07 Ocak 2010, Perşembe 07:26:49

Obama: "Delta olayında çuvalladık!"

Noel günü Amerikan yolcu uçağının havaya uçurulması girişiminin gerisinde büyük güvenlik zaaflarının ortaya çıkması üzerine ABD Başkanı Barack Obama, önceki gün Beyaz Saray'da güvenlik toplantısı düzenledi.

Obama, başta CIA olmak üzere, 20 istihbarat-güvenlik servisinin başkanlarını 'fırça'dan geçirdi.

Üç ay önce babası yetkilileri “Niyeti kötü” diye uyarsa da başarısız uçak bombacısı 23 yaşındaki Ömer Faruk Abdülmuttalib’in sıkı güvenlikten geçirilecekler veya uçuş yasaklıları listesine alınmasına gerek görülmemiş ve vizesi iptal edilmemişti. Hal böyleyken Obama, iki saatlik toplantıda güvenlik şeflerine çattı: “Bu büyük hata, bir felakete yol açabilirdi. Bir kurşundan sıyrıldık, ancak güç bela. Saldırı güvenlik sistemi işlediği için değil, uçaktaki cesur bireyler tarafından önlendi ve bu kabul edilemez.” Ardından açıklama yapan Obama, istihbarat servislerinin ‘saldırı girişimini açığa çıkaracak ve önleyebilecek bilgiye sahip olduğunu, ama noktaları birleştiremediğini’ belirtip “Bu kabul edilemez, buna hoşgörü gösteremem. Daha iyisini yapmalıyız, yapacağız ve bunu da hızlı biçimde yapacağız. Amerikalıların yaşamları tehlikede” diye konuştu.

Abdülmuttalib’in Yemen bağlantısı ve Guantanoma’dan bırakılan bazı esirlerin Yemen’de Kaide saflarına katıldığı istihbaratı ortaya çıkarken, Obama Yemen’e esir transferlerini durdurduğunu, ama burayı kapama sözünü tutacağını duyurdu. Atılan ilk adım ise, terör zanlısı veri tabanlarının gözden geçirilmesi oldu.

Panetta eleştiriliyor

Beyaz Saray yetkilileri toplantıda kimsenin istifasını sunmadığını aktarırken, yeni raporlarla bu tür gelişmelerin kaçınılmaz olabileceği söyleniyor. 25 Aralık’taki uçağa saldırı girişimine 30 Aralık’ta Afganistan’da CIA’in Kaide içine sızdırdığı muhbiri tarafından vurulması tuz biber ekti. Sorunun çıkarlarını düşünen çok sayıda istihbarat servisi olmasından kaynaklandığı, Obama’nın CIA Başkanı atadığı Leon Panetta’nın istihbarat deneyiminin olmamasının da işleri zorlaştırdığı söyleniyor.

(Radikal)

Obama: "Delta olayında çuvalladık!"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000