06 Ekim 2008, Pazartesi 08:04:58

Havada ucuzluk Türkiye'ye yaramadı

Avrupa’nın hızla resesyona girmesi, Türk turizmi için hayati önem taşıyan Avrupalı turistin talebini azalttı.

Mesafe uzun, maliyet yüksek olduğu için ucuz havayolları İstanbul uçuşlarından vazgeçti. Corendon seferlerini azalttı, Thomas Cook 15 Kasım’dan itibaren Germanwings ise kış sezonunda İstanbul’a uçmayacak.

Dünya küresel finans kriziyle boğuşurken son birkaç yıldır başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin ekonomilerinde baş gösteren, son 20 günde ise tavan yapan kriz, Türk turizm sektörünü vuracağının sinyallerini göndermeye başladı. Ekonomisindeki daralma nedeniyle dünyanın en çok tatil yapan ulusu olarak bilinen Almanlar daha çok komşularıyla ve ülke içindeki merkezlerde tatile yönelirken Hollanda ve Belçika’da tatile çıkanların sayısı azalıyor.

Dünyanın en büyük ilk 10 turizm pazarı arasında yer alan Türkiye de bu gelişmelerden nasibini alırken İstanbul’a ucuz fiyatlarla uçan havayolu ve tur şirketleri maliyet artışları nedeniyle arka arkaya uçuşlarını azaltmaya başladı. İngiliz Thomas Cook, 15 Kasım itibarıyla haftada 4 sefer uçtuğu İstanbul operasyonunu durdurma kararı alırken Hollanda’dan yolcu taşıyan Türk şirketi Corendon da haftada 14’le başladığı sefer sayısını 2009 yılından itibaren 2’ye düşürecek. Germanwings de kış döneminde seferlerini durduracak. Havayolları için İstanbul’un maliyetinin son 2 yılda 100 euro arttığı, bu nedenle şehrin karşısına Çek Cumhuriyeti, Yunanistan ve Bulgaristan gibi rakiplerin çıktığı vurgulandı. Üç saatte varılan İstanbul’un zaten Avrupa ülkelerine göre dezavantajlı olduğunu söyleyen Corendon’un kurucu ortağı Atilay Uslu, “İstanbul’a uçmanın maliyeti 2 yılda vergiler ve petroldeki değerlenme nedeniyle 150 eurodan yaklaşık 240 euroya çıktı. Şehirde otel fiyatları da son dönemde yüzde 10-15 arttı. Avrupalılar Araplar’ın, Ruslar’ın verdiği fiyatları ödemek istemiyor. İstanbul Avrupalı turist için kârlı olmaktan çıktı” diye konuştu.

Yeni konseptler devrede

2003 yılında İstanbul’a haftada 14 sefer düzenlerken bu sayıyı 4’e düşürdüklerini vurgulayan Uslu, yılın ilk 8 ayında taşıdıkları yolcu sayısının 25 binden 14 bine gerilediğini açıkladı. Artık ‘kitle turizm’ pazarında büyüme yaşanmayacağını açıklayan Uslu, “Bu yüzden golf, briç, tenis, sağlık turizmi, iş gezileri, gayrimenkul gibi konseptlerle markayı geliştirerek büyüyoruz” dedi.

 

Havada ucuzluk Türkiye'ye yaramadı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000