28 Mart 2012, Çarşamba 16:18:59

HAVACILIK TAZMİNATINA KABAKLI PROTESTO

Hizmet kolumuzda yer alan DHMİ Genel Müdürlüğü çalışanlarına kaynağı EUROCONTROL gelirlerinden sağlanan Havacılık Tazminatının ödenmesi için gerekli YPK Kararının bugüne kadar çıkmaması nedeniyle Antalya Havalimanı’nda basın açıklaması yapıldı.
  • Tırnak kadar yorumunu yapana yarın 08.30 20.00 arası radar odası dediğiniz yere bekliyoruz.Hala ne iş yapıldığını bilmeden konuşuyorsunuz.O odaya giripde roger demekle gün içinde binlerce uçağın kazasız belasız uçtuğunu sanıyorsanız acil bir zeka testine giriniz.
  • atcler, tek dediğiniz roger, kendi bölümünüzden adam olamıyosunuz gidip dhmi ye en boş adamın bile yapabileceği sınavları geçip giriyosunuz, üstüne 4000 lira para alıyosunuz hala istiyosunuz, bi dur derler adama, geçen bir atc ye ingilizce hal hatır sordum anlamadı, o derece zayıf ingilizceniz sonra ruslara laf atın anlaşılmıyo diye , ankara için konuşuyorum bunları, geçen radar odasına çıktım bir arkadaşa balkmaya en yoğun ekranı bana verdiler ben söyledim roger diye uçaklara. Tek yaptıkları bu, bence bu tazminatları hakeden tek grup güvenliktir ankara için, her gece gözümüzü kırpmadan sabahlayan biziz, tehlikeye atılan biziz, korku bilmeyen biziz, risk alan biziz, parayı atcler mi almalı yoksa biz mi karar sizin
  • bundan 10 ay önce de birçok platformda dile getirdim , bu düzenleme sadece vergi kesilmesi için yapıldı ve sadece bu düzenlemeden 1. grup personeli yararlanacak , boşuna hayal kurmayalım. 20 ay sürünmesinin sadece bir açıklaması olabilir ; şu anda 1 lira artıdan verilecek dense birçok kişi kabullenecek , işte bu ''zamanla direnç ve beklentilerimizi bitirdiler '' şimdide gol atma zamanı geldiği için sendika ve dernekler ayaklandı , biz yaptık olayına girecekler.
  • bakanın uçağını havada tur attırma cesareti gösterenler hava trafik kontrolörleriydi.bakın 1.grup demiyorum KONTROLÖRLER diyorum.ne oldu kontrolörler risk aldı sorumluluk aldı diğer birimler hiç bir şey yapmadan bundan nemalandı.1. grupta yer alan aım ve elektronik dahil.çok bilen çok konuşan 2 ve 3. grup çok hak ettiğinizi haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız buyrun sıra sizde.birazda kontrolörler sizlerin üretimden! gelen gücünden faydalansın nemalansın.
  • ADAM GİBİ BİR EYLEM YAPSIN, KIVIRTMADAN KAÇMADAN KORKMADAN BAKIN BÜROKRASİNİN ETEKLERİ NASIL TUTUŞUYOR, BAKANI OLAYA NASIL KARIŞIYOR... NEREDE ENİS ÖKSÜZÜN UÇAĞINI HAVADA TUR ATTIRANLAR...
  • bakıyorum da sendikacılığı resim çektirip hükümet arkasına sığınarak yapmayı marifet sayanlar. üyeleri ve çalışanlar için yapacak bir eylemi olmayanlar çamur atmayı marifet sayıyor.
  • bu tazminat 1 grubun hakkı...gerisi boş lafı güzah...sadece sarı 2 sendika adam kapma peşinde ama atı alan antalyaya vardı...
  • ARFF RUMUZUYLA YAZAN ARFF MEMURU OLSAYDI KENDİLERİNE APTAL MUAMELESİ YAPANLARIN ÇOK TOKMAKÇILIĞINI YAPMAZDI... HAVACILIK TAZMİNATINA 20 AY OLDU MEMURSENİN 3 AY SÖZÜNEDE TAM 14 AY OLDU... UMUT HANGİ BAHARA
  • ARFF' ye cevap. kamusen bugüne kadar neredeydi diyen arff, ben size soruyorum memursen bugüne kadar neredeydi, sendikalar ve derneklerin eylem amaçlı toplantılarında neredeydi? şimdi nerede? önce bir bunu sorugulayın. memursen 3 ay içinde sizleride genel idareye aldırıyordu, yaklaşık bir sene oldu, aldırabildi mi? siz öncelikle bunları bir sorgulayın ondan sonra kamusene laf söyleyin bence
  • Hava trafik kontrolörlerinin yaptığı işi tabiki önemsiyoruz ve takdir ediyoruz.Ancak tüm DHMI çalışanlarına tazminat verilmesini anlamıyorum.Diğer çalışanların yatmaktan başka ne gibi önemli görevleri var anlamıyorum Laf kalabalığına gerek yok bunu tüm havalimanı çalışanları biliyor
Basın Açıklamasına, Genel Başkan Nazmi Güzel, Genel Sekreter Cihad Koray, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Z. Gürol Toker, Antalya Havalimanı Temsilcimiz Suat Kurt, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı Temsilcimiz Uğur Özsoy ve çok sayıda DHMİ çalışanı katıldılar.

Ayrıca, basın açıklaması sırasında, bu konunun artık kabak tadı verdiğinin mesajını iletmek için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na, Hazine Müsteşarlığı’na ve DPT’ye gönderilmek üzere 3 adet kapak hazır bulunduruldu.

Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel tarafından okunan Basın Açıklaması Metni;

Değerli Basın Mensupları,
Bugün burada bulunma sebebimiz DHMİ Genel Müdürlüğü’nde görev yapan Kamu Görevlilerine ödenmekte olan ve yılan hikayesine dönüşen Havacılık Tazminatı hakkında kamuoyuna sağlıklı bilgi sunmak ve konuyu yakinen bilen ve takip eden Sayın Bakanın acilen müdahil olmaları gerektiğini vurgulamak üzere buradayız.
Havacılık Tazminatı nedir? Hangi kaynak kullanılarak ödeme yapılmaktadır?
Havacılık Tazminatı 27 Nisan 2005 tarih 5335 Sayılı Kanunun ve akabinde çıkarılan YPK Kararı ile tüm DHMİ çalışanları 3 grupta müteala edilerek;
1. Grup %200,
2. Grup %100,
3. Grup %50 olarak kategorize edilmiştir.
Konuya ilişkin ikinci düzenleme 01 Ağustos 2010 tarih ve 6009 sayılı kanunun 56. Maddesi gereğince yapılmış ve bu düzenleme bir önceki düzenlemeyi ortadan kaldırmış ve yeni tazminat esasları getirmiştir.
Düzenlemede;
1- Mevcut oranların 3 katına kadar çıkarılabileceğini,
2- Havacılık Tazminatı vergiye tabii hale getirilerek tüm tazminatın vergilendirileceği,
3- Bu düzenleme ile yaklaşık 2/3 oranında EUROCONTROL gelirlerinden karşılandığı için ülkemizin bu merkezden hakkı olan para transferini sağlamak. ( Beklenen para yıllık 105 Milyon TL)
4- Bu tazminattan yararlanan yaklaşık 1/3’lük bir kesim için kaynak, kurum kaynaklarından karşılanmaktaydı.(15 Milyon TL) Bu kaynağı minimize edebilmek için de bu düzenleme yapıldı. ( %50’lik tasarruf ile yaklaşık 7,5 milyon TL’ye gerileyecek.)

EUROCONTROL GELİRLERİ NEDİR?
EUROCONTROL’e üye ülkelerin hava sahalarını kullanan uçaklardan elde edilen gelirlerin bir havuzda toplanarak yine aynı ülkelerin başta personel giderleri olmak üzere tanımlanmış faaliyet ve gider kalemlerinin karşılandığı bir merkezdir. Türkiye bu merkeze 1989 yılından beri üyedir.

Merkezi Lüksemburg’da bulunan EUROCONTROL’den DHMİ Çalışanları 2005 yılına kadar her hangi bir ad altında gelir elde edememiştir.

EUROCONTROL’E üye ülkelerin EUROCONTROL gelirlerinden kullandıkları kaynak dağılımına baktığımızda;



Bu tablodan da anlaşılacağı gibi ülkemiz bu merkezden transfer edeceği kaynak yönüyle sınıfta kalmıştır. Kullandığı kaynak Ermenistan’ın dahi çok gerisindedir.
Esasen ülkemizin hakkı olan bu kaynak başta çalışanlardan esirgendiği için ve bu alanda bugüne kadar görev yapan yetkililerin kanunun üzerinde duramadıklarından kaynak girişi istenen düzeyde değildir.
Değerli Basın Mensupları,
Bu sorumsuzluk yapılan kanun değişikliği çerçevesinde öngörülen oranların kullanılmasını isteyen tek kuruluş Maliye Bakanlığı olmuştur. Öyle ki, bu düzenleme ile ülkemize 105 milyon TL tutarında bir kaynak girişi sağlanacak kaynaktan 30 milyon TL Gelir Vergisi yoluyla 18 milyon TL ise KDV, ÖTV vs. yoluyla bütçeye aktarılacaktır.
Özellikle Hazine Müsteşarlığı bu tazminatların ödenmesi halinde ücret dengelerinin bozulacağını gerekçe olarak kullanmaktadır. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Bu tazminatlar ödendiği takdirde ortalama 1200 TL Brüt tazminat ödenecek, ancak, bu tazminattan kesilecek gelir vergisi ve ücreti ile birlikte gelir vergisi matrahının yükselmesi bir üst vergi dilimlerine çok çabuk geçilmesi gibi sebeplerle bu tazminat oranı neredeyse yarı yarıya düşecektir.
Kaldı ki, Milli kaynakların dışında bir kaynak kullanılarak yapılacak tazminat ödemesinin hangi kurumdaki ödemelerle kıyaslanması yapılabilecektir.

Sayın basın mensupları, kıymetli katılımcılar;
DHMİ’de 3 grup halinde ödenmekte olan Tazminatların özellikle yeniden hazırlanan YPK taslağında 3. Ve 2. Grupta yer alan bazı unvanlara şuana kadar avans olarak ödenen tazminat tutarlarının altında bir oran takdir edildiği ve aradan geçen yaklaşık 21 aylık süre ile orantılı kesinde yapılacağı bilgisine ulaşmış durumdayız.
DHMİ mensuplarının bir çoğu henüz bu durumu bilmemektedir. Herkes şunu bilmeli ki daha şimdiden ciddi tepkiler meydana gelmiş, uygulamaya geçmesi halinde bu tepkiler artarak devam edecek ve belki de hiç kimsenin tahmin edemediği noktalara gelecektir.



Biz şimdiden, yani yol yakinken, yanlıştan dönülmesini ve DHMİ mensuplarının tepkilerinin sınanmamasını ifade etmek için bugün buradayız.

Yine taslak önüne kadar gelmiş olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali YILDIRIM’ın bu kanuda DHMİ çalışanlarının yanında yer almalarını ve en kısa zamanda müdahil olmalarını istiyoruz. Sayın Bakanın yanımızda yer almalarını istiyoruz. Tıpkı 2005 yılında ilk Havacılık Tazminatı uygulamasında göstermiş oldukları ilgi gibi bir ilgi bekliyoruz.

Her ne suretle olursa olsun Sayın Bakanın 205 milyon TL tutarındaki kaynağın girişini engelleyenlere karşı beraber olmaya çağırıyoruz.

Her zaman olduğu gibi konuda da çalışanlar sizinle birlikte olmaya hazırdır. Ancak, sizinde yanımızda olduğunuzu görmek ve hissetmek istiyoruz. Bugün burada olmamızın bir önemli sebebi de budur.

Bilmenizi istediğimiz şey, hiçbir gerekçe ve hiçbir sebep DHMİ çalışanlarını tatmin etmeyecektir. Türk Ulaşım Sendikası olarak bizde DHMİ Mensuplarının bu haklı taleplerine tercüman olmak ve en kararlı bir şekilde sonuçlandırmak istiyoruz.



Havacılık tazminatı hakkında Türk Ulaşım-Sen diyalog adına bütün yolları tüketmiştir. Yaklaşık 21 aydır geciktirilen YPK’nın eksiksiz olarak ve bir an evvel çıkmasını bekliyoruz. Bu noktada çözüm siyasi iradede olduğuna göre tüm beklentilerimiz Sayın Bakan üzerinde odaklanmıştır. Aksi halde sorgulanması gereken şey 2010 yılında yapılan Kanun değişikliği sadece tazminatlardan vergi kesilmesi için yapıldığını mı anlamalıyız?. Boş yere DHMİ çalışanları neden beklentiye sokulmuş ve boş yere makamlar ve TBMM meşgul edilmiştir.

Bugünkü açıklamamızın bir başlangıç olmasını ve en kısa sürede sorunu çözüme kavuşacağı umudumuzu yineliyoruz. Daha başka eylem ve etkinliklere gerek bırakmayacak YPK kararını bekliyor; Katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum.
HAVACILIK TAZMİNATINA KABAKLI PROTESTO

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Misafir ~ 12 yıl önce
Tırnak kadar yorumunu yapana yarın 08.30 20.00 arası radar odası dediğiniz yere bekliyoruz.Hala ne iş yapıldığını bilmeden konuşuyorsunuz.O odaya giripde roger demekle gün içinde binlerce uçağın kazasız belasız uçtuğunu sanıyorsanız acil bir zeka testine giriniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
atcler, tek dediğiniz roger, kendi bölümünüzden adam olamıyosunuz gidip dhmi ye en boş adamın bile yapabileceği sınavları geçip giriyosunuz, üstüne 4000 lira para alıyosunuz hala istiyosunuz, bi dur derler adama, geçen bir atc ye ingilizce hal hatır sordum anlamadı, o derece zayıf ingilizceniz sonra ruslara laf atın anlaşılmıyo diye , ankara için konuşuyorum bunları, geçen radar odasına çıktım bir arkadaşa balkmaya en yoğun ekranı bana verdiler ben söyledim roger diye uçaklara. Tek yaptıkları bu, bence bu tazminatları hakeden tek grup güvenliktir ankara için, her gece gözümüzü kırpmadan sabahlayan biziz, tehlikeye atılan biziz, korku bilmeyen biziz, risk alan biziz, parayı atcler mi almalı yoksa biz mi karar sizin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bundan 10 ay önce de birçok platformda dile getirdim , bu düzenleme sadece vergi kesilmesi için yapıldı ve sadece bu düzenlemeden 1. grup personeli yararlanacak , boşuna hayal kurmayalım. 20 ay sürünmesinin sadece bir açıklaması olabilir ; şu anda 1 lira artıdan verilecek dense birçok kişi kabullenecek , işte bu ''zamanla direnç ve beklentilerimizi bitirdiler '' şimdide gol atma zamanı geldiği için sendika ve dernekler ayaklandı , biz yaptık olayına girecekler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bakanın uçağını havada tur attırma cesareti gösterenler hava trafik kontrolörleriydi.bakın 1.grup demiyorum KONTROLÖRLER diyorum.ne oldu kontrolörler risk aldı sorumluluk aldı diğer birimler hiç bir şey yapmadan bundan nemalandı.1. grupta yer alan aım ve elektronik dahil.çok bilen çok konuşan 2 ve 3. grup çok hak ettiğinizi haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız buyrun sıra sizde.birazda kontrolörler sizlerin üretimden! gelen gücünden faydalansın nemalansın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ADAM GİBİ BİR EYLEM YAPSIN, KIVIRTMADAN KAÇMADAN KORKMADAN BAKIN BÜROKRASİNİN ETEKLERİ NASIL TUTUŞUYOR, BAKANI OLAYA NASIL KARIŞIYOR... NEREDE ENİS ÖKSÜZÜN UÇAĞINI HAVADA TUR ATTIRANLAR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bakıyorum da sendikacılığı resim çektirip hükümet arkasına sığınarak yapmayı marifet sayanlar. üyeleri ve çalışanlar için yapacak bir eylemi olmayanlar çamur atmayı marifet sayıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bu tazminat 1 grubun hakkı...gerisi boş lafı güzah...sadece sarı 2 sendika adam kapma peşinde ama atı alan antalyaya vardı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ARFF RUMUZUYLA YAZAN ARFF MEMURU OLSAYDI KENDİLERİNE APTAL MUAMELESİ YAPANLARIN ÇOK TOKMAKÇILIĞINI YAPMAZDI... HAVACILIK TAZMİNATINA 20 AY OLDU MEMURSENİN 3 AY SÖZÜNEDE TAM 14 AY OLDU... UMUT HANGİ BAHARA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ARFF' ye cevap. kamusen bugüne kadar neredeydi diyen arff, ben size soruyorum memursen bugüne kadar neredeydi, sendikalar ve derneklerin eylem amaçlı toplantılarında neredeydi? şimdi nerede? önce bir bunu sorugulayın. memursen 3 ay içinde sizleride genel idareye aldırıyordu, yaklaşık bir sene oldu, aldırabildi mi? siz öncelikle bunları bir sorgulayın ondan sonra kamusene laf söyleyin bence

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hava trafik kontrolörlerinin yaptığı işi tabiki önemsiyoruz ve takdir ediyoruz.Ancak tüm DHMI çalışanlarına tazminat verilmesini anlamıyorum.Diğer çalışanların yatmaktan başka ne gibi önemli görevleri var anlamıyorum Laf kalabalığına gerek yok bunu tüm havalimanı çalışanları biliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000