07 Aralık 2014, Pazar 11:56:38

DHMİ'DEN GAZİANTEP AÇIKLAMASI

Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü (DHMİ), Gaziantep’te son günlerde meydana gelen uçak seferi iptalleri ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
  • Haberde yazılanlar doğru. Bir yorumda ILS için 800 metre sidestep de ise 3000 metre yatay görüş gerektiği yazılmış. Bu iki değer de yanlış ne yazıkki. Ils cat I miniması 550 metredir pilot kardeşim. İkincisi de haberde söylenildiği gibi side step miniması şirketler tarafından belirleniyor.senin şirketin 3000 metre görüş istiyor olabilir ama 635 metre yatay görüş ile de sefer düzenleyen var. Neyse bu yanlışları düzelttikten sonra bir yanlışı daha düzelteyim. Sefer iptallerinin olduğu saat dilimleri için Meteoroloji raporlarına baktığımda dikey görüş değeri 200 feetin altında hep. Antep'in ILS miniması ise 335 feet. Yani ILS bile kullanılıyor olsa yine sefer iptali olacak. Taksi yoluna ILSin kurulması pek de bir kazanç sağlamayacak sonuçta
  • Maalesef iki yaklaşmanın minimalarinda ciddi fark var, ILS ile 800 metre yatay görüş gerekir iken Side Step ile bu değer 3000 metreye çıkıyor. 28L (yazıda bahsedilen paralel taksi yolu) için hazırlanan geçici VOR DME yaklaşmasında ise bu değer 3400 metre. Genel görüş sis yüzünden 3000 metrenin altında düştüğünde sidestep çözümü de bir işe yaramıyor. Gaziantep'e son uçuşumda devam ettiği söylenen çalışmalardan eser yoktu. İniş için işçiler uzaklaşmıştı diyeceğim ama bir tane bile ekipman/araç yoktu ortalıkta çalışma için ki açık havada gündüz saatlerinde indim. Velhasıl ana pistin işi çok daha uzun sürecek gibi. Umalım da hava hadiseleri çok uzun sürmesin bölgede ... Olan yolcuya, harcanan yakıta ve sarf edilen emeğe oluyor.
  • İç hat yolcu salonu gerçekten ihtiyacı karşılamaktan çok uzaktır. Ancak yoğun saatlerde iç hat geliş ve dış hat gidiş ve geliş salonlarıda iç hat gidiş olarak tahsis edilebilir. Konu acilen değerlendirilmelidir. Hasan kaptan.
  • Hepsi yalan... Kötü hava falan değil ne olduğunu kendisi de biliyor!
  • Adamlar teknik açıklama yapmiş ama yetersiz birde sorumsuz Hty Havalimanı yetkililerine bakın kaç Yıldır yolcuları mağdur ediyorlar yapılan açıklama ILS cihazının testi Suriye hava sahası Yüzünden yapılamıyor peki onca uçak nereden iniyor ona göre ayarlama yap işlerine gelmiyor beceriksiz yöneticilerin yolcuda havayollarını suçlayıp duruyor yeni Türkiye de klasik zihniyetlere hiç yakışmayan bir durum

Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü (DHMİ), Gaziantep’te son günlerde meydana gelen uçak seferi iptalleri ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

DHMİ tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gaziantep’te son birkaç gündür hüküm süren kötü hava koşulları ve yoğun sis nedeniyle havayolu ulaşımında aksaklıklar yaşanmış, bazı seferler iptal edilmiştir. Bazı medya organlarında yer alan haberlerde, bu duruma pistteki tadilat çalışmasından dolayı ILS sisteminin kullanılamamasının yol açtığı iddia edilmektedir. 2007 tarihinde kurularak hizmete verilen Gaziantep Havalimanı ILS Sistemi, günümüze kadar kesintisiz olarak hizmet vermiştir. Havalimanı Ana Pistinin onarım ve tadilat ihtiyacı olması durumlarında hava trafiğinin aksamaması için gerekli tedbirler alınmış olup bu kapsamda mevcut taksi yolu yapılan çalışmalarla hava trafiğine emniyetli bir şekilde hizmet verecek pist haline dönüştürülmüştür.

Bu sebepledir ki; 2013 Kasım sonuna göre uçak trafiğinde yüzde 12, yolcu trafiğinde yüzde 20 artış olmasına rağmen havalimanımızda hiçbir kesinti yaşanmadan hizmet verilebilmiştir. Geçen sene 11 ayda toplam 1 milyon 689 bin 250 yolcu havalimanını kullanmışken, 2014’ün ilk 11 ayında 2 milyon 15 bin 884 yolcu havalimanımızdan hizmet almıştır. Havalimanlarımızın tamamında doğal veya suni manialar yanında, cihazın sinyal performansını etkileyen tahditler nedeniyle ILS tesisi mümkün olamamaktadır. ILS tesis edilen havalimanlarımızda ise yine benzer teknik nedenler veya yüzey etkileri nedeniyle düşük görüş operasyonlarına imkan tanıyan CAT-II veya CAT-III ILS tesisi mümkün olamamaktadır.

Dolayısıyla coğrafi yapı veya teknik kriterler ILS tesisi veya kategorisinin belirlenmesinde temel unsurlardır. Gaziantep Havalimanı içinde bu kriterler dikkate alınarak yapılan çalışmada bu havalimanımıza CAT-I ILS tesis edilebileceği anlaşılmış ve CAT-I ILS sistemi kurulmuştur. Ana pistin bakıma alınmasıyla birlikte paralel pistin kullanılacak olması nedeniyle alternatif bir uygulama olarak Side step usulü geliştirilmiştir. Side Step uygulamasında, ilan edilmiş bir aletle alçalma usulü bulunan bir pistin herhangi bir sebeple (kaza, kırım, bakım, onarım vb) kullanılamadığı durumlarda, yedek pist statüsünde kullanılmasına müsaade edilen ve bu amaçla gerekli duyurusu önceden yapılan paralel taksi yollarına, ana pistin kullanılmadığı süreler boyunca hava araçlarının inişi amaçlanmaktadır.

Havayolu şirketlerimizin de görüşleri alınarak,2013 yılında ilk uygulama Gaziantep havalimanı için başlatılmış olup halen kriterleri karşılayan 11 havalimanımızda da gerektiğinde uygulama potansiyeli bulunmaktadır. Side step uygulayan bir uçak, ana pist için ilan edilmiş ILS usulünü uygulayarak yaklaşma yapmakta ve kesintisiz pist görüşü sağlandıktan sonra yana doğru manevra yapılarak, paralel konumdaki yedek pist statüsünde ilan edilmiş taksi yoluna inişini gerçekleştirmektedir. Gaziantep Havalimanında; side step uygulaması yapıldığında, ana pist (28 pisti) için ILS yaklaşması yapılıp, takiben pist statüsündeki paralel taksi yoluna iniş planlandığından, (sola) yana doğru manevraya başlamak ve stabil hale gelebilmek için ihtiyaç duyulacak kesintisiz görüş değeri normal ILS görüş değerinden daha yüksek olmaktadır.

Side Step manevrası için uygulamada ihtiyaç duyulan asgari görüş ve irtifa değerleri uçak ve uçuş ekibi dikkate alınarak şirketler tarafından belirlendiğinden, normal ILS yaklaşmasında ihtiyaç duyulan görüş mesafesinden daha yüksek görüş değerlerinde de iptaller veya divertler olabilmektedir. Sefer iptalleri, pistlerden birinin tadilatta olmasından ya da ILS sisteminden değil, sisin yoğunluğundan kaynaklanmıştır.

Düşük görüş sebebiyle sefer iptalleri, içinde bulunduğumuz mevsim itibariyle sadece Gaziantep’te değil, yurdumuzun İç, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde de yaşanmaktadır. Side Step uygulamasına devam edilirken aynı zamanda pist statüsündeki paralel taksi yoluna da ILS temini ve tesisine yönelik çalışmalarımızda devam etmektedir.”

Gaziantep’in sanayi ve ticaret açısından önemli bir cazibe merkezi olduğunun vurgulandığı yazılı mesajda, havalimanında önemli iyileştirmeler yapıldığı belirtilerek şöyle denildi:

“Çok önemli bir sanayi ve ticaret merkezi olan Gaziantep için havayolu ulaşımının büyük önem taşıdığı bilinciyle, bugüne kadar bu havalimanımızda önemli iyileştirmeler yapılmıştır. Daha süratli ve konforlu bir ulaşım için gerekli çalışmalar devamlı ve düzenli bir şekilde yürütülmektedir. Bunun için mevcut terminalde gerekli düzenlemeler yapılmış ve teknolojik donanım bakımından da ihtiyaç duyulan yatırımlar gerçekleştirilmiştir. Şu anda titiz bir şekilde yürütülen pist tadilatı çalışmaları da bu duyarlığın bir sonucudur. İyileştirme çalışmaları kesintisiz şekilde devam ederken daha uzun vadeli ve köklü planlamalar da gerçekleştirilmektedir.

Bu çerçevede Gaziantep terminalinin mevcut durumu itibariyle özellikle yoğun zamanlarda yetersiz kaldığı kuruluşumuzca da tespit edilmiş ve ilk etapta mevcut terminalin kısa vadede yolcu konforunu sağlayacak şekilde geliştirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Bu çerçevede gelen giden yolcu salonlarında yapılan düzenlemeler ile iç hat giden yolcu salonunda yüzde 50 kapasite artışı sağlanmıştır. Çalışmalar devam etmekte olup yeni bir gelen yolcu salonu yapılması için proje tamamlanmıştır. Yılbaşından sonra ihalesi yapılacak olan yeni gelen yolcu salonu 2015 yılının ilk yarısında hizmete verilecektir.

Bu salonun yapılmasıyla birlikte iç hat giden yolcu salonun kapasitesi, yaklaşık olarak iki katına çıkarılacaktır. Orta vadeli daha geniş kapsamlı çözümler için gerekli çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmaların sonucuna göre havalimanının gelişimine yönelik yeni planlamalar yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

DHMİ'DEN GAZİANTEP AÇIKLAMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Ils vs sidestep ~ 9 yıl önce
Haberde yazılanlar doğru. Bir yorumda ILS için 800 metre sidestep de ise 3000 metre yatay görüş gerektiği yazılmış. Bu iki değer de yanlış ne yazıkki. Ils cat I miniması 550 metredir pilot kardeşim. İkincisi de haberde söylenildiği gibi side step miniması şirketler tarafından belirleniyor.senin şirketin 3000 metre görüş istiyor olabilir ama 635 metre yatay görüş ile de sefer düzenleyen var. Neyse bu yanlışları düzelttikten sonra bir yanlışı daha düzelteyim. Sefer iptallerinin olduğu saat dilimleri için Meteoroloji raporlarına baktığımda dikey görüş değeri 200 feetin altında hep. Antep'in ILS miniması ise 335 feet. Yani ILS bile kullanılıyor olsa yine sefer iptali olacak. Taksi yoluna ILSin kurulması pek de bir kazanç sağlamayacak sonuçta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CAT I Minima ~ 9 yıl önce
Doğrudur, sizin şirketiniz ya da chartlarınızda 550 metre yazıyor olabilir. Benim şirketim Gaziantep ILS CAT I için yatay 800 metre minima belirlemiş, sidestep için de 3000 diyor Operations Manual'im. AIP'de belirtilen limitlerin altında inilmediği sürece sizde farklı olması mümkün ancak bu sizin bilginizin doğru benimkinin yanlış olduğu anlamına gelmez/gelmemeli, "şirketler arası fark diyelim" ve birbirimizi rencide etmeye ya da sen bilmiyorsun ben biliyorum mantığı ile kırmaya çalışmayalım. Dikey görüş hakkındaki görüş ve tespitinize katılıyorum, olay sadece yatay görüşle bitmiyor haklısınız. Bunu ilgililere ve merak eden arkadaşlarımıza güzelce anlatmak gerek. Emniyetli uçuşlar
Side Step ~ 9 yıl önce
Maalesef iki yaklaşmanın minimalarinda ciddi fark var, ILS ile 800 metre yatay görüş gerekir iken Side Step ile bu değer 3000 metreye çıkıyor. 28L (yazıda bahsedilen paralel taksi yolu) için hazırlanan geçici VOR DME yaklaşmasında ise bu değer 3400 metre. Genel görüş sis yüzünden 3000 metrenin altında düştüğünde sidestep çözümü de bir işe yaramıyor. Gaziantep'e son uçuşumda devam ettiği söylenen çalışmalardan eser yoktu. İniş için işçiler uzaklaşmıştı diyeceğim ama bir tane bile ekipman/araç yoktu ortalıkta çalışma için ki açık havada gündüz saatlerinde indim. Velhasıl ana pistin işi çok daha uzun sürecek gibi. Umalım da hava hadiseleri çok uzun sürmesin bölgede ... Olan yolcuya, harcanan yakıta ve sarf edilen emeğe oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
İç hat yolcu salonu gerçekten ihtiyacı karşılamaktan çok uzaktır. Ancak yoğun saatlerde iç hat geliş ve dış hat gidiş ve geliş salonlarıda iç hat gidiş olarak tahsis edilebilir. Konu acilen değerlendirilmelidir. Hasan kaptan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kral ~ 9 yıl önce
Hepsi yalan... Kötü hava falan değil ne olduğunu kendisi de biliyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MoonStar20 ~ 9 yıl önce
o zaman acikla kral kardesim, halk ta bilsin.
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Adamlar teknik açıklama yapmiş ama yetersiz birde sorumsuz Hty Havalimanı yetkililerine bakın kaç Yıldır yolcuları mağdur ediyorlar yapılan açıklama ILS cihazının testi Suriye hava sahası Yüzünden yapılamıyor peki onca uçak nereden iniyor ona göre ayarlama yap işlerine gelmiyor beceriksiz yöneticilerin yolcuda havayollarını suçlayıp duruyor yeni Türkiye de klasik zihniyetlere hiç yakışmayan bir durum

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000