14 Aralık 2012, Cuma 12:06:49

DHMİ DÜNYA'NIN EN İYİLERİ ARASINDA

Havacılık sektörü ile ilgili önemli yayınlardan olan İngiltere merkezli Airline Business Dergisi, 2011 yılının ''Ciro Bazında En İyi 100 Havalimanı İşleticisi'' sıralamasını belirledi. DHMİ, Dünya'nın en iyileri arasında gösterildi.
  • Kule harici, kart basmaktan öte is yapmaz. Sadece personel istihdam eden devletin dinazor kurumlarindan birisi.
  • Umarim elma ile armutu bir birinle karsilastirmamislardir bu makalede.
  • Sefa İnan Beyin bir yazısı vardı SHGM'nin kazandığını sektöre geri ödemesi ile alakalı...Acaba DHMI'e bu para ları kazandıran havayolları bu kadar zorlanırken DHMI'nin parakazanıp kenara çekilmesi ne kadar adaletli ?
  • Teşekkürler Birdal. DHMİ ve Türk sivil havacılığı sizinle büyük bir yol kat etti. Meyvelerini de vermeye başladı. Başarılarınızın sürmesini temenni ediyorum.
  • Genel Müdüre tebrikler...Allah yolunu açık etsin.

Sıralamada, geçen yıl 1 milyar 154 milyon dolar ciro yapan Devlet Hava Meydanları İşletmesi, 2010'a göre 2 sıra yükselerek 15'inci sırada yer aldı.

En yüksek ciro listesinde ilk sırayı İspanya'nın Aena Şirketi almasına karşılık, Aena 2011'i 37,2 milyon dolar zararla kapattı.

Aena'yı, yine İspanya'nın bir diğer şirketi Ferrovial ile sırasıyla, Aeroports de Paris (Fransa), Fraport (Almanya), Infraero (Brezilya), Port Authority of NY&NJ (ABD), Narita International Airport (Japonya), Schiphol Group (Hollanda), Flughafen München (Almanya), Hong Kong International, Avinor (Norveç), Changi Airport Group (Singapur) ve Incheon International (Güney Kore) izledi.

100 havalimanı işleticisinin 2011'deki toplam ciroları ise bir önceki yıla göre yüzde 9,4 artarak 74 milyar 240 milyon dolar oldu.

DHMİ, Kârlılıkta İlk Üçte

Buna karşılık geçen yıl 481 milyon dolar kâr eden DHMİ, Ciro Bazında En İyi 100 Havalimanı İşleticisi arasında 3'üncü sırada yer aldı.

Net kar sıralamasında 1'inci Hong Kong International, 2'inci Aeroports de Paris oldu. 3'üncü sırada yer alan DHMİ'yi sırasıyla, Ferrovial (İspanya), Port Authority of NY&NJ (ABD), Changi Airport Group (Singapur), Fraport (Almanya), Incheon International (Güney Kore) ve Schiphol Group (Hollanda) takip etti.

Ciro Bazında En İyi 100 Havalimanı İşleticisi'nin toplam net karı 2010 yılına göre yüzde 16,3 artarak, 2011 yılında 7 milyar 73 milyon dolar olarak gerçekleşti.

''DHMİ, Artık Küresel Bir Kuruluş''

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal, yaptığı açıklamada, DHMİ'nin ulusal ve küresel ölçekte başarıdan başarıya koştuğunu belirterek, ''DHMİ, kârlılık, büyüklük, işletme becerisi, müşteri memnuniyeti ve teknolojik gelişme bakımından küresel bir kurum olma başarısını yakaladı. Sektörde dünyanın en büyük kuruluşları arasında yer almaktan gururluyuz. Daha büyük projelere imza atmaya devam edeceğiz'' dedi.

Türkiye'nin Dünya Uçak Trafiğindeki Payı 1,3

Türkiye'de uçak trafiğinin 2003 yılında uygulamaya konan serbestleşme ile beraber, son 10 yıl içinde büyük gelişme gösterdiğini ifade eden Birdal, 2011 yılı ENAC (Fransız Sivil Havacılık Okulu) verilerine göre, Türkiye'nin dünya uçak trafiği payının yüzde 1,3, Avrupa uçak trafiği payının ise yüzde 4,83 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Birdal, bu yılın sonunda havalimanlarında hizmet verilen uçak trafiğinin 1,4 milyon olmasını beklediklerine dikkati çekerek, 2003 yılında 26 olan tarifeli uçuşlara açık havalimanı sayısının bugün itibarıyla 49'a ulaştığını ifade etti.

"9 Yılda 2,5 Milyar Dolardan 17 Milyar Dolara Çıktı"

Türkiye'de 2003'te 2,5 milyar dolar olan havayolu sektörü cirosunun, bugün itibariyle yaklaşık 16-17 milyar dolara çıktığını belirten Birdal, yıl sonu itibarıyla iç hatlarda taşınan yolcu sayısının 65 milyona ulaşmasını beklediklerini söyledi.

"Dünyada Ne Varsa DHMİ'de de O Var"

DHMİ Genel Müdürlüğü olarak, havalimanı işletmeciliğinde uluslararası kural ve standartlar çerçevesinde kaliteyi ve emniyeti en üst düzeyde sağlamaya odaklandıklarını vurgulayan Birdal, şunları kaydetti:

''Kuruluşumuz, sektörün sürekli büyümesine paralel bir büyüme göstermeyi başardı... Bütün havalimanlarımızın fiziki ve teknolojik yenilenmesi çalışmalarında büyük mesafe aldık. Hava seyrüseferinde ve diğer elektronik alanlarda en son teknolojiyi kullanıyoruz. Gerekli görülen havalimanlarında uçakların uydu yardımıyla indirilmesi projesi bütün hızıyla devam ediyor. Pilot il seçilen Van'da uygulama 13 Aralık itibarıyla başlayacak. Dünyada ne varsa DHMİ'de de o var, hatta daha fazlası var.''

DHMİ DÜNYA'NIN EN İYİLERİ ARASINDA

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Dhmi ne yapar? ~ 11 yıl önce
Kule harici, kart basmaktan öte is yapmaz. Sadece personel istihdam eden devletin dinazor kurumlarindan birisi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
elama ve armut ~ 11 yıl önce
Umarim elma ile armutu bir birinle karsilastirmamislardir bu makalede.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geri Ödeme ~ 11 yıl önce
Sefa İnan Beyin bir yazısı vardı SHGM'nin kazandığını sektöre geri ödemesi ile alakalı...Acaba DHMI'e bu para ları kazandıran havayolları bu kadar zorlanırken DHMI'nin parakazanıp kenara çekilmesi ne kadar adaletli ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CANBEY ~ 11 yıl önce
Teşekkürler Birdal. DHMİ ve Türk sivil havacılığı sizinle büyük bir yol kat etti. Meyvelerini de vermeye başladı. Başarılarınızın sürmesini temenni ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tipik turkiye hikayesi ~ 11 yıl önce
tipik bir turkiye hikayesi, kisiler, liderler yapiyor herseyi... fakat yinede Kuzey Kore'den biraz daha iyi durum, orada sadece buyuk lider yapar herseyi ve basarilidir.
Orhan Birdal... havacılık tarihine geçti. ~ 11 yıl önce
Başarıda büyük pay Orhan Birdal'a ait. Sektörden olmayan bilmez bunu. Başarılar, yolunuz açık olsun.
Orhan Birdal... havacılık tarihine geçti. ~ 11 yıl önce
Başarıda büyük pay Orhan Birdal'a ait. Sektörden olmayan bilmez bunu. Başarılar, yolunuz açık olsun.
TeBRiK ~ 11 yıl önce
Genel Müdüre tebrikler...Allah yolunu açık etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000