04 Aralık 2010, Cumartesi 08:23:58

HAVADA 130 YOLUMUZ, DIŞA AÇILAN 41 KAPIMIZ VAR

DHMİ'nin verilerine göre, Türkiye'nin uluslararası standartlarda seyrüsefer yardımcı cihazları ve kolaylıkları ile donatılmış 130 adet hava yolu bulunuyor. Türkiye semalarına gelen uçaklar ise 41 kapı kullanıyorlar.
  • Yakın zamanda Sinop' a uçtum. Teknik özelliklerini bilmiyorum ama bence gerçekten tehlikeli.
  • Bir kac kez yazdim, Cardak havalimanina Denizli ye ait demek cok zor, cünkü merkeze 65km. Sanki memlekette ancak askeri statüden cikan limanlar kullanilabilecekmis gibi. Gidin daha uygun sartlarda gelismeye müsait ve yolcu tarafindan tercih edilecek bir mevkiye liman kurun. Var desinler diye degil, amacina ulasacak isler yapilmasi gerek derim. GEZGIN01
  • dalaman/marmaris 94km dalaman/fethiye 55km
  • dalaman ve milas-bodrum limanlarının il merkezine olan uzaklığı ölçü alınmıyorki, milas-bodrum için bodrum, dalaman için ise fethiye veya marmaris alınmıştır.
  • bunlar kendi meydanlarindan bihaber dalaman hava limani mugla sehir merkezine 92 km uzaklikta bodrum-milas havalimani ise yine mugla sehir merkezine 80 km uzaklikta yani sehir merkezine en uzak meydan denizli-cardak degil

Havacılık sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmede büyük bir payı olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin işletme verileri, havacılığa ait birbirinden ilginç detayları gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz yılı yolcu trafiğinde yüzde 5, uçak trafiğinde de yüzde 4 artışla kapatan, 800 bine yakın uçak trafiği ve 80 milyona yakın yolcu taşıması gerçekleştiren DHMİ, bu yıl daha iyi noktadaki rakamlara ulaşmak için çabalıyor.

'ZİRVE'DE KARS VAR

Atatürk, Esenboğa, Adnan Menderes, Antalya, Adana, Trabzon, Milas - Bodrum, Süleyman Demirel, Gaziantep ve Nevşehir - Kapadokya Havalimanları ile 30 havaalanında hizmet veren DHİM'nin faaliyet raporuna göre, Türkiye'nin en batıdaki meydanı Çanakkale'de, en doğuda olan meydanı Van'da, en güneydeki Muğla'da, en kuzeydeki ise Samsun'da bulunuyor. Deniz seviyesine göre en yüksek rakımlı havaalanı bin 795 metre ile Kars Havaalanı olurken, en düşük rakımlı meydan ise sanılanın aksine İstanbul Atatürk Havalimanı değil 5,5 metre ile Samsun Çarşamba Havaalanı.

ÇARDAK MERKEZE UZAK

Faaliyet raporundaki bilgilere göre, şehir merkezine hizmette en uzak durumda olan hava meydanı 60 kilometre ile Denizli Çardak Havaalanı, şehir merkezine en yakın meydan 3,5 kilometre Adana Havalimanı. Havaalanları içerisinde eski adıyla Yeşilköy, şimdiki adıyla Atatürk Havalimanı 1953'te hizmete girerken, Esenboğa Havalimanı 1955'te, Adnan Menderes Havalimanı 1987'de, Antalya Havalimanı 1960'da, Dalaman Havalimanı ise 1981'de hizmete girdi. Atatürk Havalimanı 125 bin 634 metrekare ile en fazla hizmet alanına sahipken, Balıkesir Havaalanı ise 150 metrekareyle en az hizmet alanına sahip meydan unvanını taşıyor.

EN UZUN PİST ŞANLIURFA GAP'TA

DHMİ'in verilerine göre, uluslararası standartlarda seyrüsefer yardımcı cihazları ve kolaylıkları ile donatılmış 130 adet hava yolu bulunuyor. Hava yolu şebekesinin uzunluğu ise 54 bin 847 kilometreyi bulurken, yurtdışından Türkiye semalarına gelen uçaklar 41 adet kapı kullanıyorlar. Pist uzunluklarına yer verilen rapordaki bilgilere göre; havaalanlarında 52 tane muhtelif istikamet ve boyutta pist bulunuyor. Atatürk ve Antalya Havalimanlarında 3, Esenboğa ve Adnan Menderes, Dalaman, Erzurum, Gaziantep Havalimanı ile Bursa Yenişehir, Konya, Elazığ Havaalanlarında 2, diğer havalimanı ve havaalanlarında ise 1'er adet pist bulunuyor. En uzun pist 4 bin metre ile Şanlıurfa GAP Havaalanı'nda, en kısa pist ise bin 652 metre ile Sinop Havaalanı'nda kullanılıyor. Uçak kapasiteleri 2 milyon 409 bin 967 adet uçak olan havaalanı ve havalimanları içerisinde Antalya Havalimanı 499 bin 320 adet uçak kapasitesi ile en büyük kapasiteye sahip bulunuyor.

YENİŞEHİR'DE 24 SAAT HİZMET

Toplam sayısı 18 olan tarifesiz dış hat seferler ile iç hat seferlerine açık hava alanları içerisinde Yenişehir Havaalanı da yer alıyor. Asker–sivil ortak yönetim altında olan, 2000 yılında hizmete giren, şehir merkezine 56 kilometre uzaklıkta bulunan Yenişehir Havaalanı, 24 saat hizmete açık özelliği taşıyor. TEDAŞ ve özel havai hat ile enerji temin eden Yenişehir Havaalanı, toplam 13 elektrojen grubuna sahip. Balıkesir 1, Adıyaman 3, İstanbul Atatürk ise 28 elektrojen grubu ile hizmet veriyor.

28 AYRI DONANIMLI GÜVENLİK SİSTEMİ

2 bin 27 metrekare yolcu hizmet alanı olan Yenişehir Havaalanı, 750 bin iç hat, 1 milyon 500 bin de dış hat yolcu kapasitesine sahip bulunuyor. Liman, 163 araçlık otoparkla hizmet veriyor. Komplekste engelli otoparkları ile engelli asansörleri de bulunuyor. Havaalanındaki 12 ayrı kategoriden oluşan güvenlik sistemleri, 28 ayrı donanımla çalışıyor. Yenişehir Havaalanı, alandakilere ilaveten Yalova'daki iki, Biga'daki bir seyrüsefer yardımcı cihaz kolaylıklarını da kullanıyor.

HAVADA 130 YOLUMUZ, DIŞA AÇILAN 41 KAPIMIZ VAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 13 yıl önce
Yakın zamanda Sinop' a uçtum. Teknik özelliklerini bilmiyorum ama bence gerçekten tehlikeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bir kac kez yazdim, Cardak havalimanina Denizli ye ait demek cok zor, cünkü merkeze 65km. Sanki memlekette ancak askeri statüden cikan limanlar kullanilabilecekmis gibi. Gidin daha uygun sartlarda gelismeye müsait ve yolcu tarafindan tercih edilecek bir mevkiye liman kurun. Var desinler diye degil, amacina ulasacak isler yapilmasi gerek derim. GEZGIN01

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
dalaman/marmaris 94km dalaman/fethiye 55km

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
dalaman ve milas-bodrum limanlarının il merkezine olan uzaklığı ölçü alınmıyorki, milas-bodrum için bodrum, dalaman için ise fethiye veya marmaris alınmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bunlar kendi meydanlarindan bihaber dalaman hava limani mugla sehir merkezine 92 km uzaklikta bodrum-milas havalimani ise yine mugla sehir merkezine 80 km uzaklikta yani sehir merkezine en uzak meydan denizli-cardak degil

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000