21 Ocak 2013, Pazartesi 08:59:51

ERCAN HAVALİMANI KORKUTUYOR

Kıbrıs Postası yazarlarından Prof. Dr. Ata Atun, KKTC'nin dünyaya açılan en büyük kapısı olan Ercan Havalimanı'nı köşesine taşıdı. Peki, Atun neler dedi? İşte o yazı...
  • Bilip bilmeden ahkem kesen sayın yorumcular...Taş yapı şirketi havacılık için yeni ve acemi bir şirket olabilir..Ama işletmeye ilk etapta dönderdikleri kişileri ne kadar tanıyıpta acemilik yorumu yapıyorsunuz siz?Oraya çalışmak için gönderilmiş insanlar havacılığa,terminal işletmeciliğine yıllarını vermiş kişiler...Hatta özel terminal işletmeciliğinin başladığı 1 nisan 1998 yılı (bayındır antalya terminal işletmeciliğinin başladı tarih) ilk personelleridir..Bence Ercan havalimanı acemilerin değil,terminal işletmeciliğinin profesyonellerine emanet edilmiştir.Taş Yapı şirketi akıllıca transferler yapmıştır.Ercan havalimanını güzel günler bekliyordur..Ben başta sayın Aşkın Bey olmak üzere 4 terminal işletme müdürü arkadaşımızın (Berke Bey,Sedat bey,Ali Bey ve Figen Hanımın) ercan havalimanı işletmesini çok güzel yerlere getireceğine canı gönülden inanıyor ve Başarılar diliyorum.
  • Ercanı verdikleri şirkete bir bakın. Amatöründe amatörü. Nasıl götürecek bu insanlar bu terminali ? Özellikle otopark. Biraz adamları eğitin ya ? Sokaktan aldığınız ucuz adamları koymuşlar oraya. Yazık çok yazık
  • Hocam. Kibrislilarin bir atasozu vardir"Rahmetli nenemin fisdiklari olsaydi dedem olacakdi".Sapla samani karistiriyorsunuz hocam.Kendi basiniza gelin guveyi oldunuz yine.
  • Ercan özelleştikten sonra iyice batacak. Herşeyin fiyatı 2 katına çıktı. Yakında vergilere de zam yapacaklar, dolayısı ile uçak firmaları biletlerine zam yapacak fiyatlar pahalılaşınca yolcular azalacak. Bunu hiç düşünmez mi bu hükümet ? Otopark fiyatları 2ye katladı bile. Hani aklı başında bir şirket alsaydı ercanı o zaman tamam derdik. Adam işi bilir. Ama gelenlerin iş bilgisi konusunda ciddi sıkıntılar var. Adam almadan önce keşke daha önce ne iş yaptıklarına baksaydınız.
  • be hocam , nedir bu heyecan .. ercan halen lokal bir alandır ve büyük olasılıkla öyle de galacak bu gidişinan .. boşverin urumun işinin düşmesini - çıkmasını .. sırf uçak alanıynan olmayacak bu iş .. boşuna da gaz vermeyin etrafa .. kel gelini kim övecek , kel gaynana misali ..

Rumlar Ercan Havalimanının kapatılması için yıllardır çok uğraştılar ve hala da uğraşmaktalar.

Bunun için ellerinden geleni artlarına koymuyorlar.

Ekonomi krizle boğuşmalarına rağmen Türkiye’nin hava ve deniz limanlarının Rum bayraklı gemi ve uçaklara açılması karşılığında Ercan havalimanının uluslararası uçuşlara açılmasını inatla kabul etmiyorlar.
Tabii ki her inadın bir sonu var.

Kendi havaalanları çalışmazken ve iş kapasiteleri gün be gün aşağılara doğru giderken Ercan Havalimanınınki yukarılara tırmanıyor.

Lefkoşa Uluslararası Havalimanı, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nda, Rum Milli Muhafız Ordusuna (RMMO) yardımcı olmak ve Türk askeri ile Mücahitlere karşı savaşmak için Yunanistan’dan gönderilen komandoları taşıyan Delta tipi uçakların iniş esnasına düşürülmelerinden sonra hem pist üzerinde çukurların açılması, hem düşen uçakların enkazlarının havalimanında kalmasından, hem de adada yaşayan her iki halk tarafından ortaklaşa kullanım olanağının yaratılamamasından dolayı kapanmıştı. Şimdi Lefkoşa Uluslararası Havalimanı’nda BM çalışma ofisleri ve BM askerleri bulunmakta.

24 Nisan 2004 tarihinde Annan Planı’nın adada yaşayan iki halk tarafından kabul edilerek uygulamaya konması konusunda yapılan referandumda Rumlar “hayır” oyu vermeseydi bugün hem Lefkoşa Uluslararası Havalimanı, Hem Ercan Havalimanı hem de Larnaka Havalimanı faaliyette bulunuyor olacaktı. Rumlar verdikleri “Hayır” oyları ile bu şansı teptiler.

Şimdi Lefkoşa Uluslararası Havalimanı kapalı, Ercan Havalimanı da başlarına bela oldu. Hem de ne bela.
Kalite yönünden, uçuş güvenliği açısından, yer hizmetleri bakımından ve Sivil Havacılık hizmetleri ve elektronik donanımları açısından kıyaslandığında Ercan Havalimanı, Larnaka Havalimanından daha iyi durumda. Bunu ben söylemiyorum, teknik adamlar, güvenlikçiler, kalite yönetimi denetleyicileri ve sigortacılar söylüyor. Ercan’ın olumlu özellikleri bu kadarla sınırlı değil. Yolcu memnuniyeti de Ercan Havalimanı lehinde.

İlk pes eden, Larnaka ve Baf Havalimanlarında yer hizmeti vermekte olan “Hermes Airports” şirketi. Ercan Havalimanı üzerinden yapılan uçuşların artması nedeniyle Güney Kıbrıs’taki iki havalimanının zarara uğrayacağı endişesini taşıyan şirket yöneticileri bu gerekçe ile Hristofyas hükümetine tedbir almaları için resmen başvurdular. Hristofyas’a “Git ne yaparsan yap, Türkleri AB’ye, BM’ye, Rusya’ya, Marko Paşa’ya şikayet et, Ercan Havalimanını kapattır” dediler açıkça.
Rumların korkuları boşuna değil. Zira Kasım 2012 verilerine göre Güney Kıbrıs’taki Baf Andreas Papandreu Havlimanı (619) ile Larnaka Havalimanından (2200) yapılan toplam uçuşlar 2819 iken Ercan Havalimanı’ndan yapılan toplam uçuşlar 1646. Ada üzerinde yapılan toplam uçuşların yüzde 37’si Ercan’dan, yüzde 63’de Güney Kıbrıs’taki 2 havalimanında yapılmakta.

Ercan Havalimanı, BM Güvenlik Konseyi’nin 18 Kasım 1983 tarihinde aldığı 541 No.lu kararın meali uygulaması doğrultusunda “Yasadışı” olarak dile getirilirken, verdiği uçuş hizmeti ile uluslararası uçuşlara açık Baf Havalimanını iki buçuğa katlamış. Larnaka havalimanı ile kıyaslandığında ise her iki havalimanından kalkan toplam uçak sayısının yüzde 42.8’i Ercan Havalimanı’ndan, yüzde 57.2’si de Larnaka Havalimanından çıkış yapmış.

Yolcu sayısı kıyaslaması ise daha dramatik.

Kasım 2012 itibarı ile Ercan Havalimanı’ndan 204 bin 208 yolcu uçuş yaparken, Baf A. Papandreu Havlimanı’ndan 102 bin 110 ve Larnaka Havalimanı’ndan 252 bin 870 yolcu uçuş yapmış. Bu verilere göre Ercan Havalimanı, Baf Havalimanı’nı ikiye katladığı gibi- neredeyse- Larnaka Havalimanındaki yolcu sayısının da yüzde 80’ine ulaşmış.

Bu rakamlar 2012 yılına ait.

Bilindiği gibi, Ercan Havalimanı yeni pist ve yeni terminal binası yapımı için ihaleye verildi. Asıl çıngar pist ve terminal binalarının tamamlanmasından, teknik yer hizmetlerinin, uçak bakımının, kontuar ve çek-in hizmetlerinin de yenilenmesinden sonra çıkacak.

İstanbul’un artık Afrika, Asya, Uzak Doğu ve Orta Doğu destinasyonlarında aktarma merkezi haline gelmiş olması, doğal olarak Ercan Havalimanı’nın yenilenmesinin getireceği trafik artışında da büyük bir katalizör rolü oynayacak.
Türkiye’nin deniz ve hava limanlarının Rum bandıralı gemi ve uçaklara kapalı olması, İstanbul’un aktarma merkezliliği ile birleşince uzun vadede Larnaka Havalimanı’na yapılacak uçuşların azalmasına yol açacağını, Kıbrıs’a gelmek isteyen yabancı kişilerin de, -kendi ülkelerinden İstanbul üzerinden Ercan’a uçuşlarının asgari her gün veya da günde birkaç kez olacak olması nedeniyle- uçuş saati seçeneğinin fazlalığından dolayı bu güzergahı kullanacaklarını söylemek veya da öngörmek hiçte yanlış olmayacak.

Prof. Dr. Ata ATUN
KIBRIS POSTASI

ERCAN HAVALİMANI KORKUTUYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Süleyman ~ 11 yıl önce
Bilip bilmeden ahkem kesen sayın yorumcular...Taş yapı şirketi havacılık için yeni ve acemi bir şirket olabilir..Ama işletmeye ilk etapta dönderdikleri kişileri ne kadar tanıyıpta acemilik yorumu yapıyorsunuz siz?Oraya çalışmak için gönderilmiş insanlar havacılığa,terminal işletmeciliğine yıllarını vermiş kişiler...Hatta özel terminal işletmeciliğinin başladığı 1 nisan 1998 yılı (bayındır antalya terminal işletmeciliğinin başladı tarih) ilk personelleridir..Bence Ercan havalimanı acemilerin değil,terminal işletmeciliğinin profesyonellerine emanet edilmiştir.Taş Yapı şirketi akıllıca transferler yapmıştır.Ercan havalimanını güzel günler bekliyordur..Ben başta sayın Aşkın Bey olmak üzere 4 terminal işletme müdürü arkadaşımızın (Berke Bey,Sedat bey,Ali Bey ve Figen Hanımın) ercan havalimanı işletmesini çok güzel yerlere getireceğine canı gönülden inanıyor ve Başarılar diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
şirket ~ 11 yıl önce
Ercanı verdikleri şirkete bir bakın. Amatöründe amatörü. Nasıl götürecek bu insanlar bu terminali ? Özellikle otopark. Biraz adamları eğitin ya ? Sokaktan aldığınız ucuz adamları koymuşlar oraya. Yazık çok yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yiltan ~ 11 yıl önce
Hocam. Kibrislilarin bir atasozu vardir"Rahmetli nenemin fisdiklari olsaydi dedem olacakdi".Sapla samani karistiriyorsunuz hocam.Kendi basiniza gelin guveyi oldunuz yine.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçakalanı ~ 11 yıl önce
Ercan özelleştikten sonra iyice batacak. Herşeyin fiyatı 2 katına çıktı. Yakında vergilere de zam yapacaklar, dolayısı ile uçak firmaları biletlerine zam yapacak fiyatlar pahalılaşınca yolcular azalacak. Bunu hiç düşünmez mi bu hükümet ? Otopark fiyatları 2ye katladı bile. Hani aklı başında bir şirket alsaydı ercanı o zaman tamam derdik. Adam işi bilir. Ama gelenlerin iş bilgisi konusunda ciddi sıkıntılar var. Adam almadan önce keşke daha önce ne iş yaptıklarına baksaydınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 11 yıl önce
be hocam , nedir bu heyecan .. ercan halen lokal bir alandır ve büyük olasılıkla öyle de galacak bu gidişinan .. boşverin urumun işinin düşmesini - çıkmasını .. sırf uçak alanıynan olmayacak bu iş .. boşuna da gaz vermeyin etrafa .. kel gelini kim övecek , kel gaynana misali ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kazn ~ 11 yıl önce
kazn, tadir etdim. doğru söylen. yannız hatırladırım, başbakan erdoğan oraya atıyorsa birceez milyon, arkasından hesabını soracakdır. zannedmem şu öyle plansız iş yapsınnar; bak belediyeye, bak öğretmenler sendikasına. hepsini adam edecekler. arada biz gaynarık ama yapacak birşey yok

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000