24 Ekim 2008, Cuma 08:22:35

"Havalimanında gece uçuşları yasaklanmalı"

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Karaman, Antalya Havalimanı'na yakın konutlar içinde yapılan ölçümlerde, gürültünün 108 desibele kadar çıktığını belirterek, ''Gürültülü uçakların havalimanına gece inmeleri engellenmeli'' dedi.
  • Mustafa başkanım, avrupada şehrin içinde kalmış hv. limanları belli bir saatten sonra emergency uçuş hariç, sabaha kadar uçuşlara kapanır. Ve ses ölçüm cihazları yerleştirilir. Geniş açıda, Yüksek süratte, Yanlış paternde kalkan uçak, anında tesbit edilip, şirketine ceza uygulanır. Neredeeeee o kanunu çıkaracaklar ? Kunt beyde 4 motorlu uçaklar pistini kirletiyor (FOD) diye istemiyor.
  • İSTANBULDADA AYNI SORUNU YAŞIYORUZ BİRAN ÖNCE SESİMİZ DUYURULMALI.MMO ANTALYA ŞUBE BAŞKANI SN. MUSTAFA KARAMANA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ.BÖYLE BİR SORUN İLK DEFA MASAYA YATIRILDI BİLDİĞİM KADARIYLA.ANTALYADA OLUP PANELE KATILMAYI ÇOK İSTERDİK.İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER
  • toplantıda bende vardım.lara bölgesinde yaşayan biri olarak çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz.biz havaalanı kaldırılsın demiyoruz.sadece rus uçakları gibi eski tip uçakların yurdumuza girmesi engellenmeli diye düşünüyoruz.yurtdışındaki gibi ses ölçüm cihazları konmalı veya cezalandırılmalı diye düşünüyoruz.
  • Akıllı insanlar bir malı almadan once bir kere değil onkere düşünürler.bu bölgeden ev alanlar bu gürültünün varlığını zaten biliyorlar şimdi yaygara yapmalarına anlam vermek bir hayli şaşırtıcı.bu yaygarayı İstanbul Sabiha Gökçen de yaşayanlar yapsa belki anlayışla karşılanabilir ama antalya'dakilerin bu konuda talepkar olmaları komik.
  • 3 kuruş daha kasaya para girsin insan sağlığı kimin umurunda?? Dünyanın kabul etmediği uçakların uçmasına izin vererek insan sağlığını tehlikeye atan yöneticiler ancak bizde bulunur. Ayrıca bu uçakların (IL-76) kalkıştan sonra tırmanışta ne kadar zorlandıklarını çevrede oturanlar mutlaka farketmiştir. Dua edelim de bir motor kaybında bu tırmanışını sahildeki apartmanlara dokunmadan tamamlayabilsin.
  • Aynı problem İstanbulda da var. Sen gel Ataköyde havalimanının burnunun dibine ev yap. Devletde müsaade etsin. Ondan sonra yok pisti kapatın, yok havalimanını gece kapayın diye imza topla. Havalimanları oralarda yıllardır var. Ev alırken görmediniz mi ?

MMO Başkanı Karaman, MMO Antalya Şubesince Dedeman Otelde düzenlenen ''Antalya'da Uçakların Yarattığı Gürültü Kirliliği Sorunları ve Çözüm Önerileri'' konulu panelde, bu konudaki kirliliğin insan sağlığını etkileyecek düzeyde olduğunu ve gittikçe arttığını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necati Dedeoğlu da havalimanı civarında oturanların diğer vatandaşlara göre sağlıklarının daha fazla bozulduğunu ifade etti.

''Havaalanı civarında oturan çocuklarda öğrenme bozuklukları, yetişkinlerde hipertansiyon ve çok çeşitli hastalıklar oluşuyor'' diyen Dedeoğlu,''Her uçak geçişinde kan basıncı artıyor. Vatandaşlar uçak egzoz gazlarına maruz kalıyor. Sinirlilik artıyor. 140 desibel gürültü, beyin hasarına neden oluyor. Kulak zarı yırtılmaları, işitme kaybı, kulak çınlaması, kalp hastalıkları, uykusuzluk ve konuşamama gibi engeller yaratıyor. Gürültü strese yol açıyor'' şeklinde konuştu.

AÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Altunay Perendeci da uçak gürültüsünün o bölgedeki biyoçeşitlilik, endemik bitki türleri ve yaban hayatı üzerinde de olumsuz etkiler yarattığına dikkati çekti.

Perendeci, ''Gece uçuşları yasaklanmalı. Ulaştırma Bakanlığı 2013'e kadar Stratejik Gürültü Haritalarını çıkarmalı. Antalya Havalimanında gece uçak hareketliliği sınırlandırılmalı'' dedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Antalya Başmüdür Yardımcısı Selahattin Kunt, Antalya'da uçaklardan kaynaklı gürültü kirliliğinin, 30 yıllık dört motorlu uçaklardan kaynaklandığını söyledi.

Kunt, ''Bizim tek sorunumuz var. O da dört motorlu 30 yıllık Rus uçakları. Gürültünün önlenmesi için tek çözüm, bu uçakların Türkiye'ye girmemesi. Dört motorlu Rus uçakları Türkiye'ye girmemeli. Rus uçaklarının Avrupa havaalanlarına girişi yasak. Türkiye'de de yasaklanmalı. Olay bu kadar basit. Rus uçakları 30 yıllık. Yeni uçaklarda yeni teknolojiler var. Daha sessiz uçuş yapıyorlar'' diye konuştu.

Kunt, gürültü kirliliği konusunda kendilerine ulaşan 3 binden fazla dilekçeyi de Ulaştırma Bakanlığına gönderdiklerini de sözlerine ekledi.

"Havalimanında gece uçuşları yasaklanmalı"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Tail wind ~ 15 yıl önce
Mustafa başkanım, avrupada şehrin içinde kalmış hv. limanları belli bir saatten sonra emergency uçuş hariç, sabaha kadar uçuşlara kapanır. Ve ses ölçüm cihazları yerleştirilir. Geniş açıda, Yüksek süratte, Yanlış paternde kalkan uçak, anında tesbit edilip, şirketine ceza uygulanır. Neredeeeee o kanunu çıkaracaklar ? Kunt beyde 4 motorlu uçaklar pistini kirletiyor (FOD) diye istemiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MUTSUZ ~ 15 yıl önce
İSTANBULDADA AYNI SORUNU YAŞIYORUZ BİRAN ÖNCE SESİMİZ DUYURULMALI.MMO ANTALYA ŞUBE BAŞKANI SN. MUSTAFA KARAMANA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ.BÖYLE BİR SORUN İLK DEFA MASAYA YATIRILDI BİLDİĞİM KADARIYLA.ANTALYADA OLUP PANELE KATILMAYI ÇOK İSTERDİK.İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
toplantıda bende vardım.lara bölgesinde yaşayan biri olarak çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz.biz havaalanı kaldırılsın demiyoruz.sadece rus uçakları gibi eski tip uçakların yurdumuza girmesi engellenmeli diye düşünüyoruz.yurtdışındaki gibi ses ölçüm cihazları konmalı veya cezalandırılmalı diye düşünüyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 15 yıl önce
Akıllı insanlar bir malı almadan once bir kere değil onkere düşünürler.bu bölgeden ev alanlar bu gürültünün varlığını zaten biliyorlar şimdi yaygara yapmalarına anlam vermek bir hayli şaşırtıcı.bu yaygarayı İstanbul Sabiha Gökçen de yaşayanlar yapsa belki anlayışla karşılanabilir ama antalya'dakilerin bu konuda talepkar olmaları komik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
noname ~ 15 yıl önce
3 kuruş daha kasaya para girsin insan sağlığı kimin umurunda?? Dünyanın kabul etmediği uçakların uçmasına izin vererek insan sağlığını tehlikeye atan yöneticiler ancak bizde bulunur. Ayrıca bu uçakların (IL-76) kalkıştan sonra tırmanışta ne kadar zorlandıklarını çevrede oturanlar mutlaka farketmiştir. Dua edelim de bir motor kaybında bu tırmanışını sahildeki apartmanlara dokunmadan tamamlayabilsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Editoryal ~ 15 yıl önce
Aynı problem İstanbulda da var. Sen gel Ataköyde havalimanının burnunun dibine ev yap. Devletde müsaade etsin. Ondan sonra yok pisti kapatın, yok havalimanını gece kapayın diye imza topla. Havalimanları oralarda yıllardır var. Ev alırken görmediniz mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000