09 Mart 2013, Cumartesi 13:56:45

DHMİ'DEN KUŞLAR İÇİN YENİ ÇÖZÜM 'KUŞRAD'

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul`a yapılacak yeni havalimanında kuş hareketlerinin incelenmesi, öğrenilmesi için TÜBİTAK ile yapılan Ar-Ge projesi kuş radarının kullanılacağını söyledi.
  • Doppler radari gerekli kus radari degil. Kus radari cok sayida yanlis alarm verecek ve sonunda kullanilmayacak. Kus radarini Turkiye'de yapacaklar diye, gereksiz bir cihaz alinacak, gerekli Doppler radari alinmayacak. Doppler radari Istanbul ve cevresi icinde gerekli, kus radari degil.
  • Yurt Disinda bazi Ülkeler Cözümü Hava Limani Cevresinde YIRTICI KUS besleyip Tutarak cözüyorlar.Sahin veya ATMACA gibi türden Kus Tutup Diger Kuslarin Ürkmesi yetiyor. Belki bizim icinde iyi bir Cözüm olabilir.
  • dolayısı ıle kuşların göc ırtıfaları degışkenlık gosterecegı ıcın ınış ıcın alcalmakta olan yada kalkışını gercekleştırmış olan ucak trafıgının kontrolunde guclukler dogacaktır. burda yapılması gereken husus şu olmalı...meydanın acılıncaya kadar olan suresı zarfında ılgılı mercılerle kuş surlerının cınslerı rotaları vede yogunluklrıyla ılgılı bılgılerın tedarık edılerek alınacak cvb a gore tedbırlerın gelştırlmesı gerekmktedır.kuş tehlıkesı ucaklar ıcın cıddı bır tehlıkedır. oncelıkle bunu kabul etmek gerekmktedır. kuş radarı koydum daha ne yapabılırdım dıye sonrdan turlu bahaneler uretmenın bır yararı olmaz cunku. ayrıca meydan cıvarındakı mucadele ıcın egıtımlı atmacalar da kuş mucadelesı ıcın yararlı olur. konunun dunya mılletlerı arasındakı uygulamanında araştılmasında vede şımdıden koordıne edılmesınde yarar vardır. umarım yenı hv lımanı acılıncaya kadar kuşlar da oradakı hareketlılıkten etklenerek kndılıklerınle rotalrını degıştırırler de sorun cıkrmzlr.
  • kuş radar ının mutlaka yararı olacaktır tabıkı de. ancak, yogun bır hv trf ıne sahıp olacak olan ıst TMA ıcnde, radarda kuşları tesbıt etsen dahı, ucakları nasıl kacındıracaksın ki. ıst TMA, saha olarak cok kucuk cunku.. kuşlar cınslerıne gore, hatta ergen olup olmadıklarına gore dahı degışık ırtıfalarda ucarlar. ılk bahar da başlayan gocler kuşların turlerıne gore sonbahara kadar devam eder..kuşların goç yolları, ve konmadan ucabılecegı mesafeler kuşların buyukluklerı ve turlerıyle alakalıdır. ama genel olarak kuşlar ucarlarken denız ıle karanın bırbırne en yakın alanını kndılerıne yol olarak belırlerler. kuşlar goc sırasında enerjılerını ıdarelı olarak kullanmaktadılar. buyuk kuşlar kucuklere gore enerjı tasarrufunu daha ıyı ayarlarlar. suru halınde ucarlarken bıreysel ucuşa gore oldukca yavaş ucarlar. suru ne kadar kalabalık ıse enrjı tasarrufu da o kadar fazla olur. ucuş yukseklıklerı 300 m den başlayıp 11000 m ye kadar cıkanları bulunmaktadır..devamı gelecek
  • sizden birileride (sefa inan'dı sanırım) yok kuşların uçuş güzergahları konusu hesaplanmamış, bunun için herhangi bir rapor alınmamış bu nasıl iştir diye köşe yazısı yazıp atıp tutmuştu. cevabını almıştır umarım. tek akıllının kendisi olduğunu zannedenler derneği.

Birdal, İstanbul`a yapılacak yeni havalimanınında kuşların uçakların uçuşlarına engel olmaması için insanların duymadığı ancak kuşların rahatsız olduğu ses frekansı sistemi ile birlikte kuşların hareketlerinin incelenmesi amacıyla TÜBİTAK ile yapılan Ar-Ge Projesi olan Kuş Radarı`nın kullanılacağını ifade etti.

Kuşların uçuş güzergahlarının değiştirilmesini sağlayacak yüzde 100 başarılı olunan sistemin olmadığını dile getiren Birdal, `Çünkü bir süre sonra kuşlar bunlara alışıyorlar ve artık etkisiz hale gelmiş oluyor. Yeni havalimanı hizmete girdiği zaman kuş radarının yanı sıra hangi sistem uygunsa o kullanılacak` dedi.

TÜBİTAK ile müşterek yürütülen Kuş Radarı Projesi`nin tamamlanma aşamasına geldiğine işaret eden Birdal, Türkiye`de ihtiyaç olan havalimanlarında bu kuş radarının kullanılacağını anlattı.

-`YENİ HAVALİMANI BÖLGESİNDE YOĞUN BİR KUŞ HAREKETİ YOK`-
Kuş radarının, havalimanlarında ya da havacılıkta kuşları kaçırtmak amacıyla kullanılmadığına dikkati çeken Birdal, `Daha ziyade orayla ilgili istatistiki bilgilere sahip olmak için kurulan bir sistem. Yani radarda uçağı gördüğünüz zaman uçağı yönlendirebilirsiniz, nereye gidecekse ona göre talimat verirsiniz. Kuşlara böyle bir talimat vermek mümkün değil. Burada yapılacak şey kuşların hareketlerini, göç yollarını, nereyi, ne zaman kullandıklarının tespitini yapıp uçuş planlaması ona göre ayarlanır. Eğer havalimanındaki trafiği zora sokacak bir durum varsa ona göre trafiği ayarlamak amaçlanıyor. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar, kuşbilimciler tarafından yapılan gözlemle gerçekleştirildi. O bölgede yoğun bir kuş hareketi söz konusu değil. Denize yakın olan yerlerde kuş popülasyonu olacaktır ancak bunun uçuşları engellemeyecek bir sıklıkta ve yoğunlukta olmadığını gördük. Bunu kuş radarıyla da tespit edip belgelemiş olacağız` diye konuştu.

İstanbul`a yapılacak yeni havalimanında hava trafik kontrol görevi DHMİ`ye ait olacağı için meydana kuş çekmesini önleyici sistemin DHMİ tarafından kurulacağını ifade eden Birdal, `Uçakların uçuş güzergahlarındaki kuş uçuşlarını engellemek için çok sayıda sistem var. İnsanların duymadığı kuşların rahatsız olduğu yüksek frekanslı sistemler var. Bunların içinde yüzde 100 başarılı olunan sistem yok. Çünkü bir süre sonra kuşlar bunlara alışıyorlar ve artık etkisiz hale gelmiş oluyor. Başka bir yöntemin denenmesi gerekiyor. Yeni havalimanı hizmete girdiği zaman kuş radarının yanı sıra hangi sistem uygunsa o kullanılacak` dedi.

Yeni havalimanında, kuş radarının, kuşların hareketlerini gözlemlemek ve takip ederek veri haline getirmek için kullanılacağını belirten Birdal, kurulacak diğer sistemin ise uçakların uçuşu sırasında kuşları o alandan uzak tutmak amacıyla kullanılacağını vurguladı.

-HAVA TRAFİK HİZMETLERİNİ DHMİ VERECEK-
Yeni havalimanında seyrüsefer hizmetlerinin DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından verileceğini anlatan Birdal, `Sabiha Gökçen, Zafer, Gazipaşa havalimanları da özel sektör tarafından işletilmesine karşın hava trafik hizmetlerini biz veriyoruz` diye konuştu.
 

TEKNİK ÖZELLİKLER
Algılayıcılar
- Yatay Radar (YR): S bant navigasyon darbe radarı
- Dikey Radar (DR): X-bant katı hal frekans modülasyonlu sürekli dalga (FMCW) radarı
Yetenekler
- Hava hedeflerinin üç boyutlu hacimsel tespit ve takibi
- Hava hedeflerinin sınıflandırılması (Kuş, kuş sürüsü ve uçak)
- Kritik sahalara giren kuş ve kuş sürülerinin belirlenmesi ve uyarı sistemi
- Operatör kontrolünde istenen hedeflerin detaylı analizi
- Tespit ve takip verilerinin kaydı ve istatistiksel analizi
- İstatistiksel verilere uzaktan erişim ve ağ bağlantısı
Birimler
- Algılayıcı Yerleşkesi (YR, DR, tespit ve takip donanımı, konfigürasyon ve bakım donanımı, GPS, 
meteorolojik ölçüm sistemi, kesintisiz güç kaynağı)
- Operasyon Merkezi (Video kayıt sistemi, operatör konsolları, sunucu ve depolama üniteleri, yazıcı ve kesintisiz güç kaynağı)
Çalışma Modları
- Mod 1: 3-boyutlu hacimsel tespit ve takip
- Mod 2: YR 2-boyutlu tespit ve takip, DR dar sektörde hedef analizi
Anten Huzme Genişliği1.8° yatay, 20° dikey (YR), 0.8° dikey, 10° yatay (DR)
Anten Dönüş Hızı26 rpm (YR), <120°/s (DR)
Tespit/Takip Menzili40 km (YR), 20 km (DR)
Analiz Menzili10 km
Çözünürlük< 20 m (YR), < 6 m (DR)
Güç60 kW tepe (YR), 30 W sürekli (DR)
Darbe Genişliği0,2 - 0,6 - 1,2 µs (YR)
Darbe Tekrarlama Frekansı1100 - 600 - 500 Hz (YR), >1600Hz (DR)
Doppler İşleme>32 kademe hız seviyesi (DR Mod 2)
Takip Hız Aralığı2-100 m/s
Hedef Sayısı500
Çalışma Sıcaklığı-20° ila +55°
Kullanıcı Arayüzü
Operasyon merkezinde 3 adet 24" monitör üzerinde teknik, istatistiksel ve operasyonel veri sergileyen arayüzler
Sistem ArayüzüASTERIX CAT240 video, ASTERIX CAT34 servis, ASTERIX CAT48 tespit ve iz bilgisi

 

DHMİ'DEN KUŞLAR İÇİN YENİ ÇÖZÜM 'KUŞRAD'

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Doppler radari ~ 11 yıl önce
Doppler radari gerekli kus radari degil. Kus radari cok sayida yanlis alarm verecek ve sonunda kullanilmayacak. Kus radarini Turkiye'de yapacaklar diye, gereksiz bir cihaz alinacak, gerekli Doppler radari alinmayacak. Doppler radari Istanbul ve cevresi icinde gerekli, kus radari degil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
Yurt Disinda bazi Ülkeler Cözümü Hava Limani Cevresinde YIRTICI KUS besleyip Tutarak cözüyorlar.Sahin veya ATMACA gibi türden Kus Tutup Diger Kuslarin Ürkmesi yetiyor. Belki bizim icinde iyi bir Cözüm olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AHL de var ~ 11 yıl önce
Dostum koydular şu an AHL ye
erdınc durmazer ~ 11 yıl önce
dolayısı ıle kuşların göc ırtıfaları degışkenlık gosterecegı ıcın ınış ıcın alcalmakta olan yada kalkışını gercekleştırmış olan ucak trafıgının kontrolunde guclukler dogacaktır. burda yapılması gereken husus şu olmalı...meydanın acılıncaya kadar olan suresı zarfında ılgılı mercılerle kuş surlerının cınslerı rotaları vede yogunluklrıyla ılgılı bılgılerın tedarık edılerek alınacak cvb a gore tedbırlerın gelştırlmesı gerekmktedır.kuş tehlıkesı ucaklar ıcın cıddı bır tehlıkedır. oncelıkle bunu kabul etmek gerekmktedır. kuş radarı koydum daha ne yapabılırdım dıye sonrdan turlu bahaneler uretmenın bır yararı olmaz cunku. ayrıca meydan cıvarındakı mucadele ıcın egıtımlı atmacalar da kuş mucadelesı ıcın yararlı olur. konunun dunya mılletlerı arasındakı uygulamanında araştılmasında vede şımdıden koordıne edılmesınde yarar vardır. umarım yenı hv lımanı acılıncaya kadar kuşlar da oradakı hareketlılıkten etklenerek kndılıklerınle rotalrını degıştırırler de sorun cıkrmzlr.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
erdınc durmazer ~ 11 yıl önce
kuş radar ının mutlaka yararı olacaktır tabıkı de. ancak, yogun bır hv trf ıne sahıp olacak olan ıst TMA ıcnde, radarda kuşları tesbıt etsen dahı, ucakları nasıl kacındıracaksın ki. ıst TMA, saha olarak cok kucuk cunku.. kuşlar cınslerıne gore, hatta ergen olup olmadıklarına gore dahı degışık ırtıfalarda ucarlar. ılk bahar da başlayan gocler kuşların turlerıne gore sonbahara kadar devam eder..kuşların goç yolları, ve konmadan ucabılecegı mesafeler kuşların buyukluklerı ve turlerıyle alakalıdır. ama genel olarak kuşlar ucarlarken denız ıle karanın bırbırne en yakın alanını kndılerıne yol olarak belırlerler. kuşlar goc sırasında enerjılerını ıdarelı olarak kullanmaktadılar. buyuk kuşlar kucuklere gore enerjı tasarrufunu daha ıyı ayarlarlar. suru halınde ucarlarken bıreysel ucuşa gore oldukca yavaş ucarlar. suru ne kadar kalabalık ıse enrjı tasarrufu da o kadar fazla olur. ucuş yukseklıklerı 300 m den başlayıp 11000 m ye kadar cıkanları bulunmaktadır..devamı gelecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zeki İnsan!! ~ 11 yıl önce
sizden birileride (sefa inan'dı sanırım) yok kuşların uçuş güzergahları konusu hesaplanmamış, bunun için herhangi bir rapor alınmamış bu nasıl iştir diye köşe yazısı yazıp atıp tutmuştu. cevabını almıştır umarım. tek akıllının kendisi olduğunu zannedenler derneği.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000