01 Haziran 2008, Pazar 08:39:36

ABD'de birleşmelerde son raunt

Akşam Gazetesi Köşe yazarlarından Tolga Turgut, bu haftaki yazısında havayolu birleşmelerinden ve iflaslarından bahsetmiş. İşte Turgut'un bu haftaki yazısı...
  • Delta ve Notrhwest'in birlesmesi Skyteam için çok avantajli bir durum oldu.Ayrica bu birlesmeler ile marka bazi markalar kaybolsa bile ortaya çikan yeni sirket çok guçlu oluyor. Petrole ve dunya havacilik rekabetine karsi bir onlem... (Ornek: Air France ve KLM)
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

ABD’de 11 Eylül sonrası yaşananlarla sadece Midway isimli bir havayolu iflas etmişti. Ancak özellikle son bir yıldır ultra artan yakıt fiyatlarının da etkisi ile son haftalarda toplam üç havayolu kepenk indirdi.

Aloha, ATA ve Skybus, kümülatif yolcu sayısında ABD iç hat trafiğinin %1’ini temsil ediyordu. Yakıt fiyatlarındaki artışın ekstra baskısı ile zaten son on yıldır yoğun olarak birleşme ve satın almaların yaşandığı ABD’de, birleşmelerin son turlarına giriliyor gibi gözüküyor.

Önümüzdeki aylarda gerçekleşecek Delta-Northwest birleşmesi ile seksen yıllık Northwest markası tarih oluyor. Tıpkı yıllar önce American Airlines’ın TWA’i alması gibi. 11 Eylül öncesinde United’ın US Airways ve Delta’nın Continental’ı almasına ABD adalet bakanlığı onay vermemişti.

Sonrasında yaşanan 11 Eylül süreci ve körfez savaşı ile birçok havayolu ancak devlet sübvansiyonu (chapter 11 protection) ile ayakta durabilmişti. Şu an gelinen durum itibarı ile artık ABD hükümetinin (ki çok yakında değişecek) artık bu birleşmelere çok da karşı durmayacağı düşünülüyor.

Hatta ABD’de yabancıların havayolu sahibi olabilmesinin koşulları bile esnetiliyor. ABD’li olmayanlara tanınan % 25 ortaklık hakkı % 49’a kadar çıkartılıyor ki, bu sayede AB havayolları ile ABD’ lilerin transatlantik ortaklıklarına çok yakında şahid olacak gibiyiz.

Şu an yapılan görüşmelere göre çok yakın gelecekte Continental-United ve Northwest- Delta birleşmeleri gerçekleşecek gibi gözüküyor. Bakalım ABD’de on yıl kadar önce başlayan ve AB’yi kısmen etkileyen bu rüzgar daha ne kadar şiddetlenecek? İzleyip göreceğiz...

ABD'de birleşmelerde son raunt

Yorumlar

Check ~ 16 yıl önce
Delta ve Notrhwest'in birlesmesi Skyteam için çok avantajli bir durum oldu.Ayrica bu birlesmeler ile marka bazi markalar kaybolsa bile ortaya çikan yeni sirket çok guçlu oluyor. Petrole ve dunya havacilik rekabetine karsi bir onlem... (Ornek: Air France ve KLM)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cingöz ~ 16 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000