02 Mayıs 2008, Cuma 08:59:44

Eğrisiyle doğrusuyla SMART PROJESİ

AirportHaber olarak, her yıl milyonlarca kişinin ulaşımının sağlandığı meydanlarda hizmet veren Hava Trafik Kontrolörleri’nin dernek başkanı Ayhan Kartal ile Smart Projesini konuştuk.
  • Bu projenin adımını atmak için özellikle Yaz'ı mı beklediniz. Uçaklarımız 2-3 saat slot yiyor, millet perişan oluyor, ucaklar zamanında kalkamıyor. Kışın yan gelip yatmak kolayınıza geldi değil mi? Yazık..

Smart Projesi’nin ilk adımı atıldı. Projenin 2011 yılında tüm yurtta faaliyete girmesiyle beraber Türkiye Hava Sahası, tek merkezden, Ankara’dan kontrol edilecek.

Ülkemiz hava sahasının güvenilirliğini, kalitesini ve verimliliğini en üst noktaya çıkartacak projeyle ilgili Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) Başkanı Ayhan Kartal, AirportHaber’e özel açıklamalarda bulundu.

SMART PROJESİ’NİN AMACI

Ulaştırma Bakanlığı’nın üzerinde büyük bir titizlikle durduğu proje hakkındaki sorularımızı yanıtlayan TATCA Başkanı Ayhan Kartal, Smart Projesi’nin start almasıyla birlikte bazı havayolu şirketlerinin beklentilerinin arttığını ancak böyle bir şeyin mümkün olmadığını ifade ederek, “Projenin amacı, Avrupa Birliği ülkelerinin sahip olduğu gibi; daha çağdaş, daha emniyetli ve daha nitelikli bir hava sahasına kavuşmak... Ülkemiz hava sahasında son teknoloji radar sistemleri kullanılarak daha kaliteli ve daha emniyetli hava trafik hizmeti verilmesi amaçlanıyor. Bazı havayolu şirketleri kapasitenin artacağını bekliyorlar. Mevcut kapasitede saatte 40 uçak inip kalkarken 60 uçağa çıkması nasıl olabilir? Meydan koşulları ve uçaklar arasındaki ayırmalar değişmediği sürece kapasite artışı söz konusu olamaz. Bu proje tamamen hava trafik kontrolörlerinin emniyetli ve kaliteli hizmet vermesi ile alakalıdır. Unutulmamalıdır ki; biz sadece Atatürk Havalimanı’nda hizmet vermiyoruz. Sabiha Gökçen, kapasitenin dışında yer almamaktadır. Ayrıca Çorlu, Çanakkale, Bursa Yenişehir ve Eskişehir Anadolu meydanlarına da hava trafik aktivitesi yapıyoruz” dedi.

Kartal, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Modern cihazlarla hizmet vermek Hava Trafik Kontrolörlerine ekstra bir güven ortamı sağlıyor ve bu güven ortamında verilen hizmet kalitesi de paralel olarak artıyor.”

Ayhan Kartal

PERSONEL SAYISI YETERSİZ

Sistemin tamamlanmasıyla birlikte Türk Hava Sahası’nın çok daha güvenli olacağını belirten TATCA Başkanı Ayhan Kartal, yeterli kontrolör olmamasından yakınıyor. Personel eksikliğinin çalışanların yükünü ağırlaştırdığını ifade eden Kartal, “Sistemlerin kurulmasıyla var olan personel eksikliği sektörlerin açılamamasından dolayı iyiden iyiye kendini gösterdi. Burada amaç, sektörleri çoğaltarak (çalışma pozisyonları arttırılarak) kontrolör başına düşen trafik sayısını aşağı çekerek kontrolörün iş yükünü azaltmaktır” şeklinde konuştu.

Kartal, personel alımlarıyla ilgili DHMİ’nin çalışmaları olduğunu belirterek, “Temininde güçlük çekilen personel konumundaki Hava Trafik Kontrolörleri mevcut personel yasasının dışında tutularak alımlarının sağlanması gerekmektedir. Bu şekilde bir an önce bünyemize katılması sağlanmalıdır. Bu konuda DHMİ Genel Müdürlüğü bir çalışması söz konusu. Hükümetimizden ricamız bu çalışmaya destek vermeleridir” dedi.

SEYR-Ü SEFER HİZMETLERİNİN YENİDEN YAPILANMASI

TATCA Başkanı Kartal, AirportHaber’e yeniden yapılanma hakkında da açıklamalarda bulundu. Kartal, geçtiğimiz Nisan ayında yeniden yapılanmayla ilgili bir toplantının yapıldığını söyleyerek, “18-20 Nisan 2008 tarihlerinde bu konu ile ilgili “Ortak Çalışma Platformu” adı altında bir toplantı yapıldı. 50-60 yılda bir karşımıza çıkan bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Mademki biz, Eurocontrol’e üye ülkeysek yeni bir model aramaya gerek olmadığını düşünüyoruz. Önerimiz, Eurocontrol üyesi ülkelerin yapıları incelenerek, ülkemize uygun bir modeli seçmeliyiz. Dernek olarak böyle bir çalışmayı Sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’ın talimatıyla 2004 yılında yaptık. Eurocontrol’u üyesi 33 ülkenin yapısını inceledikten sonra Çek Cumhuriyeti’ni örnek model olarak sunduk” şeklinde konuştu.

©AirportHaber.com

Eğrisiyle doğrusuyla SMART PROJESİ

Yorumlar

ykabasakal ~ 16 yıl önce
Bu projenin adımını atmak için özellikle Yaz'ı mı beklediniz. Uçaklarımız 2-3 saat slot yiyor, millet perişan oluyor, ucaklar zamanında kalkamıyor. Kışın yan gelip yatmak kolayınıza geldi değil mi? Yazık..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000