24 Mart 2009, Salı 12:43:07

DHMİ'DEN 06/24 PİSTİ AÇIKLAMASI

DHMİ, 06/24 pisti ILS uçuş kontrolü’nün yapılmadığı, ILS cihazının çalışmadığı ve VOR alçalması ile iniş yaptırıldığı için kazanın meydana geldiği haberlerine ilişkin açıklamada bulundu...
  • Ana üssü istanbul olan bir pilot olarak bu piste defalarca geniş gövdeli ıslak yüzeyi hiç sevmeyen ucak tipinde iniş yaptım ve sorun yasamadım, çünkü: 1)Pistin convex yapısını 2)Pistin standart pist genisliği olan 45 m değilde 60 m olduğunu bununda görsel ilizyonla inişte palye anında erken toplama geç teker koymaya sebep olabileceğini, ki pist ıslak olursa yanındaki arazi ile renk kontrastının bu etkiyi daha fazla arttırdığını 3)pistin yoğun kullanımından dolayı biriken lastik izlerinin pist başında ve sonunda viskoz hidroplaning , pist ortasının ise biriken su nedeniyle dinamik hidro planinge sebep olduğunu biliyorum Bence sorun bunları özellikle yabancı pilotların bilmemesi ve bizim bunları yeterince aktaramamamız. Bkz. EGCC
  • Neden 06/24 hep kısa geliyor ve hep pistten çıkma yaşanıyor? Neden pilotlar hep geç tekerlek koyuyorlar. Ataköy apartmanları üzerinden alçalmanın tesirini pilot üstadları lütfen açıklasın burada. Çünkü bu pistin uzatışması planlanıyor ve uzatma mecburen ataköy yönünde olacak. Mantığı var mı bu işin?
  • Çok şükür gerçek birkaç havacı sazı eline alınca ortalık süt liman oluyor görüldüğü gibi .Yazılanları bile tartışabiliriz; tabii ki elimize bu sefer gerçek değer ve ilmi alarak. Ama en azından ne söyleyeceğimizi de biliriz ne söyliyemeyeceğimizi de değil mi? Meslektaşlarıma Saygılarımla..
  • 757 200 uçağı full manual frenleme ve 86 tonda 900 metrede durur. 737 800 uçağı 60 tonda full manual frenlemeyle yine 900 metrede durur. Slippery tabir edilen pistler haricinde THRUST REVERSERların uçağın durma mesafesinde bir etkisinin olmadığını, kaygan ve ıslak pistler haricinde asıl amacının frenlerin aşırı ısınma ve yıpranmasını engellemek olduğunu söylesem burda beni aforoz edersiniz sanırım... 757 ve 737 de type rating almış birisi olarak ataletin, yani inertianın 757 de daha fazla olmasını doğal karşılarken kanat genişliklerini ve flap yapılarını da göz önüne almanızı tavsiye ederim... 757 daha ağır ama havada daha çok tutnabilen bir uçaktır, böylelikle daha yavaş iner ve daha hafif 737 yle aynı mesafede durabilir...
  • olay yuzde yuz pilotaj hatasi gibi gozukuyor. .belki de ukraynali pilot sarhostu.acaba alkol muayanesi yapidi mi?
  • İlk defa yazıyorum ve sadece soruya cevap vermek istiyorum. B737 daha uzun mesafede durur. Çünkü iniş hızı B757'den daha hızlı ve 145 knots'dır. Bunlar momentumla ilgili olduğu kadar aeorodinamik dizaynlada ilgilidir. Kısacası, önemli olan boy değil işlevdir.
  • B757 ve B737'nin farklı ağırlıklardaki "landing distance" performanslarının karşılaştırılması, uçak manualları olmadan yapmak pek mümkün değil. Ama aynı tip uçaklar için aynı konfigürasyonda her zaman ağır olan uçak geç durur.
  • Haber sadece İstanbu için cıkmış, Türkiyenin bir çok yerine uçuş yapıyoruz, mesala izmir adnan menderes yaklaşık 3-4 aydır ILS i yok, VOR-DME yaklaşması yapıyoruz, hatta bir kaç gün vor-dme de yoktu, burası Türkiyeni üçüncü büyük meydanı olacak güya, Bodrum a da uçuyoruz ordada radar vektörü verilemiyor, çünkü aylardır bodrum yaklaşma radarı gayri faalmiş- sonuç olarak dhmi hava trafik işlerini yerine getirmekte zorlanıyor, zaten meydan işletmelerini de özel sektöre verdi napıyor bu kurum merak ediyorum. fesh etsin kendini daha iyi bence...
  • Küçük bir soru? (Sadece o çok bilmişlere) Sizin tabirinizle büyük gövdeli bir B757 iniş ağırlığı 82 ton olsun bir de küçük gövdeli B737 onunda iniş ağırlığı 60 ton olsun sizce aynı şartlardaki pistte hangisi daha kısa mesafede durur hemde Reverser kullanmadan?...
  • Pistin hatası yok günde kaç uçak iniyor ilk inişi olan da var.Büyük uçaklar da var.Onlar nasıl duruyor.Birileri bu piste taktı basınında kulağı dolduruldu adı kambur piste, kısa piste çıktı.Bilen bilmeyen fikir yürütüyor.Uçak alçalmaya başlıyor. Aklı evvel yolcu Kabin amirine soruyor.Kısa piste mi iniyoruz yoksa yeni piste mi Kız cevap veriyor onu içerisi bilir bu benim işim değil.Konu sakız gibi çiğneniyor ve bu hale geliyor.Bence doğru değil.

Açıklama şunlar kaydedildi:

Bilindiği üzere Ülkemiz Hava Sahasında bulunan (HSY) Hava Seyrüsefer Yardımcıları’nın kontrol uçuşları Kuruluşumuz envanterinde bulunan 2 adet uçuş kontrol uçağı ile yapılmaktadır. Bu geniş hava sahası içerisinde bulunan HSY’larının uçuş kontrolleri yoğun bir program dahilinde yapılmaktadır. Gerek olumsuz meteorolojik koşullar gerekse zaman zaman  uçaklarda meydana gelen teknik aksaklıklar nedeniyle bazı HSY’larının uçuş kontrollerinde kısa süreli gecikmeler yaşanabilmektedir. 

Ancak, Atatürk Havalimanında bulunan 06/24 pistinin RWY 24 ILS uçuş kontrolü 04 Şubat 2009 tarihinde, RWY 06 ILS uçuş kontrolü ise 04 Mart 2009 tarihinde tamamlanmıştır. Bazı basın yayın organlarında 23 Mart 2009 tarihinde pistten çıkmak suretiyle yaşanan uçak kazası ile ilgili “06/24 pisti ILS uçuş kontrolü’nün yapılmadığı, ILS cihazının çalışmadığı ve VOR alçalması ile iniş yaptırıldığı için kazanın meydana geldiği” haberlerine yer verildiği görülmektedir. Tümü ile ICAO kural ve standartlarında hazırlanan ve uygulanabilirliği uçuş kontrol ile teyit edilen hiçbir aletli alçalma planının iddia edildiği gibi uçakların pistten çıkmalarına neden olması söz konusu olamayacağı gibi hadisede rol oynadığı ileri sürülen ILS alçalmalarının /yaklaşmalarının anılan tarihte yürürlükte olmadığı hususu da gerçeği yansıtmaktan uzak olup, hadise günü ve öncesinde yayınlanmış NOTAM ların incelenmesi de ithamların geçersizliğini teyit edecektir. Yukarıda da açıklandığı üzere söz konusu 06/24 pisti periyodik ILS uçuş kontrolleri zamanında yapılmış olup, basında yer alan haber ve ithamlar gerçeği yansıtmamaktadır.

Ayrıca kazaya konu pistin frenleme bilgileri de belirlenmiş olup; frenlemenin en üst düzey olarak tabir edilen ‘iyi’ derecede olduğu tespit edilmiştir. Kazadan önce aynı piste birçok kez iniş yapan büyük tip ve ağır tonajlı uçaklar  sorunsuz inişler gerçekleştirmişlerdir.  

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

DHMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DHMİ'DEN 06/24 PİSTİ AÇIKLAMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 15 yıl önce
Ana üssü istanbul olan bir pilot olarak bu piste defalarca geniş gövdeli ıslak yüzeyi hiç sevmeyen ucak tipinde iniş yaptım ve sorun yasamadım, çünkü: 1)Pistin convex yapısını 2)Pistin standart pist genisliği olan 45 m değilde 60 m olduğunu bununda görsel ilizyonla inişte palye anında erken toplama geç teker koymaya sebep olabileceğini, ki pist ıslak olursa yanındaki arazi ile renk kontrastının bu etkiyi daha fazla arttırdığını 3)pistin yoğun kullanımından dolayı biriken lastik izlerinin pist başında ve sonunda viskoz hidroplaning , pist ortasının ise biriken su nedeniyle dinamik hidro planinge sebep olduğunu biliyorum Bence sorun bunları özellikle yabancı pilotların bilmemesi ve bizim bunları yeterince aktaramamamız. Bkz. EGCC

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Neden 06/24 hep kısa geliyor ve hep pistten çıkma yaşanıyor? Neden pilotlar hep geç tekerlek koyuyorlar. Ataköy apartmanları üzerinden alçalmanın tesirini pilot üstadları lütfen açıklasın burada. Çünkü bu pistin uzatışması planlanıyor ve uzatma mecburen ataköy yönünde olacak. Mantığı var mı bu işin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Çok şükür gerçek birkaç havacı sazı eline alınca ortalık süt liman oluyor görüldüğü gibi .Yazılanları bile tartışabiliriz; tabii ki elimize bu sefer gerçek değer ve ilmi alarak. Ama en azından ne söyleyeceğimizi de biliriz ne söyliyemeyeceğimizi de değil mi? Meslektaşlarıma Saygılarımla..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
757 200 uçağı full manual frenleme ve 86 tonda 900 metrede durur. 737 800 uçağı 60 tonda full manual frenlemeyle yine 900 metrede durur. Slippery tabir edilen pistler haricinde THRUST REVERSERların uçağın durma mesafesinde bir etkisinin olmadığını, kaygan ve ıslak pistler haricinde asıl amacının frenlerin aşırı ısınma ve yıpranmasını engellemek olduğunu söylesem burda beni aforoz edersiniz sanırım... 757 ve 737 de type rating almış birisi olarak ataletin, yani inertianın 757 de daha fazla olmasını doğal karşılarken kanat genişliklerini ve flap yapılarını da göz önüne almanızı tavsiye ederim... 757 daha ağır ama havada daha çok tutnabilen bir uçaktır, böylelikle daha yavaş iner ve daha hafif 737 yle aynı mesafede durabilir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
olay yuzde yuz pilotaj hatasi gibi gozukuyor. .belki de ukraynali pilot sarhostu.acaba alkol muayanesi yapidi mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İlk defa yazıyorum ve sadece soruya cevap vermek istiyorum. B737 daha uzun mesafede durur. Çünkü iniş hızı B757'den daha hızlı ve 145 knots'dır. Bunlar momentumla ilgili olduğu kadar aeorodinamik dizaynlada ilgilidir. Kısacası, önemli olan boy değil işlevdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
B757 ve B737'nin farklı ağırlıklardaki "landing distance" performanslarının karşılaştırılması, uçak manualları olmadan yapmak pek mümkün değil. Ama aynı tip uçaklar için aynı konfigürasyonda her zaman ağır olan uçak geç durur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Haber sadece İstanbu için cıkmış, Türkiyenin bir çok yerine uçuş yapıyoruz, mesala izmir adnan menderes yaklaşık 3-4 aydır ILS i yok, VOR-DME yaklaşması yapıyoruz, hatta bir kaç gün vor-dme de yoktu, burası Türkiyeni üçüncü büyük meydanı olacak güya, Bodrum a da uçuyoruz ordada radar vektörü verilemiyor, çünkü aylardır bodrum yaklaşma radarı gayri faalmiş- sonuç olarak dhmi hava trafik işlerini yerine getirmekte zorlanıyor, zaten meydan işletmelerini de özel sektöre verdi napıyor bu kurum merak ediyorum. fesh etsin kendini daha iyi bence...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Küçük bir soru? (Sadece o çok bilmişlere) Sizin tabirinizle büyük gövdeli bir B757 iniş ağırlığı 82 ton olsun bir de küçük gövdeli B737 onunda iniş ağırlığı 60 ton olsun sizce aynı şartlardaki pistte hangisi daha kısa mesafede durur hemde Reverser kullanmadan?...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Pistin hatası yok günde kaç uçak iniyor ilk inişi olan da var.Büyük uçaklar da var.Onlar nasıl duruyor.Birileri bu piste taktı basınında kulağı dolduruldu adı kambur piste, kısa piste çıktı.Bilen bilmeyen fikir yürütüyor.Uçak alçalmaya başlıyor. Aklı evvel yolcu Kabin amirine soruyor.Kısa piste mi iniyoruz yoksa yeni piste mi Kız cevap veriyor onu içerisi bilir bu benim işim değil.Konu sakız gibi çiğneniyor ve bu hale geliyor.Bence doğru değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000