17 Aralık 2010, Cuma 11:45:51

DHMİ KAR EKİBİ ZAMANLA YARIŞIYOR

Son yılların en dondurucu soğuklarının beklendiği bu günlerde Türkiye’nin yurtdışına açılan kapısı olan İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Devlet Hava Meydanları İşletmesi personeli hava trafiğinin olumsuz yönde etkilenmemesi amacıyla kar nöbetinde...
  • hani bilmesek bizede yutturacaklar karı kazıyıp posayı birtarafa yığıyorlar araçların manevra alanını daraltıyorlar bana karyağdığında adam gibi temizlik yapıldığını söyleyecek delikanlı varmı
  • kombine araç diye bildirdiklerinizin sayısı 2 değil 8 adettir.
  • japonyada pistler alttan ısıtmalı
  • Kis sartlarina hazirlikli olmak sart. Gercekten dedikleri gibi haziklikli iseler tebrik ederim, umarim makinalar gerektiginde gerektigi sekilde calisip en iyisini yaparlar. Birde CAT III yaklasma yapmayi dusunseler artik. Almanyanin kucuk kasabalarinda bile varken bizde AHL'de bile CAT III yaklasmanin olmamasi bir ayiptir.
  • İnşallah gerek kalmaz bu araçların kullanılmasın ama gerekli olduğu zamanda anında hazı beklemesi önemli.. Şidmi New York da ve Chicago da gördüm kendi gözümle belirli ir yere kadar mücadelde ediyorsunuz ancak tabiat isterse hangi ekipmanı ya da rarcı kullanırsan kullan bazen etkisi yeterli olmuyor temizlediğin yer arkandan buz tutyor veya kar kaplıyor sadece havaalanı kaparnısa türkiye de olmuyor avrupa da geçen hafta frankfurt kapandı avrupanın göbeği nerdesiniz irlandalır ne dersiniz bunu onun için art niyetli olmayın hadi kar yağsın görelim demek uygun olmaz..
  • Hele bir kar yağsında görelim bakalım,

Avrupa ve ABD’de birçok havaalanında ulaşımı olumsuz etkileyen yoğun kar yağışının şu günlerde Türkiye’de de etkili olmaya başlaması sebebiyle havaalanlarında kar önlemleri alınmaya başlandı. Türkiye’nin en önemli ulaşım merkezi Atatürk Havalimanı’nda da bugünlerde kar teyakkuzu var. Kar yağışının seferleri aksatmaması için DHMİ’ye bağlı ekipler şimdiden bütün önlemleri aldı.

Atatürk Havalimanı pistleri, taksi yolları ve havalimanına inen-kalkan uçakları kar ve etkilerinden korumak amacıyla bütün hazırlıklar tamamlandı.

DHMİ’nin “karla mücadele” kapsamında 34 aracı karla mücadele için hazır tutuluyor. Atatürk Havalimanı apronundaki özel garajda tutulan araçlar, anında müdahale için hazır kıta bekletiliyor.





İŞTE DHMİ’NİN KARLA MÜCADELE ARAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ:

Kombine araçlar: Önden kar kürüyerek ortasında bulunan fırça yardımıyla temizlik yapan ve arkasında bulunan tazyikli üfleme sistemiyle pist ve taksi yollarında kar bırakmayan bu üç işi aynı anda yapan araçlardan DHMİ’de 2 adet bulunuyor. Kar küremek amacıyla kullanılan bıçaklar açıldığı zaman 48 metrelik bir alanı bir defada temizleyebiliyor. Son teknoloji ile döşenmiş bu 2009 yapımı araçların haricinde park sahasında bulunan uçakların çevresini de bu şekilde temizleyen 2 adet küçük araç bulunuyor.

Rötatif Kar Makineleri: Kar savurma aracı olarak da bilinen bu araçlar yoğun toplu halde biriken karları kombine araçların arkasında toplayan araçlar olarak kullanılıyor.

Sertleşmiş buzlu yüzeyleri bıçaklarıyla gezen 4 grayder  DHMİ’nin karla mücadelesinde etkin bir rol oynuyor.

Üre Atma Aracı: Şeker gübresi katkılı sıvı atan bu araç, taksi yollarında ve park bölgelerinde oluşabilecek buzlanmayı engelleyen ve karla mücadelenin önemli teknolojilerinden. DHMİ’de bu araçtan 2 adet bulunuyor.

De Icing Aracı: 2 adet De Icing aracı bulunan DHMİ’nin son teknoloji araçları pist üzerinde özel yapım bir sıvı püskürterek buzlanma olan bölgenin çözülmesine yarıyor. Kombine araçların kaldıramadığı buz kütlelerini çözen ve ardından rötatif kar araçlarıyla pist üzerinde oluşabilecek buzlanmayı engelleyen bu sistemle tek seferde genişliği 50 metreyi bulan piste bir kerede etki edebiliyor.

Skiddometer Aracı: Frenleme ölçüm aracı olarak da bilinen Skiddometer, adından da anlaşılacağı üzere buzlu havalarda uçakların pist üzerindeki fren mesafelerini ölçerek oluşabilecek buzlanmalara karşı erken önlem alınmasını sağlıyor. Üç adet Skiddometer’i bulunan DHMİ personeli bu araçlarda yoğun kar yağışı sürecinde 12’şer saatlik mesailerle çalışıyor.
Skiddometer’i çekmek amacıyla 6 adet follow me araç eşliğinde pist üzerinde işlem gerçekleştiriyor. Sonuçları her yıl Finlandiya merkezine gönderilen bu araçların

Toplanan karları boşaltmak amacıyla 4 adet traktör ve kar süresince kapanabilecek bölgelere dahi ulaşabilecek 2 Range Rover 4x4 jip karla mücadelede kullanılan diğer araçlar...

Karla mücadele eden DHMİ ekibi, ilk kez Airporthaber’in kendilerini ziyaret ederek sağlıklı bilgi aldığını söyleyerek,  “Sanıldığından çok daha zor bir işe sahibiz. Bizim burada çok kısıtlı zamanımız var. 1 saat 1.5 saat araç içinde bekliyoruz. Kule pistte iniş kalkış olmadığı bir zamanda bize bir süre veriyor. Bu da 15 dakika. Derhal piste çıkıyoruz 3.5 km’yi 15 dakikada temizliyoruz. Pistte hem işimizi yapıyoruz hem de zamanla yarışıyoruz” diyor.

Diğer havalimanları ile kıyaslanamayacak yoğunluğun yaşandığı Atatürk Havalimanı’nda kışın günlük 600-700 günlük trafiğin olduğunu kaydeden ekipler, “ Bizler uçakların güvenle iniş yapmaları için kule, itfaiye ve kar temizleme ekibi olarak koordineli çalışıyoruz” şeklinde konuşuyorlar.













©AirportHaber.com ÖZEL

DHMİ KAR EKİBİ ZAMANLA YARIŞIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 13 yıl önce
hani bilmesek bizede yutturacaklar karı kazıyıp posayı birtarafa yığıyorlar araçların manevra alanını daraltıyorlar bana karyağdığında adam gibi temizlik yapıldığını söyleyecek delikanlı varmı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kombine araç diye bildirdiklerinizin sayısı 2 değil 8 adettir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
japonyada pistler alttan ısıtmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kis sartlarina hazirlikli olmak sart. Gercekten dedikleri gibi haziklikli iseler tebrik ederim, umarim makinalar gerektiginde gerektigi sekilde calisip en iyisini yaparlar. Birde CAT III yaklasma yapmayi dusunseler artik. Almanyanin kucuk kasabalarinda bile varken bizde AHL'de bile CAT III yaklasmanin olmamasi bir ayiptir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İnşallah gerek kalmaz bu araçların kullanılmasın ama gerekli olduğu zamanda anında hazı beklemesi önemli.. Şidmi New York da ve Chicago da gördüm kendi gözümle belirli ir yere kadar mücadelde ediyorsunuz ancak tabiat isterse hangi ekipmanı ya da rarcı kullanırsan kullan bazen etkisi yeterli olmuyor temizlediğin yer arkandan buz tutyor veya kar kaplıyor sadece havaalanı kaparnısa türkiye de olmuyor avrupa da geçen hafta frankfurt kapandı avrupanın göbeği nerdesiniz irlandalır ne dersiniz bunu onun için art niyetli olmayın hadi kar yağsın görelim demek uygun olmaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hele bir kar yağsında görelim bakalım,

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000