11 Kasım 2016, Cuma 15:44:57

Ocak; '440 milyon Euro aldık'

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Çiğdem Toker, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin yeni Genel Müdürü Funda Ocak ile yaptığı bir görüşmeyi köşesine taşıdı.
  • Şu aşamada cumhuriyet gazetesine operasyon yapıldığı zaman bir bürokratın cumhuriyeti arayacağını sanmam
  • Suan için Turkiyede hangi meslekte olursa olsun Açim yetmiyor diyen harcamalarina iyi baksin altinizdaki arabalara oturdugunuz evlerinize standartlariniza bir bakin derim eskide kaldi o tencere tava çalma Levent kirca parodileri , yemeyin bizi din kardesiyiz
  • Biraz şu paraları çalışanlara dağıtın. Biri çıkıyor yok şukadar kar ettik yok bukadar doluluk oranımız oldu. Ama çalışanlar aç aç. Ayıp sizlere be.

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Çiğdem Toker, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin yeni Genel Müdürü Funda Ocak ile yaptığı bir görüşmeyi köşesine taşıdı.

Yap İşlet Devret modelinin devlete katkısını anlatan Ocak, sistemin getirisini ve kazanılan miktarı da açıkladı.

İşte Toker'in o yazısı:

DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) Genel Müdürü Funda Ocak aradı.

Bu göreve 2 Ekim’de atanan Ocak, Hazine kökenli ve uzun yıllar hem Hazine’de hem de DHMİ’de yap-işlet-devret (YİD) modeli üzerine çalışmış bir bürokrat.

YİD ile Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine dair yazılarımızı dikkatle izlediklerini belirten genel müdür; son iki yazıda yer verdiğim İstanbul 3. Havalimanı ile TAV’ın işlettiği Esenboğa Havalimanı konusunda bazı veriler paylaştı.
KÖİ modeliyle yaptırılan 17 projenin 7’sinin YİD, kalanının ise hazır tesislerin işletilmesi biçiminde olduğunu anımsatan Ocak, YİD projelerindeki yolcu sayısı garantisinin, yüksek yapım maliyeti nedeniyle verildiğini vurguladı.

‘Finansal modelleme yapıyoruz’

Büyük YİD projelerinde, en kritik konunun “finansal modelleme” olduğunu belirten Ocak şöyle anlatıyor:
“Geleceği tahmin etmek zorundayız. Bunu yaparken de bütün paydaşlar arasında denge oluşturup en ince ayrıntıyı bile düşünüyoruz. Bir havalimanı mekânı, A’dan Z’ye değerlendiriliyor. Bir yandan rekabet gözetip diğer yandan kamu için tatminkâr değerlendirme yapıyoruz. Bu modelleme altı ayımızı alıyor.”

Ocak’ın bu süreçte dikkat çektiği incelik şu: “Yolcu garantisini, inşaat dönemindeki riskin yüksek olması nedeniyle veriyoruz. Fakat yolcu sayısı, verilen garantinin üzerine çıkarsa, şirket bu geliri kamuya ödüyor.”

DHMİ Genel Müdürü, bu veriden hareketle, TAV’ın işlettiği Esenboğa Havalimanı’ndaki 2006-2015 dönemine dair şu bilgiyi paylaştı:

“Dış hatlar beklediğimiz gibi çıkmadı. Ancak iç hatlar beklenenin çok çok üzerinde gerçekleşti. Yolcu garantisi bakımından dış hatlarda kamu olarak, görevli şirkete 31 milyon 372 bin Avro ödeme yaptık. Buna karşılık iç hatlarda yolcu girişi bizim garanti ettiğimiz yolcu sayısının çok üzerinde gerçekleştiği için, şirketten 53 milyon 80 bin Avro ödeme aldık. Böylece 2015 sonu itibarıyla TAV Esenboğa’dan kamuya 21.7 milyon Avro ödeme gerçekleşti.

DHMİ Genel Müdürü, inşaatını İGA’nın sürdürdüğü İstanbul 3. Havalimanı’nda da 4 etaplık projenin ilk etabının 10 milyar 240 milyon Avro olduğunu belirtti. Ocak, görevli şirketten her yıl 1 milyar Avro kira bedeli alacaklarını, görevli şirketin 25 yılda toplam 22.1 milyar Avro ödeyeceğini söyledi.

440 milyon Avro aldık

Genel Müdür Ocak, porföylerindeki 17 KÖİ-YİD proje toplamına bakıldığında, 40 milyon Avro’yu İdare’nin ödemesine karşın, şirketlerin kamuya toplam 440 milyon Avro ödediğini açıkladı, “Ödediğimizin 10 katını, görevli şirketlerden biz aldık” dedi.
Diğer yandan TAV Esenboğa Yatırım Yapım ve İşletme Genel Müdürü Nuray Demirer ile de görüştük. Demirer, DHMİ Genel Müdürü Ocak’ın aktardığı veriye ek olarak, içinde bulunduğumuz 2016 sonu projeksiyon rakamlarını da içine alan 2006-2016 döneminde ödenen rakamı paylaştı.

Esenboğa Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali’nde toplam yolcu sayısının 4.5 milyondan 13 milyona ulaşarak yüzde 185 artış gösterdiğini belirten Demirer, DHMİ’ye toplam 26.2 milyon Avro gelir ödendiğini belirtti
.

Ocak; '440 milyon Euro aldık'

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Cumhuriyet ~ 7 yıl önce
Şu aşamada cumhuriyet gazetesine operasyon yapıldığı zaman bir bürokratın cumhuriyeti arayacağını sanmam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
saçma ~ 7 yıl önce
Suan için Turkiyede hangi meslekte olursa olsun Açim yetmiyor diyen harcamalarina iyi baksin altinizdaki arabalara oturdugunuz evlerinize standartlariniza bir bakin derim eskide kaldi o tencere tava çalma Levent kirca parodileri , yemeyin bizi din kardesiyiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İşçi ~ 7 yıl önce
Biraz şu paraları çalışanlara dağıtın. Biri çıkıyor yok şukadar kar ettik yok bukadar doluluk oranımız oldu. Ama çalışanlar aç aç. Ayıp sizlere be.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tkn ~ 7 yıl önce
Aç mı? Allahtan kork!
şükür ~ 7 yıl önce
ALLAH'a Şükürler olsun, Aç DEĞİLİZ, Açıkta DEĞİLİZ. İŞÇİ rumuzlu arkadaş; TAV çalışanıysan DHMİ sana neyi nasıl versin, TAV'dan iste kazandığından veriyor ise o verecek, DHMİ kazandığını Hazineye yani Millete veriyor zaten. DHMİ çalışanıysan ve çalışanlar aç diyorsan da sana sadece pes yani derim.
Millete mi? ~ 7 yıl önce
Hadi ordan millete veriyormuş. Bende milletim ama bugüne kadar devletten 1 lira almadım karşılıksız?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000