27 Nisan 2009, Pazartesi 08:12:27

Cengiz Topel Havaalanı askıya alındı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün yapacağı, Deniz Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan İzmit Cengiz Topel Havalimanı'nın işletme hakkının kiralama yöntemiyle özel sektöre devri ihalesi kriz nedeniyle askıya alındı...
  • Zaten İstanbul'da ve en fazla 75 80 km uzaklıkta bir uluslararası liman varken burası sadece kargo taşımacılığı için olabilir. Eğer öylede olursa zaten tamamen lojistik bir yer haline gelen Kocaeli tamamen trafiğin yoğunlaştığı bir noktada kalır bir şehire bu kadar yüklenmek yanlış. Kocaeli için yolcu taşımcılığına yönelik hiç bir firma İstanbul'a bu kadar yakın bir noktaya sefer düzenlemez. Halk için olmayan bir hava alanı sadece rant için büyük firmalara yarar sağlayıp bu noktada oluşacak ekstra trafik ve ses kirliliği ile halkın zararına olur. Paralarımızın daha çok halkın faydasına harcanmasını dilerim.
  • Yatırımcıları bekleyeceğiz diye üzülüyorum. En kısa zamanda sivil tahsisli uçuşlara açılması dileğiyle.

DHMİ'nin uzun bir bekleme sonrası bu yıl yapmayı hedeflediği ihale için yatırımcıların hazır olmadığı ve bu nedenle konunun sonbahar aylarında yeniden değerlendirileceği öğrenildi. Bu değerlendirmeye göre ihalenin yatırım ortamının iyileşmesi durumunda gelecek yıl yapılması planlanıyor. Havalimanı fay hattı üzerinde bulunduğu gerekçesiyle de Gölcük depremi sırasında tartışma konusu olmuştu.
 
Yatırımcılar bekleniyor
DHMİ yetkilileri, Deniz Kuvvetleri ile protokol imzalandığını ve ihale şartnamesinin ise hazır olduğunu belirterek, kriz ortamı nedeniyle bir süre daha beklenileceğini ifade ettiler. DHMİ yetkilileri, kriz ortamı nedeniyle yatırımcıların önünü görmekte zorlandıklarını belirterek, "Kimsenin talip olmadığı bir ihale açmak istemiyoruz. O nedenle yatırımcıların önünü görebilmelerini bekleyeceğiz" diye konuştular. Konunun bu yılın son çeyreğinde yeniden değerlendirileceğini kaydeden DHMİ yetkilileri, ihale için takvimin de bu dönemde çizileceğini vurguladılar.
 
14 yıldır atıl duruyor
Cengiz Topel Havalimanı'nın sivil amaçlı kullanıma açılması amacıyla, 1994 tarihinde sivil tesislerin yapımı ihalesi gerçekleştirildi. Bu kapsamda sivil tesisler yapıldı ancak kullanıma açılmadığı için tesisler zaman içinde zarar görmeye başladı. 14 yıldır atıl durumda bulunan havalimanı aynı zamanda zeminiyle ilgili problemler yani fay hattına yakınlığı nedeniyle de tartışmalı bir durumda bulunuyor. Ancak İstanbul'a yakınlığı nedeniyle önemli bir konumda olan Cengiz Topel Havalimanı sivil uçuşlara açıldığında, yakınında bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı'na da bir rakip gelmiş olacak. İstanbul'a yakın havalimanları arasında Bursa Yenişehir Havalimanı da yer alıyor. Şu anda, Atatürk, Esenboğa, Adnan Menderes, Dalaman ve Antalya'da özel sektör işletmeciliği bulunuyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı elindeki Sabiha Gökçen Havalimanı da özel sektöre ihale edilmişti.

Buradaki yeni terminal inşaatı en erken 2010 yılında tamamlanacak.

Cengiz Topel Havaalanı askıya alındı

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Zaten İstanbul'da ve en fazla 75 80 km uzaklıkta bir uluslararası liman varken burası sadece kargo taşımacılığı için olabilir. Eğer öylede olursa zaten tamamen lojistik bir yer haline gelen Kocaeli tamamen trafiğin yoğunlaştığı bir noktada kalır bir şehire bu kadar yüklenmek yanlış. Kocaeli için yolcu taşımcılığına yönelik hiç bir firma İstanbul'a bu kadar yakın bir noktaya sefer düzenlemez. Halk için olmayan bir hava alanı sadece rant için büyük firmalara yarar sağlayıp bu noktada oluşacak ekstra trafik ve ses kirliliği ile halkın zararına olur. Paralarımızın daha çok halkın faydasına harcanmasını dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yatırımcıları bekleyeceğiz diye üzülüyorum. En kısa zamanda sivil tahsisli uçuşlara açılması dileğiyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000