29 Aralık 2011, Perşembe 08:01:22

HAVA TRAFİĞİ ONLARDAN SORULUR

(Eurocontrol) standartları doğrultusunda hava trafik kontrolörü yetiştiriyor...
  • yazılanlar konuşulanlar doğru birde dhmi okul arasındaki problem düzelse süper olur okul mezunları doğu nun ücra köşesine dhmi mezunları batının en güzel yerine sakın ukalalık yapan yorumcu çıkıpta tecrube yalanını söylemesin inanmam.
  • okulun eğitim kalitesine diyecek hiçbir şey yok da mezuniyet sonrası okulluysan ankaradan batısı hayal. Doğudaki hemen hemen her meydanda okullu var. Kursiyer arkadaşlar daha kurstayken eğer doğuya atandılarsa kurs bitmeden maşşallah tayinlerini hallediyorlar. Ne diyelim.. gün gelir devran döner..
  • Arkadaşlar bu işin okulunu okuyup bileğinin hakkıyla işe girenlere bir diyeceğim yok lakin önceden torpille işe giren Hv. Trf. Kont. birileri sorgulasın ne biliyorlar kulede yata, yata fosil bağlamışlar.
  • eğitim güzel olabilir okul güzel olabilir..fakat mezun olduktan sonra besyo mezunu kpssden belli puan almış bir vatandaş ile aynı şartlardasın..DHMİ nin yıllar öncesinden bu bölümle olan sorunları var mı bilemem ama oradan mezun olan arkadaşlara yazık...200 mezun verilmiş kaçı kendi işlerini yapabiliyor yada mezun olduktan sonra işe girebilmek için kaç yıl bekliyor haberi olan var mı?
  • yapmayın biz de o okulda okuduk ve biz de bu siteyi takip ediyoruz en azından bizim görebileceğimizi düşünün de bu kadar atmayın !!!! o okulda harcadığımız zamana yazık dhmi sizden iyi biliyor bu işi...
  • hoho ho. Sesli güldüm ya. Fazla sıyırmayın balataları yakacaksınız yine. Bizim bitirdiğimiz okulmu bu? Hayaller dünyası güzel be hacım...
  • olanıüstelemeye gerek yok.bu iş avrupada aynı pilot yetiştirme okulları gibi bir yıl alınan eğitimle kontrolör olunuyor.aynı DHMİ nin yaptığı gibi.ben özel uçuş okullarının yerinde olsam hükümee baskı yapar bu işi kendim üstlenirim. Peki okullulara ne oldu?tabiki yazık olacak.yüksek puanla giriş zor eğitim.sonuç?HİÇ!!! KPSS olacak yeterli puan alınacak sonra ?.hikaye. kısacası yazık oluyor okullu arkadaşlara...
 Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sivil Havacılık Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol Bölümü, Türk hava sahasında emniyetli, düzenli ve etkin hava trafik akışını sağlamak amacıyla Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ve Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) standartları doğrultusunda hava trafik kontrolörü yetiştiriyor.

Türkiye'de lisans düzeyinde hava trafik kontrol eğitimi veren ilk ve tek bölüm olan AÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol Bölümü, öğrencilerine kurumsal derslerin yanı sıra hava trafik kontrol radar simülatörü, meydan kontrol simülatörü ve uçuş prosedürleri tasarım laboratuvarında uygulamaya yönelik eğitimler veriyor.
 
AÜ Havaalanında da sürdürülen hava trafik hizmetleri, öğrencilere gerçek trafik ortamında eğitim imkanı sunuyor. Her yıl ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile 15 öğrencinin alındığı bölümden mezun olan öğrenciler, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü Hava Trafik Kontrol ünitelerinde iş imkanı bulabiliyor.
 
AÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol Bölümü öğretim görevlisi Gülseren Yeşil, AA muhabirine, Türkiye'de hava trafik kontrolörlüğünün çok fazla bilinen bir meslek olmadığını ancak havacılıkta ''olmazsa olmaz'' mesleklerden biri konumunda bulunduğunu söyledi.
 
AÜ'nün eğitimi sunduğunu, hizmetin de DHMİ'de verildiğini anlatan Yeşil, şunları belirtti:
 
''Biz burada 3 aşamalı eğitim veriyoruz. Bunlar meydan kontrol kulesi, yaklaşma kontrol bölümü ve saha kontrol, yani yol kontrolüdür. Meydan kontrol bölgesi, yani halk tarafından 'kule' olarak bilinen yerde öğrencilerimize ilk aşamada teori eğitimi veriyoruz. Teori eğitimini geçen öğrencilerimiz, simülatör eğitiminden de geçiyor. Simülatör oda 360 derece görüntü verebilen, neredeyse normal meydanlardaki uçak görüntülerini, apron görüntülerini bire bir oranda sağlayabilen bir cihaz.''
 
Yeşil, AÜ'nün sahip olduğu simülatörle öğrencilere daha aktif ve gerçekçi trafik eğitimi verdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
 
''Dünyada belli başlı birkaç ülkede 360 derecelik simülatör var. Bunlardan birine de biz sahibiz. Simülatörle paralel pist eğitimi ve temel hava trafik eğitimi sunuyoruz. Paralel pist eğitimini bizdeki gibi veren başka bir ülke yok. Sadece Avrupa'da bu işle ilgili çalışan personele ileri bir eğitim olarak veriliyor, sadece bizde temel eğitim içinde bu uygulanıyor. Burada yoğunlaştırılmış maksimum trafik ortamında eğitim verdiğimizden öğrencilerimiz mezun olup işe başladıklarında, işlerine daha hızlı adaptasyon sağlıyorlar. Bunun haricinde, olağan üstü durumlara karşı da gerekli eğitimi yapıyoruz. Olağan üstü durum olduğu zaman acil durum planlamasının eğitimini de burada veriyoruz. Acil durum olduğu zaman kim nereyi arayacak, itfaiyeye, sağlık ünitesiyle koordinasyon kurulmasında, şirkete haber verilmesinde, meydan yöneticisinin bilgilendirilmesinde, uçağa en kısa zamanda ulaşılıp müdahale edilmesi konusunda eğitimler yapıyoruz. Öğrencilerimiz çalışmaya başladıklarında en azından bu durumlarla karşılaştıklarında yabancı kalmamaları, olaya reaksiyon göstermemeleri için bu eğitimleri veriyoruz.''
 
''Yılda yaklaşık 10-15 arası öğrenci mezun edebiliyoruz''
 
Öğrencilerin okula alınma koşulları ve çalışma koşulları konusunda da bilgi veren Yeşil, şunları kaydetti:
 
''Öğrenciler ilk olarak bütün öğrenciler gibi ilk basamak sınavına giriyor, bunlardan yeterli puan alan öğrenciler sıralama yapılarak matematik ve diğer özel yetenek sınavlarına tabi tutuluyor. Bu sınavların sonucunda, yeterli sıralamayı, yeterli puan alıp belirli bir sıralamaya giren öğrenciler okulumuz tarafından kabul ediliyor. Öğrencilerimiz mezun olduklarında Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) girerek, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nde görev alıyorlar. Ayrıca isteyenler ICAO standart ve tavsiye edilen kurallarını uygulayan bir kuruluş olarak 1960 yılında 6 Avrupa ülkesi tarafından kurulan Eurocontrol'a, sınavlarında başarılı olmaları durumunda girebiliyorlar. Ama biz şu anda DHMİ'nin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayamıyoruz. Çünkü bire bir eğitim kapsamında her öğrenciye bir öğretmen eğitim veriyor. Dolayısıyla öğrenci yetiştirme kapasitemiz düşük oluyor. Yılda yaklaşık 10-15 arası öğrenci mezun edebiliyoruz. İhtiyacını tam anlamıyla karşılayamadığımız için DHMİ de benzer bir eğitim veriyor.''
 
AÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol Bölümü Öğretim Görevlisi Ercan Gümüş de Hava Trafik Kontrolü eğitimi için Erasmus programıyla yurt dışından öğrenciler geldiğini anlatarak, ''Türkiye'deki üniversiteler arasında hava trafik kontrol eğitimi veren tek okuluz. Geçen dönem Erasmus programıyla yurt dışından 2 öğrenci geldi. Yurt dışındaki öğrenciler buraya gelmeyi tercih ediyor'' diye konuştu.
 
Hava Trafik Kontrol Bölümünde radar eğitimi veren öğretim görevlisi Ertan Çınar da öğrencilere 3. sınıfın ilk döneminden mezun olacakları döneme kadar radar dersleri verdiklerini belirterek, şunları bildirdi:
 
''Şimdiye kadar 200'den fazla öğrenci mezun ettik. Bu öğrencilerimiz, başta DHMİ Genel Müdürlüğü olmak üzere Türkiye ile yurt dışındaki havaalanlarında istihdam olanağı buldu. Mezunlarımızın hemen hemen tamamı mezun olur olmaz iş buluyor. Talibin fazla olmasının nedeni de ülkemizde havacılık sektörünün ve havaalanlarının gelişmesi ile bu alandaki çalışma koşullarının zorluğundan dolayı mesai saatlerinin kısa olmasıdır. Bu alanda 24 saatte 4 vardiya uygulanıyor.'' (Sabah)
HAVA TRAFİĞİ ONLARDAN SORULUR

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 12 yıl önce
yazılanlar konuşulanlar doğru birde dhmi okul arasındaki problem düzelse süper olur okul mezunları doğu nun ücra köşesine dhmi mezunları batının en güzel yerine sakın ukalalık yapan yorumcu çıkıpta tecrube yalanını söylemesin inanmam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
okulun eğitim kalitesine diyecek hiçbir şey yok da mezuniyet sonrası okulluysan ankaradan batısı hayal. Doğudaki hemen hemen her meydanda okullu var. Kursiyer arkadaşlar daha kurstayken eğer doğuya atandılarsa kurs bitmeden maşşallah tayinlerini hallediyorlar. Ne diyelim.. gün gelir devran döner..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Arkadaşlar bu işin okulunu okuyup bileğinin hakkıyla işe girenlere bir diyeceğim yok lakin önceden torpille işe giren Hv. Trf. Kont. birileri sorgulasın ne biliyorlar kulede yata, yata fosil bağlamışlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
eğitim güzel olabilir okul güzel olabilir..fakat mezun olduktan sonra besyo mezunu kpssden belli puan almış bir vatandaş ile aynı şartlardasın..DHMİ nin yıllar öncesinden bu bölümle olan sorunları var mı bilemem ama oradan mezun olan arkadaşlara yazık...200 mezun verilmiş kaçı kendi işlerini yapabiliyor yada mezun olduktan sonra işe girebilmek için kaç yıl bekliyor haberi olan var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yapmayın biz de o okulda okuduk ve biz de bu siteyi takip ediyoruz en azından bizim görebileceğimizi düşünün de bu kadar atmayın !!!! o okulda harcadığımız zamana yazık dhmi sizden iyi biliyor bu işi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
hoho ho. Sesli güldüm ya. Fazla sıyırmayın balataları yakacaksınız yine. Bizim bitirdiğimiz okulmu bu? Hayaller dünyası güzel be hacım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
olanıüstelemeye gerek yok.bu iş avrupada aynı pilot yetiştirme okulları gibi bir yıl alınan eğitimle kontrolör olunuyor.aynı DHMİ nin yaptığı gibi.ben özel uçuş okullarının yerinde olsam hükümee baskı yapar bu işi kendim üstlenirim. Peki okullulara ne oldu?tabiki yazık olacak.yüksek puanla giriş zor eğitim.sonuç?HİÇ!!! KPSS olacak yeterli puan alınacak sonra ?.hikaye. kısacası yazık oluyor okullu arkadaşlara...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000