07 Aralık 2011, Çarşamba 17:22:35

"ÇUKUROVA EN BÜYÜK İKİ HEDEFTEN BİRİ"

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, 15 Aralık'ta ihalesi yapılacak Çukurova Bölgesel Havaalanı'nın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon yolcu kapasiteli iki havaalanından birisi olacağını söyledi...
  • Adana'daki yolcu potansiyeli 2,5 milyon ve şimdi yapılan genişletme çalışmaları ile 4 milyon olacak.Adana havalimanı çevresindeki o kadar gereksiz evler varki bunlar temizlense havalimanı için hiçbir sorun kalmaz.zaten havalimanı 1937 yılından beri hizmet veriyor.Her yere yakın olduğu için ulaşımda da sorun yok.Ama bizimkiler boşa para harcamayı sevdiği için havaalanı Tarsus'a yapılacak.Adana Havalimanı'nın ilerisine yapılacak ve havalanlarındaki uzaklık sadece 30 km olacak.
  • Sayın Birdal'dan bir istirhamımız olacak. 6 senedir tapularında kamulaştırma şerhi olan Esenboğa havalimanı kamulaştırmasının ne zaman yapılacağını söyleyebilir mi acaba? Esenboğa projesi Çukurova'dan daha da eski, yaklaşık 20 senelik bir projedir. Ancak sallanıp durmaktadır. Fiilen bir kamulaştırmasız el atma durumudur. Vatandaşın mülkiyet hakkı kısıtlanmıştır. Lütfen sayın Birdal, Esenboğa ile ilgili de gelişme bekliyoruz artık.
  • Şuan adana da sadece 05 pisti kullanımda diğer tarafa dönerse rüzgar uçak inemeyecek.
  • KATILIYORUM TARSUS'UN BİRİNCİ SINIF ARAZİSİ BETON OLMASIN .YARIN GÜN GELİR O KIYMETLİ ARAZİLERE MUHTAÇ OLURUZ.ADANA'YI BÜYÜTÜN, BÜYÜMEYE MÜSAİT NASILSA.
  • Hadi bakalım TAV a yeni iş çıktı. Hayırlısı
  • Bencede gerek yok yeni meydana o kadar tarım arazisine yazık adana meydanı geliştirilebilir
  • Sayın yetkili değerli brökrat size Adana ya yenir havalanı yapılması fikrine katılıyorum Ancak neden mevcut adana havalanını saydığınız yapıları yapmayı hiç düşündünüz mü şu anki havaalanının alt yapısı hazır yerde hazır sadece kamulaştırma yapacaksın o kadar dümdüz istediğin yere kadar git geriye genişle pisttin ilerisine genişle nasıl istersen zaten etrafı gecekondu kentsel dönüşüme gidecek. anlamak mümkün değil illaki tarsusa yapılacak.. devlet sıfırdan 1.6 milyar dolara havalanı yapacak halbuki şu an mevcut havalanına 300 milyon dolara bu yapılması gereken herşeyi yaparsın o kadar.. ayrıca tarsus da yazıktır 1. sınıf sulak tarım arazilerini kamulaştırıp üzerine betonu basacaksınız anlamak zor
Birdal,  Mersin ve Adana ile Çukurova bölgesine hizmet vermek amacıyla konvansiyonel boyutlarda yapımı planlanan Çukurova Bölgesel Havaalanının ihalesinin 15 Aralık'ta yapılacağını hatırlattı.
 
DHMİ tarafından hazırlanan şartnamenin 22 Ağustos'ta ilana çıktığını ifade eden Birdal, bugüne kadar yaklaşık 20 firmanın şartname aldığını, ancak ihalenin yapılacağı 15 Aralık tarihine kadar bu sayının artabileceğini kaydetti.
 
Birdal, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak Çukurova Bölgesel Havalanının, tamamı özel sektör tarafından yapılan ikinci havaalanı olacağını ve 36 ayda inşasının bitirileceğini kaydetti.
 
Yolcu kapasitesi 30 milyon olacak
 
Havaalanının ilk aşamada 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını belirten Birdal, ''Büyüyebilir şekilde yapılan havaalanının kapasitesini daha sonra 30 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon kapasiteli iki havaalanından birisi Çukurova Bölgesel Havaalanı olacak'' diye konuştu.
 
Hem iç hem dış hat trafiğine açık olacak olan havaalanının konumu itibariyle Adana-Mersin karayoluna, Adana ve Mersin şehir merkezlerine yakın olmasının her yere kolay ulaşım imkanı sağlayacağına dikkati çeken Birdal, ''Bölgenin turizme açık olması dolayısıyla havaalanı bölgeye farklı bir değer katacak. Bölge, ilerde belki de ikinci bir Antalya olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı da turizm tesisi yapılmak üzere bölgede yer tahsisi yaptı.''
 
Proje kapsamında yapılacaklar
 
Yap-İşlet-Devret modeli ile tamamı özel sektör tarafından yapılacak ikinci havalanı olan Çukurova Bölgesel Havalanının, ihaleyi kazanan firma tarafından 36 ayda inşaat aşamasının tamamlanacağını belirten Birdal, proje kapsamında yapılacakları şöyle anlattı:
 
''İhaleyi kazanan firma, pist, ihtiyaç halinde pist olarak da kullanılabilecek paralel taksi yolu, ana pist sonlarında 60 metreye 60 metre emergency pist, emniyet sahaları ve onların sonunda RESA sahaları yapacak. Apron, özel hangarlar bölgesi apronu, kargo terminal apronu, yer hizmet araçları park alanı, iç ve dış hatlar terminal binası, havaalanı oteli, otopark ve bağlantı yolları, VIP binası, CIP binası, kule, kaza yangın istasyonu binası, genel hizmetler-özel hizmetler araç garajı, kara araçları akaryakıt ikmal tesisleri, su deposu, ısı ve güç merkezi, kargo terminali, havaalanı giriş kontrol noktası, apron bariyer binası, çöp toplama ve ayıklama merkezi, regülatör binaları, çevre güvenlik yolu ile sistem ve tesisler ile uçak yakıt hidrant sistemini yapacak.''
 
İhale süreci nasıl olacak?
 
Çukurova Bölgesel Havaalanının yap-işlet-devret modeli kapsamında kapalı teklif alma usulü ihaleye çıkarılacağını anlatan Birdal, 1 milyon avro tutarında geçici teminat yatıracak olan firmalardan yeterlilik şartlarını taşıyan firmalar arasında en az işletme süresini teklif eden firmanın ihaleyi kazanacağını bildirdi.
 
Sözleşme imzalandıktan ve yer teslimi yapıldıktan sonra 36 ayda inşaat çalışmalarını tamamlayacak firmanın daha sonra işletme süresinin başlayacağını ifade eden Birdal, firmanın işletme süresi bittikten sonra işletmenin idareye devredileceğini söyledi. Birdal, ihalenin devrinin ardından havaalanının kiralama ihalesinin yapılacağını bildirerek, ''Bu ihalede, en yüksek kira teklifini veren firma ihaleyi kazanacak'' dedi.
 
Çukurova Bölgesel Havaalanı yapımı için 8 milyon metrekarenin üzerinde bir alanın kamulaştırıldığını ifade eden Birdal, halen devam eden kamulaştırma işlemlerinin bitmek üzere olduğunu, inşaatın başlama süresinde herhangi bir değişiklik olmayacağını kaydetti. (Zaman)
"ÇUKUROVA EN BÜYÜK İKİ HEDEFTEN BİRİ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 12 yıl önce
Adana'daki yolcu potansiyeli 2,5 milyon ve şimdi yapılan genişletme çalışmaları ile 4 milyon olacak.Adana havalimanı çevresindeki o kadar gereksiz evler varki bunlar temizlense havalimanı için hiçbir sorun kalmaz.zaten havalimanı 1937 yılından beri hizmet veriyor.Her yere yakın olduğu için ulaşımda da sorun yok.Ama bizimkiler boşa para harcamayı sevdiği için havaalanı Tarsus'a yapılacak.Adana Havalimanı'nın ilerisine yapılacak ve havalanlarındaki uzaklık sadece 30 km olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın Birdal'dan bir istirhamımız olacak. 6 senedir tapularında kamulaştırma şerhi olan Esenboğa havalimanı kamulaştırmasının ne zaman yapılacağını söyleyebilir mi acaba? Esenboğa projesi Çukurova'dan daha da eski, yaklaşık 20 senelik bir projedir. Ancak sallanıp durmaktadır. Fiilen bir kamulaştırmasız el atma durumudur. Vatandaşın mülkiyet hakkı kısıtlanmıştır. Lütfen sayın Birdal, Esenboğa ile ilgili de gelişme bekliyoruz artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Şuan adana da sadece 05 pisti kullanımda diğer tarafa dönerse rüzgar uçak inemeyecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
KATILIYORUM TARSUS'UN BİRİNCİ SINIF ARAZİSİ BETON OLMASIN .YARIN GÜN GELİR O KIYMETLİ ARAZİLERE MUHTAÇ OLURUZ.ADANA'YI BÜYÜTÜN, BÜYÜMEYE MÜSAİT NASILSA.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hadi bakalım TAV a yeni iş çıktı. Hayırlısı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bencede gerek yok yeni meydana o kadar tarım arazisine yazık adana meydanı geliştirilebilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın yetkili değerli brökrat size Adana ya yenir havalanı yapılması fikrine katılıyorum Ancak neden mevcut adana havalanını saydığınız yapıları yapmayı hiç düşündünüz mü şu anki havaalanının alt yapısı hazır yerde hazır sadece kamulaştırma yapacaksın o kadar dümdüz istediğin yere kadar git geriye genişle pisttin ilerisine genişle nasıl istersen zaten etrafı gecekondu kentsel dönüşüme gidecek. anlamak mümkün değil illaki tarsusa yapılacak.. devlet sıfırdan 1.6 milyar dolara havalanı yapacak halbuki şu an mevcut havalanına 300 milyon dolara bu yapılması gereken herşeyi yaparsın o kadar.. ayrıca tarsus da yazıktır 1. sınıf sulak tarım arazilerini kamulaştırıp üzerine betonu basacaksınız anlamak zor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000