24 Ağustos 2012, Cuma 14:52:00

ERCAN'A 'ILS' DOPİNGİ...

Ercan Havaalanı'na uçaklar artık daha güvenli iniş-kalkış yapabilecek...
  • Ercan için CAT I yeterli mevcut şartlarda.. CAT II'yi gerektirecek durumlar fazla yaşanmıyor..
  • istanbul 05 pisti cat 3. ama allah kimseyi cat 3 sartlarinda inmek zorunda birakmasin...gostermelik ve kagit ustunde
  • Havalimani cat I istedigin kadar cat II yap bu standartta calistiramazdin zaten!!
  • ILS CAT1 şu an var olan sis durumunda iniş kalkışlara yeterli olmaycak, min. CAT2 veya CAT3 e ihtiyaç vardı. Boşa giden paralar, yazık...
  • 15 Ağustosta Ercan dan Sabiha Gökçen'e geldim bir günle kaçırdım bak tüh... :D

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Ercan Havaalanı'nda görüş koşullarının uygun olmadığı durumlarda, uçakların rahatlıkla iniş kalkış yapmasına imkân tanıyan aletli iniş sisteminin 16 Ağustos 2012 tarihinde devreye girdini bildirdi.

Görüş şartlarının düşük olduğu hava koşullarında Ercan Havaalanı'nda yaşanan uçuş iptallerini minimuma indirmek amacıyla, Ercan Havaalanı'na ILS Sistemi kurulumunun DHMİ Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı yatırım programı kapsamına alındığını hatırlatan Birdal, kurulum süreci hakkında bilgi verdi.

Birdal, kurulum çalışmaları kapsamında, öncelikle sistemin kurulabilirliği ile altyapı ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla, 3-7 Mayıs 2010 tarihleri arasında, DHMİ Genel Müdürlüğü'nden şube müdürü seviyesinde görevlendirilen 2 kişilik teknik ekip tarafından, Ercan Havaalanı'nda keşif ve fizibilite çalışması yapıldığını ifade ederek, yapılan çalışma neticesinde KKTC/Ercan Hava Meydanı 29 pistine, Elektronik Sinyal performansı açısından ILS Sistemi kurulabileceğinin tespit edildiğini belirtti.

Sonraki süreçte sistemin kurulumu için gerekli kamulaştırma, saha tesviyesi, istasyonların yerleri, enerji, uzak kumanda gibi teknik altyapı ihtiyaçlarının belirlendiğine işaret eden Birdal, ihtiyaçların tespitinin ardından toplam maliyeti 3 milyon 964 bin lira olan projenin, Türkiye'de uygulandığı şekilde altyapı hazırlığı/inşaat ile ekipman temini/elektronik olarak iki safhada ve tamamının DHMİ koordinesinde yürütülmesine karar verildiğini anlattı.

Orhan Birdal, projenin finansmanın, halen yürütülmekte olan SMART Projesinde olduğu şekilde; yatırım aşamasında DHMİ bütçesinden karşılanması daha sonra ülkeler arası hesaplardan mahsuplaşılması şeklinde karşılanması konusunda mutabakata varıldığını belirterek, şunları kaydetti:

''23 Temmuz 2012 tarihi itibariyle sistemlerin montajları tamamlanarak, uçuş kontrole hazır hale getirildi. 13 Ağustos 2012 tarihinde başlayan uçuş testleri, 16 Ağustos 2012 tarihinde bitti. Aynı tarih itibariyle sistem hizmete verildi ve AIP'te (Havacılık Bilgi Dokümanında) yayım süreci başlatıldı.''

ERCAN'A 'ILS' DOPİNGİ...

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

tk f/o ~ 12 yıl önce
Ercan için CAT I yeterli mevcut şartlarda.. CAT II'yi gerektirecek durumlar fazla yaşanmıyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
istanbul 05 pisti cat 3. ama allah kimseyi cat 3 sartlarinda inmek zorunda birakmasin...gostermelik ve kagit ustunde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cat II ~ 12 yıl önce
Havalimani cat I istedigin kadar cat II yap bu standartta calistiramazdin zaten!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CAT 1 ~ 12 yıl önce
ILS CAT1 şu an var olan sis durumunda iniş kalkışlara yeterli olmaycak, min. CAT2 veya CAT3 e ihtiyaç vardı. Boşa giden paralar, yazık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tüh :D ~ 12 yıl önce
15 Ağustosta Ercan dan Sabiha Gökçen'e geldim bir günle kaçırdım bak tüh... :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000