03 Şubat 2009, Salı 08:03:25

Melih Aşık, kazaya parmak bastı!

Bolu civarında geçen cumartesi günü düşen helikopterin yerinin Fransa tarafından bildirildiği haberini gazetelerde okuduk...
  • Sanıldığı gibi sinyalin tespit edildiği kaynak FRANSA DEĞİL, Esenboğa'da bulunan SAR (search and resque) merkezidir.Sinyal anında düşmüş ve alınır alınmaz da derhal arama kurtarmaya geçilmiştir.Herhangi bir gecikme olmamıştır.Olay yerine geç ulaşılmasının tek sebebi sert hava koşullarıdır.
  • ELT nin kodu ile ilgili bir sıkıntı olabilir mi acaba? ELT kodlamaları değişkenlik gösteriyor bildiğim kadarıyla. helikopterde yurtdışından yeni geldiği için kodlarını algılayamadık mı nedir? soru güzel soru bilen cevplarsa çok iyi olur.

Bolu civarında geçen cumartesi günü düşen helikopterin yerinin Fransa tarafından bildirildiği haberini gazetelerde okuduk... Bir uzman soruyor:

“Deniz ve hava araçlarında olağanüstü durumlarda (çarpma - çarpışma - suya batma - vs) devreye giren ve ilgili aracın bulunduğu mevkii bildiren (GPS bilgisi kodlanmış) cihazlar vardır. Olağanüstü durumlarda bu cihazların sinyalleri uydu üzerinden yer istasyonlarına iletilir ve bu sinyaller değerlendirilerek yer tespiti yapılır, devamında arama kurtarma birimleri harekete geçirilir.

2004 - 05 yıllarında bu sistem Denizcilik Müsteşarlığı ve Devlet Hava Meydanları Gen. Md. İşletmesi (DHMİ) işbirliği ile ülkemize kurulmuştur. Sistemin merkezi Ankara-Maltepe’de bulunan Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi’dir. Ayrıca DHMİ ve Sahil Güvenlik Komutanlığı da tali birimler durumdadır.

Olağanüstü durumlarda tüm bilgiler kaza mahallinden uydu vasıtasıyla Denizcilik Müsteşarlığı’na iletilir. Şimdi soru:

1.Helikopterden tehlike ve yer bilgisi sinyali yayınlandığına göre yer tespitini neden biz yapamadık ve arama kurtarma hizmetlerini ivedilikle başlatamadık?

2.2008 yılında Isparta’da düşen uçak için de aynı endişe ve soru geçerlidir. Gece 01.30’da düşen uçağın yeri Ankara’dan giden askeri uçak tarafından sabah 06.00’da tespit edilmiştir. Aradaki 4.5 saat büyük bir kayıp zamandır.

Bu olaylarda yer tespitine yönelik bir sorun var ama kimse üzerinde durmuyor.”

Melih AŞIK
MİLLİYET

Melih Aşık, kazaya parmak bastı!

Yorumlar

BRAVO ~ 15 yıl önce
Sanıldığı gibi sinyalin tespit edildiği kaynak FRANSA DEĞİL, Esenboğa'da bulunan SAR (search and resque) merkezidir.Sinyal anında düşmüş ve alınır alınmaz da derhal arama kurtarmaya geçilmiştir.Herhangi bir gecikme olmamıştır.Olay yerine geç ulaşılmasının tek sebebi sert hava koşullarıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bilmem ~ 15 yıl önce
ELT nin kodu ile ilgili bir sıkıntı olabilir mi acaba? ELT kodlamaları değişkenlik gösteriyor bildiğim kadarıyla. helikopterde yurtdışından yeni geldiği için kodlarını algılayamadık mı nedir? soru güzel soru bilen cevplarsa çok iyi olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000