07 Ağustos 2012, Salı 13:27:19

DHMİ'NİN EN BAŞARISIZ PROJESİ

2006 yılında ihalesi yapılan ancak 6 yıldır yapımı yılan hikayesine dönen SMART projesi neden bitirilemiyor? İşte ilk günden bugüne SMART projesinin detayları...
  • Radarda calisan bir atc olarak mayis 2013 ve hala gecemedik smart a hala frekanslar cok kotu... Hala alt yapi yetersiz !!! Smart binasi yer secimi ise tam bir fiyasko ..cubuk yolu kenari atsan bombayi ucariz havaya !, Avrupada acc merkezleri boyle yolun kenarina yapilmiyor.. Bir de ingiltereye bizleri gonderip gosterdiler oradaki acc yi ... Hic utanmadan bizede bunu yaptilar.. O selex e de bu yeri secenede vicdan diyorum baska da soz bulamiyorum!,,
  • 1990'lı yıllarda ilk radar projesi olan "Türkiye Hava Trafik Radar Kaplama Projesi"nin gerçekleştirilmesinde yine aynı firmaya ihale verilmişti, proje bitirilmesinde yine çok büyük gecikmeler oluşmuştu. DHMİ bu nedenle SELEX firmasına büyük cezalar kesmişti. Firma da kesilen cezalar için mahkemelere başvurmuştu. Anlaşılmayan nokta; DHMİ ile Firma arasında bir önceki projenin mahkemesi daha sonuçlanmadan yine aynı firmaya SMART projesinin ihalesini adeta zorla kimler verdi? Asıl sorulması gereken soru "vukuatlı bir firmaya ikinci projeyi niye veriyorsun?" olmalıdır. Bu projenin bu duruma düşeceği sözleşmenim imzalandığı gün belliydi.
  • hep kedinin yüzünden heppp...
  • Ben bu yılan hikayesine dönen projenin kabul testlerini onaylayıp altına imza atan tüm personele, ileride yaşanabilecek aksilikler ve tehlikeleri gözönünde bulundurup birer kez daha vicdanlarında tartıp ondan sonra içleri elveriyorsa imzalamalarını tavsiye ederim.. Burada üç yıldır karar vermeyen, yolda göç düzer misali proje tamamlamaya çalışan, SELEXE inanan ve sürekli süre uzatmaları veren Kabul Komisyonuda hatalıdır.
  • Arkadaşlar bu projenin baştan SELEX firmasına verilmesi hataydı. İlk İhaleyi THALES firması kazandı, Ancak O günkü Yönetim Kurulunu Onayından geçmedi. 2.ci ihale iptal edildi. SELEX 3.cü ihalede zorla kazandı. 1 Ci ihaleyi kaybeden SELEX firması , ihaleyi kaybetmesine yol açan sebepleri DHMİ ye sordu. DHMİ ise yaklaşık 300 madde olan ogünkü yetersizliklerini firmaya iletti. 3.cü ihaleye kagıt üzerinde eksikliklerini tamamlayan SELEX firması kazandı. Teknik ve Operasyonel personel ama özellikle Teknik Personel SELEX'in yetersizliklerini defalarca anlattı. 1ci ihalede 300 madde eksiği olan SELEX'e ihale verilmemesi gerektiğini anlattılar. Ortada Yetersiz bir firma tarafından tamamlamayan iş vardır. Türkiyedeki işbaşı egitimleri dahi henüz tamamlanmamıştır. Boşuna Teknik Personele yüklenmeyin... Kimse bu projeye sahip çıkmadı. Birkaç özverili teknik ve operasyonel personelin sahiplenmesi dışında ilgilenen yoktur. SMART Gemisinin su aldıgını gören herkes uzaklaşmışdır.
  • Elektronikçiler ne demiş de dinlenmemiş merak ettim gerçektende . Tüm dünya selexe karşı çıkarken ihaleyi selexten başkasına vermeyelim mi demişler. Ya da elektronik personelini romaya kursa boşuna göndermeyin zaten gitseler de sistemlerin bakımını yapamazlar mı demişler. Elektrronik personeli bu tazminatı hak etmiyor vermeyin mi demişler . Bir açıklayın da öğrenelim elektronik personeli sistemi neden ayakta tutamıyor. ?
  • elektronikçilerin ne dediği şimdiye kadar dinlenseydi zaten bu fiyasko olmazdı. pembe hayallere kapılıp firmanın bu işi halledebileceğini sananlar şimdi rüzgar yön değiştirince suçlayacak birilerini aramaya başladı. italya kursu bir yana ingiltere kursunun sonucu ne oldu önce ona bakmak lazım.
  • Evet bitmedi ve bitmezde. O yaşayan bir proje çünkü. Her gün ihtiyaçlar doğrultusunda yeni bir şeyler ekleniyor. Yeni teknolojiler ortaya çıktıkça Smart'a dahil ediliyor ve Smart genişliyor. Evet Selex firmasının işin altından kalkamadığı ve bu gidişle de kalkamayacağı doğru ama karar verilir ve ipi çekilirse başka bir firma kısa sürede tamamlayabilir. Burada asıl sıkıntı, sistemi ayakta tutacak elektronik personelinin olmayışı bence. Her biri en az 6 ay Roma da kurs gören teknik personelin nasıl olup da birşey bilmediğini anlamak mümkün değil. Bu arkadaşlar eğitime gönderilirken dönüşte bu sistemi ayakta tutacaklarını biliyorlardı. Eğer bilmiyoruz yapamıyoruz diyorlarsa hesabını sormak lazım. O zaman VOR bekleyen güvenlikçilerden ne farkları kaldı. İş tazminat almaya gelince aslan kaplan kesiliyorlar. İş iş yapmaya sistemi ayakta tutmaya gelince 6 ay yetmedi, öğrenemedik başkaları yapsın. Olmadı Elektronikçi kardeşler. Aldığınız parayı hak edin ya da gidin VOR'ları siz bekleyin
  • bu sistemleri kurulumunu ve takibini yapabilecek kac kisi var dir ki. hem altyapisini ve ustyapisini anlayip bakim onarimini gelistirilmesini yapabilecek. bu tarz adamlar yetistirildimi. yoksa operatorler ve adminlermi ilgilenecek. bence dhmi daha cok teknik elama yetistirmeli ve edinmeli diye dusunuyorum. ve bu teknik elemanlarin cok aktif onsite calismalari uzerine duslmeli.
  • umarız kopan bu gürültü sonrasında bitmemiş projenin apar topar teslimi yapılmaz.

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Türk hava sahasının tek elden yönetmek için 2006 yılında SMART projesini hayata geçirmeye karar verdi. DHMİ tarafından açılan ihaleyi Fransız Thales firması kazandı.   Bazı kesimler Fransız Thales firmasının Kıbrıs Rum Kesimi’nin hava trafik kontrol sahası işini almasından dolayı tepki olarak ihaleden elendiğini öne sürse de, Fransız şirketin ihale şartnamesindeki bazı kriterlere uymadığı için elendiği açıklandı.

REKOR CEZA KESİLDİ!

Bunun üzerine ihale Thales ile birlikte bu alanda Avrupa’nın iki büyük firmasından olan İtalyan Selex-Si firmasına verildi. İhale kapsamında SMART projesine ek olarak ara modernizasyon işi de İtalyan firmaya verildi. Ara modernizasyon ve SMART  projesinin iki yıl içinde yani 2009 yılı üçüncü çeyreğinde bitirilmesi için 2007 yılında çalışmalara başlandı.
İşe önce ara modernizasyonla başlandı ve 2008 yılının ilk yarısında ara modernizasyon bitirilerek sistem işler hale getirildi. Ancak, en önemli iş olan SMART projesinde bir türlü beklenen şekilde işler yolunda gitmedi. 2011 yılında ‘yılın projesi’ ödülü alan SMART projesi, 2008 yılından itibaren birer yıl birer yıl ertelenerek şu an için açılış tarihi 2013 yılı Mart veya Nisan ayına ertelendi.  Şartname gereği projenin geciktiği her gün için 26 bin 500 euro tazminat ödemesi gereken Selex-Si firması, ceza yasal üst sınırını da aştığı için bu cezası donduruldu. Selex-Si firmasının CEO’su dahil Türkiye’deki bütün ekibi başarısız bulunduğu için değiştirildi. Bu sırada projenin belki de tek olumlu ve düzgün yanı olan kontrol merkezleri,  İçtaş firması tarafından Ankara’da merkez olmak üzere İstanbul, İzmir, Dalaman, Bodrum ve Antalya’da inşaa edildi.

SAYIŞTAY HESAP SORUYOR

6 yıl olmasına rağmen henüz tamamlanamayan proje sebebiyle DHMİ ile İtalyan firma arasında zaman zaman gerginlikler de yaşanırken, Eurocontrol tarafından 87 milyon euro yatırımla hayata geçirilecek projenin yürütülmesi sırasında maliyeti DHMİ tarafından karşılandığı için DHMİ, Sayıştay tarafından da sık sık projenin geleceğine ilişkin soruların muhatabı oldu. Sayıştay’ın bir türlü bitirilemeyen projenin hesabını sorması sebebiyle DHMİ’nin iyice köşeye sıkıştığı ve bunun üzerine İtalyan firma üzerinde baskısını da artırdığı bildirildi.

RUMLAR KOVDU, BİZ KOVAMADIK ÇÜNKÜ...

Bu arada Türkiye’deki projesini bir türlü tamamlayamayan ve proje maliyetinin üzerine çıkarak şimdiden zarar eden İtalyan Selex-Si firmasına iki yıl önce bir darbe de Rum kesiminden geldi. Rum hava sahasının tek elden yönetilmesini sağlayacak sistemi 9 yılda hayata geçiremeyen İtalyan firma, Rum kesimi tarafından kovuldu ve proje askıya alındı. Rumlar, 20 yıl önceki eski sisteme geri dönerken Türkiye’de neden aynı şekilde yönteme başvurulmadığı ise trajik bir gerçeği ortaya koydu. Türkiye’deki hava sahası ara modernizasyon sistemini yapan İtalyan Selex-Si firması bu sistemleri yönettiği ve olası bir iptal durumunda Türkiye’nin bu sistemin altından kalkamayacağı için ipleri tamamen atmaktan çekindiği bildirildi. DHMİ tarafından İtalya’ya eğitime gönderilen personellerin de yeterli seviyeye ulaşamadığı ve bu yüzden sistem kontrolünü sağlayacak seviyeye ulaşmadıkları da öğrenildi.

İtalyan Selex-Si firmasının halen inşaat ve donanım kısmını tamamladığı ancak yazılımda yaşanan sıkıntıya aşamadığı için projeyi hayata geçiremediği kaydedildi. Büyük umutlarla ve yatırımla hayata geçirilmesi için yola çıkılan SMART projesinin 6 yıllık süre sonunda bir aksilik olmazsa 2013 yılı Mart veya Nisan ayında hayata geçirilmesi bekleniyor.

©AirportHaber Özel
 

DHMİ'NİN EN BAŞARISIZ PROJESİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

LTAC ATC ~ 11 yıl önce
Radarda calisan bir atc olarak mayis 2013 ve hala gecemedik smart a hala frekanslar cok kotu... Hala alt yapi yetersiz !!! Smart binasi yer secimi ise tam bir fiyasko ..cubuk yolu kenari atsan bombayi ucariz havaya !, Avrupada acc merkezleri boyle yolun kenarina yapilmiyor.. Bir de ingiltereye bizleri gonderip gosterdiler oradaki acc yi ... Hic utanmadan bizede bunu yaptilar.. O selex e de bu yeri secenede vicdan diyorum baska da soz bulamiyorum!,,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
1990'lı yıllarda ilk radar projesi olan "Türkiye Hava Trafik Radar Kaplama Projesi"nin gerçekleştirilmesinde yine aynı firmaya ihale verilmişti, proje bitirilmesinde yine çok büyük gecikmeler oluşmuştu. DHMİ bu nedenle SELEX firmasına büyük cezalar kesmişti. Firma da kesilen cezalar için mahkemelere başvurmuştu. Anlaşılmayan nokta; DHMİ ile Firma arasında bir önceki projenin mahkemesi daha sonuçlanmadan yine aynı firmaya SMART projesinin ihalesini adeta zorla kimler verdi? Asıl sorulması gereken soru "vukuatlı bir firmaya ikinci projeyi niye veriyorsun?" olmalıdır. Bu projenin bu duruma düşeceği sözleşmenim imzalandığı gün belliydi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ahhhhhhhhhhhhh ahhhh ~ 12 yıl önce
hep kedinin yüzünden heppp...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATC ~ 12 yıl önce
Ben bu yılan hikayesine dönen projenin kabul testlerini onaylayıp altına imza atan tüm personele, ileride yaşanabilecek aksilikler ve tehlikeleri gözönünde bulundurup birer kez daha vicdanlarında tartıp ondan sonra içleri elveriyorsa imzalamalarını tavsiye ederim.. Burada üç yıldır karar vermeyen, yolda göç düzer misali proje tamamlamaya çalışan, SELEXE inanan ve sürekli süre uzatmaları veren Kabul Komisyonuda hatalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATC ~ 12 yıl önce
Arkadaşlar bu projenin baştan SELEX firmasına verilmesi hataydı. İlk İhaleyi THALES firması kazandı, Ancak O günkü Yönetim Kurulunu Onayından geçmedi. 2.ci ihale iptal edildi. SELEX 3.cü ihalede zorla kazandı. 1 Ci ihaleyi kaybeden SELEX firması , ihaleyi kaybetmesine yol açan sebepleri DHMİ ye sordu. DHMİ ise yaklaşık 300 madde olan ogünkü yetersizliklerini firmaya iletti. 3.cü ihaleye kagıt üzerinde eksikliklerini tamamlayan SELEX firması kazandı. Teknik ve Operasyonel personel ama özellikle Teknik Personel SELEX'in yetersizliklerini defalarca anlattı. 1ci ihalede 300 madde eksiği olan SELEX'e ihale verilmemesi gerektiğini anlattılar. Ortada Yetersiz bir firma tarafından tamamlamayan iş vardır. Türkiyedeki işbaşı egitimleri dahi henüz tamamlanmamıştır. Boşuna Teknik Personele yüklenmeyin... Kimse bu projeye sahip çıkmadı. Birkaç özverili teknik ve operasyonel personelin sahiplenmesi dışında ilgilenen yoktur. SMART Gemisinin su aldıgını gören herkes uzaklaşmışdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Elektronikçiler ne dedi ? ~ 12 yıl önce
Elektronikçiler ne demiş de dinlenmemiş merak ettim gerçektende . Tüm dünya selexe karşı çıkarken ihaleyi selexten başkasına vermeyelim mi demişler. Ya da elektronik personelini romaya kursa boşuna göndermeyin zaten gitseler de sistemlerin bakımını yapamazlar mı demişler. Elektrronik personeli bu tazminatı hak etmiyor vermeyin mi demişler . Bir açıklayın da öğrenelim elektronik personeli sistemi neden ayakta tutamıyor. ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
şimdi mi aklınıza geldi? ~ 12 yıl önce
elektronikçilerin ne dediği şimdiye kadar dinlenseydi zaten bu fiyasko olmazdı. pembe hayallere kapılıp firmanın bu işi halledebileceğini sananlar şimdi rüzgar yön değiştirince suçlayacak birilerini aramaya başladı. italya kursu bir yana ingiltere kursunun sonucu ne oldu önce ona bakmak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Smart bittmedi ~ 12 yıl önce
Evet bitmedi ve bitmezde. O yaşayan bir proje çünkü. Her gün ihtiyaçlar doğrultusunda yeni bir şeyler ekleniyor. Yeni teknolojiler ortaya çıktıkça Smart'a dahil ediliyor ve Smart genişliyor. Evet Selex firmasının işin altından kalkamadığı ve bu gidişle de kalkamayacağı doğru ama karar verilir ve ipi çekilirse başka bir firma kısa sürede tamamlayabilir. Burada asıl sıkıntı, sistemi ayakta tutacak elektronik personelinin olmayışı bence. Her biri en az 6 ay Roma da kurs gören teknik personelin nasıl olup da birşey bilmediğini anlamak mümkün değil. Bu arkadaşlar eğitime gönderilirken dönüşte bu sistemi ayakta tutacaklarını biliyorlardı. Eğer bilmiyoruz yapamıyoruz diyorlarsa hesabını sormak lazım. O zaman VOR bekleyen güvenlikçilerden ne farkları kaldı. İş tazminat almaya gelince aslan kaplan kesiliyorlar. İş iş yapmaya sistemi ayakta tutmaya gelince 6 ay yetmedi, öğrenemedik başkaları yapsın. Olmadı Elektronikçi kardeşler. Aldığınız parayı hak edin ya da gidin VOR'ları siz bekleyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nasil uyapilacak ~ 12 yıl önce
bu sistemleri kurulumunu ve takibini yapabilecek kac kisi var dir ki. hem altyapisini ve ustyapisini anlayip bakim onarimini gelistirilmesini yapabilecek. bu tarz adamlar yetistirildimi. yoksa operatorler ve adminlermi ilgilenecek. bence dhmi daha cok teknik elama yetistirmeli ve edinmeli diye dusunuyorum. ve bu teknik elemanlarin cok aktif onsite calismalari uzerine duslmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ödül ve proje ~ 12 yıl önce
umarız kopan bu gürültü sonrasında bitmemiş projenin apar topar teslimi yapılmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000