27 Nisan 2014, Pazar 09:31:21

ATC EĞİTİMİNDE MİLLİ DÖNEM

Türk hava sahasındaki hava trafiğine ilişkin kontrol hizmetlerinin sağlanmasında kullanılan sistemlerin yerli imkanlarla gerçekleştirilmesi kapsamında, hava kontrolör adaylarının daha kısa sürede ve az maliyetle eğitilmesini sağlayacak yerli hava kontrolörü eğitim simülatörü geliştirildi.
  • Kültür bu konuyu yeteri kadar anlatamamış anlaşılan ama anlayan anladı. Dünya nüfusunun %1,085' i kadar nüfusu olan bir ülkeyiz. Eğitimdeki seviyemizin dünya ligindeki yerini görmek adına inceleme yaparsanız en iyi 100 üniversite liginde bu yılki sıralamaya göre ODTÜ' yü 76 ncı sırada görürsünüz. (-ki rant uğruna onunda ortasından yol geçirip ÖĞRENCİLERİN AKLINI ALAN SİYASETÇİLERin varlığı ile önümüzdeki yıl orada tutunabilir mi? Allah bilir) Sanki tablo Sosyal, Bilimsel, Ticari, Mali, Ahlaki her türlü sıralamaıy da yansıtıyor gibi. Dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı bir en iyi yönetilen, eğitilen ülkesinde yaşamadığımız malum. Sebep? Anlayışımızdan kaynaklanıyor olsa gerek. Avrupanın, Amerikanın insanları daha üst seviyede eğitim alıyorlar ise bunu Rönesans ve Reforma borçlular. 2014 insanlık tarihinde Millileştirdik denilen eğitim sisteminde Milliyet, Millet, Milletçilik kavramlarına ne kadar sahip çıkıyoruz ki sistemine sahip çıkalım. Evrensel olabilsek daha iyi olmaz mıydı?
  • Allah hepimizi korusun.
  • smartı 10 senede bitiremeyen bunu nasıl yapacak hayret
  • Yeni bir başlangıç. Bununla birlikte tüm havacılık sistemlerinin Millileştirilmesi umutlamız giderek güçleniyor. Emeği geçmiş, geçen tüm arkadaşlarımıza ve bunun yolunu açan tüm yöneticilerimize çok çok teşekkürler....
  • Merhaba, güzel bir başlangıç. Eurocontrol ile uyumlu olması ve CPDLC gibi sistemlerinde simülasyonu olması daha etkili yapabilir
  • Şu kaza öngörüleri yapan arkadaş, ne kadar kötü niyetli yorumlar.... Yazıklar olsun!!! Atc'den değilim, ama bakıyorum da ne ATC'yi çekebiliyorsunuz, ne Teknik'i, ne Kokpit'i, ne de Kabin'i. Ne istiyorsunuz siz ve sizin gibiler anlamadım, ne biçim insanlarsınız???!!!! Hasetlikte sınır yok. Kendinizden utanmalısınız. Tüm Atc çalışanlarına hayırlı olsun. Eğitimin ucu açık, yeter ki fırsatlar verilsin.
  • Tedrisat , izan falan demissin ama boş konuştuğun yine de belli oluyor. Acaba isteyipte pilot mu olamadın atco mu? Yok bunlardan birini olduysan adam olamamışsın.
  • Kültürlü kardeşim çok iyi yazmışsınız. Eyvallah amma velakin bizim çoğunluğumuzun mayası bozuk. Siyasi iktidarlardan duraktaki değnekçiye kadar çalışan herkes ekmek parası adına avanta ve çıkar peşinde. Böyle bir ülke insanından nasıl bir ahlak beklersiniz. Bunlar doğuştan değil aile ocağında verilir bu da olmazsa " bizim çorba nolcak" " abi bizide bi görsen" le başlayıp yan cebime koy,havuza para koy la devam eder gider. Ülkemizin ve bizim adam olmamız için Allah'tan korkan kuldan utanan nesiller yetiştirmeliyiz.
  • Sahi yapılan kıyağa göre ilgili havayolu şirketine öncelik tanınması ile hava trafikçilerin onurair vasıtasıyla çelebi de beleş yemek yemesinin bi ilgisi var mıdır acep diye konuşuluyor ama inanasın gelmedi, olur mu hiç dedim havacılık kültürü, eğitimi, güvenliği ne ayak dedimmm..
  • Kültür kardeşim sen şimdi kültürlümüsün döktürmüssun ama hiçbir şey anlatamamissin bide zeki Müren de bizi görecekmi

TÜBİTAK BİLGEM ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) işbirliğiyle geliştirilen "ATC Kule ve Radar Simülatörü (ATCSİM)" isimli hava trafik eğitim simülatöründeki her kontrolör pozisyonu, radar haritalar üzerinde sergilenen verileri, egzersiz bilgilerini, her uçağa ait kimlik, pozisyon ve uçuş bilgilerini sürekli yenileyerek görüntüleyen ana radar ekranı ile hava durumu bilgilerini gösteren yardımcı bilgi ekranından oluşuyor.

İstenildiğinde yaklaşma, yol ve meydan kontrol simülasyon yazılımlarının entegre olarak ya da tamamen birbirlerinden bağımsız olarak çalışabilme özelliğine sahip olan simülatörün meydan kontrol simülasyon yazılımı da 3 boyutlu modellerle 360 dereceye kadar görsellik imkanı sağlıyor.

Görselleştirmede meydan tel örgüsü içerisinde oluşabilecek patlama, rüzgar etkisi, uçak çarpışması gibi özel efektlerin kullanıldığı simülatörde, sistem içerisinde yer alan kontrolör ve pilot pozisyonlarında iki yollu muharebe sağlayan sesli muharebe sistemi de yer alıyor.

Ayrıca, similatörde bulunan performans değerlendirme aracı ile öğrencilerin sistem üzerinde koşturulan senaryolardaki başarı performansları da otomatik olarak ölçülebilecek.

Hava kontrolünde nitelikli insan yetiştirmek çok uzun zaman alıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yaptığı açıklamada, artan rötarların uçakların daha uzun süre havada kalmasına, bunun da uçuş maliyetlerinin yükselmesine, çevre kirliliğine, gürültüye ve uçuş emniyetinin azalmasına neden olduğunu belirtti.

Ülkede hızla gelişen sivil havacılık sektörünün hava trafik kontrolü ve yönetimi konusunda iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapılmasının önemini her geçen gün arttırdığını anlatan Işık, son zamanlara kadar hava trafiği hizmetlerini gerçekleştirmek için gerekli altyapı hizmetlerinin neredeyse tamamının yurt dışından karşılanmak zorunda kalındığına dikkati çekti.

Bakan Işık, ülkede havacılık sanayisine yönelik geç başlasa da çok büyük mesafelerin katedildiğini dile getirdi.

ATCSİM GENEL ÖZELLİKLERİ

  • Her bir kontrolör çalısma pozisyonunun bagımsız olarak, istenilen bir pilot çalısma pozisyonu ile çalısması
  • Her bir kontrolör çalısma pozisyonunun, her bir egzersizde, istenilen sektörlerde istenilen sayıda kontrolör ve pilot çalısma pozisyonundan olusacak sekilde çalısması
  • Paralel pist egitimi
  • 360 derecelik görsel kule ortamı
  • Tüm pozisyonların tek bir egzersizde entegre olarak çalısması
  • Klavye ve fare yardımı ile kullanıcı grafik arayüzünden hava ve yer araçlarına FMS ile komut girisi
  • Push-back, taksi ve yer hareketleri
  • SID, STAR ve prosedür uygulama
  • Hava ve yer araçları için paralel ve ardısıl komut isletimi
  • Mode-C, Mode-3/A, Mode-S vb. transponder fonksiyonları
  • Elektronik strip yönetimi,
  • Uçus planı yönetimi ve hazır uçus planı veritabanı
  • Otomatik Egzersiz Hazırlama
  • AIP uyumlu hava sahası, AIXM ve ARINC-424-18 standart hava sahası destegi
  • VOR, DME, ILS ve NDB vb. seyrü sefer cihaz model ve simülasyonları
  • SSR, PSR ve meteoroloji radar simülasyonları
  • ADS-B ve A-SMGSC simülasyonları
  • ILS kategori (CAT) I-II-III’e göre AIP uyumlu ısıklandırma
  • Istanbul Atatürk, Antalya, Ankara Esenboga ve Erzincan havalimanı 3B modelleri
  • Meydan kontrol özel efektler
  • 3B Hava ve yer aracı modelleri
  • 3B Kus sürüsü, insan, köpek vb. organik modeller
ATC EĞİTİMİNDE MİLLİ DÖNEM

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Ayna ~ 10 yıl önce
Kültür bu konuyu yeteri kadar anlatamamış anlaşılan ama anlayan anladı. Dünya nüfusunun %1,085' i kadar nüfusu olan bir ülkeyiz. Eğitimdeki seviyemizin dünya ligindeki yerini görmek adına inceleme yaparsanız en iyi 100 üniversite liginde bu yılki sıralamaya göre ODTÜ' yü 76 ncı sırada görürsünüz. (-ki rant uğruna onunda ortasından yol geçirip ÖĞRENCİLERİN AKLINI ALAN SİYASETÇİLERin varlığı ile önümüzdeki yıl orada tutunabilir mi? Allah bilir) Sanki tablo Sosyal, Bilimsel, Ticari, Mali, Ahlaki her türlü sıralamaıy da yansıtıyor gibi. Dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı bir en iyi yönetilen, eğitilen ülkesinde yaşamadığımız malum. Sebep? Anlayışımızdan kaynaklanıyor olsa gerek. Avrupanın, Amerikanın insanları daha üst seviyede eğitim alıyorlar ise bunu Rönesans ve Reforma borçlular. 2014 insanlık tarihinde Millileştirdik denilen eğitim sisteminde Milliyet, Millet, Milletçilik kavramlarına ne kadar sahip çıkıyoruz ki sistemine sahip çıkalım. Evrensel olabilsek daha iyi olmaz mıydı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Milli ATC ~ 10 yıl önce
Allah hepimizi korusun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ilginc ~ 10 yıl önce
smartı 10 senede bitiremeyen bunu nasıl yapacak hayret

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yeni bir başlangıç. Bununla birlikte tüm havacılık sistemlerinin Millileştirilmesi umutlamız giderek güçleniyor. Emeği geçmiş, geçen tüm arkadaşlarımıza ve bunun yolunu açan tüm yöneticilerimize çok çok teşekkürler....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Merhaba, güzel bir başlangıç. Eurocontrol ile uyumlu olması ve CPDLC gibi sistemlerinde simülasyonu olması daha etkili yapabilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAYILI OLSUN ~ 10 yıl önce
Şu kaza öngörüleri yapan arkadaş, ne kadar kötü niyetli yorumlar.... Yazıklar olsun!!! Atc'den değilim, ama bakıyorum da ne ATC'yi çekebiliyorsunuz, ne Teknik'i, ne Kokpit'i, ne de Kabin'i. Ne istiyorsunuz siz ve sizin gibiler anlamadım, ne biçim insanlarsınız???!!!! Hasetlikte sınır yok. Kendinizden utanmalısınız. Tüm Atc çalışanlarına hayırlı olsun. Eğitimin ucu açık, yeter ki fırsatlar verilsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kültürsüz1 ~ 10 yıl önce
Tedrisat , izan falan demissin ama boş konuştuğun yine de belli oluyor. Acaba isteyipte pilot mu olamadın atco mu? Yok bunlardan birini olduysan adam olamamışsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kültürlü kardeşim çok iyi yazmışsınız. Eyvallah amma velakin bizim çoğunluğumuzun mayası bozuk. Siyasi iktidarlardan duraktaki değnekçiye kadar çalışan herkes ekmek parası adına avanta ve çıkar peşinde. Böyle bir ülke insanından nasıl bir ahlak beklersiniz. Bunlar doğuştan değil aile ocağında verilir bu da olmazsa " bizim çorba nolcak" " abi bizide bi görsen" le başlayıp yan cebime koy,havuza para koy la devam eder gider. Ülkemizin ve bizim adam olmamız için Allah'tan korkan kuldan utanan nesiller yetiştirmeliyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kültür.. ~ 10 yıl önce
Sahi yapılan kıyağa göre ilgili havayolu şirketine öncelik tanınması ile hava trafikçilerin onurair vasıtasıyla çelebi de beleş yemek yemesinin bi ilgisi var mıdır acep diye konuşuluyor ama inanasın gelmedi, olur mu hiç dedim havacılık kültürü, eğitimi, güvenliği ne ayak dedimmm..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kültür kardeşim sen şimdi kültürlümüsün döktürmüssun ama hiçbir şey anlatamamissin bide zeki Müren de bizi görecekmi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000