12 Mart 2016, Cumartesi 09:15:13

DHMİ Genel Müdürü Yıldırım'dan önemli açıklamalar

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Florya'daki DHMİ Sosyal Tesisleri'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yıldırım toplantıda 1. Genel Havacılık Forumu'nda alınan kararlar ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
  • global kardeşim thy ve dhmi kardeş kuruluşlardır unutma bunu.1940 larda devlet hava yolları ismini taşıyorlardı!aynı vücuttan doğmadır ikiside.her dhmi'li thy'yi diğer kuruluşlardan ayrı bir yerde görür , her thy'li içinde bu böyledir.biri çoğunluk hissesi hazinede olan bir anonim şirket diğeri ulusal güvenlik nedeniyle hisselerinin tamamı hazineye ait olan bir devlet teşekkülü...ikiside çok değerli kuruluşlar. ha unutmadan söyleyeyim ABD'de dhmi'nin yaptığı işler başka kuruluşlara devredilemez bir kamu hizmeti konumundadır. neo liberalizmin merkezi olan ülkede bile bu işi devlet yapar bilesin.
  • Dünyada medeni ülkelerde dhmi gibi bir kuruluş yoktur. Sivil havacılık vardır ve her işle onlaar ilgilenir.
  • hayret nasıl oldu da toplantı yapmasına malum erzincan lobisi izin vermiş
  • Maalesef mevcut durum içler acısı bu pist bitinceki 2018 birinci pistin tarlaya donmesini hızlandırır yeni teknoloji kullanarak hızlı bir bakım şart aksi halde 2017 başı itibarı ile bir yıl pist kapatılır.
  • 3.havalimani acilinca dhmi personeli ne olacak bunu soyleyin devlet sirri gibi
  • Botasdan isg ye devir edilen arazideki milleton arazilerinin hala parasini odemediler. Pistin insaatini hukuken yapamazlar. Bekleyip gorelim .
  • Bu adamı iyi adam. Rahat bıraksalar her sorunu çözecek azim-yetenek var. Gerek kurum içi, gerek kurum dışı her sorunu çözeceğine inanıyorum. Yeterki siyasete alet etmesinler...
  • Bu çehreye bu nezakete ve azme ihtiyacımız var Allah yardımcınız olsun
  • 26/02/2018 de hem 2. pisti hem İGA'yı hizmete açarız evvel Allah.
  • anlaşıldı havalimanının açılış cumhurbaşkanımızın doğum gününe yetişmeyecek

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, DHMİ'nin Florya'daki tesislerinde havalimanı basın mensuplarıyla bir araya geldi. 

DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, göreve geldikten sonra yaptığı 1. Genel Havacılık Fuarı'nda belirtilen şikayetler ve taleplere yönelik yapılan çalışmalarda hangi aşamaya gelindiğini ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, konuşmasında şu konulara değindi;

28 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 1. Genel Havacılık Forumu’ndan sonra nerelere geldik öncelikle bunları değerlendirmek istiyorum.

İlk yaptığımız iş görev taksimi yapmak oldu ve bir liste çıkardık. Bu listede sıkıntıların giderilmesi görevi bize aitti, bir kısmı SHGM’ye, diğer bir kısmı ise başka kurumlara aitti. Bu taksimi yaptıktan sonra dokümanı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile de paylaştık ve derhal faaliyete geçtik. Bazı neticeleri şuan aldık diğer neticeleri ise yakın zamanda alacağız. Öncelikle hızlı çözebileceğimiz problemler vardı. bu problemlerin bir kaçını çözdük. Örneğin ciddi bir sorun olan konma konaklama ücretleri vardı. Altı tona kadar olan araçlarda bir fark olmadan aynı ücreti alıyorduk. Tabi burada daha az ağırlıkla iniş kalkış yapanlara haksızlık oluyordu bu yüzden bu tarifemizi kaldırdık ve ton başına uygulamaya geçtik. Tonun küsuratı varsa üste yuvarlayarak mesela 1,750 ton ise 2 ton olarak hesaplanacak. Ciddi bir iyileştirme getirdi ücretlerde. Bu uygulamayı 2016 itibarı ile ücret tarifemizde uygulamaya koyduk.

Bir başka şikayet; faturaların ödenmesinde sıkıntılar yaşanıyordu. Bu konuda da aylık periyotlar halinde ödenmesi uygulamasına geçildi. Bununla ilgili altyapı tamamlandı ve uygulama başladı.


Diğer bir sorun; fırtınalı havalarda küçük uçakların zarar görmemesi için yere bağlanması gerekmekte ve bunun için yerde sabit halkalara ihtiyacımız var. Bu problemle ilgili gerekli talimatları verdik ve halkaların diğer taksi yolları çıkışlarında ve park yerlerinde engel olmaması için yer araştırılmasına başlandı.

Bizim kuruluşumuzla direk ilgisi olmayan ama talep edilen bir sorun daha vardı. Sorunun içeriği Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki muafiyetti. Ancak bizim sorumluluk sahamızda bulunmadığı için bununla ilgili Maliye ve Enerji Bankalığına resmi yazılar yazarak talepte bulunduk. Henüz bu konuyla ilgili bir dönüş olmadı. Kısa sürede sonuçlanacağını pek sanmıyorum ama en azından talebimizi verdik ve takipçisi de olacağız.

Çalışmaları devam eden ve yakın zamanda bitecek olan, ciddi rahatlamalar getirecek konular da var. Bunlardan biri Çorlu Havalimanımızdı. ATC frekansımızın tek frekans olması ve bu frekanstaki yoğunluktan şikayet edilmişti. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tabi orada operasyonel tereddütler var. İki frekans olduğu zaman, bu iki frekansı takip eden görevlilerin de birbirleri ile çok iyi koordine olması gerekiyor. Oradaki trafik sayısı ile yapılan çalışmada, biraz yoğunluk olsa da tek frekansta devam etmenin uçuş emniyeti açısından daha sağlıklı olacağı görünüyor. Dediğim gibi çalışmalar devam ediyor. Uygun görülürse ikinci frekansı da açacağız.

Daha önemli bir talep vardı. Oradaki eğitim sahalarının artırılması. Bu çok ciddi bir mesele. Şu anda iki tane Trakya bölgesinde eğitim sahamız var. Çalışma yapan hava aracı sayısı, pilot ihtiyacı arttığı için çok yerinde bir tespitti. Bu konuyla ilgili çalışmalar bayağı ilerledi. En az 4 ya da 5 yeni hava sahası ilave edeceğiz. Yani 11 veya 12’ye çıkaracağız. Hatta sayıyı 13’e çıkarmak için uğraşıyoruz. Ama yeni hava eğitim sahalarının buna ekleneceğini şu an kesin olarak söyleyebilirim. Bu çalışmanın tamamlanması için yaklaşık iki ay kadar süremiz var. Bununla birlikte nerelerin talep edildiğini uçuş okullarımıza sorduk. Taleplerin bir iki tanesi karşılanamayacak gibi görünüyor operasyonel gerekliliklerden dolayı.

VFR uçuşları için rotalar istemişlerdi. Bununla ilgili çalışmalarımız ilerlemiş durumda.Hem yeni rotalarımız açılacak hem de Marmara denizi üzerinden geçişinde özellikle karadan uzaklaşmadan yapılacak uçuşların yeni rotalarını şimdiden müjdeleyebilirim.

Bir başka haklı talep; Trakya bölgesinde VFR uçuşlarında verilmiş olan 1500 feet’lik bir irtifa limiti var. Bunu da 2000 feet’e çıkarma kararı aldık. Bir aylık bir süre içerisinde bunu da yayınlayacağız. Trakya bölgesindeki VFR uçuşlarını oldukça rahatlatacak.

Yeni bir portalımız var AIS. Şu anda test yayınında. Güzel tepkiler aldı. Türkiye üzerindeki tüm NOTAM’ların anlık olarak harita üzerinde görülebilmesi söz konusu.

Bir başka çok önemli kolaylık; uçuş planlarının internet üzerinden verilebilmesi ya da düzenlenmesi. Cep telefonlarıyla da bu sisteme girip yeni uçuş planı gönderebiliyorlar ya da düzenleyebiliyorlar. Bunu da şu anda gayet güzel bir şekilde çalıştırıyoruz. Geliştirmeye devam edeceğiz.




YENİ HAVALİMANI'NDA DHMİ'NİN YÜKÜ HAFİFLEYECEK
Bugüne kadar yapılan havalimanı özelleştirmelerinde terminal hizmetleri esas alınmıştı. Burada bir farklılık var. Hava trafik hizmeti bizde olmak kaydıyla diğer tüm hizmetler İGA tarafından yapılacak. Biz orada Sabiha Gökçen’de olduğu gibi sadece hava trafiği hizmeti vereceğiz.

OPEN GATE UYGULAMASINDA SON DURUM
Biz girişlerde kullanılan arama sistemlerinin güvenliğe bir katkısı olduğunu düşünmüyoruz. Böyle olsaydı eğer Amerika, 11 Eylül sonrasında bunu uygulardı. Birçok tedbir almalarına rağmen böyle bir yola başvurmadılar. Bunun bir faydası yok. Sadece insanlar eziyet ediyoruz. Kapılardaki arama noktalarının kalmasıyla güvenlik seviyesinin düşeceği algısı var. Tabiki böyle bir şey yok. Aslında terminal güvenliği havalimanına gelmeden çok önce başlaması lazım. Bununla ilgili de çalışmalarımız var. Bir tehdit varsa eğer bunu terminale gelmeden önlemek gerek. Yeni havalimanı için de bu karar alındı. Yeni havalimanı açıldığında girişlerde arama tarama olmayacak.

Terminalin girişinde sizi kimse aramıyor olabilir ancak, terminal içinde güvenlik tedbirleri çok daha artırılmış olacak. Gerek açık ve gizli kameralarla takip olsun, profil çıkarma çalışması olsun, köpek kullanımı olsun yoğun bir şekilde kullanılacak. Özelikle köpekli arama konusunda emniyet büyük bir hamle yaptı.

DHMİ'NİN KUŞ RADARI
Kuş radarı Tübitak ile birlikte geliştirdiğimiz bir proje. Dünya çapında da büyük ilgi gördü. Çok ilgi görmesinin bir nedeni de, kuşları tespit etmesinin yanı sıra drone’ları da tespit edebiliyor. Hatta bununla ilgili de bir çalışma yapılıyor. Kuşlar konusunda ise Atatürk Havalimanı kurulumu son aşamada. Yeni havalimanında da bunu kullanacağız. Daha sonrasında ise İnşallah yaygınlaşması ve hatta yurt dışına ihracı da söz konusu.

SABİHA GÖKÇEN’DE İKİNCİ PİST NE ZAMAN BİTECEK?
İkinci pist çalışması devam ediyor. Yavaş yürüdüğü doğru. Sebebi şu; ilk etap çalışmasında bir pist bir karayolunu aşmak zorunda kalıyor. Karayolunun bir tünel içerisinde pistin altına alınması söz konusu. Burada Karayolları Genel Müdürlüğü, bir İSKİ hattının deplasesi var orada İSKİ ile, fiber optik ve elektrik hatlarının deplase işleri var, doğalgaz borusu var, bunlarla ilgili bir çok yazışmalar ve koordinasyon sağlanması gerektiği için bu ilk safhada biraz yavaş ilerledi. Biz de takipteyiz. İnşaata hazırlık safhası biter bitmez pistin yapım ihalesine çıkacağız. Planı hazırladık. Pistin tamamlanması 2017 sonu, 2018 başı gibi olacak.

HAVALİMANLARINDA VÜCUT TARAYICILARI DÖNEMİ
Vücut tarayıcıları ile ilgili söylenen Ekim 2015, Kasım 2015 gibi tarihler gerçekçi değil. Bunu o zaman da söylemiştik. Çünkü bunun hemen siparişini verseniz dahi, şu an tüm dünyada talep olduğu ve üreten firmanın da 2-3 tane olması nedeniyle teslim süreleri çok uzun. Biz ilk etapta 37 tane için ihaleye çıkacağız. En yoğun olan meydanlarımız için bunları devreye sokacağız. Ancak bunların da gerçekleşmesi tabiî ki bir zaman alacak. Yeni havalimanı açıldığı zaman zaten bu sistemler belli sayıda hazır olacak.

ÇUKUROVA VE DOĞU’DAKİ HAVALİMANLARINDA SON DURUM
Şırnak, Mardin, Siirt, bütün meydanlarımızı 24 saat açık tutuyoruz. Kar yağdığında dahi pisti temizliyoruz. Uçuşların olmaması bizimle alakası değil. Biz havalimanlarımızı açık tutuyoruz. Havaların düzelmesiyle birlikte uçuşların da başlayacağını düşünüyoruz. THY ve Anadolujet’in bu konuda açıklamaları olmuştu sanırım.

Çukurova Havalimanı ihalesini alan firma yapamadı. Sözleşme feshedildi. Biz yeniden YİD (Yap-İşlet-Devret) modeli ihaleye çıkmayı düşünüyorduk. Ancak son gelinen noktada oradaki durumun aciliyet kesbetmesi çünkü biz onlara süre tanıdık, ortak arayışı vs oldu. Burada kaybettiğimiz 6 aylık bir süre var. Adana Havalimanı ihtiyaca cevap vermiyor artık. Şehrin içinde kaldı. Büyüyemiyor. Bakanımız buranın kendi imkânlarımızla yapılmasının daha çabuk ve daha doğru olacağını düşündü. Biz de bununla ilgili bütçemizi revize etmek adına gerekli kurumlara başvurduk. Bütçemizi yakında alacağız.  Mümkün olan en kısa sürede bitirmeye çalışacağız.

ATATÜRK HAVALİMANI’NDAKİ EK TERMİNAL 
Yolcu açısından, operasyon açısından çok büyük bir rahatlama sağlayacağı bir gerçek. Çok hızlı yürüyor. Yakın zamanda hizmete alınacak. Havalimanı kapasitesinde bir artış yaratmasa da yolcu açısından ciddi bir rahatlama olacak.


DHMİ Genel Müdürü Yıldırım'dan önemli açıklamalar

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

hazım ~ 8 yıl önce
global kardeşim thy ve dhmi kardeş kuruluşlardır unutma bunu.1940 larda devlet hava yolları ismini taşıyorlardı!aynı vücuttan doğmadır ikiside.her dhmi'li thy'yi diğer kuruluşlardan ayrı bir yerde görür , her thy'li içinde bu böyledir.biri çoğunluk hissesi hazinede olan bir anonim şirket diğeri ulusal güvenlik nedeniyle hisselerinin tamamı hazineye ait olan bir devlet teşekkülü...ikiside çok değerli kuruluşlar. ha unutmadan söyleyeyim ABD'de dhmi'nin yaptığı işler başka kuruluşlara devredilemez bir kamu hizmeti konumundadır. neo liberalizmin merkezi olan ülkede bile bu işi devlet yapar bilesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Global ~ 8 yıl önce
Dünyada medeni ülkelerde dhmi gibi bir kuruluş yoktur. Sivil havacılık vardır ve her işle onlaar ilgilenir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Erzincan Lobisi ~ 8 yıl önce
hayret nasıl oldu da toplantı yapmasına malum erzincan lobisi izin vermiş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saw pissstttt ~ 8 yıl önce
Maalesef mevcut durum içler acısı bu pist bitinceki 2018 birinci pistin tarlaya donmesini hızlandırır yeni teknoloji kullanarak hızlı bir bakım şart aksi halde 2017 başı itibarı ile bir yıl pist kapatılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dhmi ~ 8 yıl önce
3.havalimani acilinca dhmi personeli ne olacak bunu soyleyin devlet sirri gibi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kuleci ~ 8 yıl önce
Kulecileri astronotların kadrosuna geçireceklermiş
mahkemelik .. ~ 8 yıl önce
Botasdan isg ye devir edilen arazideki milleton arazilerinin hala parasini odemediler. Pistin insaatini hukuken yapamazlar. Bekleyip gorelim .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Apron. ~ 8 yıl önce
Bu adamı iyi adam. Rahat bıraksalar her sorunu çözecek azim-yetenek var. Gerek kurum içi, gerek kurum dışı her sorunu çözeceğine inanıyorum. Yeterki siyasete alet etmesinler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMİ ~ 8 yıl önce
Bu çehreye bu nezakete ve azme ihtiyacımız var Allah yardımcınız olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mr. Tall ~ 8 yıl önce
26/02/2018 de hem 2. pisti hem İGA'yı hizmete açarız evvel Allah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
55 ~ 8 yıl önce
anlaşıldı havalimanının açılış cumhurbaşkanımızın doğum gününe yetişmeyecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
a.b. ~ 8 yıl önce
Cik aradan

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000