11 Mart 2011, Cuma 15:12:27

‘TÜRK HAVA SAHASI KAPANACAK’

Hava trafik kontrolörlerinin 1 Haziran’da iş bırakacağını duyuran bildiri ortalığı karıştırdı.DHMİ'nin ve TATCA’nın haberdar olmadığı bildiriyi kimin gönderdiği bilinmiyor.
  • hala kule diyorsunuz.hava trafik kuleden ibaret değil yaklaşma ve yol kontrol de var.o tamimin sebebi bizim kibirimiz değil, iş güvenliği içindi.bir ara ofise okadar fazla giren çıkan olduki, fazla gürültü nedeniyle çalışanların dikkatlerinde dağılma uçakla konuşurken duyamama gibi problemler oldu.diğer ülkelerde de bu sebeplerle yabancılar ofislere giremiyorlar.ancak çalışan biri olarak bir telefon edin biz gerekli izini alır diğer çalışanları etkilemeyecek şekilde sizi misafir ederiz.siz bizi sevmemeye devam edin.bir gün seyrüsefer ayrılırsa kurumdan ,bakalım o zaman kiminle uğraşacaksınız.
  • kuleyi ziyaret etmek imkansız daha yakın zamanda genel müdürümüz seyrüsefer birimlerine girilmemesi için tamim gönderdi o kadar kendinizi kurum içinde ayrıcalıklı görüyorsunuz ki kibir sizde gurur sizde millet sizi sevmiyor
  • hava trafik kontrolörü ne iş yapar bilmezsiniz.bütün herkesi kuleci diye bilirsiniz.merak edipde bir gün bizi ziyaret edip ne iş yapıldığını gözlemlememişsinizdir. gözünüzde at gözlüğü bir sizin düşündüğünüz doğrudur.5000 dediğin maaş 3800 yıl sonunda 3200 e de düşer.gel sen benim işimi yap benim maaşımıda al.bende gece 12 de kapımı kilitleyip horul horul bir uyuyayım.
  • ayda 5 milyar maaş alıyorsunuz halen para peşindesiniz gözünüz doymak bilmedi kardeşim alın benim maaşım da sizin olsun 5 milyar maaş alıpda nasıl maddi sıkıntı çekiyorsunuz anlamıyorum.herkez görevini yapsın eylem sizin neyinize
  • EVET PARALAR YİNE DÖNMÜŞ;HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI KİT GENL.MÜD.YİNE PROBLEM ÇIKARMIŞ,BAKAN PÜRÜZÜ HALLETMİŞTİ YA NE OLDU? BAKANIN İFADESİ SEÇİMDEN SONRAYA İMİŞ,EVET ATC LER 1 HAZİRAN DEĞİLDE-1 NİSAN OLSA DAHA İYİ OLMAZMI? GÜNÜN ANLAMINADA UYAR.
  • ben bır atc olarak hakkımızı arayalım derım eylem de yapalım ama bızım eylemımızden de oturdugu yerden ve bıze hakaret eden arkadaslardan da cok rahatsızım sımdıye kadar elını tasın altına sokan bır tane dhmi calısanı gormedık (atc harıc) hadı onları da gorelım onlar da eylem yapsınlar yapacak bırseylerı vardır
  • bir kontrolör olarak ne şimdi ne de başka bir zaman bu tazminatlar için iş yavaşlatma gibi bir eyleme katılmam. birşey yapılacaksa DHMİ'den ayrılmak için olmalıdır. Hakaret duyduğum kurumdaşlarımın nemalanması için parmağımı kımıldatmam.
  • BAKANIN İFADESİNE GÖRE PARA MUHABBETİ SEÇİMDEN SONRAYA KALMIŞ.HADİ KOLAY GELSİN.HAVA TRAFİKÇİ ARKADAŞLARI 1 HAZİRANDA YEŞİL SAHALARDA GÖRÜCEZ BAKALIM!
  • bu kadar mı yüzsüzluk olur ya.kimse memnun olmayacakmış.ya zaten hakkınız yokki almaya memnun olasınız.adamlar ben ödemem dedikçe sizler bende isterim diyorsunuz.genel müdür çare bulmaya çalışıyor burun kıvırıyorsunuz.sizler yüzünden hazine itiraz ediyor itiraz edilmeyen 1. grup mağdur olıyor.ve sizler hala kontrolörlere dil uzatıyorsunuz.alacağımız zam vergiye gidecek bide elimize fazladan 500-600 tl bile kalmayacak.sizler yüzünden avrupanın onda biri maaşına çalışıyoruz yazıklar olsun tepkilerinize ama sizin
  • tatca malesef dernek olarak üyelerinin menfaat ve taleplerinin gerçekleşmesi konusunda çok geri kalmıştır.
Zeynep Ayhan isimli bir kişiye ait e-posta adresinden mail kutusuna düşen bir bildiri kafaları karıştırdı. Hava trafik kontrolörlerinin 1 Haziran tarihinde iş bırakacağını ve Türk hava sahasında uçaklara hizmet verilmeyeceğini duyuran bildirinin altında Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri yazmasına rağmen Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği TATCA’nın bildiriden haberdar olmadığı ortaya çıktı. TATCA Başkanı Ayhan Kartal, “ Böyle bir bildiriden haberim yok, zira böyle bir karar da yok” dedi.

Kartal, TATCA olarak bütün üyelerine her türlü durum karşısında sakin olmalarını, işlerini aksatmadan ve uçuş emniyetinden taviz vermeden, kaliteli ve hızlı hava trafik akışını sağlamaları konusunda uyarılarda bulunduklarını kaydederek, boykota konu olan havacılık tazminatlarının bir kısmını 8 aydır düzenli olarak aldıklarını söyledi.

Kartal şöyle konuştu: “ Tazminatlarımızı alıyoruz ama kesinleşen oran belli değil ve içeride 8 aylık alacağımız fark bulunuyor. Biz her zaman Genel Müdürümüz Sayın Orhan Birdal'a güvendiğimizi dile getiriyoruz. Sayın Genel Müdürümüzün hazineden kaynaklanan bu sıkıntıyı çözeceğine ve farkların en kısa zamanda ödeneceğine inanıyoruz. Bu vesileyle tüm havacılık camiasına kazasız uçuşlar diliyorum” dedi.

DHMİ yetkilileri de sözkonusu bildirinin bağlayıcı niteliği bulunmadığını, Türk hava sahasının kapatılmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Esrarengiz bildirinin kimler tarafından gönderildiği bilinmiyor.

İşte basın mensuplarının mail kutularına düşen o bildiri:

Kamuoyuna;
‘’ Hava Trafik Kontrolörlüğü, dünyanın en zor ve en stresli mesleklerinden biridir. En ufak bir hata veya dikkatsizlik büyük facialara neden olabilir. Hava Trafik Kontrolörleri için söylenen bir söz vardır. Kontrolörler, pilotların gözü ve kulağıdır diye. Bu sözü şöyle bir örnekle açıklayabiliriz. Bir odaya yaklaşık 20 kör insanı koyalım. Sonra da bu insanlara odanın içinde yürümelerini söyleyelim. Bu insanlar ister istemez, birbirlerine çarpacaklardır. İşte havada da durum aynen böyle sayılabilir. Eğer Hava Trafik Kontrolörü pilota ne yapacağını söylemezse, daha doğrusu gerekli ayırmaları yapmazsa, uçakların birbirleri veya başka engellerle çarpışması kaçınılmazdır. Kontrolörün dikkati yanında, soğukkanlı ve anında karar verme yeteneği de olmak zorundadır. Eğer bir uçak zor bir durumda ise, kontrolör çok kısa bir düşünmenin ardından gerekenleri yapmalıdır.’’

Biz Hava Trafik Kontrolörleri, Avrupa’nın en yoğun 6. Hava sahası olan Türk Hava Sahasında günlük 4000 civarında hava trafiğine hizmet vermekteyiz. Sadece bu istatistikle bile, yaptığımız işin ne kadar yüksek konsantrasyon ve motivasyon gerektirdiği aşikârdır.

Son yıllarda artan ekonomik göstergelerden anlaşılacağı üzere, hava trafik kontrol hizmetinde olabilecek bir kesinti Türkiye’ de turizm, hizmet ve dolayısıyla üretim sektörlerinde günlük 200 milyon $ civarında kayba neden olacaktır. Aynı zamanda yaşanacak gecikme ve iptaller tüm havayolu şirketleri ve yolcuları çok ciddi problemlerle baş başa bırakacaktır. Maddi kayıplar bir yana, meydana gelebilecek bir ‘’hava hadisesini’’ düşünmek bile istemiyoruz.

Yukarıdakileri neden özetlemeye çalıştığımız konusuna gelirse; Motivasyonun son derece önemli olduğu işimizde, biz ‘’Hava Trafik Kontrolörleri’’, son 9 aydır çok büyük bir mağduriyet yaşamaktayız.

1 Ağustos 2010 tarihinde resmi gazetede yayımlanan ‘’çeşitli mali kanunlarda değişiklik yapan 6009 sayılı Kanun’’la yasalaşan, DHMİ personeline ödenen havacılık tazminatının artırılmasına yönelik yasa hala uygulamaya konulmamıştır. Sık Sık DHMİ Genel Müdürü ve Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ ın açıklamalarından da anlaşılacağı üzere yasanın uygulanmaması için hiçbir geçerli hukuki mazeret yoktur. Hem yasanın Resmi Gazete de yayınlanması, hem de ilgili Sayın Bakan ve Genel Müdürün açıklamalarıyla ümitlenen Hava Trafik Kontrolörlerinin tamamına yakını yüksek meblağlarda kredi kullanıp, şuan ciddi maddi yükümlülüklerin altına girmişlerdir.

Bu kadar ciddi hayal kırıklıkları olan ve borç yükü altında bulunan Hava Trafik Kontrolörlerinin, orta vadede yapabilecekleri hatalardan kimler sorumlu olacaktır? Ya da bu hayal kırıklığı ve çaresizlikle ortaya çıkabilecek herhangi bir eylem kararında Türkiye’nin yaşayacağı ekonomik kayıpların sorumluları kim olacaktır? (ki bu kayıp günlük 200 milyon $ civarında olacaktır ki yasayla uygulanacak iyileştirmenin bir yıllık maliyetinin 2 katı kadardır).

23.07.2010 tarihinde TBMM’ de kabul edilen ve 01.08.2010 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 6009 no’ lu kanunun ilgili maddesinin,’’ Türk Hava Sahasında hizmet kalitesinin azalmaması, uçuş güvenliğinin kesintisiz yürütülmesi, gecikme ve iptallerin yaşanmaması, yaz tarifelerine geçmeye hazırlandığımız şu günlerde biran önce yürürlüğe geçmesini, aksi takdirde, Türk Hava Trafik Kontrolörlerinin, 1 HAZİRAN 2011 tarihi itibariyle inisiyatif kullanmamaya kararlı olduğunu kamuoyuna saygılarımızla duyururuz…

TÜRKİYE HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ

©AirportHaber.com
‘TÜRK HAVA SAHASI KAPANACAK’

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

Misafir ~ 13 yıl önce
hala kule diyorsunuz.hava trafik kuleden ibaret değil yaklaşma ve yol kontrol de var.o tamimin sebebi bizim kibirimiz değil, iş güvenliği içindi.bir ara ofise okadar fazla giren çıkan olduki, fazla gürültü nedeniyle çalışanların dikkatlerinde dağılma uçakla konuşurken duyamama gibi problemler oldu.diğer ülkelerde de bu sebeplerle yabancılar ofislere giremiyorlar.ancak çalışan biri olarak bir telefon edin biz gerekli izini alır diğer çalışanları etkilemeyecek şekilde sizi misafir ederiz.siz bizi sevmemeye devam edin.bir gün seyrüsefer ayrılırsa kurumdan ,bakalım o zaman kiminle uğraşacaksınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kuleyi ziyaret etmek imkansız daha yakın zamanda genel müdürümüz seyrüsefer birimlerine girilmemesi için tamim gönderdi o kadar kendinizi kurum içinde ayrıcalıklı görüyorsunuz ki kibir sizde gurur sizde millet sizi sevmiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hava trafik kontrolörü ne iş yapar bilmezsiniz.bütün herkesi kuleci diye bilirsiniz.merak edipde bir gün bizi ziyaret edip ne iş yapıldığını gözlemlememişsinizdir. gözünüzde at gözlüğü bir sizin düşündüğünüz doğrudur.5000 dediğin maaş 3800 yıl sonunda 3200 e de düşer.gel sen benim işimi yap benim maaşımıda al.bende gece 12 de kapımı kilitleyip horul horul bir uyuyayım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ayda 5 milyar maaş alıyorsunuz halen para peşindesiniz gözünüz doymak bilmedi kardeşim alın benim maaşım da sizin olsun 5 milyar maaş alıpda nasıl maddi sıkıntı çekiyorsunuz anlamıyorum.herkez görevini yapsın eylem sizin neyinize

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
EVET PARALAR YİNE DÖNMÜŞ;HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI KİT GENL.MÜD.YİNE PROBLEM ÇIKARMIŞ,BAKAN PÜRÜZÜ HALLETMİŞTİ YA NE OLDU? BAKANIN İFADESİ SEÇİMDEN SONRAYA İMİŞ,EVET ATC LER 1 HAZİRAN DEĞİLDE-1 NİSAN OLSA DAHA İYİ OLMAZMI? GÜNÜN ANLAMINADA UYAR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ben bır atc olarak hakkımızı arayalım derım eylem de yapalım ama bızım eylemımızden de oturdugu yerden ve bıze hakaret eden arkadaslardan da cok rahatsızım sımdıye kadar elını tasın altına sokan bır tane dhmi calısanı gormedık (atc harıc) hadı onları da gorelım onlar da eylem yapsınlar yapacak bırseylerı vardır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bir kontrolör olarak ne şimdi ne de başka bir zaman bu tazminatlar için iş yavaşlatma gibi bir eyleme katılmam. birşey yapılacaksa DHMİ'den ayrılmak için olmalıdır. Hakaret duyduğum kurumdaşlarımın nemalanması için parmağımı kımıldatmam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
BAKANIN İFADESİNE GÖRE PARA MUHABBETİ SEÇİMDEN SONRAYA KALMIŞ.HADİ KOLAY GELSİN.HAVA TRAFİKÇİ ARKADAŞLARI 1 HAZİRANDA YEŞİL SAHALARDA GÖRÜCEZ BAKALIM!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu kadar mı yüzsüzluk olur ya.kimse memnun olmayacakmış.ya zaten hakkınız yokki almaya memnun olasınız.adamlar ben ödemem dedikçe sizler bende isterim diyorsunuz.genel müdür çare bulmaya çalışıyor burun kıvırıyorsunuz.sizler yüzünden hazine itiraz ediyor itiraz edilmeyen 1. grup mağdur olıyor.ve sizler hala kontrolörlere dil uzatıyorsunuz.alacağımız zam vergiye gidecek bide elimize fazladan 500-600 tl bile kalmayacak.sizler yüzünden avrupanın onda biri maaşına çalışıyoruz yazıklar olsun tepkilerinize ama sizin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
tatca malesef dernek olarak üyelerinin menfaat ve taleplerinin gerçekleşmesi konusunda çok geri kalmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000