11 Eylül 2009, Cuma 11:30:40

DHMİ: NE FACİASI?

İstanbul’u sular altında bırakan sel felaketi sırasında sürdürülen havadan kurtarma çalışmaları sırasında helikopterlerin büyük tehlike yarattığı haberine Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden tepki geldi.
  • ben bir hava trafik kontrolörüyüm..ama durup dururken coşan bu insanoğlunu ben de anlayamadım..hayır yazdıkların doğruda ne gerek vardı..soran mı oldu sana saldıran mı?
  • ne farkeder yorumuyla yazan arkadaş, seni bende anladım.hava trafik kontrolör oldugunu tahmin ettigim ve burada olayın havacılık kısmından ziyade sosyal kısmına deginen arkadaşı eleştiren arkadaş.Bu enerjiyi görevini icra ederkende kullanıyorsundur diye umuyorum.
  • O zaman bu konunun başlığı altında bu yorumu yapmıcaksın çarpışsın uçaklar helikopterler düşsün diye yazan biri bu haberi dikkate alıyor, uyulması gereken kurallara uyulmadığını havada uçakların ve helikopterlerin çarpışabileceği ihtimalini düşünüyor, suçu birilerinde arıyor demektir. Burada uyulması gereken kurallar zaten uygulanmış sana sadece matematiksel değil rakamsalda anlattım hala bana avukatlık mesleğini yakıştırıyorsun yorumunun içine bu konuyu katmayacaksın.O zaman ÇOK ŞEY FARKEDER insanoğlu.Sana bilmediğim türkçem ile 1 özdeyiş ile özlü bir kelime hediye edeyim .Senin bu konu ile ilgili bu yorumuna 'boşboğazlık' veya 'elalemin ağzı torba değilki büzesin' denir.
  • ne farkeder basligiyla yorum yazan arkadas seni cok iyi anladim ben.anlayamadigim, sana cevap yazmaya calisan arkadas neyi üstüne alinmista senin konuyla alakali olmayan seyler yazmis.
  • Arkadaşım, ben ne yazmışım sen ise bana neyi cevaplıyorsun? Ben bu ülkede uyulması gereken kurallara uyulmadığını anlatıyorum sen ise bana hava trafik kontrolörlerinin avukatlığınmı yapıyorsun. Öncelikle matematik ile olay anlatmaya çalışacağına benim hyazdığım herkesin anlayabildiği fakat senin anlayamadığın Türkçe yi öğren. Benim yazımda hava trafiği ile ilgili hiçbir ibare var mı? Ayrıca 7 yaşındaki kızına da benim ilk yazımı okutsan o da anlar ama sen malesef....
  • Bilmediğin bir konuda yorum yazmayacaksın susacaksın bu işler o kadar kolay olmuyor ey insanoğlu kimse bile bile lades demez Hava trafik kontrollerinin havada uçan her kuştan haberi vardır radarlarında helikopterlerin irtifalarıda görebilirler 36 pistinden kalkış bile olsa ikitelli basın yolu üstünde irtifa yaklaşık 2500 3000 ft olur ki DHMI helikopterlerin tavan irtifasını zaten 1500 ft belirlemiş zaten kurtarma operasyoları o bölmede 100 ft ile 50 ft arasında olur onun için konuşmuş olmak için konuşmayacaksın.35.000 ft yukarıda bile uçaklar 1000 ft farkla karşıdan gelenin ya altından geçiyor yada üstünden bazı yerlerde 500 ft bile oluyor bu mesafe senin için basit anlatmaya çalıştım 7 yaşındaki kızım bile aradaki farkın farkında CAR
  • Bu ülkede dikkatsizlik ve tedbirsizlikten onlarca kişii ölüyor... Kimse de tık.yok. Deprem oluyor binlerce ölü... Allah rahmet eylesin allah takdiri deniliyor. Ne olurdu ki sanki uçak ile helikopter çarpışsa... Basit bir kaza. Hiçbir şeyin önemi olmayan bir ülkedeyiz. Var mı istifa eden yok.... Çarpışsın uçaklar, helikopterler düşsün. Önemli değil. Yalnız benim koltuğuma dokunma.....

Bir DHMİ yetkilisi, Milliyet Gazetesi’nde yer alan, “Havalimanı bölgesindeki Basın Ekspres Yolu çevresinde mahsur kalanları kurtaran helikopterlerin, uçaklarla çarpışmamaları için kule tarafından defalarca uyarıldığı ve buna rağmen pistin kapatılmadığı” şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

AirportHaber’e konuşan yetkili, Sefaköy bölgesinde havadan helikopterlerle yürütülen kurtarma çalışmalarının uçakların uçuş emniyetini tehlikeye atmasının söz konusu olamayacağını kaydederek, “ Böyle bir olay ya da tehlike kesinlikle yaşanmamıştır. Hava trafik kontrolörlerimiz uçuş trafiğini yakından takip etmiş, bütün detaylar düşünülmüştür. Sadece bir pilot, helikopterler konusunda kuleye uyarıda bulunmuş. Kule de, helikopterlerin 1500 feet’in altında uçtuğunu ve uçakların uçuş emniyetini tehdit etmesinin mümkün olmadığını söylemiş. Haberde bahsedildiği gibi faciadan dönülmesi söz konusu değil. Haberdeki bilgiler gerçeği yansıtmıyor” dedi.

İşte Milliyet Gazetesi’nde yer alan ‘Faciaya Kıl Payı’ başlıklı o haber:

İstanbul selden sonra havada yaşanacak bir felaketin de eşiğinden dönmüş! Havalimanı bölgesindeki Basın Ekspres Yolu çevresinde mahsur kalanları kurtaran helikopterlerin, uçaklarla çarpışmamaları için kule tarafından defalarca uyarıldığı öğrenildi. Akıllarda ise şu soru kaldı: Pist neden kapatılmadı?

İstanbul’daki sel felaketinde Sefaköy’de bulunan fabrikalarda mahsur kalanlar askeri helikopterler tarafından kurtarılırken büyük bir facianın eşiğinden dönüldüğü öne sürüldü. Atatürk Havalimanı’ndan kalkan uçakların iniş kalkış hattında (course) kurtarma faaliyeti yapan helikopterlerin pilotları, kule tarafından hattan çıkmaları yönünde defalarca uyarıldı. Uzmanlar acil bir durum olduğu için pistin kurtarma sırasında uçuş trafiğine kapatılması gerektiğini bildirdi.

Kule birçok kez uyardı

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı helikopterler önceki gün İstanbul’da kurtarma faaliyetlerine katılmıştı. Basın Ekspres Yolu çevresindeki fabrikalarda mahsur kalarak çatıya çıkan vatandaşlar, helikopterlerden sarkıtılan halatlarla kurtarılmıştı. Helikopterler bölgeye birçok sorti yaparken, Atatürk Havalimanı’nın 1.8-3.6 olarak adlandırılan ana pistindeki uçaklar ise Sefaköy yönünden kalkış yapıyordu.

Uçakların iniş kalkış hattında kurtarma faaliyetinde bulunan helikopterlerin pilotları kule görevlileri tarafından birçok kez uyarıldı. Pilotlar, kulenin “Tırmanma hattı içinde uçmayın” şeklindeki telsiz anonslarını dinlerken, can kurtarmak için çaba sarf etti.

Pist kapatılabilirdi

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) Başkan Yardımcısı kaptan pilot Mete Dane, “Burada öncelikler göz önüne alınmalı. Eğer ortada bir can söz konusu ise pist kapatılabilir; o uçuşlar başka piste kaydırılabilir ya da başka meydana yönlendirilme yapılır” diye konuştu.

DHMİ: NE FACİASI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 15 yıl önce
ben bir hava trafik kontrolörüyüm..ama durup dururken coşan bu insanoğlunu ben de anlayamadım..hayır yazdıkların doğruda ne gerek vardı..soran mı oldu sana saldıran mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ne farkeder yorumuyla yazan arkadaş, seni bende anladım.hava trafik kontrolör oldugunu tahmin ettigim ve burada olayın havacılık kısmından ziyade sosyal kısmına deginen arkadaşı eleştiren arkadaş.Bu enerjiyi görevini icra ederkende kullanıyorsundur diye umuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
O zaman bu konunun başlığı altında bu yorumu yapmıcaksın çarpışsın uçaklar helikopterler düşsün diye yazan biri bu haberi dikkate alıyor, uyulması gereken kurallara uyulmadığını havada uçakların ve helikopterlerin çarpışabileceği ihtimalini düşünüyor, suçu birilerinde arıyor demektir. Burada uyulması gereken kurallar zaten uygulanmış sana sadece matematiksel değil rakamsalda anlattım hala bana avukatlık mesleğini yakıştırıyorsun yorumunun içine bu konuyu katmayacaksın.O zaman ÇOK ŞEY FARKEDER insanoğlu.Sana bilmediğim türkçem ile 1 özdeyiş ile özlü bir kelime hediye edeyim .Senin bu konu ile ilgili bu yorumuna 'boşboğazlık' veya 'elalemin ağzı torba değilki büzesin' denir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ne farkeder basligiyla yorum yazan arkadas seni cok iyi anladim ben.anlayamadigim, sana cevap yazmaya calisan arkadas neyi üstüne alinmista senin konuyla alakali olmayan seyler yazmis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Arkadaşım, ben ne yazmışım sen ise bana neyi cevaplıyorsun? Ben bu ülkede uyulması gereken kurallara uyulmadığını anlatıyorum sen ise bana hava trafik kontrolörlerinin avukatlığınmı yapıyorsun. Öncelikle matematik ile olay anlatmaya çalışacağına benim hyazdığım herkesin anlayabildiği fakat senin anlayamadığın Türkçe yi öğren. Benim yazımda hava trafiği ile ilgili hiçbir ibare var mı? Ayrıca 7 yaşındaki kızına da benim ilk yazımı okutsan o da anlar ama sen malesef....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bilmediğin bir konuda yorum yazmayacaksın susacaksın bu işler o kadar kolay olmuyor ey insanoğlu kimse bile bile lades demez Hava trafik kontrollerinin havada uçan her kuştan haberi vardır radarlarında helikopterlerin irtifalarıda görebilirler 36 pistinden kalkış bile olsa ikitelli basın yolu üstünde irtifa yaklaşık 2500 3000 ft olur ki DHMI helikopterlerin tavan irtifasını zaten 1500 ft belirlemiş zaten kurtarma operasyoları o bölmede 100 ft ile 50 ft arasında olur onun için konuşmuş olmak için konuşmayacaksın.35.000 ft yukarıda bile uçaklar 1000 ft farkla karşıdan gelenin ya altından geçiyor yada üstünden bazı yerlerde 500 ft bile oluyor bu mesafe senin için basit anlatmaya çalıştım 7 yaşındaki kızım bile aradaki farkın farkında CAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu ülkede dikkatsizlik ve tedbirsizlikten onlarca kişii ölüyor... Kimse de tık.yok. Deprem oluyor binlerce ölü... Allah rahmet eylesin allah takdiri deniliyor. Ne olurdu ki sanki uçak ile helikopter çarpışsa... Basit bir kaza. Hiçbir şeyin önemi olmayan bir ülkedeyiz. Var mı istifa eden yok.... Çarpışsın uçaklar, helikopterler düşsün. Önemli değil. Yalnız benim koltuğuma dokunma.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000