19 Nisan 2010, Pazartesi 09:47:44

"OH" DEYİP, DERİN BİR NEFES ALDIK!

Türkiye, günlerdir Avrupa’da hava trafiğini felç eden kül bulutlarının ne zaman ülkeye giriş yapacağı konusunu konuşuyordu...

Neyse ki henüz Avrupa’ya kâbus yaşatan kül bulutları Türkiye’nin en büyük havalimanı olan ve konumu itibariyle de kül bulutlarının geldiği bölgelere en yakın meydanlarımızdan biri olan Atatürk Havalimanı, uçuş trafiğine kapatılmadı.

Özellikle meteoroloji uzmanlarının, kül bulutlarının Türkiye giriş yapacağını söylemesinden sonra havalimanının uçuş trafiğine kapatılıp kapatılmayacağı büyük bir merak konusu olmuştu.

Atatürk Havalimanı’ndaki dış hat uçuşlarında diğer ülkelerdeki meteorolojik şartlar nedeniyle mecburi iptaller yaşanıyor. Yetkililerden alınan bilgiye göre, henüz Atatürk Havalimanı ya da diğer büyük meydanlarda  ülkemiz hava şartlarından kaynaklanan iptaller yaşanmadığı öğrenildi.

Türk Hava Yolları başta olmak üzere yurtdışına uçuş yapan diğer Türk şirketlerinin özellikle İskandinavya bölgesine yakın ülkelere yapacakları uçuşlar karşılıklı olarak iptal edilirken, iptal edilen uçuşlar şirketlerin resmi internet sitelerinden yolculara duyuruluyor.

Öte yandan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, İzlanda'daki yanardağ patlaması nedeniyle oluşan kül bulutundan dolayı kapalı havaalanı bulunmadığını, ''gerek irtifa ayarlamaları gerekse rota değişiklikleriyle iniş kalkış trafiğinin devam ettiğini'' bildirdi.

DHMİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, İzlanda'daki volkanik aktivitenin Avrupa hava sahasının çok büyük bir bölümünü etkilediği ve hava trafiğini durma noktasına getirdiği belirtildi.

DHM tarafından dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, Bulgaristan ve Ukrayna hava sahalarını etkilemeye başlayan volkanik kül oluşumlarının, Türkiye'nin hava sahasına da ulaştığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: ''Hava sahası kullanıcıları için gerekli tüm uyarılar yapılmaya başlanmıştır. 18 Nisan günü Türkiye saati ile 17.00'de Zonguldak, Kastamonu, Merzifon ve Samsun'u kapsayan Orta Karadeniz Bölgesinde uçuş seviyeleri 20 bin fit ile 35 bin fit arasında kalan irtifa bantlarında uçuş yasağı getirilmiştir.

Takiben; 20.45 itibarı ile İstanbul FIR içinde sadece deniz alanlarını etkileyen (karalar üzerinde olmayan) dar bir şeritte oluşum tespit edilmiştir. Bu nedenle bu bölge için benzer şekilde 20 bin fit ile 35 bin fit irtifa bandında uçuş yasağı ilan edilmiştir. Halen havalimanı/havaalanlarımız için herhangi bir kapalılık mevcut olmayıp, gerek irtifa ayarlamaları gerekse rota değişiklikleri ile iniş kalkış trafiğine hizmet devam ettirilmektedir.'' Hava trafik hizmetlerinin emniyetle sürdürülebilmesi amacıyla konu ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüzde oluşturulan kriz masası Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile yakın koordinasyon halinde olup, her türlü değişiklik en kısa sürede hava yolu işletmelerine NOTAM'lar ve meteorolojik uyarılarla ilan edilmektedir.''

THY’NİN 19.04.2010 TARİHİNDE YAPILMASI PLANLANAN ANCAK OLUMSUZ HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE İPTAL EDİLEN UÇUŞLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ
 

"OH" DEYİP, DERİN BİR NEFES ALDIK!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000