18 Haziran 2008, Çarşamba 07:53:13

Corendon petrol fiyatlarını havada dondurdu!

Dünya petrol fiyatlarındaki hızlı artış, havayolu şirketlerini yeni önlemler almaya itiyor.

Dünya petrol fiyatlarındaki hızlı artış, havayolu şirketlerini yeni önlemler almaya itiyor. Hollanda ve Belçika'dan Türkiye'ye turist getiren Corendon Havayolları da uçuş maliyetinin yüzde 40'ını oluşturan petrol fiyatlarına karşı yeni yöntem arayışında. Rahat koltuk satışı, bagajda kilo sınırlaması gibi ek gelir getirici yöntemler uygulayan firma son olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Shell'le yakıt hedging (sabit fiyat) uygulaması başlattı.
Shell'le dönemsel olarak sabit fiyat anlaşması yaptıklarını belirten Corendon Havayolları ortağı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer, "Shell ile varil başına petrol fiyatını 120 dolara hedge ettik. Petrol fiyatı düşse de çıksa da eylüle kadar bu fiyat üzerinden yakıt alacağız" dedi.
 
'Kumar oynamak gibi'
Merkezi Hollanda'da bulunan Corendan'ın ortağı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer, maliyetleri aşağı çekmek amacıyla şirketin oluşturduğu "yakıt hedging" uygulaması, ek tedbirler ve 2008 yılı beklentilerine ilişkin bilgi verdi. Karaer, Türkiye'de yakıt hedging yapan başka havayolu şirketi olmadığını belirtirken bunun nedenini şöyle açıkladı: "Yakıt fiyatını sabit tutmak kumar oynamak gibi bir şey. Mesela 100 dolardan aldım diyorsunuz, önümüzdeki üç ay boyunca yakıt 80 dolara da düşebilir. Bu durumda kaybetmiş oluyorsunuz. Biz bu riski alıyoruz. Büyükler bu sorumluluğa girmiyorlar. Çünkü orada herkes bürokrat, herkes yönetici. Bir şeyin altına imza attığı zaman ‘Yarın öbür gün hesap sorulur' kaygısıyla böyle bir riske girmiyorlar. Büyükler için böyle. Diğer şirketler de kumar olarak görüyorlar." Karaer, uygulamanın bağlanan fiyat baz alınarak müşteriye fiyat verme, bu fiyatı değiştirmeme gibi önemli bir avantaj sağladığını söyledi.
 
'Yakıt planlaması şart'
Corendon Havayolları Finans Koordinatörü Batuğhan Karaer ise petrol fiyatlarında kasım-aralıktan bu yana dolar bazında yüzde 60'a yakın bir artış olduğunu belirtti. Karaer, Avrupa'da destinasyonlarda 25-35 euro civarında artış olduğunu belirterek kendilerinin bunu 15 euro civarında sınırladığını söyledi. Yakıt planlaması yapılmadığı sürece diğer tüm yapılanların ek tedbir olarak kalacağını ifade eden Karaer, "Yakıt fiyatını hedge ederek artık müşterimize verdiğimiz fiyatı değiştirmeden yolumuza devam edeceğiz. Bir de ek gelirler koyduk. Örneğin, bacak mesafesi uzun koltukları şu anda 15 euro civarında satıyoruz. Bagaja maksimum 15 kilogram sınırlaması getirdik. Fazlasına ekstra ücret alıyoruz. Ek gelirlerle 550 bin dolarlık kaynak yaratarak yakıt giderlerini absorbe etme yoluna gittik" diye konuştu.
  
 
Uçak sayısı 6'ya çıkacak
2005 yılında kurulan Corendon Havayolları Belçika ve Hollanda'dan ağırlıklı olarak Antalya, Bodrum, İstanbul, Dalaman ve İzmir'e uçuşlar gerçekleştiriyor. Halen dört uçakla hizmet verdiklerini belirten Yıldıray Karaer, gelecek yıl filoya iki uçak daha ekleyeceklerini söyledi. Yıldıray Karaer, Avrupa'dan Türkiye'ye yılda ortalama 300 bin yolcu taşıdıklarını belirtti. Şu anda Hollanda'da en büyük destinasyonun Türkiye olduğunu ifade eden Karaer, Corendon'un yüzde 25'lik pazar payına sahip olduğunu kaydetti. Karaer, geçen yılla kıyaslandığında yıl sonuna kadar yolcu sayısında yüzde 15, 200 milyon euro civarındaki ciroda ise yüzde 15-20 oranında artış beklediklerini ifade etti.

Dünya petrol fiyatlarındaki hızlı artış, havayolu şirketlerini yeni önlemler almaya itiyor. Hollanda ve Belçika'dan Türkiye'ye turist getiren Corendon...

Corendon petrol fiyatlarını havada dondurdu!

Yorumlar

boşadam ~ 16 yıl önce

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000