05 Mayıs 2008, Pazartesi 08:19:42

"Bu haber herkesi sevindirdi"

Hollanda hükümeti hava kirliliğini önlemek amacı ile uçak yolcularına getirmiş olduğu vergiden Türkiye'yi düşük tarifeye alması acenteleri ve vatandaşları sevindirdi.

Hollanda'nın 1 Temmuz 2008 tarihinde başlatacağı uçak biletlerine çevre vergisi uygulamasında, Türkiye uçuşlarının tümünden 11,25 Euro alınması yönelik kararı, Hollanda hükümetinin bu konuda geri adım attığı şeklinde yorumlandı.

Amsterdam Türk Yaşlılar Derneği Başkanı Mustafa Cezim, özellikle son yıllardaki hayat pahalılığının uçak biletlerine de yansımasının yabancı kökenli işçileri zor durumda bıraktığını söyledi. Cezim "Hükümetin tasarruf tedbirleri gereği uygulamaya koyduğu çevre vergisi benim gibi birçok vatandaşı uçak ile Türkiye'ye gitmekten vazgeçirmişti. Bizler çoğunlukla Anadolu'dan geldik. Çoğumuzda 2 bin 500 kilometreyi aşan mesafeleri gidiyoruz. Ankara, Konya ve Kayseri gibi. Beş kişilik bir aileyi düşünecek olursanız kişi başına 45 Euro gerçekten büyük bir meblağ. Maliye Bakan Yardımcısı Kees de Jager'in bu hafta bu uygulamadan Türkiye'yi çıkartıp düşük kategoriye alması bizi memnun etti." dedi.

Komfortours sahibi Osman Çelik de "Düşünülmeden alınmış bir kararın geri alınacağını bekliyorduk."diye konuştu. Kees de Jager'in Türkiye'yi diğer AB ülkeleri ile aynı kategoriye almasının kendilerini memnun ettiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti: "Başından beri çevre kirliliği diye konulan, Türkiye'ye seyahat edecek turistlerden ve özellikle yurttaşlarımızdan alınacak bu vergiye bir anlam verebilmiş değildim. Çevre kirliliği tüm dünyanın dikkat etmesi gereken bir konudur. Çevre kirliliği ile ilgili olarak her havayolu zaten uluslararası ve yerel kurallara göre ekstra çevre vergisi ödemektedir. Hollanda'nın bu konuda neden Don Kişotluk yapıyordu bunu kestirmek mümkün değildi. Alınan bu karar çevre kirliliği için değil ise bunun açıkça insanlara belirtilmesi gerekir. Alınan bu karar, düşünülmeden ve üzerinde tartışılmadan acil olarak alınmış bir politik karardı. Sayın Kees de Jager'ın, düşünülmeden alınmış bu kararı Türkiye lehine düşük tarifeye (11,25) alması hem biz acenteleri hem yolcuları sevindirdi."

Onur Air Hollanda Müdürü Esat Aksak ise "Biz seyahat acente ve tur operatörlerinin bastırmaları neticelerinde aynı zamanda, Türkiye ve İspanya'nın ikili görüşmelerinden sonra Hollanda'nın çevre vergisi ile yapmış oldukları yanlışı kabul edip geri adım atması ile diğer AB ülkeleri ile ayı seviyede tutulmamız onlar ile aramızdaki rekabeti de geri kazanmış olduk. Böylelikle Hollandalı yolcu nereye uçarsa uçsun 11,25 Euro ödeyecek. Burada şunu da belirtmek istiyoruz; ekotax tamamen kalkmadı. Ama bu konuda mücadelemiz yine sürmeye devam edecek." diye konuştu.

Corendon şirketinden Berk Güden de "Bu mücadeleyi Corendon ve Schiphol Airport idaresi ve Masstricht meydanın ve BARIN gibi kuruluşlar mücadeleyi başlattı. Corendon kendi Web sitesinde 4 bin 500 kişiye yakın bir anket yaptı. Ve bütün sonuçlarda şu çıktı; Hollandalılar da bu çevre vergisini istemiyor" ifadelerini kullandı.

Bunun Corendon şirketinin bir başarısı olduğunu kaydeden Güden, "Hollanda basanı da bu konuyu sürekli gündeme getirdi ve müthiş bir kulis faaliyetinde bulunduk. Bizim yanımızda elçiliğimizin yanı sıra ve Türk basını da yanımızda oldu. Böyle haksız bir durum ortaya çıktı. Bakan Yardımcısı Jager gerçekleri erken görüp müdahale etti. Bu haksız durum Türkiye lehine döndü ve bizim Türk turizmi açısından 11,25 Euro'ya çekilmesi çok iyi oldu." şeklinde kaydetti.

ECOTAX VERGİSİ

Hollanda Parlamentosu'nda kabul edilen ve senatoda onaylanan yeni vergi yasası, 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren uçak ile 2 bin 500 kilometre sınırları içinde seyahat edeceklerden 11,25 Euro, 2 bin 500 kilometreyi aşan mesafelerde uçacaklardan ise 45 Euro çevre vergisi alınması öngörülüyordu. Bu durumda Hollanda'dan İstanbul, İzmir ve Bodrum'a uçacak olanlar kişi başına 11,25 Euro ek vergi öderken, bu illerin dışında Türkiye'nin diğer bütün illerine uçacaklardan 45 Euro vergi alınması isteniyor.

Ecotax Vergisi, Hollanda'dan yurtdışına turistik amaçlı çıkışların yanında, bu ülkede çalışan Türk işçilerinin Türkiye'ye seyahatlerini de etkileyecekti. Hollanda'daki Türk işçileri, Türkiye'de en yoğun Ankara, Kayseri ve Konya'ya uçuyor. Bu iller de 2 bin 500 kilometreden daha uzun mesafeli olduğu için 45 Euro vergi kapsamına giriyordu. Türk işçileri bu vergi ödememek için başta Belçika ve Almanya ve kara yolunu tercih edeceklerini açıklamışlardı.

"Bu haber herkesi sevindirdi"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000