe hızla yaklaştıranlar nasıl ödüllendirilecek bilemiyorum. Önce vatan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Onu bunu bilmem de geçen kış ILS'e oturmak üzere iken pist frenleme durumunu 3 çarpı ZAYIF veren ESB kule, biz divert kararı verince "efendim denemeyecek misiniz ?" diye sordu.! bunu bilirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Rotarların egrçeks sebebi LODOS, ama Kontrollerde bu lodosu bahane ederek, özverisiz çalışıyor. Dolayısıyla rotarlar artıyor. sonuç olarak kontrolletre 20 ay önce meclis tarafından verilen haklar ödenirse, rotarlar azalır diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Kapasite öyle tek faktöre bağlı değildir. Her şey etkiler. Havacılık sadece CRM'den de ibaret değildir. Paralel pist, paralel geliş gidiş taksi yolları, düzgün terminal yapısı (tüm dünyada dik dörtgen yapıya geçildi), iyi planlanmış park pozisyonları, güncel hava sahası yapısı vs vs. Havaalanı üst ve altyapısı düzgün olduktan sonra personel, ulaşım kolaylıkları vs vs. hepsinin aynı kapasitede olması lazım. Şu anki halimiz deve misali. Heathrow, Frankfurt vs kıyaslamaları çok yanlış. Havacılığı hostes eşinden öğrenenin havacılık duayeni olduğu ülkemde herkes bilir kişi. Kontrolörler kapasiteyi ciddi ölçüde risk alarak arttırıyor diğer açıkları epey kapatıyorlardı. Şapka düştü. Hayırlısı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
London Heathrow da 2 adet birbirinden bağımsız iniş kalıkışa izin veren 2 adet paralel pist var. 09-27L ve 09-27R. Bu pistler Istanbul'da olsaydı hiç bir problem yaşanmayacaktı. Sorun pist açısından yetersiz olan AHL'de ve AHL nin bu haline bakmadan THY filosunu neye güvenerek büyüttüğü belli olmayan idarecilerdedir. Aynı durumu şu anda Ankara Esenboğa için yaşıyoruz. İleri görüşlü bakan ve bürokratlarla önceliği yok diyerek ertelenen paralel pist kamulaştırmaları, yakın zamanda artan fiyatlar yüzünden idarenin başına bela olacaktır. Biraz vizyon gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
O an orada kim varsa kafasına göre takılıyor. Bazıları korkuyorlar bişey yapmıyorlar. Dernekçiler biraz işi sallıyorlar,onun için gecikmeler oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Merak etmeyin çok yakında sizin işinizi de birileri yapar. Gülme komşuna gelir başına.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
antalyada da yavaşlatma var mı?.. planınıza bakıyorum diyor ama aramazsak geri bile dönmüyorlar.. bir de araya sonraki trafikleri ( hangi trafik olduğunu söylemeye gerek yok) alıyor.. ayıp ayıp.. saçma sapan işler.. ne organizasyon ne bişi.. kafalarına göre takılıyorlar.. hiç bişi olmaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
20 senelik dispatcher... sizin isinizi de artık bilgisayarlar yapıyor da o yuzden alamıyorsunuz duzgun para... sizin devriniz gecti... 10 sene once yaptıgınız isle simdiki arasında daglar kadar fark var...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
5000 lira maaş almıyorum. Kim diyor hakkımızı aldığımızı? Devlet güvenceniz var,maaşınızda iyi. Yerinizde olmak isterdim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000