23 Haziran 2008, Pazartesi 08:19:00

Ruslar yüzünden yolcu sayısı azalıyor!

Corendon Havayolları'nın kurucu ortaklarından Atilay Uslu, "Rus tur operatörlerinin otelleri doldurması nedeniyle Hollandalı turist sayısında azalma olduğunu" söyledi.
  • Hava taşımacılığına yapılan mantıklı ve zamanında yatırım şu zamana kadar ki yatırımcılara çok güzel paralar kazandırdı.Airlines'a gereken yatırım yapılması durumunda (şu an ki kriz dönemi muallak)ileride kesinlikle kazandıracağını düşünüyorum.Ve bu zamana kadar turlar ve turistlerle fazlasıyla ilgilenen yöneticilerin birazda hava taşımacılığında aktifleşmesi gerekir diye düşünüyorum...

Türkiye'ye gelen Hollandalı turist sayısında geçen yıla göre yüzde 6 düşüş yaşanıyor. Geçen yıl tatile giden 2 milyon 400 bin Hollandalının, 1 milyonu Türkiye'ye gelirken, bu yıl bu rakam 600 binlere düştü.

Hollandalı 600 bine düştü

Hollanda, Belçika ve Almanya'dan Türkiye'ye turist taşıyan tur operatörü Corendon'un kurucu ortaklarından Atilay Uslu, 2005'de Türkiye'ye gelen Hollandalı sayısının 1 milyon olduğunu, bu sayının geçen yıl 633 bine düştüğünü söyledi. Corendon olarak 250 bin Hollandalıyı getirdiklerini belirten Uslu, Hollanda'dan gelen turist sayısının azalmasına karşın tur operatörlerinde iflaslar nedeniyle kendilerinin getirdiği yolcu sayısının arttığını kaydetti.

Doğu Bloku önlerini kesti

Türkiye'ye gelen Hollandalıların önünü eski Doğu Bloku ülkelerin kestiğini aktaran Uslu, otellerin dolu olması nedeniyle İstanbul'a yaptıkları sefer sayısını azaltmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Atilay Uslu, Hollandalı turisti bu yıl parti kapatma davasının etkilemediğini vurgulayarak, turistin kararını belirleyen en önemli etkenlerden birinin hava durumu olduğunu, havanın kötü olmasının talebi doğrudan artırdığını kaydetti.

200 bin Bulgar turist geliyor

Hollandalı turist açısından Türkiye'deki en önemli sorunun rekabetin azalması olduğuna dikkat çeken Uslu, "Otel fiyatları artıyor. Türkiye'de artık, Doğu Bloku ülkeleri nedeniyle Hollanda'ya mahkum değil. Rusya, İran, Bulgaristan o açığı kapatıyor. Bulgaristan'dan bile artık yılda 200 bin kişi geliyor. Daha önce gelen yoktu. Eskiden rakibimiz Thomas Cook'tu artık rakibimiz Rusya'daki tur operatörü oldu. Rus tur operatörü geliyor, otelleri kapatıyor, satış yapamıyoruz" dedi.

Dezavantajlı konumdayız

Erken rezervasyonla bu yılki satışlarının yüzde 70'ini yaptıklarını anlatan Uslu, piyasada daha yüzde 30 oranında gidecek yolcu bulunduğuna değindi. Türkiye piyasasında dengelerin oturduğunu ve ne yapılırsa yapılsın Hollandalı turist sayısında çok fazla artış olamayacağına işaret eden Atilay Uslu, maliyetlerin de arttığını, Türkiye'ye gelen Hollandalıların çok paralı turist olmaması nedeniyle Ruslara karşı dezavantaj yaratıldığını kaydetti.

Hollandalıya 100 konut satacak

Emlak şirketi de bulunan Corendon, turistlere Türkiye'den konut satışını da başlattı. Atilay Uslu, golf konutlarında satışa başladıklarını ve bu yıl 2 bin 500 golfçüye satış yaptılarını belirterek, "Bu yıl hedefimiz Hollandalılara 100 konut satmak. Konutlar kasım ayında teslim edilecek. Daha sonra bu 100 konutun sayısını artıracağız" dedi.

Otelcilikten çıkıyoruz

Türkiye'deki otelcilik yatırımları hakkında da bilgi veren Atilay Uslu, otelcilikten çıkacaklarını söyledi. Uslu, "Bodrum ve Antalya'da dört butik otelimiz vardı. Otelleri geri devrettik. Sadece Antalya Finike'deki beş yıldızlı otel kalacak bizde. Yeni otel yatırımı düşünmüyoruz. Uçak ve emlak şirketini geliştireceğiz. Grup olarak bu yılki ciromuz 130 milyon Euro olacak. Sadece Corendon Airlines'ın cirosu ise 45 milyon Euro" diye konuştu.

İki Türk'ün kurduğu Corendon büyüklerle rekabet ediyor

Maden mühendisi İzmirli Yıldıray Karaer ve ortağı Atilay Uslu'nun 1997'de Amsterdam'da kurduğu Corendon şirketi, Hollanda'nın en büyük tur operatörleriyle rekabet ediyor. Corendon'un kurucuları Yıldıray Karaer ve Atilay Uslu, 10 yıldan fazla süredir Hollanda'da tur operatörü olarak çalışıyor. 1997'de de kendi şirketlerini kurmuşlar. Corendon'un adı Yıldıray Karaer'in madencilik tutkusundan geliyor. Corendon, bordo renkli ve elmastan bir derece daha düşük sertliğe sahip bir maden.

Kaynak: Hürriyet

Ruslar yüzünden yolcu sayısı azalıyor!

Yorumlar

Kimsesiz ~ 16 yıl önce
Hava taşımacılığına yapılan mantıklı ve zamanında yatırım şu zamana kadar ki yatırımcılara çok güzel paralar kazandırdı.Airlines'a gereken yatırım yapılması durumunda (şu an ki kriz dönemi muallak)ileride kesinlikle kazandıracağını düşünüyorum.Ve bu zamana kadar turlar ve turistlerle fazlasıyla ilgilenen yöneticilerin birazda hava taşımacılığında aktifleşmesi gerekir diye düşünüyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000